Læsetid: 7 min.

Tibetsagen: Politiet skulle tackle demonstranter ’med kærlighed’

Københavns Politi har forklaret, at det ikke var hensigten at gemme kinakritiske demonstranter af vejen under et officielt besøg i 2014. Men Tibetkomissionens beretning afslører, at der er flere ting, som peger i den modsatte retning
Under et officielt kinesisk besøg i Danmark i sommeren 2014 var det femte medlem af Kinas Stående Udvalg, Liu Yunshan med til at indvie et kinesisk kulturcenter på H.C. Andersens Boulevard. En politikommissær har forklaret, at nogle betjente på eget initiativ begyndte at bortvise personer, der stod foran kulturcentret iført trøjer med det tibetanske flag.

Under et officielt kinesisk besøg i Danmark i sommeren 2014 var det femte medlem af Kinas Stående Udvalg, Liu Yunshan med til at indvie et kinesisk kulturcenter på H.C. Andersens Boulevard. En politikommissær har forklaret, at nogle betjente på eget initiativ begyndte at bortvise personer, der stod foran kulturcentret iført trøjer med det tibetanske flag.

23. januar 2018

Københavns Politi forsøgte ikke at skærme en højtstående kineser for synet af demonstranter, da han lagde vejen forbi København i 2014. Det har politiet forklaret Folketinget.

Tibetkommissionen, som afleverede sin beretning i december, har ikke kunnet påvise, at politiets forklaring er forkert.

Men nærlæser man kommissionens beretning, fremgår det, at der findes flere, modstridende, opfattelser af, præcis hvilke ordrer politiet havde under besøget.

En enkelt politiassistent mener sågar, at politiet benyttede samme strategi som ved to foregående besøg, hvor demonstranter blev gemt af vejen i strid med grundloven, men at politiet blot var blevet bedre til at skjule deres ordrer i 2014.

Samtidig brugte politiet i vidt omfang mobiltelefoner til at udstede ordrer under besøget. Dermed findes der ingen optagelser eller udskrifter af en stor del af politiets kommunikation. Det var netop den slags optagelser, der var med til at afsløre, at politiet havde haft ulovlige ordrer om at skjule demonstranter og flag under et kinesisk statsbesøg i 2012.

Men i 2014 skulle demonstranterne tages »med kærlighed«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Hanna Grarversen
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Morten Wieth
Bjarne Bisgaard Jensen, Hanna Grarversen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er fuldstændig usmageligt, at politiet lader sig påvirke af politikernes spin.
Og det burde være ulovligt at kommunikere udenom de officielle kanaler via mobiltelefon. Det indikerer at politiet havde noget at skjule.

Jacob Mathiasen, Ole Frank, Karsten Lundsby, Ken Sass, Peter Hansen, Vibeke Hansen, Torben Skov og Hanna Grarversen anbefalede denne kommentar

Men, ansvaret er ikke politiets, jeg er helt sikker på, at sådan en kommando kommer højere oppefra, og fra politiks hold, sandsynligvis den daværende regering, så er det sagt, politiet finder ikke på den salgs af sig selv, det er der simpelthen ikke tradition for eller opdragelse til.

Ulf Johannesson

som om 'happenings' ikke også burde være del af retten til at demonstrere! -
Og det bør sandelig heller ikke tilkomme politiet at fjerne (eller kræve andre fjerner) flag og bannere, fra bygninger, eller lygtepæle med mere, så længe demonstrationen foregår. Med mindre de decideret er til gene for trafikken, eller ejeren af bygningen af egen tilskyndelse kræver det gjort, og ikke selv kan formå de demonstrerende at gøre det.

Ole Frank, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar