Nyhed
Læsetid: 5 min.

Tidligere udenrigsministre: Meget bekymrende at Danmark bukker under for israelsk pres

Mogens Lykketoft og Martin Lidegaard kritiserer regeringen for at give efter for israelsk pres og løbe fra sine forpligtigelser, Danmark tidligere har givet til menneskerettighedsorganisationer i Israel og Palæstina. Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, afviser kritikken, men erkender, at Israel ’har banket hårdt i bordet’
’Det er en forkert og bemærkelsesværdig beslutning, at Danmark ikke udbetaler penge til organisationer, som vi har forpligtet os til at støtte. Umiddelbart står det jo klart, at de berørte ngo’er har overholdt deres del af aftalen,’ siger Mogens Lykketoft.

’Det er en forkert og bemærkelsesværdig beslutning, at Danmark ikke udbetaler penge til organisationer, som vi har forpligtet os til at støtte. Umiddelbart står det jo klart, at de berørte ngo’er har overholdt deres del af aftalen,’ siger Mogens Lykketoft.

Charlotte de la Fuente

Indland
2. januar 2018

Det er uden historisk fortilfælde, at Danmark i en sådan grad lader sig presse af en udenlandsk regering til at ændre sin støtte til civilsamfundsorganisationer. Det vurderer forhenværende udenrigsminister Mogens Lykketoft (S), efter regeringen kort før jul bekendtgjorde et grundlæggende kursskifte i dansk civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina.

»De danske stramninger er udtryk for en meget bekymrende eftergivenhed over for pres fra Israels premierminister Benjamin Netanyahu. Særligt set i lyset af den israelske regerings vedvarende forsøg på at indskrænke det kritiske civilsamfund,« vurderer Mogens Lykketoft.

En anden tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), hæfter sig ved, at ingen af vores europæiske samarbejdspartnere, har imødekommet den israelske regerings ønsker om at ændre støtten til civilsamfundet.

»Alting hører jo op, hvis Danmark ikke kan insistere på retten til at støtte lovlige og legitime civilsamfundsorganisationer i Israel, ligesom vi kan i resten af verden. Mig bekendt er der ikke andre europæiske lande, der er bukket under for Israels pres,« siger Martin Lidegaard.

Siden Anders Samuelsens (LA) besøg i Jerusalem i foråret, har Israel meget offentligt appelleret til regeringen om at ændre Danmarks støtte til israelske og palæstinensiske menneskerettighedsorganisationer.

Danmarks nye linje kommer efter, at Udenrigsministeriet har afsluttet en undersøgelse af de 24 organisationer, der modtager dansk støtte, som blev iværksat i foråret på Israels opfordring.

Siden da har Israel henvendt sig til den danske regering flere gange og offentligt kritiseret, at Danmark støtter organisationer, som den israelske regering mener har forbindelser til terrorisme eller støtter den internationale boykotkampagne mod Israel. Kritikken har i særlig grad været rettet mod Danmarks donorsamarbejde med Holland, Sverige og Schweiz.

Det samarbejde trækker Danmark sig nu fra. Umiddelbart har regeringen ikke planer om at beskære den samlede civilsamfundsstøtte målt i kroner og øre, men vil fremover støtte færre organisationer, der vil være underlagt hårdere krav, oplyser ministeriet.

Løber fra aftale

Kort efter undersøgelsen blev indledt i foråret kom det frem, at en af de danskstøttede organisationer i Palæstina, WATC, havde opkaldt et kvindecenter efter en terrorist. Anders Samuelsen afbrød samarbejdet med organisationen og besluttede at ’indefryse’ støtten til de øvrige 23 organisationer, indtil undersøgelsen var afsluttet.

Det er den nu. Udenrigsministeriet konkluderer, at ingen af de øvrige organisationer har »overtrådt aftalegrundlaget«. Alligevel vil Danmark ikke udbetale »størstedelen« af den tilbageholdte støtte.

Dermed lever Danmark ikke op til den aftale, man tidligere har indgået, vurderer Mogens Lykketoft.

»Det er en forkert og bemærkelsesværdig beslutning, at Danmark ikke udbetaler penge til organisationer, som vi har forpligtet os til at støtte. Umiddelbart står det jo klart, at de berørte ngo’er har overholdt deres del af aftalen,« siger Mogens Lykketoft.

Hverken Holland, Sverige eller Schweiz har fundet anledning til at tilbageholde eller afbryde bistand til andre organisationer end WATC.

Martin Lidegaard kalder det »utrolig dårlig stil«, at Danmark nægter at udbetale penge, der tidligere er blevet bevilget, når der ikke er påvist alvorlige fejl hos de berørte organisationer. 

Generelt er det problematisk, at Danmark strammer kravene til israelske og palæstinensiske ngo’er netop nu, vurderer han. Behovet for at støtte civilsamfundet i Israel og Palæstina og stort og stigende.

»De moderate organisationer, der arbejder på at starte en fredsproces og sikre menneskerettighederne er under enormt pres fra Israels regering. Og vi ved, at der er en høj grad af korruption i det palæstinensiske selvstyre, hvilket understreger behovet for at støtte civilsamfundet,« siger Martin Lidegaard.

FN har i år udtrykt bekymring for, at både Israel og det palæstinensiske selvstyre med ny lovgivning og offentlig kritik sætter civilsamfundet under pres.

Mogens Lykketoft påpeger, Benjamin Netanyahu har takket Danmark offentligt og udlagt sagen som en diplomatisk sejr for Israel.

»Med denne reaktion er Danmark med til at understøtte den uheldige udvikling i det israelske civilsamfund,« siger Mogens Lykketoft.

Ny begyndelse

Udenrigsordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, lægger ikke skjul på, at den israelske regering har protesteret kraftigt over Danmarks støtte til de israelske og palæstinensiske civilsamfund. 

»Vi lytter ikke kun til Israel. Faktisk prøver vi at balancere mellem begge sider. Men når der bliver banket så voldsomt i bordet fra Israels side, som hævder, at vi kun støtter organisationer, der decideret modarbejder Israel, så vælger vi at sige ’okay, så kigger vi nærmere på det hele,’« forklarer Michael Aastrup Jensen.

– Men Udenrigsministeriets undersøgelse viser vel, at Danmark ikke støtter organisationer, der »decideret modarbejder Israel«?

»Nej, nej. Nu refererer jeg også bare, hvad Israel har sagt.«

– Har Israel formået at presse Danmark til at ændre strategi for civilsamfundsstøtten?

»Nej. Det er rigtigt, at Israel har brokket sig. Men Israel dikterer ikke vores politik for udviklingsarbejdet i Mellemøsten. Så havde mange af vores projekter nok set ganske anderledes ud.«

– Ud over WATC, som vi allerede i foråret afbrød støtten til, har ministeriet ikke fundet ngo’er, der har brudt vilkårene for at modtage dansk støtte. Hvorfor udbetaler Danmark ikke den støtte, man tidligere har forpligtet sig til?

»Vi trækker os ud af donorsamarbejdet og omlægger vores støtte. Men vi respekterer vores aftaler, og tager gerne vores del af slæbet over for vores partnere, men det vil primært være i forbindelse med administration af samarbejdets afvikling.«

– Men er det korrekt, at Danmark ikke vil udbetale »størstedelen« af den støtte, der blev sat i bero i 2017, selv om det viser sig, at de har overholdt vilkårene? I så fald er det vel ikke at »respektere vores aftaler«?

»Det er korrekt. Vi mener, at der er behov for at se på støtten med helt nye øjne. Som et blankt stykke papir.«

– Så Danmark løber fra aftalen?

»Det vil jeg ikke sige. Der vil nok være nogle af de øvrige donorer, der vil fortsætte arbejdet med de her organisationer.«

– Så Holland, Schweiz og Sverige skal dække den regning, vi nu løber fra?

»Jeg anerkender ikke præmissen om, at vi løber fra en regning. Vi har jo haft et kollektiv. Først trykkede vi pause på udbetalingerne. I den pause har vi forhandlet med de øvrige donorlande om denne løsning. Så må de andre lande træde ind, hvis de stadig mener, at organisationerne skal bakkes op. Vi vil nu have 100 procent kontrol over de penge, der bliver delt ud fra København.«

– Hverken Sverige, Holland eller Schweiz har fundet anledning til at tilbageholde eller afbryde støtte til andre ngo’er end WATC?

»Jeg er ikke udenrigsordfører for de landes regeringer. Jeg er udenrigsordfører for Danmarks regering og på baggrund af den orientering, jeg har fået, er jeg helt enig med den linje, vi har lagt. Vil vil gerne kunne tale godt med både Israel og Palæstina, og Israel har set det her donorsamarbejde som et problem. Og det er et problem, at Israel ser det som et problem.«

– FN har advaret om, at civilsamfundet i Israel og Palæstina er under pres. Risikerer Danmark at bidrage til det pres?

»Nej. Vi favoriserer hverken den ene eller anden part. Når vi laver vores nye politik for civilsamfundsstøtte, vil det fortsat stå krystalklart, at vi støtter begge sider, så at sige.«

Serie

Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina

Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lykketoft har altid støttet de stakkels palæstinensere i kampen mod overmagten og undertrykkelsen. Vi husker vel alle da israelerne blev godt sure over at Lykketoft ikke havde planlagt møder i Israel men i stedet oå Vestbreden. Så han måtte ike rejse ind i Vestbrede inden han pænt havde lavet aftaler i Israel med formålet at lytte til hvor frygtelige palæstinenserne er.

Niels Duus Nielsen, Sus johnsen, Karsten Lundsby og Lars Møller Schandorff anbefalede denne kommentar

Israel annekterer bid for bid det land, det har besat. Det er jo sådan set røveri ved højlys dag – og i øvrigt i strid med Folkeretten. At Danmarks regering lader sig presse til at trækker støtten til NGO’er, som med fredelige midler prøver at kæmpe imod, er da ærlig talt bemærkelsesværdigt sølle!

Niels Duus Nielsen, Bernd Åke Henriksen, Svend Erik Sokkelund, Sus johnsen, Ulf Johannesson, Dorte Sørensen, Tina Larsen, Karsten Lundsby, Anders Graae, Lise Lotte Rahbek, Hans Nielsen, Lars Møller Schandorff, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar

"– Så Danmark løber fra aftalen?

»Det vil jeg ikke sige. Der vil nok være nogle af de øvrige donorer, der vil fortsætte arbejdet med de her organisationer.«"

Hvis Michael Aastrup Jensen sagde sådan noget til en mundtlig eksamen, ville han sprænge karakterskalaen i nedadgående retning. Jeg plejer ikke at ville kalde folk for "dumme" eller det, der er værre, men her........ (SUK)

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Bernd Åke Henriksen, Svend Erik Sokkelund, Sus johnsen, Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Udover at falde på halen for Israels pres - hvilket i sig selv er slemt nok - så må man spørge sig selv, hvorvidt de indefrosne midler så overhovedet skal bruges til formålet længere, eller om det er en manøvre, der igen skal spare penge på "STORE SKATTER", som det rygtes at råbet gjalder i LA's omklædningsrum ?!?

Niels Duus Nielsen, Svend Erik Sokkelund, Karsten Lundsby, Nike Forsander Lorentsen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

syns det er på tide at prøve noget andet end det Lykketoft anbefaler.

Uanset den aktuelle, evige konflikt kunne jeg godt tænke mig at få overblik over rigtig mange forskellige pengestrømme i vores samfund. NGO forsyningerne er et eksempel af mange, som udgør et 'politisk gråt' styringsredskab uden for folkelig kontrol og synlighed. Et andet eksempel kunne være pengestrømmene fra medicinalindustrien til diverse danske styrelser og lægeforeninger, men det ligger vist helt uden for emnet her. Sorry

Hvad kunne man forvente andet af en "stålsat" blåøjet Anders samuelsen der også kan mande sig op til at sige "FY" til Putin.... og som har det allerbedst når han sidder oppe i sit træ..?

Christian De Coninck Lucas

Vatnisser.

Mange vestlige lande bøjer sig for pres fra Israel og deres danske lobbyister. Mange af hvilke er amerikanere. Derfor bliver deres ulovlige besættelse ikke addreseret.
Men man må medgive Israelerne at de har været dygtige til at opbygget en magt som langt overstiger hvad man kan forvente, set deres indbyggertal(trossamfund) og landestørrelse. Det er især en bedrift fordi landet de sidste 50 år gør netop det modsatte af hvad der er det bedste, det vi er mest stolte af, i de vestlige demokratier. Lige rettigheder, arbejdet imod racisme, hjælpe folk som lever under brutale regimer, frihed til at udtrykke sig, at bosætte sig og leve som man vil, lige rettigheder.
Støtten fra især amerikanske jøder smuldre dog langsomt. Især fra de unge generationer.
Tilslutningen til BDS stiger, og igen er civilsamfundet svaret på det ansvar regeringerne ikke har mod til at tage. Disse græsrødder møder kraftig modstand, dødstrusler mm. Men har tilsyneladende mere kvindemode end uduelige letkøbte politikerne

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Heldigvis er der kritiske stemmer i det israelske apartheid helvede, israelske værnepligtige, der har fået nok: http://www.breakingthesilence.org.il

Lars Møller Schandorff, Sus johnsen, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Hvornår træder vores barske udenrigsminister i karakter og siger Fy!