Læsetid: 5 min.

Tidligere udenrigsministre: Meget bekymrende at Danmark bukker under for israelsk pres

Mogens Lykketoft og Martin Lidegaard kritiserer regeringen for at give efter for israelsk pres og løbe fra sine forpligtigelser, Danmark tidligere har givet til menneskerettighedsorganisationer i Israel og Palæstina. Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, afviser kritikken, men erkender, at Israel ’har banket hårdt i bordet’
’Det er en forkert og bemærkelsesværdig beslutning, at Danmark ikke udbetaler penge til organisationer, som vi har forpligtet os til at støtte. Umiddelbart står det jo klart, at de berørte ngo’er har overholdt deres del af aftalen,’ siger Mogens Lykketoft.

’Det er en forkert og bemærkelsesværdig beslutning, at Danmark ikke udbetaler penge til organisationer, som vi har forpligtet os til at støtte. Umiddelbart står det jo klart, at de berørte ngo’er har overholdt deres del af aftalen,’ siger Mogens Lykketoft.

Charlotte de la Fuente

2. januar 2018

Det er uden historisk fortilfælde, at Danmark i en sådan grad lader sig presse af en udenlandsk regering til at ændre sin støtte til civilsamfundsorganisationer. Det vurderer forhenværende udenrigsminister Mogens Lykketoft (S), efter regeringen kort før jul bekendtgjorde et grundlæggende kursskifte i dansk civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina.

»De danske stramninger er udtryk for en meget bekymrende eftergivenhed over for pres fra Israels premierminister Benjamin Netanyahu. Særligt set i lyset af den israelske regerings vedvarende forsøg på at indskrænke det kritiske civilsamfund,« vurderer Mogens Lykketoft.

Kort efter Anders Samuelsens besøg i Israel i foråret 2017 hos blandt andre præsident Reuven Rivlin iværksatte Udenrigsministeriet efter israelsk opfordring en undersøgelse af de 24 organisationer, Danmark yder bistand til i Israel og Palæstina.
Læs også

En anden tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), hæfter sig ved, at ingen af vores europæiske samarbejdspartnere, har imødekommet den israelske regerings ønsker om at ændre støtten til civilsamfundet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Dorte Sørensen
 • Anders Graae
 • Eva Schwanenflügel
 • Anker Nielsen
 • Olaf Tehrani
 • Jan Pedersen
 • Troels Ken Pedersen
Katrine Damm, Dorte Sørensen, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Anker Nielsen, Olaf Tehrani, Jan Pedersen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lykketoft har altid støttet de stakkels palæstinensere i kampen mod overmagten og undertrykkelsen. Vi husker vel alle da israelerne blev godt sure over at Lykketoft ikke havde planlagt møder i Israel men i stedet oå Vestbreden. Så han måtte ike rejse ind i Vestbrede inden han pænt havde lavet aftaler i Israel med formålet at lytte til hvor frygtelige palæstinenserne er.

Niels Duus Nielsen, Sus johnsen, Karsten Lundsby og Lars Møller Schandorff anbefalede denne kommentar

Israel annekterer bid for bid det land, det har besat. Det er jo sådan set røveri ved højlys dag – og i øvrigt i strid med Folkeretten. At Danmarks regering lader sig presse til at trækker støtten til NGO’er, som med fredelige midler prøver at kæmpe imod, er da ærlig talt bemærkelsesværdigt sølle!

Niels Duus Nielsen, Bernd Åke Henriksen, Svend Erik Sokkelund, Sus johnsen, Ulf Johannesson, Dorte Sørensen, Tina Larsen, Karsten Lundsby, Anders Graae, Lise Lotte Rahbek, Hans Nielsen, Lars Møller Schandorff, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar

"– Så Danmark løber fra aftalen?

»Det vil jeg ikke sige. Der vil nok være nogle af de øvrige donorer, der vil fortsætte arbejdet med de her organisationer.«"

Hvis Michael Aastrup Jensen sagde sådan noget til en mundtlig eksamen, ville han sprænge karakterskalaen i nedadgående retning. Jeg plejer ikke at ville kalde folk for "dumme" eller det, der er værre, men her........ (SUK)

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Bernd Åke Henriksen, Svend Erik Sokkelund, Sus johnsen, Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Udover at falde på halen for Israels pres - hvilket i sig selv er slemt nok - så må man spørge sig selv, hvorvidt de indefrosne midler så overhovedet skal bruges til formålet længere, eller om det er en manøvre, der igen skal spare penge på "STORE SKATTER", som det rygtes at råbet gjalder i LA's omklædningsrum ?!?

Niels Duus Nielsen, Svend Erik Sokkelund, Karsten Lundsby, Nike Forsander Lorentsen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar

det er tankevækkende at nogen af de lande, der ikke overholder FN-resolutionerne bliver bombet, andre forbliver ustraffede.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Svend Erik Sokkelund, Sus johnsen, Tina Larsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Uanset den aktuelle, evige konflikt kunne jeg godt tænke mig at få overblik over rigtig mange forskellige pengestrømme i vores samfund. NGO forsyningerne er et eksempel af mange, som udgør et 'politisk gråt' styringsredskab uden for folkelig kontrol og synlighed. Et andet eksempel kunne være pengestrømmene fra medicinalindustrien til diverse danske styrelser og lægeforeninger, men det ligger vist helt uden for emnet her. Sorry

Hvad kunne man forvente andet af en "stålsat" blåøjet Anders samuelsen der også kan mande sig op til at sige "FY" til Putin.... og som har det allerbedst når han sidder oppe i sit træ..?

Mange vestlige lande bøjer sig for pres fra Israel og deres danske lobbyister. Mange af hvilke er amerikanere. Derfor bliver deres ulovlige besættelse ikke addreseret.
Men man må medgive Israelerne at de har været dygtige til at opbygget en magt som langt overstiger hvad man kan forvente, set deres indbyggertal(trossamfund) og landestørrelse. Det er især en bedrift fordi landet de sidste 50 år gør netop det modsatte af hvad der er det bedste, det vi er mest stolte af, i de vestlige demokratier. Lige rettigheder, arbejdet imod racisme, hjælpe folk som lever under brutale regimer, frihed til at udtrykke sig, at bosætte sig og leve som man vil, lige rettigheder.
Støtten fra især amerikanske jøder smuldre dog langsomt. Især fra de unge generationer.
Tilslutningen til BDS stiger, og igen er civilsamfundet svaret på det ansvar regeringerne ikke har mod til at tage. Disse græsrødder møder kraftig modstand, dødstrusler mm. Men har tilsyneladende mere kvindemode end uduelige letkøbte politikerne

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby og Søren Bro anbefalede denne kommentar