Analyse
Læsetid: 4 min.

To ting gør Løkkes storfisker-skandale alvorlig: Venstres fiskeripolitik og forsøget på at dække over skandalen

Sagen om statsministerens brug af en storfiskers sommerhus i Skagen skriver sig ind i en lang række skandaler, der viser, at Lars Løkke Rasmussen godt kan lide at fyre den af for andre folks penge. Men der er to aspekter af netop denne sag, som gør den særligt belastende
Lars Løkke på vej til samråd i sagen om kvotekongerne den 9. november 2017.

Lars Løkke på vej til samråd i sagen om kvotekongerne den 9. november 2017.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
27. januar 2018

Det kan efterhånden konstateres, at Lars Løkke Rasmussen (V) har særligt ét svagt punkt: Han kan rigtig godt lide at have det lidt godt for andre folks penge.

  • Der var de mange bilagssager, som begyndte i hans tid som amtsborgmester i Frederiksborg Amt og fortsatte, da han blev minister. Lars Løkke lod amtet og staten betale for blandt andet cigaretter, kasino- og diskoteksbesøg, dyre middage og private hotelovernatninger. Ifølge Børsen blev der i hans tid som indenrigs- og sundhedsminister afholdt repræsentation i strid med reglerne for over 100.000 kr.
  • Så fulgte skandalen i den korruptionsramte grønne organisation GGGI. Som formand for organisationen kunne Lars Løkke ikke nøjes med at rejse på økonomi- eller businessclass, men fløj verden rundt på 1. klasse, kørte i limousiner og overnattede på luksushoteller for over en million kr. GGGI var blandt andet finansieret af danske bistandsmidler, der skulle gå til at fremme den grønne omstilling i udviklingslande.
  • Kort efter kom det frem, at Lars Løkke havde ladet Venstre, der vel at mærke modtager statslig partistøtte, betale hans jakkesæt, slips, sko og underbukser – for godt 150.000 kr.
  • Ekstra Bladet afslørede både GGGI-sagen og tøjsagen, og nu har avisen så afdækket, hvordan statsministeren og hans familie i sommeren 2016 boede gratis i et feriehus i Skagen ejet af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn. Ifølge Ekstra Bladet ville det koste godt 10.000 kr. at leje et tilsvarende hus i samme periode. Desuden har Lars Løkke og hans kone sidste år deltaget i John-Anker Hametner Larsens firmafest, der blev afholdt på diskoteket Train i Aarhus, hvor Lars Hjortshøj og Peter AG stod for underholdningen. Lars Løkke og John-Anker Hametner Larsen kender hinanden, fordi storfiskeren har doneret 25.000 kr. til Løkkefonden og ifølge Ekstra Bladet fem år i træk har arrangeret en nytårskur for fonden og derigennem rejst over 1,2 mio. kr.

I forhold til de tidligere skandaler kan et sommerhusophold til 10.000 kr. og deltagelse i en firmafest forekomme mindre væsentligt. Men der er særlig to skærpende omstændigheder ved den nye sag.

Den førte politik

For det første står det klart, at Venstre under Lars Løkke har ført en politik, der var venlig over for de såkaldte kvotekonger, som John-Anker Hametner Larsen må regnes iblandt. Venstre ville ikke deltage i den aftale, som et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF indgik i december 2016 for at svække kvotekongernes dominans på fiskeriområdet.

Desuden har Berlingske afsløret, at Lars Løkkes miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), ikke oplyste Folketinget om en række muligheder for, hvordan myndighederne kunne gribe ind over for kvotekongerne, selv om oplysningerne var tilgængelige i hans ministerium. 

Der er fortsat ingen dokumentation for, at Lars Løkke Rasmussens nære forhold til John-Anker Hametner Larsen har haft indflydelse på regeringens politik over for kvotekongerne. Men det er vanskeligt at løsrive sig fra mistanken om, at det kan være sket.

Sikkert er det, at Lars Løkke som beskrevet har ført en politik, der tilgodeså storfiskerne. Sikkert er det også, at John-Anker Hametner Larsen tilsyneladende netop har ønsket at påvirke Venstre-formanden politisk. I sin første henvendelse til Lars Løkke tilbage i 2012 ønskede han således at mødes med den daværende oppositionsleder for at oplyse ham om, hvordan den socialdemokratisk ledede regering havde »sat en kæp i hjulet på min virksomhed«. Det har Ekstra Bladet afsløret. Men Lars Løkke svarede ikke tilbage, og det var først, da John-Anker Hametner Larsen i 2014 tilbød at samle penge ind til Løkkefonden, at de to fik en relation.

Vildledning

For det andet ser det ud til, at Lars Løkke kan have vildledt Folketinget om sagen og dermed har begået den klassiske fejl at skabe en ny skandale i forsøget på at dække over den oprindelige skandale.

Under et samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 9. november 2017 blev statsministeren spurgt ud af den socialdemokratiske fiskeriordfører Simon Kollerup om sine relationer til kvotekongerne. Han svarede, at det var en »ulækker og uværdig« antydning, at han skulle have en »relation, der på nogen måder skulle være styrende i forhold til, hvad jeg går og tænker«. Desuden sagde han med henvisning til John-Anker Hametner Larsen, at de havde den relation, at storfiskeren afholder de årlige nytårskure for Løkkefonden.

Han nævnte intet om, at han havde lånt John-Anker Hametner Larsens hus i Skagen og havde deltaget i hans firmafest, men gav derimod indtryk af, at deres relation begrænsede sig til storfiskerens virke i forbindelse med Løkkefonden. Og ifølge professor i offentlig ret på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen er det »vildledning og en overtrædelse af ministeransvarsloven om at give fyldestgørende oplysninger«, som professoren har sagt til Berlingske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt at få genopremset Løkkes utiltalende sager Det ser ikke pænt ud i et demokrati. Eller dét. der foretrækker at kalde sig et demokrati.

Jan August, Katrine Damm, Benny Larsen, Holger Madsen, ingemaje lange, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Anders Graae, Britta Felsager, Randi Christiansen, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tino Rozzo, Lise Lotte Rahbek, Helle Walther, Knud Chr. Pedersen, Karsten Lundsby, Mikkel Kristensen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvad er det egentlig der ikke er dokumenteret?
Venstres politik er købt og betalt, det står da lysende klart.

Lillian Larsen, Vibeke Hansen, Toke Andersen, Katrine Damm, Janus Agerbo, Benny Larsen, Verner Nielsen, ingemaje lange, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Anders Graae, Ib Christensen, Kim Houmøller, Britta Felsager, Randi Christiansen, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Jens Falkenberg, Marianne Stockmarr, Helle Walther, Knud Chr. Pedersen, Karsten Lundsby, Benta Victoria Gunnlögsson, Mikkel Kristensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Hos Venstre får du de bedste politikere, der kan købes for penge.

Lillian Larsen, Jan August, Vibeke Hansen, Toke Andersen, Katrine Damm, Henrik holm hansen, Verner Nielsen, ingemaje lange, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Torben Bruhn Andersen, Ib Christensen, Britta Felsager, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Lise Lotte Rahbek, Helle Walther, Karsten Lundsby og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Husk nu at vi ikke har korruption i Danmark, grunden til at han får dyre gaver er fordi han er en flink fyr.

Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Jan August, jørgen djørup, Toke Andersen, Katrine Damm, Benny Larsen, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Torsten Jacobsen, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Ib Christensen, Britta Felsager, Randi Christiansen, Britta Hansen, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Løkke kan vist ikke se et spinatbed uden at vade rundt i det. Hvornår begynder den mand at lære af sin lange række af dumheder ? Måske skulle han på kursus i sit eget drengekompagni, hvor man kan lære at læse på to uger. Løkke kan i alle tilfælde ikke læse teksten!!!

Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nu skal Løkkefonden kulegraves af uvildig kommission eller udvalg, måske advokater, men klogt, for der kan sås mistanke om at det er en genvej til politisk indflydelse hos V. Trist.
Løkke er belastet af sager, ingen anden statsminister har udvist den grådighed og modtaget som en selvfølge, meget tøj, bil, bolig,
ryge kabine, private rejser, ferier, fester m.m. Det dur ikke som statsminister.

Det smitter jo af på selve partiet. Hvorfor holder DF fortsat hånden over ham ?

Katrine Damm, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Ib Christensen, Britta Felsager, Randi Christiansen, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Helle Walther 10:03
"Hvorfor holder DF fortsat hånden over ham?"
Tja, jeg gætter på at DF efter de seneste meningsmålinger nødig vil i valgkamp her og nu.
De er gået ret voldsomt tilbage, også selvom de prøvede at spinne finanslovforhandlingerne til deres egen fordel. Nye Borgerlige står i øjeblikket til at komme i Folketinget - herre jemini - så DF åndes altså også i nakken af helvedeshundene..

Center for Rusmiddelforskning, Vibeke Hansen, Helle Walther, Katrine Damm, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Tilsyneladende har denne regering 'råd' til et uendeligt antal skandaler.

Uværdigt.

Jan August, Helle Walther, Katrine Damm, Karsten Lundsby, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Skindemokrati. Under den tynde fernis hersker magtmisbrug, pleje af egen-og særinteresser, landbrugspakken m.v., nepotisme, udsalg af fællesejet til den ene procent og co i form af privatiseringer (ref bl.a. sass 'danmarkshistoriens største røveri' larsen) hemmelige eu procedurer og almindelig inkompetence. Folket bliver bedraget.

Karsten Lundsby, Jan August, Lillian Larsen, Egon Stich, Torben K L Jensen, Jesper Sano Højdal, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Berger, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Det totalt lukkede forløb/ skandalen omkring den nye Niels Bohr bygning/ KU, der er beregnet til 1 milliard ekstra?, https://ing.dk/artikel/niels-bohr-bygningen-25-km-roer-skal-udskiftes-ka...
Der har vist aldrig været så mange tilbageholdte "hemmeligheder" som i de senere år.
Så korruption, ja, helt afgjort - måske får man også brug for nogle konklusioner til et af ministerierne i fremtiden.
Folket får nok også regningerne i fremtiden...

Bjarne Andersen, Helle Walther, Toke Andersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Ebbe Overbye og Gert Romme anbefalede denne kommentar

L T F betyder vel Loyale Til Fiskekonger, det betaler sig ihvertfald for lykke banden!
Sjovt som Løkke banden ikke tager afstand fra "Kongens" nedsættende udtalelser:
"’Er det ikke ham Ib Poulsen, der sammen med Svans Kollerup har smadret fiskeriet og deres egen politiske fremtid med den der "tyveripakke"’, bemærker kvote-kongen indledningsvis i sin Facebook-kommentar."

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/loekkes-ven-truer-o...

Jan August, Vibeke Hansen, Hanne Ribens, Helle Walther, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sig mig, hvem dine venner er...?

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

De er jo ike venner men forretningsforbindelser (løkkefonden) .... ups

Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Næh, men det lyder jo bedre - når man skal hoste sig igennem en forklaring :)

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Kvotekongen , Løkkes gode ven, viser i den grad hovmod arrogance og frækhed og manglende pli med sine facebook input. Løkke burde tage afstand, også officielt for den slags udsagn. Men tidligere holdt hans tro følgesvende,Søren Pind og Peter C. m.m Troels L. P sig jo ikke tilbage med grovheder , løgne og fake news, da skattesagen kørte. De fik hukommelsestab, da de skulle afhøres, Løkke inkl. I dag er det Løhde og Støjberg der er hans kumpaner./ løjtnanter.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Tue Romanow, Vibeke Hansen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Hvad kan man få for ca. 10.000 kr? En hel del politisk indflydelse, der sikkert er flere millioner kroner værd!

Britta Hansen, Anne Eriksen, Egon Stich, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

jeg gad godt se det vi ikke ved -

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Karsten Lundsby og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kan vi jo ikke få at se, grundet mørkelægningsloven, som Folketinget har vedtaget uden om dig og mig.
Hvorfor har de gjort det, medmindre de har noget at skjule?

Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Egon Stich, Niels Duus Nielsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

På Tv fra Folketinget kan man se alle samråd, bare ikke det med Løkke.

Dagens BT - TV2 osv.
Over halvdelen af de indsamlede midler til LøkkeFonden kommer fra 12 storfiskere og fiskerivirksomheder. Pengene blev overrakt af John-Anker Hametner Larsen ved det nylige årlige torskegilde den 21. januar.
Sólrun Løkke Rasmussen er bestyrelsesformand i LøkkeFonden. (Fonde har temmelig mange gøremål i vore dage!)
Om 2 dage skal Løkke så i samråd - her vil han ikke svare på spørgsmål om sommerhuset, fordi det var ganske uskyldigt. Hvorfor i alverden skal vi ikke have det på TV, øvelse gør vel mester..

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Super-fint. Hvornår er det slut med, bare at brokke sig, men med at sige fra.

Fra over for korruption, misbrug, hemmeligholdelse, tilgringørelse af befolkningen.

Jeg føler mig i hvert fald gjort til grin. Og jeg er klar til at sige fra!

Det borgerlige Danmark, inkl Helle TS og Corydon, har sammen med en større gruppe embedsmænd dræbt Danmark. Ellers havde systemet virket og de mange foreteelser blevet rettet op og nogle personer puttet I fængsel.
Apatien har så godt som vundet. Jeg håber der er nogle, nok unge, der snart mobiliserer til det nødvendige opgør. Stemmesedler som våben virker desværre heller ikke mere.