Læsetid: 4 min.

Tusindvis af læger protesterer over Styrelsen for Patientsikkerhed

Et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed er indtil videre blevet underskrevet af over 2.700 læger. Styrelsens hårde kurs med flere politianmeldelser og øget tilsyn kan føre til en defensiv kultur til skade for patienterne, mener lægerne. Styrelsesdirektør beklager, at lægerne føler sig mistænkeliggjort
I et åbent brev stiller over 2.700 læger et klart mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerheds fremfærd i en række aktuelle sager. Sidste år demonstrerede læger i København mod øget kontrol og mistillid til deres virke.

I et åbent brev stiller over 2.700 læger et klart mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerheds fremfærd i en række aktuelle sager. Sidste år demonstrerede læger i København mod øget kontrol og mistillid til deres virke.

Uffe Weng

13. januar 2018

Over 2.700 læger har fået nok af vagthundene i Styrelsen for Patientsikkerhed. I et åbent brev stiller de et klart mistillidsvotum til styrelsens fremfærd i en række aktuelle sager.

Styrelsen udviser en aggressiv skyldskultur rettet mod enkeltpersoner, og mangler helt fokus på de mere overordnede problemer i sundhedsvæsenet. Dens kontrolbesøg handler mere om petitesser end om reelle risikofaktorer, og dens øgede krav til dokumentation er helt ude af trit med virkeligheden på sygehusene, står der blandt andet i det åbne brev.

Initiativtageren til mistillidserklæringen, Kristian Rørbæk Madsen, der er overlæge på Odense Universitetshospitals intensivafdeling, forklarer protesten med, at styrelsen det seneste år er gået helt over gevind i forhold til politianmeldelser og kontrol af lægerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • lars søgaard-jensen
  • Dorte Sørensen
  • Ivan Gullev
  • Anne Eriksen
Eva Schwanenflügel, David Zennaro, lars søgaard-jensen, Dorte Sørensen, Ivan Gullev og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sådan, mistænkeliggørelse og mistillid hører ikke hjemme her - en helt igennem skæv udvikling!

erling jensen, Flemming Simonsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tænk om der blev oprettet en styrelse over for minister mv. - mon ikke en sådan kontrolstyrelse var meget mere nødvendigt?

erling jensen, Flemming Berger, Flemming Simonsen, Anne Eriksen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, morten rosendahl larsen, Mikkel Kristensen, Egon Stich, Ib Christensen, lars søgaard-jensen, Jørn Andersen og Ea Movang anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

I USA har granskning af dødsfald vist at fejltagelser i sundhedssektoren er den tredje almindeligste dødsårsag i USA. Den rimeligt erfarne læge som ikke har medvirket til patienters død findes ikke. Så: god fornøjelse, styrelsen bør øge bemandingen. I løbet af få år har alle en ”dom” – styrelsen viser fantastiske resultater – men det hindre ikke fejltagelser i sundhedsvæsenet: Errare humanum est.

Anne Eriksen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal sundhedspersonale ikke sættes udenfor ansvar.

Men sygdomsdiagnose og behandling er endnu ikke blevet en eksakt disciplin. Og patienternes tilstand er jo også i konstant ændring.

Omkring diagnose og (vellykket) behandling afhænger meget desuden af forhold uden for det medicinske personales rækkevidde. F.eks. økonomi, kapacitet og ressourcer. Så måske bør man også kontrollere og straffe de politikere, der ikke tager ansvar for disse forhold.

I mellemtiden kan jeg da kun anbefale danske medicinere at tage jobs udenfor landets grænser. Både f.eks. Norge og Sverige lønner det medicinske personale langt bedre end i Danmark. Og i mellemtiden kan de folkevalgte politikere jo agere på resultatet af deres del af ansvaret.

erling jensen, Mette Poulsen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Hvis nu lægerne havde bedre tid til at løse deres almene opgaver - og hvis de populistiske ambitioner om en nul fejl-kultur, som råder hos vore politikere, ikke var så fremherskende, ville mangt og meget se anderledes ud. Danmarks sundhedsvæsens virke skal ses i det store perspektiv - og diverse mangefuldheder, fejl og anomalier skal forstås i først og fremmest et strukturelt lys.

Styrelsen for Patientsikkerhed er på mange måder en pervers knopskydning på et i forvejen fejludviklet sundhedsvæsen.

erling jensen, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Anne Eriksen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Hvis en læge har udvist "grov forsømmelighed" og derfor skadet en patient - eller slået hende ihjel - så er det vel ikke urimeligt at han eller hun bliver stillet til ansvar.

Læger har tidligere haft tæt på fuld immunitet i forhold til udførelsen af deres arbejde. Den har man nu, så vidt jeg forstår, fjernet overnight. Nu arbejder de under et Damokles Sværd, og det dur jo heller ikke. Lægearbejde har ofte større konsekvenser end blikkenslageren, og det må man på en eller anden måde tage højde for i denne agenda. Errare stadig humanum est, som Kjeld skriver.

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Grunden til at Sundhedsstyrelsen blev nedlagt, og der istedet oprettedes 7 nye styrelser var jo, at Sundhedsstyrelsen overhovedet ikke levede op til sin tilsynsforpligtelse mht lægers autorisation. Der var således adskillige sager med læger, der havde fået frataget autorisationen i andre lande, der uhindret kunne fortsætte deres kvaksalveri i Danmark. Plus adskillige psykiatere, der praktiserede ulovlig medicinering. En havde sågar en hjerneskade, uden det fik konsekvenser.
Men nu er man hoppet over i en totalt forandret boldgade, hvor ALLE læger nu pludselig mistænkeliggøres, kontrolleres og sanktioneres. Det minder om en anden historie, hvad var det nu lige? Nåh ja, sammenlægning af socialområdet med beskæftigelsesområdet... Jobcentrene og deres inkvisitoriske opførsel overfor syge borgere.
Mon planen i virkeligheden er at destruere sundhedsområdet helt og aldeles?

Bjarne Andersen, Per Jongberg, Flemming Simonsen, Anne Eriksen, Vivi Rindom, Torben Skov og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det var nødvendigt at fjerne ansvaret fra Sundhedsstyrelsen, som heller ikke på dette område leverede bare tilnærmelsesvis, hvad vi skal forvente.
Danske læger, fra forskellige lande, har i dag mere travlt og er markant dårligere uddannet, videreuddannet og efteruddannet end tidligere.
Samtidig er de ofre for den liberal-økonomiske tankegang så der har været 2 pct besparelser pr år i vist 10 år.
Det skal gå galt.
Der er noget ufejlbarligt over en læges selvvurdering så klart de ikke bryder sig om at blive set ocerskulderen. Men det er jo nødvendigt. Det skal dog ske på en fornuftig måde og det virker som om chefen ved det skal gøres bedre.
Der er mere kontrol af en pizzabager, tror jeg, så op på hesten igen, kære læger. Og hvad med en samlet aktion for bedre forhold end opsigelser og klynk.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Danmark er endt som det mest sindsygt mistroiske kontrolhysteri siden DDR. Borgerlige har altid kortsluttet debatter med venstreorienterede ved at kaste østtyskland på bordet som en joker. Men bemærk at der er tale om et borgerligt projekt.
Det har været længe undervejs, mens man har peget fingre ad Sverige o.a. som forbudtlande, selvom det nok var afledningsmanøvrer.
Styrelser er som ordet siger instanser som er oprettet for at styre, kontrollere og bestemme. Dem er der alt for mange af i Danmark.

Flemming Berger, Flemming Simonsen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Leif Andersen

Der er forskel på folk. I såvel skatteministeriet som i skatteforvaltningen er ingen ansvarlige for at have handlet fejlagtigt, forsømmeligt eller i strid med gældende love og regler. Det siger advokatundersøgelsen af udbetalingen af udbytteskat. Lægernes handlinger redder trods alt liv.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og erling jensen anbefalede denne kommentar