Uafhængig rapport: Dansk civilsamfundsstøtte til Israel og Palæstina var ’glimrende’

Danmark ydede ’eksemplarisk’ bistand til civilsamfundet i Israel og Palæstina gennem det donorsamarbejde, som Danmark netop har trukket sig fra. Det konkluderer en uafhængig rapport fra oktober 2017, som blev udarbejdet på vegne af donorlandene, herunder Danmark
Danmarks støtte til en række ngo’er i Israel og Palæstina fik masser af ros i en uafhængig konsulentrapport, udarbejdet på vegne af donorlandene Schweiz, Sverige, Holland og Danmark i oktober 2017. Alligevel har udenrigsminister Anders Samuelsen som bekendt besluttet at droppe donorsamarbejdet og civilsamfundsstøtten.

Danmarks støtte til en række ngo’er i Israel og Palæstina fik masser af ros i en uafhængig konsulentrapport, udarbejdet på vegne af donorlandene Schweiz, Sverige, Holland og Danmark i oktober 2017. Alligevel har udenrigsminister Anders Samuelsen som bekendt besluttet at droppe donorsamarbejdet og civilsamfundsstøtten.

Jens Dresling

Indland
5. januar 2018

Den civilsamfundsstøtte, som Danmark sammen med Holland, Sverige og Schweiz ydede til 24 menneskerettighedsorganisationer i Israel og Palæstina, var en stor succes. Det konkluderer en uafhængig konsulentrapport fra oktober 2017, bestilt af det schweiziske udviklingsagentur på vegne af donorlandene, herunder altså Danmark.  

»De 24 organisationer udgør en imponerende helhed og fortjener fortsat støtte,« hedder det i rapporten, som også slår fast, at de 24 ngo’er generelt arbejder »glimrende«, at de konsekvent lever op til internationale standarder, og at støtteordningen fungerer »ekstraordinært« godt. Rapporten betegner donorlandenes bistand til civilsamfundet som »eksemplarisk«.

Alligevel har den danske regering – som beskrevet i Information – besluttet at indstille støtten til ngo’erne og trække sig ud af samarbejdet med de øvrige lande. Samtidig vil »størstedelen« af den planlagte danske støtte til ngo’erne for andet halvår af 2017 ikke blive udbetalt.

Martin Lidegaard, tidligere udenrigsminister og udenrigsordfører for De Radikale, mener, at rapporten bekræfter billedet af, at den danske civilsamfundsstøtte har spillet en væsentlig og positiv rolle i Israel og Palæstina.

»Det lugter jo af, at regeringen har truffet en rent politisk, og ikke en udviklingsfaglig, beslutning. Det må udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) så stå ved, men jeg vil på det kraftigste opfordre ham til at genoverveje beslutningen om at afbryde støtten til nogle af de her organisationer,« siger Martin Lidegaard.

I foråret 2017 iværksatte Udenrigsministeriet selv en »grundig gennemgang« af de 24 organisationer. Den blev afsluttet kort før jul og tegner tilsyneladende et ganske andet billede af donorsamarbejdet. Ganske vist konkluderer ministeriet, at ngo’erne – med én enkelt undtagelse – har levet op til aftalevilkårene, men der er samtidig »påvist et behov for strammere betingelser for at få del i Danmarks civilsamfundsstøtte«, skrev ministeriet i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriets undersøgelse er ikke blevet offentliggjort, og ministeriet vil ikke forklare, hvordan der konkret er »påvist et behov for strammere betingelser«, men oplyser, at det baserer sig på en »vurdering af organisationernes samlede relevans, performance og professionalisme«.

Umisforståelig anbefaling

Seniorforsker ved DIIS, Lars Engberg-Pedersen, har på Informations opfordring læst den uafhængige konsulentrapport. Han fastslår, at rapportens helt umisforståelige anbefaling er, at Danmark, Schweiz, Holland og Sverige fortsætter deres engagement i det fælles sekretariat og støtten til ngo’erne.

»Ifølge konsulenterne er disse organisationer dybt forankret i og spiller en meget central rolle for lokalbefolkningen,« forklarer han.

»De skriver, at civilsamfundsorganisationerne faktisk har overtaget en række ansvarsområder, man normalt ville tilskrive de offentlige myndigheder. Det er altså særligt vigtigt at støtte ngo’er i de palæstinensiske territorier, fordi myndighederne er svage,« siger Lars Engberg-Pedersen.

Han understreger, at forfatterne til rapporten tager forbehold for, at de ikke har haft tid til at undersøge hver enkelt ngo i dybden, men at arbejdet skal forstås som en vurdering af samarbejdet og ngo’erne som helhed.

Lars Engberg-Pedersen undrer sig over, at regeringen har valgt at trække sig fra et umiddelbart velfungerende samarbejde netop nu, hvor FN advarer om, at civilsamfundets manøvrerum i Israel og Palæstina bliver indskrænket. Og han advarer om, at Danmark risikerer at bidrage til den udvikling. 

»Et donorsamarbejde som det her, der har eksisteret i en årrække, er med til at konsolidere arbejdet med at opbygge et stærkt civilsamfund. Nu ved vi ikke, hvordan ministeriet konkret vil tilrettelægge støtten fremover, men det ville komme bag på mig, hvis den her beslutning ikke ender med at svække effekten af den internationale civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina,« siger Lars Engberg-Pedersen. 

Lobbygruppe spøger

Et af de få problemer, der fremhæves i rapporten, er, at forholdet mellem de fire donorlande og ngo’erne er blevet mere »sårbart« de senere år.

»I rapporten er der lagt meget vægt på, at forholdet mellem donorer – altså Danmark, Holland, Sverige og Schweiz – og civilsamfundsorganisationer er presset. Rapporten anbefaler derfor, at der etableres tættere kommunikation mellem parterne,« forklarer Lars Engberg-Pedersen.

Det sårbare forhold er først og fremmest et resultat af »misinformation fremsat af bevidst fjendtlige kilder«, står der i rapporten. Hvem disse »fjendtlige kilder« er, beskrives ikke konkret.

Men andetsteds i rapporten fremgår det, at civilsamfundet i Israel og Palæstina er presset. Det skyldes blandt andet »politisk pres, også på internationalt niveau, rettet mod at bringe civilsamfundets arbejde i miskredit«, står der i rapporten.

I en mail til Information nævner en af de tre konsulenter, der har lavet rapporten, Fateh Azzam fra Det Amerikanske Universitet i Beirut, den israelske lobbygruppe NGO Monitor som et eksempel på en organisation, der forsøger at delegitimere ngo’erne. Information har tidligere beskrevet, hvordan netop NGO Monitor har udlagt Danmarks beslutning om at afvikle støtten til ngo’erne som en »direkte konsekvens« af deres arbejde.

»I rapporten er der lagt meget vægt på, at forholdet mellem donorerne – altså Danmark, Holland, Sverige og Schweiz – og civilsamfundsorganisationer er presset. De vurderer, at det først og fremmest skyldes misinformation, og de anbefaler derfor, at der etableres tættere kommunikation mellem parterne,« forklarer Lars Engberg-Pedersen.

Fateh Azzam skriver, at de i arbejdet med undersøgelsen hverken fandt juridiske, professionelle eller administrative problemer i ngo’ernes arbejde, der kan begrunde, at Danmark nu trækker sig fra donorsamarbejdet. Alligevel kommer Danmarks beslutning ikke bag på ham.

»Selv før vi afsluttede undersøgelsen, var der indikationer, der pegede i den retning,« skriver Fateh Azzam, som påpeger, at konsulenterne var i løbende dialog med Danmarks udsendte i donorsamarbejdet, mens arbejdet med rapporten stod på.

’Deponerer ikke beslutningskraft’

Det har ikke været muligt at få svar på, hvorvidt konsulentrapporten har indgået i Udenrigsministeriets egen undersøgelse af de 24 ngo’er, der modtager støtte fra donorsamarbejdet. Ministeriet bekræfter dog, at Danmark har »indgivet kommentarer« til den fælles rapport.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ønsker ikke at stille op til interview i sagen, men skriver i en mail til Information, at rapporten, som han har forstået det, i høj grad fokuserer på institutionel og ledelsesmæssig kapacitet.

»Det er vigtigt at understrege, at vi ikke deponerer vores beslutningskraft hos eksterne konsulenter. Det er trods alt danske skattekroner, det drejer sig om,« skriver ministeren.

Udenrigsministeriet tog initiativ til en selvstændig dansk undersøgelse, inden arbejdet med den eksterne rapport blev indledt. Og den undersøgelse har vist sig at være berrettiget, skriver Anders Samuelsen. Det viser sagen om ngo’en WATC.

I maj, få uger efter ministeriet havde iværksat sin undersøgelse, kom det frem, at WATC, som har modtaget støtte fra donorsamarbejdet, havde tilbageholdt oplysninger for ministeriet og opkaldt et kvindecenter efter en terrorist.

»Undersøgelsen har afstedkommet, at vi nu indfører strammere regler. Vi anerkender, at mange af organisationerne har gjort et relevant arbejde. Og det betyder ikke, at der ikke er en række af organisationerne der skal have støtte fremadrettet. Men det her handler i bund og grund om at sikre, at danske skattekroner bruges til det, der er formålet, nemlig at arbejde for fremme af menneskerettigheder og en fredelig løsning på konflikten – og ikke det stik modsatte,« skriver udenrigsministeren til Information.

Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina

Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Whoops. Det var ikke godt men fuldt forventet. Hvad vil LA og regeringen nu?

Vindersag for venstrefløjen hvis de griber de rigtigt an.

Vibeke Hansen, Anders Graae, Elisabeth Christiani, Arne Lund og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Idiot.

Flemming Simonsen, Ib Christensen, Poul Anker Sørensen, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, John Andersen, Katrine Damm og Per Meinertsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

En politiker, hvis eneste virkelige politiske interesse og ambition begrænser sig til sænkning af topskatten, er simpelthen et dårligt valg til posten som udenrigsminister. Det er en post, der kræver statsmandsskab, ikke jysk kræmmermentalitet.

Og så kræver det en person, der kan sætte foden i jorden, og begå sig med autoritet internationalt blandt kolleger, diplomater og professionelle interessegrupper.

Jeg har ikke megen tillid til at Anders Samuelsen kan håndtere den opgave. Jeg tror bare han ville have en ministerpost med en vis status, uden at der blev skævet til evner og interesser.

Find en anden til jobbet, feks. en karrierediplomat fra udenrigsministeriet - hvis man må den slags.

/O

Flemming Simonsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, P.G. Olsen, Tommy Clausen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Hov hov Olivier det er altså ikke en del af jysk kræmmermentalitet at lægge sig fladt ned for en fremmed magt.

Sus johnsen, Flemming Berger, Flemming Simonsen, Tommy Clausen, Bjørn Pedersen, olivier goulin og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Længe har man (jeg) undret sig over hvad laver " den mest kvalificerede nogensinde ved tiltrædelse" udenrigsminister egentlig. Åbenbart sådan noget læggen sig ned for Israel pjat.
Når han altså ikke sidder oppe i et træ.
Pinagtigt at han er DK's ansigt udadtil. Og så for et parti, som først sent overhovedet fik en udenrigspolitik udover: Vi synes det samme som USA.

Flemming Simonsen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Carsten Munk, Tommy Clausen, Tue Romanow og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nu har DF også taget magten i udenrigsministeriet - det er utroligt hvad det satans parti kan slippe afsted med i topskattens hellige navn. Det minder forresten om det republikanske partis accept af Trump og hans uhyrligheder.

Vibeke Hansen, Flemming Simonsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Karl Aage Thomsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Anders Samuelsen viser atter, at det rette navn for hans parti er Labil Alliance. Ingen rygrad, ingen principper ud over, at kunne plante røven i en ministerbil. Han og partiet har al mulig grund til at frygte for eftermælet.

Niels Duus Nielsen, Flemming Simonsen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Tryggestad og John Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Møller Schandorff

Hvem kan afløse AS og sætte foden i jorden overfor Israel? Der skal vel en anden regering til, men hvem derfra skal være statsminister og udenrigsminister? Mette J (A) har aldrig udtrykt skepsis overfor Israel, tværtimod.

Flemming Simonsen, Arne Lund og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Politikerne med DF i spidsen gør Danmark mere og mere ekstremistisk og efterligner en Islamisk stat.
Dansk Folkeparti er så uendelig ødelæggende for Danmark. Det gælder økonomi såvel som international anerkendelse.

Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen, Flemming Simonsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og John Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Møller Schandorff

Jens, DF efterligner Israel.

Eva Schwanenflügel, Mikkel Rytzel, Flemming Simonsen, Tina Larsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

sikke man får lejlighed til at lufte sine fordomme. Det er da ikke en dialog værdig.
Har man erfaring med ‘konsulentrapporter’ og deres værdi som sandhedsvidne, vil man ikke fæste lidt til den nævnte rapport. Tænk bare på betydningen af passagen:” Han understreger, at forfatterne til rapporten tager forbehold for, at de ikke har haft tid til at undersøge hver enkelt ngo i dybden, men at arbejdet skal forstås som en vurdering af samarbejdet og ngo’erne som helhed.“
Det er måske i virkeligheden for tyndt et grundlag til at erklære at alt står godt til med de nævnte ngo’er og deres virke. Det vil derfor være rart at høre på hvilken konkret basis udenrigsministeriet har truffet sin beslutning, men konkret er som regel ikke det man får fra politikere - uanset deres observans.

Hans Martens - Hvilke fordomme?

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Mikkel Rytzel

Israel og den globale zionist-bevægelse har længe været kæledække og åndelig bannerfører for ny-nazister som Søren Espersen og de fleste medlemmer af DF, samt hvidt-overherredømme-typer som Trump og Bannon.

Niels Duus Nielsen

Arne Lund: "Han og partiet har al mulig grund til at frygte for eftermælet."

De er sgu da ligeglade, ministerpensionen er i hus for resten af livet, så op i røven med eftermælet.

Eva Schwanenflügel, olivier goulin og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Nej - jeg tror sgu heller ikke noget så ideelt som eftermæle strejfer Anders Samuelsens sind eller nogen anden hos Danmarks uden sammenligning mest vulgære politiske parti.. Det er de alt for profane til. Deres politiske projekt er 100% opportunistisk - og på det punkt er de kun et mulehår foran Venstre.

/O

Arne Lund,
fra wikipedia “En fordom (at dømme nogen på forhånd, uden at kende dem) er en negativ, ubevist og generaliserende påstand eller folkelig konvention, hvis rigtighed der ikke argumenteres for.”
så kan du læse indlæggene og se om der skulle være udsagn af den art.

Niels Duus Nielsen

Hans Martens, vi kan ikke vide alt om alt, hvorfor vi det meste af tiden er henvist til at agere ud fra antagelser om, hvordan verden er skruet sammen. Det er simpelthen nødvendigt for at kunne leve med en ufuldstændig viden om en mangfoldig verden

Det er netop derfor vi har opfundet etikken, hvor vi afprøver vore antagelser i tankerne, før vi fører disse antagelsers konsekvenser ud i livet. "Gør aldrig mod andre, hvad du ikke vil at andre skal gøre mod dig", "lad tvivlen komme den anklagede til gode" og "man er uskyldig til det modsatte er bevist", du ved, den slags maximer og tommelfingerregler, som netop skal forhindre vore nødvendige antagelser i at udarte til unødvendigt generaliserende og menneskefjendske fordomme.

Niels Nielsen, jeg er helt enig.

fortsættelse,
derfor er argumentationen for udsagn af enhver art så vigtig - på hvilket grundlag bygger det?