Baggrund
Læsetid: 4 min.

Velfærdsstaten blev bygget i stål og beton. Fremtidens bæredygtige samfund skal bygges i ler og halm

Hvis fremtidens byggeri skal være bæredygtigt, må grundpræmisserne tænkes om. Beton skal erstattes med ler og halm. Det er visionen i et eksperiment, hvor en forskergruppe bestående af arkitekter har måttet ty til ler, halm og træ for at bygge helt bæredygtigt
Træ er et naturligt materialer, der kan indgå i naturens processer, efter materialet har optjent sin pligt som mur eller væg. Derfor bør det være en større del af fremtidens bæredygtige byggeri, lyder det fra et forskerhold på Arkitektskolen.

Træ er et naturligt materialer, der kan indgå i naturens processer, efter materialet har optjent sin pligt som mur eller væg. Derfor bør det være en større del af fremtidens bæredygtige byggeri, lyder det fra et forskerhold på Arkitektskolen.

Marius Nyheim

Indland
4. januar 2018

Da den voksende mængde danskere i efterkrigstiden og frem til 1970’erne flyttede ud af byernes slumkvarterer og ind i nye boligblokke, blev velfærdsstatens første boliger bygget i beton. Det billige og effektive materiale blev et symbol på bedre levevilkår. Men betonen er en CO2-synder, og betonblokkene hæmmer den grønne omstilling, da materialet ikke kan genanvendes i særlig høj grad.

Hvis fremtidens samfund skal være bæredygtigt, må byggeriet stille radikalt om.

I 2050 skal Danmark være et samfund, hvor begrebet affald ikke længere eksisterer. Alt, lige fra bærbare computere til boligblokke, skal genanvendes, når dets primære funktion er udtjent. Alt, vi bruger, skal komme fra ressourcer, som jordkloden kan genopbygge.

Den ambitiøse målsætning blev i sommer fremlagt for regeringen af et såkaldt advisory board af eksterne rådgivere. Regeringen havde hyret 12 erhvervsledere til at lave et oplæg om, hvordan Danmark kan omstille samfundsmodellen til cirkulær økonomi: Et økonomisk kredsløb, hvor alle ressourcer genanvendes, så råstoffer bevares, og CO2-udslippet reduceres.

Et forskerhold fra Kunstakademiets Arkitektskole har taget udmeldingen fra regeringens advisory board alvorligt. Hvordan skal byggeriet se ud, og hvad skal det bestå af, hvis der skal bygges bæredygtigt efter de cirkulære principper?

Det kom bag på arkitekterne, hvor radikal en ændring, der skal til, hvis fremtidens byggeri skal være bæredygtigt og i tråd med de cirkulære principper.

»Vi er nødt til at bakke helt tilbage i bussen og bygge i ler, halm og træ,« siger professor ved skolens Center for Industriel Arkitektur, Anne Beim.

Mulig milliardgevinst

Cirkulær økonomi er et samfundsmål, det er populært at være tilhænger af. Blandt de 12 erhvervsledere i regeringens advisory board er ledere fra Danmarks største virksomheder. Bestyrelsesformanden for Carlsberg Group, CEO’en for Nykredit Leasing og CEO’en fra Danish Crown. Da toppen af dansk erhvervsliv afleverede deres anbefalinger til regeringen, udtalte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sig i begejstrede vendinger om visionerne:

»Cirkulær økonomi er et centralt fokus i fremtidens arbejde med at sikre vores vækst og velstand i en tid, hvor der bliver stadig større pres på ressourcerne. Regeringen har derfor en klar ambition om at flytte Danmark i retning af en mere cirkulær økonomi.«

Erhvervslederne fremhævede i deres anbefaling, at en engelsk tænketank har udregnet, at Danmark kan få en samfundsøkonomisk gevinst på 35 milliarder kroner, hvis vi i 2035 har omstillet til en mere cirkulær økonomi.

Ambitionerne er store, men professor Anne Beim fra arkitektskolens projekt ved nu, hvorfor visionerne nødvendigvis skal være langsigtede. Hendes forskningsgruppe fulgte erhvervsledernes dogmer for byggeriet og fandt ud af, at hvis et byggeri skal leve op til de cirkulære krav om bæredygtigt materiale og genanvendelse, må man ændre på selve grundpræmisserne i byggeriet.

For at illustrere resultatet har hun og hendes forskningsgruppe bygget tre mure i bæredygtige materialer og udstillet dem på arkitektskolen i København.

»Der er folk, som siger, at vores resultat er et skridt tilbage til stenalderen. Jeg har selv arbejdet med moderne byggeri i mange år. Og jeg blev chokeret over at se, at det er så voldsomme forandringer, vi står over for.«

De tre mure er bygget i henholdsvis ler, halm og træ. Ler og træ er naturlige materialer, der kan indgå i naturens processer, efter materialerne har udtjent deres funktion som mure og vægge, mens halm er et effektivt, naturligt isoleringsmiddel.

Men er det virkelig et realistisk mål for det danske byggeri i tider med byggeboom i de store købstæder? Arkitekterne mener selv, at deres mure skal betragtes som et wake-up call i forhold til byggeriets rolle under den grønne omstilling.

»Der vil stå en masse ude i kulissen og sige: ’Hold da kæft hvor naivt’, sådan kan man jo ikke bygge andet end en landsby ved Ringsted. Men det er der, man begynder. Der, hvor udfordringen ligger, er hvordan vi bygger højt og tæt. Men vi byder op til dans, og nu har vi som forskere og fagpersoner peget på noget, og så må politikerne og industrien gribe den bold.«

– Er I ikke bare drømmere?

»Nej, jeg synes, vi er realister. Vi har ikke gjort det her for at være hyggelige, vi har gjort det for at prøve at være konsekvente i forhold til den rammebeskrivelse, den cirkulære økonomi er defineret under.«

Et af arkitekternes forbehold for deres mure i ler er, at de f.eks. skal skærmes for regn med større udhæng, end man opfører i dag. Simpelt regnvejr kan med tiden opløse murene af ler, hvis de ikke er beskyttet.

– Understreger det ikke det urealistiske i cirkulær økonomi?

»Både ja og nej. Ud fra et realpolitisk perspektiv er det ikke muligt, for så skal man jo lave fundamentalt om på hele samfundskonstruktionen, vil nogen mene. Som modargument kan man sige, at det er muligt, fordi det er den eneste måde til at opnå – eller et skridt på vejen til – en grøn omstilling,« siger hun og fortsætter:

»Den cirkulære økonomi er i min optik ikke noget, man kan vælge til eller fra, men en forudsætning for den grønne omstilling.«

Eftersom en af de væsentlige pointer i ideen om cirkulær økonomi er, at alle materialer skal kunne genbruges, er arkitekternes mure lette at nedbryde, og materialerne kan adskilles til genbrug i forskellige former.

Halmen er givet videre til fristaden Christianias hestestald, men ellers har det været svært at afsætte materialerne. Ingen vil have arkitekternes aflagte ler.

»Det er en del af eksperimentet, at vi har forsøgt at komme af med materialerne hos blandt andet Genbyg, for at de kunne genbruges. Men de vil gerne have større mængder materiale, og så stort er vores ikke. Så nu prøver vi at komme af med det på anden måde. Vi har udbudt det på Twitter – men vi har ikke fået nogle henvendelser, kun likes,« siger Anne Beim.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Mmm.. men mursten er da brændt ler??

Christian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Aha.. problemet med at genbruge mursten er i vidt omfang slet ikke murstenene men mørtlen.
Nutidig mørtel er cementmørtel, som det koster enorme ressourcer at rense af uden at ødelægge murstenene.
Hm. Det ville måske være en ide at gå tilbage til den udmærkede kalk-mørtel.. ?

Jo man kan godt bygge huse af udbrændt ler.
Min farfars hus var med udbrændte sten. Han gik ud om foråret og reparerede lidt og gav det lidt hvidtekalk.
I tørre områder i Vestafrika har men ”prestigebygninger”, der er klistret op af ler.
Wahehe folkene i Tanzania, og mange andre, laver deres huse af ler, der klistres op.
Jeg spurgte en mand hvor længe det kunne holde. Han svarede at det vidste han ikke, for det var hans farfar, der havde bygget det.
Jeg har set et køkkenhus, hvor hylderne var klistret op af ler.
Det eneste der kræves er ”en god hat og nogle gode støvler.”
Altså: Godt tag og god dræning.
Taget kan naturligvis laves som et stråtag.
Ambitiøse akademikere laver fine forsøg med ler, der er forstærket med elefantgræs eller bambus.
Men det bliver aldrig halvt så godt som det rene ler, der har en ufattelig stor trækstyrke.

I vores klima og med vore krav er der ikke meget at hente udover skriverier om bæredygtighed og grønt genbrug.
Hvis formålet er at spare atmosfæren for CO2 fra cementfremstillingen, så siger jeg noget meget uartigt.
Med atomkraft kan der spares nok 100 gange så meget – uden at sende uskyldige folk ud i et støjhelvede.

Jo man kan godt bygge huse af udbrændt ler.
Min farfars hus var med udbrændte sten. Han gik ud om foråret og reparerede lidt og gav det lidt hvidtekalk.
I tørre områder i Vestafrika har men ”prestigebygninger”, der er klistret op af ler.
Wahehe folkene i Tanzania, og mange andre, laver deres huse af ler, der klistres op.
Jeg spurgte en mand hvor længe det kunne holde. Han svarede at det vidste han ikke, for det var hans farfar, der havde bygget det.
Jeg har set et køkkenhus, hvor hylderne var klistret op af ler.
Det eneste der kræves er ”en god hat og nogle gode støvler.”
Altså: Godt tag og god dræning.
Taget kan naturligvis laves som et stråtag.
Ambitiøse akademikere laver fine forsøg med ler, der er forstærket med elefantgræs eller bambus.
Men det bliver aldrig halvt så godt som det rene ler, der har en ufattelig stor trækstyrke.

I vores klima og med vore krav er der ikke meget at hente udover skriverier om bæredygtighed og grønt genbrug.
Hvis formålet er at spare atmosfæren for CO2 fra cementfremstillingen, så siger jeg noget meget uartigt.
Med atomkraft kan der spares nok 100 gange så meget – uden at sende uskyldige folk ud i et støjhelvede.

Lise Lotte Rahbek

Thorkil Søe
Hvordan hænger atomkraft og genanvendelige/cirkeløkonomiske byggematerialer sammen for dig? Er det sådan at din kæphest med atomkraft kan rides i alle emner, for så kan du bare ignorere mit spørgsmål.

Jeg kender til at bygge med ler - også som gulve. Det skal have en overfladebehandling for at holde til udtørring, slid og vand, men det kan udvikles på. Min blanding af bivoks og palmevoks har nu holdt i 4 år. Det er en slags start.

Lise Lotte Rahbek
I artiklen taler man også om CO2
MEN
Jeg bliver syg om hjertet når folk snakker om bæredygtighed og klima.
Og så samtidigt lader hånt om det eneste der kan redde klimaet.

Hvis jeg kunne komme tilbage vil jeg forsøge med bivoks.
Kort før jeg blev syg prøvede jeg at få oplysninger om noget, der påstås at kunne stabilisere veje.
Det skulle prøves - selv om jeg tror at det kun er blå luft.

@Lise Lotte Rahbek
Der er lidt flere detaljer om forskernes brug af mursten her: https://kadk.dk/sites/default/files/downloads/news/tegl.pdf
Og lidt billeder her: https://kadk.dk/nyheder/industriel-arkitektur-ud-fra-baeredygtige-princi...

Lise Lotte Rahbek

Mikael Mundt.
Meget interessant. Tak for links.

Thorkil Søe
Jeg fik stadig ikke fat i sammenhængen. Vi kan jo ikke bo i atomkraftværker.
Men pyt. Energi-krikken har været redet så mange gange før, at jeg denne gang bare lader den stå til evt. andre motionstrængende.

Asger Andersen

På Brenderup Højskole på Vestfyn, har vi bygget et hus i ler, halm, træ og andre naturmaterialer. Vi har også brugt ubrændte lersten. Huset er cirkulært på den måde, at det genererer sin egen energi - el og varme. Og regnvand opsamles, renses og bruges i hele huset. Da vi også renser vores egen røg fra brændeovnen, er der ingen udledning overhoved. Vi er 100% selvforsynende i driften og 100% off grid (afkoblet infrastruktur). Så ja - det kan lade sig gøre. Men vi er stadig på forsøgsbasis med de 'cirkulære huse' - især når vi både tænker drift og konstruktion. Læse mere her; offgridbrenderuphojskole.com

Niels-Simon Larsen, Lise Lotte Rahbek og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

det der ikke er bæredygtigt er vores overforbrug, en bæredygtig (cirkulær) økonomi kræver også at overflødigt forbrug barberes helt væk, men dette kommer helt af sig selv når alle resurser er brugt op, så forsvinder desværre også det absolut nødvendige forbrug og menneskeheden opdager for alvor at vi i århundreder har tonset afsted imod afgrunden, men politikerne taler stadig om at få gang i væksten, så de har helt åbenlyst intet fattet, men man kan jo fokusere isoleret på co2, og så kan problemerne tilsyneladende løses, jeg synes vi bør gøre noget reelt for at løse selve problemet, og første skridt i den retning er at erkende der er et problem, dernæst bør man søge efter årsagen og den er klokkeklar, årsagen er grådighed, så drop alle ambitioner om at blive rigere, fokuser på at blive gladere, og indse at vækst kun bør komme dem til gode som nu lever i materiel nød, der er brug for negativ vækst for alle som lever med overflod, og man kunne starte med ikke at beundre de grådigste (rigeste) og selv stræbe efter at øve sig i minimering af eget forbrug, når den nuværende vækst stort set kun går til mennesker med overflod, 83% af væksten går til de rigeste 1% , og vi andre 99% skal så dele de 17% , jeg ved godt de tal lyder helt absurde men så vidt jeg ved er de korrekte, og så er det jo de økonomiske realiteter som er absurde, det blev nævnt i et tv-program om davos mødet og repræsentanten for cepos som deltog i diskussionen stillede ikke spørgsmål til tallenes sandhed, han fokuserede på at man havde løftet mange ud af fattigdom, hvilket desværre reelt ikke er sandt,
dette skyldes at godt nok har mange fattige fået arbejde men de er stadig fattige, og de fleste er dårligere stillet end før, hvilket hænger sammen med at de er rejst til byen for at få job, og langt det meste af deres løn går til dyr mad og dyr bolig (typisk en måtte sammen med mange andre i et lille rum)
de arbejder typisk over 60 timer/uge men er stadig fattige, men statistikken fortæller om stor indkomstfremgang, at udgifts-fremgangen er lige så stor gør bare at de ikke er reelt mindre fattige end før.
(inden de flyttede til byen dyrkede de det meste mad selv, og havde typisk en større bolig som var meget billig eller måske gratis)