Læsetid: 7 min.

I Aalborg kæmper de for rent drikkevand

Den nordjyske by har ni vandværksboringer i løbet af 12 år måttet lukke som følge af for højt indhold af nitrat i drikkevandsmålinger. Problemerne med grundvandet har rod i 1990’erne, men er stadig kilde til uenigheder mellem kommune, vandværker og landmænd
Ryå nord for Aalborg, hvor godt 1.300 borgere får deres vandforsyning fra private boringer. Især de mindre boringer er udfordret af højt nitratindhold i grundvandet, fordi de ikke har samme mulighed for at blande fra forskellige vandboringer eller bore så dybt, som de store vandværker har.

Ryå nord for Aalborg, hvor godt 1.300 borgere får deres vandforsyning fra private boringer. Især de mindre boringer er udfordret af højt nitratindhold i grundvandet, fordi de ikke har samme mulighed for at blande fra forskellige vandboringer eller bore så dybt, som de store vandværker har.

Henning Bagger

17. februar 2018

De har et problem med vandet i Aalborg.

Danmarks fjerdestørste by har betydeligt større mængder nitrat i sit grundvand end landsgennemsnittet.

Aalborg Kommune har fra 2006 til 2016 måttet lukke ni vandværksboringer, hvis vandmålinger har vist nitratkoncentrationer over den gældende grænseværdi på 50 milligram kvælstof pr. liter vand. I samme periode er yderligere syv blevet lukket på grund af for højt indhold af pesticider, viser tal fra kommunen.

Nitrat er en kort betegnelse for kvælstofholdige gødninger.

De høje nitrattal i Aalborg Kommune er særligt bemærkelsesværdige. Som Information har beskrevet tidligere på ugen, kobler en ny omfattende forskningsrapport fra GEUS og Aarhus Universitet nitratkoncentrationer på helt ned til fire mg. pr. liter drikkevand til en øget risiko for tarmkræft. Forskerne bag rapporten har på baggrund af resultaterne plæderet for, at der er behov for at sænke grænseværdien for nitrat i grundvandsmålingerne. Det ville føre til lukning af langt flere vandværker i Aalborg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Annemette Due
  • Carsten Munk
  • Eva Schwanenflügel
Annemette Due, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu