Læsetid: 7 min.

Danmarks beredskab mod farlige dyresygdomme skal nedbrydes og bygges op igen på to år. Hvorfor er uklart

DTU tabte sidste sommer sin aftale om at levere statens beredskab mod alvorlige veterinære sygdomme. Universitetets veterinærinstitut står over for fyringer og afvikling, og de ansatte står tilbage med indtrykket af at have været udsat for et urimeligt udbud. Rigsrevisionen skal nu undersøge Miljø- og Fødevareministeriets udbud af myndighedsbetjeningen
Det er stadig DTUs veterinærinstitut, der forbereder os på f.eks. en ny fugleinfluenza, men snart skal instituttets maskiner og forskere holde op med det – eller flytte til Statens Seruminstitut, der om to år skal varetage opgaven, selvom de ikke har arbejdet med dyr tidligere. 

Det er stadig DTUs veterinærinstitut, der forbereder os på f.eks. en ny fugleinfluenza, men snart skal instituttets maskiner og forskere holde op med det – eller flytte til Statens Seruminstitut, der om to år skal varetage opgaven, selvom de ikke har arbejdet med dyr tidligere. 

Peter Nygaard

12. februar 2018

Det messingbelagte nybyggeri glimter mellem Danmarks Tekniske Universitets grå betonbygninger. Men indenfor i den nye bygning 202, hvor DTU Veterinærinstituttet har til huse, er stemningen knap så strålende. Institutleder Kristian Møller har i sidste uge meddelt, at der skal siges farvel til 25 ansatte, efter DTU Veterinærinstituttet før sommerferien tabte udbuddet af det veterinære beredskab over for alvorlige husdyrsygdomme som mund- og klovesyge, svinepest og fugleinfluenza.

Miljø-og Fødevareministeriets udbud af forskningsbaseret myndighedsbetjening kom til debat i januar, efter afsløringer i Berlingske skabte tvivl om, hvorvidt Aarhus Universitets (AU) ledelse havde givet en række af deres forskere mundkurv på af frygt for at miste opgaver for ministeriet.

På DTUs Veterinærinstitut er der ikke tale om frygt. Der er tale om realiteter. I sommer mistede instituttet myndighedsopgaven, som de i 110 år har udført for staten og landbrugserhvervet. I efteråret besluttede DTU så at lukke institutet, når opgaven overgår til Københavns Universitet (KU) og Statens Serum Institut (SSI) om to år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Duus Nielsen
 • Dina Hald
 • Lillian Larsen
 • Anne Eriksen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ruth Gjesing
 • Carsten Munk
 • Tommy Clausen
 • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen, Dina Hald, Lillian Larsen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ruth Gjesing, Carsten Munk, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Her går det godt, tralalalalalej...
Alting afhændes, udliciteres, ombygges, udflyttes - nå nej, HJEMFLYTTES - deles op, konkurrenceudsættes, implementeres, etc.
Men uden nogen langsigtet plan, uden fokus, uden forberedelse, træning eller uddannelse.
Datasikkerheden er til grin, togsignalerne er til grin, Sundhedsplatformen er til grin. SKAT, Post Nord, DSB, Kommunedata, Nets, Jobcentrene, DR, TDC, Bane Danmark og mange andre bøvler rundt.
Den frie forskning eksisterer kun på papiret.
Ministre begår åbenlyse ulovligheder, taler usandt og hemmeligholder og mørklægger vitale oplysninger.
Ja, her går det godt !!

Trond Meiring, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Dina Hald, Estermarie Mandelquist, jørgen djørup, Henrik L Nielsen, David Joelsen, Susanne Brimer, Anne Eriksen, Flemming Berger, Kim Houmøller, Hans Larsen, Jesper Sano Højdal, Povl Jensen, Ruth Gjesing, Karsten Lundsby, Helene Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Heidi Larsen, Torben K L Jensen, Lillian Larsen, Søren Kristensen, Carsten Munk, P.G. Olsen, Verner Nielsen, Tue Romanow, Hanne Koplev, Egon Stich og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Det er total idioti, i Stege bugt ligger øen Lindholm, Statens veterniere institut har haft denne lukkede ø for forskning og tilverkning af vacciner mod mund og klovsyge, samt et ny labratioreum til 80 milioner ( ca 7år gammelt) samt sin egen færgedrift.
Det er komplet idioti at lukke det ned, Fy fan hvad jeg er trøtt af inkompitente politiker....

Trond Meiring, Dina Hald, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Povl Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel og Egon Stich anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg har i adskillige år skrevet om netop Lindholm, som jeg kan se fra mit stuevindue. Da det for snart 10 år siden blev besluttet at flytte dette forskningscenter i bl.a. zoonotiske sygdomme, altså sygdomme der smitter fra dyr til mennesker, var der naturligt nok en undergangsstemning på Møn og nærmeste omegn. En Arbejdsplads med omkring 90 veluddannede medarbejdere i et område med store beskæftigelsesproblemer skulle i megalomaniens hellig navn absolut flyttes til Lyngby, til DTU. Her var man ikke så interesseret i at få en potentiel sygdomsbombe midt i et tæt bebygget område og da slet ikke et krematorium med skorsten og al det gris. Nu lukker Lindholm fuldt og helt om et par år i en tid hvor regeringen flytter statsvirksomheder ud. En arbejdsplads som medarbejderne syntes lå rigtig godt, da mange af medarbejderne sjovt nok syntes at livet på landet var rigtig fint. Protesterne var der nu ingen der gad høre på, de såkaldte eksperter vidste bedre.
Hvad det har kostet af penge tør jeg ikke gætte på, men det var med to begrundelser stationen skulle flyttes. Det var for dyrt at opretholde færgedriften og den synergi der ville opstå i Lyngby var forskningsmæssigt guld værd. Hvor er synergien henne når hele den flotte udflytningsplan ligger i ruiner ?

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Dina Hald, jørgen djørup, Anne Eriksen, Flemming Berger, Kim Houmøller, Povl Jensen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Ethelfeld, Torben K L Jensen, Verner Nielsen, Tue Romanow og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Endnu engang et eksempel på at den ene hånd ikke magter at følge med i hvad den anden har gang i. Eller blot endnu et eksempek på en systematisk nedbrydelse af samfundets bærende institutioner, hvor fagligheden smides ud med badevandet. Eller blot endnu et eksempel på at der er alt for kort mellem hoved og r..

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Dina Hald, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Povl Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Svindleren og den gennem korrupte Anders Fjog Rasmussen var jo den der startede på afviklingen af staten, godt fulgt op på af alle de andre fæho'der fra og med socialkammeraterne. Tony Blair og Thatcher har jo med stort held fået bildt dansle politikere ind at statsapperaterne bør minimeres.
Og dette idioti lever vi så med nu - og sikkert mange år fremad.
Frem med høtyvene.

Trond Meiring, Egon Stich, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Et flot indlæg, Eva Schwanenflügel. Da jeg læste artiklen tidligere i dag, kunne jeg næsten ikke tro mine egne øjne. Det er bare for meget.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Flemming Berger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Mon ikke snart man burde se lidt nærmere på Miljø- og Fødevareministeriet?

Først dukker sagen op om MRSA hos svin: https://www.dr.dk/nyheder/tema/mrsa (samt https://www.dr.dk/tv/se/dr1-dokumentar-series/-/dr1-dokumentar-den-dag-p...)
Så kom sagen med halekupering frem: https://www.information.dk/indland/2017/12/naesten-danske-grise-gaar-run...
Og så skiller de sig af med DTU, som i 110 år har udført myndighedsopgaven. Tilfældigvis DTU som også var kritiske ift Miljø- og Fødevareministeriet håndtering af MRSA.

Alternativt kunne man lige så godt opløse Miljø- og Fødevareministeriet, da de alligevel primært varetager Beskæftigelsesministeriet og Erhvervsministeriets (kortsigtede) behov. Miljø og fødevarer interesserer dem i hvert fald ikke.

Hans Larsen, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Dina Hald, jørgen djørup, Jesper Sano Højdal, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Ja, lad blot kommercen overtage det hele. Pengene (læs storfinansen) styrer alligevel det hele, så hvorfor ikke også vores sundhed?

jens peter hansen

Da Lindholm skulle nedlægges blev der lagt vægt på at det var bestyrelsen, ikke staten der bestemte. De lokale politikere var naturligvis på dupperne, men det blev fremhævet at det var universitetet der suverænt bestemte. Så der var intet at gøre. Hvad hele megaprojektet i Lyngby har kostet og vil koste med forsinkelser og skandaler er der vist ingen der lige har styr på. Ministeren har et ansvar, men det har bestyrelserne så sandelig også.