Nyhed
Læsetid: 2 min.

DSF og Danske Universiteter vil samarbejde om problemer med sexchikane

En landsdækkende undersøgelse skal afdække omfanget af sexchikane på danske universiteter. Det er et af de tiltag, som Danske Studerendes Fællesråd har foreslået, efter at Danske Universiteter har iværksat et samarbejde med dem
Indland
9. februar 2018

Samarbejdsorganisationen Danske Universiteter har netop iværksat et samarbejde med Danske Studerendes Fællesråd (DSF), så de sammen kan finde løsninger på og nødvendige tiltag til at håndtere sager om sexchikane på universiteterne. Det er sket på et møde i tirsdags mellem Danske Universiteter, der tæller de otte danske universiteter, og de studerendes organisation.

På mødet fremlagde forkvinde for DSF, Sana Mahin Doost, sine bud på tiltag, kampagner og handleplaner, der skal afdække omfanget af sexchikane på universiteterne og afhjælpe problemet ved at skabe opmærksomhed om, hvor og hvordan man kan få hjælp, hvis man har været udsat for sexchikane.

»Vi har også gjort det klart, at der skal være klare retningslinjer og instanser på alle universiteter,« siger Sana Mahin Doost.

Direktøren for Danske Universiteter, Jesper Langergaard, glæder sig over at kunne skabe en dialog imellem de studerende og universiteternes ledelser. Det skal bidrage til at afdække omfanget af studerende, der udsættes for sexchikane, og til at finde de bedste løsninger.

»Vi vil meget gerne lytte til de studerende. Vi vil gerne have inputs til, hvordan vi kan blive bedre, og hvad de enkelte universiteter skal gøre for, at de studerende føler sig hørt,« siger Jesper Langergaard.

Tirsdagens møde mellem DSF og Danske Universiteter skete i kølvandet på den seneste uges debat om sexchikane på danske universiteter og mandagens plakataktion på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Her havde en gruppe anonyme aktivister klistret plakater op på gangene, der angiveligt bar udsagn fra studerende, som har oplevet sexchikane på universitetet fra medstuderende, ansatte og eksterne gæster.

Plakaterne nåede dog ikke at hænge længe, da universitetets ledelse samme formiddag besluttede at indsamle plakaterne »som dokumentation« og til videre undersøgelse, skrev rektor på DTU, Anders Bjarklev, i en mail til Information tirsdag.

DSF: Et nationalt problem

Selv om mandagens aktion kun belyste historier fra DTU-studerende, siger forkvinde Sana Mahin Doost, at DSF er bekendt med sager fra flere af landets universiteter.

»Vi ved, at historierne fra DTU ikke er enestående. Derfor er der brug for handling på alle landets videregående uddannelser. Vi har opfordret universiteterne til at tænke i nationale løsninger, så alle kan blive hørt og hjulpet,« siger hun.

Det er først og fremmest afgørende, at universiteterne får afdækket omfanget af sexchikane, understreger Sana Mahin Doost.

»Vi ved, at der sidder mange studerende, der har haft oplevelser, som de ikke har haft lyst til at fortælle om af frygt for udskamning og social eksklusion. Derfor skal der indføres anonyme rapporteringsværktøjer, der kan give indblik i systematiske hændelser.«

Men DSF har også opfordret repræsentanterne fra de otte universiteter, der tæller AU, AAU, RUC, SDU, ITU, KU, CBS og DTU, til at gøre mere end blot kortlægge omfanget.

»Det nytter ingenting at have etiske retningslinjer og handlingsplaner, hvis de bare ligger i skuffen. Der skal handles. Det kan gøres gennem kampagner, der synliggør for de studerende, hvor de skal gå hen. Vi har også opfordret til, at universiteterne ansætter uvildige personer, der kan fungere som studenterombudsmænd for de studerende,« uddyber hun.

De mange ideer bliver positivt modtaget hos Danske Universiteter, der ifølge direktør Jesper Langergaard vil se nærmere på, hvilke initiativer universiteterne skal tage i fremtiden. Både fra medstuderende, ansatte og eksterne gæster skal den enkelte studerende føle sig hørt og tages alvorligt, siger han.

Danske Universiteter og DSF mødes igen i dag for at fortsætte drøftelserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her