Læsetid: 5 min.

Ekspert: Gør som i Norge og Sverige – indfør retssikkerhedsgarantier for PET-afslag på statsborgerskab

Hvis en udlænding udelukkes fra statsborgerskab på grund af en sikkerhedsvurdering fra PET, er der i Danmark hverken begrundelse eller klageadgang. Det er i modstrid med Danmarks internationale forpligtelser, mener Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder, der opfordrer Danmark til at følge Norge og Sverige
20. februar 2018

Et aktuelt svar til Folketinget fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sætter fokus på, at der i Danmark – i modsætning til i Norge og Sverige – ingen retssikkerhedsgarantier er for personer, der får et ikkebegrundet afslag på at få dansk statsborgerskab, efter de har fået at vide, at de kunne optages på et lovforslag om tildeling af statsborgerskab, fordi de opfylder alle krav.

På den baggrund opfordrer seniorforsker Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder Folketinget til at ændre praksis i Danmark, så den mere ligner det, Norge og Sverige gør.

Først om den danske praksis: Inden Folketinget to gange om året vedtager lovforslag om tildeling af dansk statsborgerskab, får Politiets Efterretningstjeneste (PET) lejlighed til at undersøge samtlige ansøgere.

Hvis PET vurderer, at én eller flere af ansøgerne kan være til fare for landets sikkerhed, meddeler Justitsministeriet det til Folketingets Indfødsretsudvalg, hvorefter de pågældende bliver slettet fra lovforslaget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Gert Romme
  • Dorte Sørensen
Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Krister Meyersahm

Et folketingsflertal kan til enhver tid se bort fra PET´s indstilling - derfor er en ankeinstans ikke relevant. Statsborgerskab tildeles alene af folketinget, jvnf. Grundlovens § 44 og ingen kan ændre et folketingsflertals afgørelse.

Eva Schwanenflügel

Retssikkerhed i Danmark er lidt som vinden blæser. Det gælder også for etniske danskere.
Selvfølgelig bør man altid få en individuel vurdering og et begrundet afslag på en ansøgning om statsborgerskab, eller fx fleksjob og førtidspension. Men det sker bare ikke.
Vi mangler i den grad en forfatningsdomstol.

@Eva: Mener du, Grundloven skal ændres? Altså, at det ikke er Folketinget og istedet domstolene, som skal tildele statsborgerskab?

Eva Schwanenflügel

Mette, nej jeg mener at som det er nu overholdes landets love ikke. Borgernes retssikkerhed lider derunder. Og derfor har vi brug for en domstol der garanterer den.