Læsetid: 8 min.

Fødevarestyrelsen hemmeligholder centrale dele af EU-rapport om halekupering af grise

Fødevarestyrelsen bryder ifølge juridiske eksperter loven, når styrelsen mørklægger de centrale dele af et rapportudkast, som EU har udfærdiget efter et kontrolbesøg hos danske svineproducenter. Rapportudkastet forventes at være kritisk over for den danske praksis med halekupering af grise
I Danmark bliver 97 procent af de danske grise stadig halekuperet, selvom det som hovedregel er ulovligt og har været det i EU siden 1994.

I Danmark bliver 97 procent af de danske grise stadig halekuperet, selvom det som hovedregel er ulovligt og har været det i EU siden 1994.

Sille Veilmark

10. februar 2018

Et rapportudkast fra EU-kommissionen, der med al sandsynlighed indeholder en kritik af den danske praksis med halekupering af grise, bliver i sin helhed holdt skjult af Fødevarestyrelsen.

Kommissionen har gjort styrelsen opmærksom på, at den ikke modsætter sig offentliggørelse af udkastet. Alligevel har Fødevarestyrelsen besluttet kun at give Information aktindsigt i dele af udkastet, så det kun er indledningen, en beskrivelse af de juridiske regler på området, baggrunden for besøget og bilag, der er synlige.

De centrale dele – resultaterne af besøget og de heraf følgende anbefalinger fra EU-Kommissionen – er streget over.

Det møder kritik fra Dyrenes Beskyttelse, der påpeger, at de ikke har mulighed for at komme med bemærkninger til rapporten, når de centrale dele af den mørklægges. Og spørger man juridiske eksperter, har Fødevarestyrelsen et alvorligt forklaringsproblem.

»Det er en forkert afgørelse,« vurderer Oluf Jørgensen, der er offentlighedsrådgiver og forhenværende forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anne Eriksen
 • Jan Pedersen
 • Henrik Leffers
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Dina Hald
 • Dorte Sørensen
Anne Eriksen, Jan Pedersen, Henrik Leffers, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Dina Hald og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Skjult af Fødevarestyrelsen! - Denne regering er eksperter i hemmeligholdelse og overstregninger af vigtige papirer.
Det kan da ikke være meningen?
Var det ikke på tide at lave om på denne bestialske vanetænkning? Og behandle dyr ordentligt?

Marlene Bogs, Mogens Holme, Jan Pedersen, Steen Sohn, Helene Kristensen, Henrik Leffers, P.G. Olsen, Carsten Munk, Søs Dalgaard Jensen, Britta Hansen, Vibeke Hansen, Elisabeth From, Dina Hald, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Børge Neiiendam, Eigil Thomassen, Verner Nielsen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Så står han der på billedet med et levende væsen, som var det en pose mel. Og det der fokuseres på er, at dele af informationen om en enkelt del af mishandlingen holdes skjult, hvilket, selvfølgelig, også, er forkert. Absurd.

Marlene Bogs, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Søs Dalgaard Jensen, Britta Hansen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Estermarie Mandelquist, Børge Neiiendam, Eigil Thomassen, Verner Nielsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Efterhånden vil det være en stor nyhed, hvis Fødevareministeriet og dets styrelser kom med de korrekte oplysninger. En sørgelig udvikling i et land, der i "festtaler" kalder sig åben og demokratisk.

Marlene Bogs, Mogens Holme, Anne Eriksen, Jan Pedersen, Helene Kristensen, Carsten Munk, Søs Dalgaard Jensen, Vibeke Hansen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Dina Hald og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Så længe dette land tillader omskæring af børn uden medicinsk grund, er det vel også i orden, at vi tillader halekupering af grise? Og hvad med at lovliggøre halekupering af hunde igen? Og hvad med at tillade, at børn bliver tatoveret uden samtykke? Det er som om, at vi godt kan se, når der begås et overgreb på et dyr eller et børn, men så snart det handler om omskæring, så træder berøringsangsten frem i fuldt flor. Så er det politisk ukorrekt, at lade fornuften råde. https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-00124

Eva Schwanenflügel

Det er typisk for de store partier, at de ønsker mere og mere mørklægning.
Endnu mere udbredt er det blevet i Landbrugs- og Fødevareministeriet at hemmeligholde kritisable forhold - det samme gjaldt i Fiskeriministeriet, da det var under Esben Lunde Larsens kontrol.
Han har jo selv udtalt på en lækket optagelse at det var en pestilens med al den borgerindsigt.
Vi har også set det i Integrationsministeriet med Inger Støjberg.
Begge ministre har tilbageholdt oplysninger og talt usandt overfor Folketinget.
Lars Løkke er blevet opdelt i privatperson og statsminister for at kunne tilgodese kvotekongerne.
Også Søren Gade, Claus Hjort og Anders Fogh har fiflet og løjet.
Eva Kjær Hansen blev gået som minister pga forkerte tal i Gyllegates landbrugspakke. Men siden da har det været uden konsekvenser at svindle, da DF holder hånden under regeringen.
Landet stander grumt i våde.
Ombudsmandens udtalelser siddes overhørige.
Vi mangler ganske simpelt en forfatningsdomstol !!

Lillian Larsen, Marlene Bogs, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Anne Eriksen, Jan Pedersen, Helene Kristensen, Arne Thomsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Rune Rasmussen, Dina Hald, Søs Dalgaard Jensen og Jørgen Lejf Hansen anbefalede denne kommentar

Nu har kupering af haler på smågrise i realiteten været ulovligt siden 2003. Derfor - hvad vil der egentlig ske, hvis nogen politianmelder en svineproducent - eller helst 3.294 svinebønder.

Og når man nu er i gang, så kan man jo også politianmelde disse 3.294 svinebønder for de 25.000 grise, der hvert år dør, medens de er i disse bønders varetægt.

Marlene Bogs, Karsten Lundsby, Benny Larsen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Dina Hald og Jørgen Lejf Hansen anbefalede denne kommentar

Mørkelægningsloven, som alle "Førende" partier står bag, trækker lange skygger.
Helt som forudsagt af demokratisk indstillede mennesker.

Toke Andersen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Jan Pedersen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Erling Bahnsen

Hvis rapporten er udarbejdet af EU, hvorfor kan man så ikke indhente den direkte fra EU, når nu den af EU ikke er klassificeret som værende hemmelig?
Men sagen synes måske også tilmed at have visse ligheder med kvotekongerne? Hvor mange penge har svineproducenterne "doneret" til Venstre, så de kan få hemmeligholdt en dårlig sag? Danmark er blevet et land, hvor korruption synes at være blevet ret udpræget...

Og nej, avisen Information er ikke sjov... Eller rettere; det er ikke Informations skyl, de ikke er sjove - Det er de møgsager Information skriver om, der gør, at Information ikke er sjov! Og så længe der er sådanne sager, skal Information vel ikke være sjov?

Marlene Bogs, Toke Andersen, Benny Larsen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Jan Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

NB: Det er HVER evig eneste dag der dør 25.000 grise i de danske bønders varetægt. Også her vender både myndigheder og offentlighed det blinde øje til.

Marlene Bogs, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Veganisme er svaret på, hvad man skal gøre i forhold til det. Det er også derfor, flere og flere bliver veganere, fordi de tænker, at det der, det vil de ikke støtte.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Dina Hald anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Jeg kan godt forestille mig, at de er FOR dyrevelfærd, men at de har "gemt" rapporten til de behøvede en ny afledningsmanøvre. Fra noget værre. ELLER at der er noget andet på færde lige nu, som denne sag afleder vores opmærksomhed fra.

Desværre sådan jeg betragter national politik.

Lillian Larsen, Marlene Bogs, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Derfor gør Dødevarestyrelsen som det passer dem eller rettere Venstre.

"Interessevaretagelse går begge veje. Der skal være noget at hente for den politiker, der hjælper landbruget med en politisk sag. Det sagde Venstre-minister Søren Pind ved Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning".

https://landbrugsavisen.dk/s%C3%B8ren-pind-invest%C3%A9r-og-f%C3%A5-indf...

Marlene Bogs, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Anne Eriksen, Jan Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Jeg betragter ordet "dyrevelfærd" som værende næsten på linje med det absurde udtryk "human slagtning", fordi human = venligt behandlet, hvilket svarer til at sige den sorte farve hvid, og fordi "dyrevelfærd" ofte er lig med hurra-jeg-har-otte-centimeter-mere-rundt-om-mig-i-dette-stålbur-hvor-jeg-bor-i-en-kakafoni-af-andre-stemmer-og-egne-ekskrementer-men-måske-brækker-jeg-ikke-mine-ben-nu-agtige foranstaltninger. "Dyrevelfærd" er en latterlig pind sat op som symbol i en trang stald. Ægte dyrevelfærd er frie dyr, fordi ordet betyder at fare vel, altså at rejse godt.

Marlene Bogs, Karsten Lundsby, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Som med Kvotekongerne og Regeringen jo samarbejde med Landmænd og Regeringen, stråmands aftaler jo ingen hemmelighed- var og er man klar over! Meget uhyggeligt med den Regering, der kan slippe af sted med lysskyhed, formår alle de korrupte foretagender og ingen konsekvenser har når De bliver taget i alle de ulovligheder i selv om beviser! Man må konstatere at Danmark er ledet af Mafia!

Med alle de lyssky ting Regeringen slipper af sted med så har vi ikke noget demokrati mere! Danmark er i undtagelsestilstand!