Baggrund
Læsetid: 3 min.

Forskere skændes om, hvor voldelige kvinder er i parforhold

Kvinder slår mere end mænd i voldelige parforhold, fastslog en forskningsrapport for nylig. Men den konklusion holder ikke, mener speciallæge Karin Helweg-Larsen, der har stået bag flere voldsundersøgelser
Indland
5. februar 2018

Kvinder er mere voldelige end mænd i parforhold, hed det i historier på tv og i aviser i januar. Den konklusion kommer fra den nye forskningsrapport Undersøgelse af indbyrdes vold, der er lavet af Syddansk Universitet for Ligestillingsministeriet.

Rapporten har siden fået hård kritik af forfatter og debattør Susanne Staun, der i Politiken kaldte den for ’underlødig’. Og ifølge speciallæge og tidligere seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed, Karin Helweg-Larsen, der har lavet flere undersøgelser om vold i parforhold, så er rapportens konklusioner postulerede, mens referencerne til udenlandsk forskning er useriøse. Særligt fremhæver Karin Helweg-Larsen, at rapporten bygger sine konklusioner på syv par, som hun har svært ved at se, er repræsentativt udvalgt.

»Det er simpelthen ikke godt nok. Man kan ikke kalde det for en troværdig undersøgelse eller for troværdig forskning, når man kun har talt med syv par. Og man kan i hvert slet ikke konkludere ud fra så spinkelt et grundlag, at kvinder er mere voldelige end mænd,« siger hun.

Tværtimod peger meget andet forskning på det stik modsatte, siger Karin Helweg-Larsen med henvisning til både flere tidligere undersøgelser af indbyrdes vold i parforhold, samt en som hun selv har været med til at lave om mænd, der har været udsat for vold i parforhold.

»At køre frem med, at kvinder slår mere end mænd, stemmer ikke overens med, hvad anden forskning har påvist,« siger Karin Helweg-Larsen.

Ifølge speciallægen viser undersøgelserne godt nok, at både mænd og kvinder kan være voldelige i parforhold, men også at der er stor forskel på grovheden af den vold, som mænd og kvinder udøver. Ofrene for den grove partnervold, som skadestuer, politi og krisecentre registrerer, er næsten udelukkende kvinder, viser den seneste undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Aldrig undersøgt

Bag den udskældte undersøgelse står professor Ask Elklit fra Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet, og han mener ikke, at problemet med gensidig vold i parforhold er blevet undersøgt ordentligt i Danmark.

»Hidtil har man kun spurgt ofrene for vold om, hvad de har været udsat for, men der er aldrig nogen, der har spurgt, om de også selv har udøvet vold,« siger Ask Elklit.

Sammen med en kollega har han fundet mere end 200 udenlandske undersøgelser, der viser, at kvinder slår lidt mere end mænd. Han gør dog også i rapporten opmærksom på, at det er mændene, som står for den mere farlige og grove vold.

»Men de 200 undersøgelser af gensidig partnervold viser stort set det samme i forbindelse med grov vold. Også her slår kvinderne mere, så det er ikke kun noget, der forekommer, når der er tale om simpel vold,« siger Ask Elklit.

At rapportens konklusion kun bygger på interview med syv danske par, mener han, er forkert, da det kun er en ud af ni delundersøgelser.

»Der er masser af andre elementer i undersøgelsen, og den del af vores undersøgelse, som består af interviews med et lille antal par, konkluderer noget helt andet: Nemlig at der i voldelige parforhold ofte er en række andre problemer, som fylder meget mere end den fysiske vold – eksempelvis misbrug, psykisk sygdom og en elendig opvækst,« siger Ask Elklit.

Han mener, at der mangler en bredere undersøgelse af den mere almindelige og gensidige vold i parforhold, hvis vi skal finde ud af sammenhængen mellem psykisk og fysisk vold.

»Den psykiske vold er næsten altid forløber for fysisk vold, og der tror jeg, at kvinder er mindst lige så meget i gang som mænd. Derfor er det vigtigt at undersøge,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Jeppe drikker, men hvorfor drikker Jeppe?

Måske ikke, men rapporten kan måske være med til at se alle ting i en enten-eller position. Hhv. mand versus kvinde, der findes venlige og kærlige mænd, ligesom der findes voldlige og modbydelige kvinder.

jens peter hansen

På film er det vel nærmest med fryd vi ser en kvinde pande en mand et par på skrinet, ligesom når Chaplin giver det store dumme svin et los i røven. Mænd der tæver kvinder græmmes vi over Jeg tror gerne kvinder slår oftere end mænd, men med langt færre fysiske og måske også psykiske ar til følge. Det skal vel også med.

Niels Duus Nielsen

Personligt har jeg fået en flad af kvinder væsentligt flere gange, end jeg har givet en flad til en kvinde. #metoo

olivier goulin

Ja, jeg synes også sammenligningen er lidt unfair.
Kvindevold er vel lidt som når børn slår på deres forældre.
I starten er det meget sjovt - men hvis det går for langt, så må man sige stop.

/O

Mogens Nielsen

"Kvindevold er vel lidt som når børn slår på deres forældre."

Jeg har aldrig tilladt mine børn at slå mig eller min kone. Så har der været timeout lige med det samme indtil budskabet var sivet ind.

Der er tydeligvis tale om en gråzone hvor mænd heller ikke taler om det fordi det er et tabu. Hvorfor i al verden skulle det være mindre ulovligt at en kvinde slår end en mand? Det er lige så hjernedødt at påstå som når folk forsvarer den urimelige rabat kvinder får i retssystemet.

Jamen Mogens, klynker du så fordi du inderst inde ikke kan acceptere at nogle kvinder bare er voldelige og fortjener straf: "kvinder slår altså ikke lige så hårdt som mænd". Spar dig! Retssystemet skal vurdere det og ikke dig. Nogle mænd stikker også en flad og nogle kvinder slår med knytnævne, kradser, bidder eller gud ved hvad.

Lige rettigheder og lige straf!

Morten Larsen, Lars Steffensen, Bjarke Hansen, Jørgen Larsen, Jørn Andersen, Janus Agerbo og Povl Jensen anbefalede denne kommentar

Det værste er at kvinder med et stort grin siger hi-five til en kvinde, der har slået en mand. Væk er ophidselsen over vold, væk er forargelsen over aggressiv adfærd, men kun opbakning. Bare se opbakningen bag kvinden, der offentligt kundgjorde at hun adskillige gange havde stukket en syngende lussing...
Det er vel både køns-racisme, forskelsbehandling og dobbeltstandarder af værste skuffe....

Martin Sørensen, Povl Jensen og Mogens Nielsen anbefalede denne kommentar

Når mænd slår kvinder, ved de som regel at de kan "vinde". Det gælder ikke altid når kvinder slår mænd.

Anders Sørensen

@jens peter hansen, det var da ret sjovt, da Søren Pilmark knockoutede Sofie Gråbøl i Blinkende Lygter. Fordi det var "politisk ukorrekt".

Man skal nok være varsom med at ligne det, der sker på film i en specifik sammenhæng, med dagligdagen.

Mogens Nielsen

Signe det er en enormt frastødende holdning du der har. At det på en eller anden måde er i orden af den grund. Så kvinder er ligefrem heltemodige hvis de slår en mand. Vor herre bevares. Magen til sexistisk uvidenhed skal man godt nok lede længe for at finde. Uddan dig selv!

Martin Sørensen, Bjarke Hansen, Jørgen Larsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Det fremgik af kritikken af rapporten, at kvinders selvforsvar mod et voldeligt overfald tæller med som vold. Det synes jeg er ret problematisk, da et proportionalt selvforsvar bør være helt acceptabelt.

Gitte Runge, Karen Grue og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Mogens Nielsen

Det betyder så også at mændenes forsvar mod kvinder tæller med men børns forsvar mod mor tæller ikke:

https://redbarnet.dk/nyheder/kvinder-udoever-mere-vold-mod-boern-end-dan...

Mogens Nielsen

Og lige en reminder fra Berlingske 18/1.

"Her kan man læse, at det er veldokumenteret, at indbyrdes vold ofte finder sted i parforhold med vold. Samt at kvinder, der er i parforhold, hvor begge parter udøver en form for vold, udøver volden en anelse hyppigere end mænd."

Niels Duus Nielsen

Med fare for at være politisk ukorrekt synes jeg faktisk, at det er i orden, eller i hvert fald undskyldeligt, hvis en kvinde slår på en mand, i hvert fald så længe det er med flad hånd som i en lussing. Det kritisable er, at det eskalerer situationen, og at det kan give manden en undskyldning for at slå igen, og så har vi jo først balladen med husspektakler og polititilhold

I bagklogskabens klare lys er jeg nået frem til, at lussingen på en måde var en tillidserklæring: Kvinden havde tillid til, at jeg ikke ville bruge lussingen som anledning til at slå igen, et eller andet sted dybt nede stolede hun på, at jeg var en anstændig mand, der selvfølgelig ikke ville lægge hånd på en kvinde. En besynderlig måde at vise sin tillid på, men alligevel en slags tillidserklæring.

Lars Steffensen

@Niels

"Med fare for at være politisk ukorrekt synes jeg faktisk, at det er i orden, eller i hvert fald undskyldeligt, hvis en kvinde slår på en mand, i hvert fald så længe det er med flad hånd som i en lussing."

Og når der lidt senere dukker en saks eller en kniv op i den voldelige kvindes hånd?

Desuden er den politisk korrekte position at kvinder altid er undertrykte og derfor aldrig kan lastes for noget. Du behøver derfor ikke bekymre dig om PC brigaden lige foreløbig.

Mogens Nielsen

Niels det der er en om'er. Normalt er du sammenhængende og jeg nyder dine indlæg men det der tror jeg ikke du har gennemtænkt.

Lars Steffensen

@Signe

"Når mænd slår kvinder, ved de som regel at de kan "vinde". Det gælder ikke altid når kvinder slår mænd."

Der er så også lige det forhold at når kvinder taler til mænd, så ved de at han ikke kan tillade sig at slå hende, hvis han vil undgå bred fordømmelse, tab af rettigheder, børn m.m.

Forventninger af denne art fremmer en hæmningsløs provokerende adfærd hos nogle kvinder. Denne adfærd følges ofte at en fremhævning af, hvor totalt uacceptabel vold i forhold er.

Dette er ikke et argument for at vi skal gøre det lovligt eller acceptabelt at mænd slår deres partnere. Men det tyder på at man måske skulle se lidt mere detaljeret på forløbet frem mod partner-vold, inden der uddeles sanktioner.

Niels Duus Nielsen

Mogens Nielsen, tanken var, at kvinden ikke kunne styre sig, og ikke på samme måde havde fået indskærpet igen og igen op gennem opvæksten, at man ikke slår på det modsatte køn, hvorfor det i situationen tilbød sig som en mulighed, netop fordi kun ikke havde fået indbygget de samme psykiske barrierer i sin psyke som jeg i min.

Samtidig med at hun jo netop ikke fulgte op på angrebet med hverken saks eller kniv, da jeg forlod kamppladsen og forduftede ud i natten. Hun sagde oven i løbet undskyld, da hun var faldet lidt ned igen. Så det endte alt sammen i fordragelighed, der var ikke sket nogen ulykker, så hvorfor bære nag? Jeg kan være ualmindeligt øretæveindbydende, når det stikker mig, og jeg er rimelig hårdhudet, så hvad kan gå galt?

Havde hun forsøgt i vrede at slå mig ihjel, ville jeg selvfølgelig have pandet hende en, men hun var bare frustreret over, at jeg var lige så perfid i kæften som hende - det er kvinder ikke vant til.

Mogens Nielsen

Nu uddyber du så situationen men du siger jo stadig at det er tilforladeligt at en kvinde stikker en lussing. Det mener jeg er uacceptabelt. Det er at umyndiggøre hende. Hun er nu ikke længere et tænkende, ansvarligt voksent menneske hvis hun ikke kan følge de regler der gælder os alle i samfundet.

Henrik L Nielsen

Jeg har arbejdet på en krisehotline for mænd. Og undersøgt hvordan mænd oplever denne vold for et projekt med Edinburgh universitet.

Der er nogle kvinder, der kan være meget lede over for deres partner.
Men i langt de fleste tilfælde var situationen at de var lige gode om det, eller i hvertfald at det gik begge veje. Kvinder bruger især psykisk vold men kan også sagtens lange ud. En mand jeg talte med fik en gaffel stukket i hånden fordi han rakte ud efter det stykke kød konen ville have. Masser af historier som denne.

Desværre er der en masse mænd, der ikke tør stå frem og sige de udsættes for vold. Stigma, selvopfattelse og alt det der.

Og desværre er der både mænd og kvinder, der lyver om deres rolle i volden.

Min pointe er ikke at kvinder er lige så voldelige, det har jeg ikke nogen forudsætning for at sige. Jeg kan kun sige at nogen kvinder er også voldelige, og der er flere af dem end mange tror.
Og det er essensen af min pointe. Jeg kender ikke de rigtige tal for m/k vold i forhold. Og det er der ikke nogen, der gør. For der lyves af begge køn (og det er en fejl kun at operere med to køn i denne debat) både om at være udsat for vold og at være voldelig. Der er nogen, der lyver når de siger de er et offer, og der er nogen, der lyver om ikke at være et offer. Samme forhold gælder om at selvreportere om sin voldelige adfærd. Desværre er der også nogen, der ikke erkender de er et offer fordi de tror denne adfærd er normal. Dernæst har vi forskellige grænser for hvad vi oplever som vold. Og dermed nogle voldelige parter, der heller ikke ved deres adfærd er voldelig.

Indtil vi indstallerer et kamera i alle rum og på alle gader og stræder så kommer vi aldrig til at kende de sande tal.

Dermed er denne diskussion egentligt absurd. Der er jo ikke engang en generel enighed om, hvordan partnervold skal defineres.

I stedet burde vi erkende at mørketallene er netop det, og derfor istedet diskutere hvad, der skal til for at minimere partnervold, og hvilke tilbud ofre skal have, og om hvor hård en screening, der skal være for at finde ud af om offeret netop er et offer, lige god om volden (stadig et offer men der skal også arbejdes på at mindske offerets voldelige adfærd) eller den reelt voldelige i forholdet.

Der er et problem og i stedet for hypotetisk at diskutere størrelsen derpå, så diskuter i stedet hvordan vi afhjælper det.