Læsetid: 2 min.

Godhavnsdrengene får ny mulighed for at søge erstatning

Torsdag afskaffede Folketinget forældelsesfristen i erstatningssager mod myndigheder med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at Godhavnsdrengene nu kan føre deres sag ved domstolene
9. februar 2018

I november sidste år afviste Østre Landsret, at Poul Erik Rasmussen kunne tilkendes en symbolsk erstatning på 10.001 kr. for de overgreb, han blev udsat for som teenager på institutionen Godhavn. Sagen var forældet allerede omkring 1970. Fem år efter han havde forladt institutionen. Men nu får Godhavnsdrengene en ny mulighed for at føre deres sag ved domstolene.

Et enigt folketing vedtog torsdag en lovændring, der afskaffer forældelsesfristen i sager om myndigheders erstatningsansvar over for ofre for forbrydelser og overgreb. Ændringen sker med tilbagevirkende kraft, som det hedder i betænkningen fra justitsministeren. Det betyder, at »ethvert krav på erstatning eller godtgørelse mod en forvaltningsmyndighed kan indbringes for domstolene, uanset hvornår kravet er opstået. Dette gælder også krav, der allerede er forældede på tidspunktet for lovens ikrafttræden«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

Sådan!

Og hvad er egentligt det værste der kan ske for Danmark? I min optik blot dette, at tidligere ofre for overgreb, nu kan få et værdigt eftermæle - penge betyder nok mindre for ofrene her, omend en erstatning vil være med til at cementere Danmarks beslutning om at sige undskyld. Og så vil et sendrægtigt Embedsværk få en kindhest, for deres uvilje til undskyldninger, og idelige forsøg på at værne om traditionsrig beskyttelse af sig selv årtier/århundreder tilbage, hvad enten det gælder Danske, Grønlandske, Færøske, Islandske eller Vestindiske forhold.

Godkendes det at forældelsesfristerne ophæves for den Danske stat, så kommer Danmark i godt selskab, eksempelvis med Canada og Australien, og det skal man ikke kimse af i en tid hvor Polen kriminaliserer at det omtales at grusomme koncentrationslejre var placeret i deres land.

Britt Skardhamar, Roselille Pedersen, Jens Christensen, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

@ Børge Neiiendam

Jeg er helt enig med dig, undtagen i forhold til Australien. De sagde godt nok undskyld, men så kom interventionen og ødelagde alt hvad den undskyldning skulle have stået for.

Britt Skardhamar og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvor er det dog godt, at Godhavnsdrengene og alle andre der i tidens løb har været udsat for frygtelige overgreb, forsømmelser og fortielser, nu langt om længe får mulighed for at stille kommuner og forvaltninger til ansvar for deres slendrian.
Men det er virkelig sølle af de politikere, der ikke vil give en officiel undskyldning på statens vegne.
For uha, så skulle man nok også undskylde overfor andre, fx de Dansk-Vestindiske øer, og gru, udbetale erstatninger til ofrene..
Forhåbentlig medfører denne nye praksis også at kommunerne fremover vil hanke op i sig selv og deres sagsbehandling af udsatte børn.

Roselille Pedersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Mogens Nielsen

Det er bare med at få opbygget en sag inden pamperne på Christiansborg for ændret det igen. Stort tillykke til Godhavnsdrengene!

Bjarne Bisgaard Jensen

Der er godt nok langt mellem gode ansvarsfulde nyheder, men her er en af slagsen. Tak for det.