Nyhed
Læsetid: 2 min.

Godhavnsdrengene får ny mulighed for at søge erstatning

Torsdag afskaffede Folketinget forældelsesfristen i erstatningssager mod myndigheder med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at Godhavnsdrengene nu kan føre deres sag ved domstolene
Indland
9. februar 2018

I november sidste år afviste Østre Landsret, at Poul Erik Rasmussen kunne tilkendes en symbolsk erstatning på 10.001 kr. for de overgreb, han blev udsat for som teenager på institutionen Godhavn. Sagen var forældet allerede omkring 1970. Fem år efter han havde forladt institutionen. Men nu får Godhavnsdrengene en ny mulighed for at føre deres sag ved domstolene.

Et enigt folketing vedtog torsdag en lovændring, der afskaffer forældelsesfristen i sager om myndigheders erstatningsansvar over for ofre for forbrydelser og overgreb. Ændringen sker med tilbagevirkende kraft, som det hedder i betænkningen fra justitsministeren. Det betyder, at »ethvert krav på erstatning eller godtgørelse mod en forvaltningsmyndighed kan indbringes for domstolene, uanset hvornår kravet er opstået. Dette gælder også krav, der allerede er forældede på tidspunktet for lovens ikrafttræden«.

Det betyder altså, at ofre for forbrydelser, der måske har fundet sted i barndommen, som i tilfældet med Godhavnsdrengene, aldrig mister muligheden for at drage myndigheder til ansvar. Som Information tidligere har skrevet indgående om, så blev drengene på institutionen Godhavn udsat for systematiske overgreb.

I maj 2011 udkom Godhavnsrapporten, som er en granskning af en række klager over overgreb og medicinske forsøg med udgangspunkt i Godhavn Drenge- og Lærlingehjem i Nordsjælland samt 18 andre børnehjem i perioden 1945-76. Undersøgelsen, som er den første af sin slags i Danmark, er gennemført af Svendborg Museum efter en bevilling fra fhv. socialminister Karen Jespersen (V). I alt 99 personer er blevet interviewet til rapporten om deres erfaringer, heraf er langt den største gruppe tidligere elever.

Ingen undskyldning

Godhavnsdrengene har selv meget aktivt kæmpet for lovændringen, der blev vedtaget torsdag, og flere af dem var mødt op i Folketingssalen. Alle tilstedeværende politikere i Folketinget stemte for en sag, som især Enhedslistens Rune Lund og Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen har presset på for at få igennem.

»Det er en stor dag i dag, fordi det er en god dag for retfærdigheden,« sagde Rune Lund ifølge Jyllands-Posten fra Folketingets talerstol.

Godhavnsdrengenes advokat, Bjørn Elmquist, der også førte sagen for Poul Erik Rasmussen sidste år, fortæller til TV2 Lorry:

»I dag har jeg sendt en mail til procesbevillingsnævnet om, at nu forventer vi snarest at få besked om, at sagen kan gå videre i Højesteret. De trænger til en genoprejsning og anerkendelse af, at man har behandlet dem dårligt.«

Justitsminister Søren Pape Poulsen havde ellers i første omgang lagt op til, at lovændringen ikke skulle ske med tilbagevirkende kraft, da bevisbyrden i gamle sager ville være så svær at løfte, at man risikerede »at stille ofrene noget i udsigt, der ikke kan indfries«. Men da der tegnede sig et flertal for en sådan lovændring, besluttede justitsministeren at fremsætte ændringen med den tilføjelse, at der følger en udvidelse af en rådgivningsordning hos Børns Vilkår med.

Indtil nu kunne man, hvis man var under 30 år, søge vejledning og vurdering af sin sag i Børns Vilkår. Denne aldersgrænse er nu ophævet.

I tirsdags var der førstebehandling af et beslutningsforslag fremsat af Enhedslisten, der indebærer, at regeringen skal give en officiel undskyldning på vegne af staten til Godhavnsdrengene. Lige nu tegner der sig imidlertid ikke et flertal for forslaget, der er sendt i udvalg.

Godhavnsdrengenes historie ligger til grund for den prisbelønnede film Der kommer en dag fra 2016.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Sådan!

Og hvad er egentligt det værste der kan ske for Danmark? I min optik blot dette, at tidligere ofre for overgreb, nu kan få et værdigt eftermæle - penge betyder nok mindre for ofrene her, omend en erstatning vil være med til at cementere Danmarks beslutning om at sige undskyld. Og så vil et sendrægtigt Embedsværk få en kindhest, for deres uvilje til undskyldninger, og idelige forsøg på at værne om traditionsrig beskyttelse af sig selv årtier/århundreder tilbage, hvad enten det gælder Danske, Grønlandske, Færøske, Islandske eller Vestindiske forhold.

Godkendes det at forældelsesfristerne ophæves for den Danske stat, så kommer Danmark i godt selskab, eksempelvis med Canada og Australien, og det skal man ikke kimse af i en tid hvor Polen kriminaliserer at det omtales at grusomme koncentrationslejre var placeret i deres land.

Britt Skardhamar, Estermarie Mandelquist, Jens Christensen, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

@ Børge Neiiendam

Jeg er helt enig med dig, undtagen i forhold til Australien. De sagde godt nok undskyld, men så kom interventionen og ødelagde alt hvad den undskyldning skulle have stået for.

Britt Skardhamar og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvor er det dog godt, at Godhavnsdrengene og alle andre der i tidens løb har været udsat for frygtelige overgreb, forsømmelser og fortielser, nu langt om længe får mulighed for at stille kommuner og forvaltninger til ansvar for deres slendrian.
Men det er virkelig sølle af de politikere, der ikke vil give en officiel undskyldning på statens vegne.
For uha, så skulle man nok også undskylde overfor andre, fx de Dansk-Vestindiske øer, og gru, udbetale erstatninger til ofrene..
Forhåbentlig medfører denne nye praksis også at kommunerne fremover vil hanke op i sig selv og deres sagsbehandling af udsatte børn.

Estermarie Mandelquist og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Mogens Nielsen

Det er bare med at få opbygget en sag inden pamperne på Christiansborg for ændret det igen. Stort tillykke til Godhavnsdrengene!

Bjarne Bisgaard Jensen

Der er godt nok langt mellem gode ansvarsfulde nyheder, men her er en af slagsen. Tak for det.

Det næste store slag skal stå om folkeskolens voldelige fortid