Nyhed
Læsetid: 6 min.

Hård kritik fra EU: Danmark gør ingen fremskridt for grisehalerne

Et nyt rapportudkast fra EU-Kommissionen viser, at Danmark stadig overtræder EU’s regler om halekupering af grise. Enhedslisten og Alternativet finder det frustrerende og pinligt, Dansk Folkeparti kalder kritikken berettiget
EU’s kontrolinstans var også på besøg i Danmark i 2000 og 2010, og begge gange kritiserede kontrollanterne – ligesom nu – at Danmark rutinemæssigt halekuperer, hvilket som hovedregel er ulovligt ifølge et EU- direktiv fra 1994.

EU’s kontrolinstans var også på besøg i Danmark i 2000 og 2010, og begge gange kritiserede kontrollanterne – ligesom nu – at Danmark rutinemæssigt halekuperer, hvilket som hovedregel er ulovligt ifølge et EU- direktiv fra 1994.

Sille Veilmark

Indland
17. februar 2018

Først mørklagde Fødevarestyrelsen resultaterne af EU-Kommissionens besøg i de danske svinestalde. Så skrev Information i lørdags en artikel, hvor flere juridiske eksperter kritiserede styrelsens afgørelse om at hemmeligholde dele af rapportudkastet. Og dagen efter offentliggjorde Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) så udkastet på Folketingets hjemmeside.

Udkastet viser sig at være kritisk over for den indsats, Danmark yder for at nedbringe andelen af afklippede grisehaler. Kun få linjer nede i det 24 sider lange rapportudkast lyder konklusionen:

»Den danske handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin er et langsigtet projekt, som dog endnu ikke har medført bedre opfyldelse af direktivets bestemmelser med hensyn til at undgå rutinemæssig halekupering af svin.«

Eller sagt på en anden måde: Danmark overtræder i lige så høj grad EU’s svinedirektiv som tidligere. Og det huer ikke flere af politikerne på Christiansborg.

Ø, Å og DF på linje

Maria Gjerding, der er dyrevelfærdsordfører for Enhedslisten, har læst rapportudkastet igennem, og hun mener, at rapporten tydeligt dokumenterer manglerne ved den danske svineproduktion.

»Den er stærkt kritisk og konstaterer klart, at vi ikke har gjort det godt nok. Vi har ikke levet op til det ansvar, vi har i forhold til direktivet. Det er frustrerende,« siger hun.

I Alternativet er dyrevelfærdsordfører Christian Poll på linje med Maria Gjerding. Han konstaterer, at det »ikke ser godt ud«, men påpeger også, at han ikke er overrasket over kritikken.

»Kommissionen bekræfter, at vi har et stort problem i forhold til at leve op til direktivet og vores egne regler på området. Det er pinligt, at det får lov til at fortsætte,« siger han.

Udkastets konklusioner kommer heller ikke bag på Karina Due, dyrevelfærdsordfører i Dansk Folkeparti.

»Kritikken er fuldstændig berettiget. Vi havde håbet, at branchen gjorde et godt stykke arbejde for at nå de mål, vi har sat os for på nationalt plan. Men det er ikke sket.«

Gentagende kritik

Rapportudkastet er skrevet på baggrund af et kontrolbesøg, som kommissionens myndighed Sante F var på i oktober sidste år. Her skulle de evaluere, hvad de danske myndigheder og svineproducenter gør for at undgå rutinemæssig halekupering.

Kontrolinstansen var også på besøg i 2000 og 2010 for at se på de danske grises dyrevelfærd. Begge gange kritiserede kontrollanterne, at Danmark rutinemæssigt halekuperer, fordi det som hovedregel er ulovligt ifølge et EU-direktiv fra 1994.

Men hvis nogen havde sat trynen op efter, at kritikken ville resultere i en større andel grise med hele haler, må de læse rapporten med en vis grynten. 98,5 procent af svinene fra den konventionelle produktion bliver stadig kuperet, og det frustrerer Birgitte Damm, der er chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

»Vi ved det jo godt, men man bliver alligevel oprørt over, at man år ud og år ind bare fortsætter med at tilsidesætte grisenes behov og den minimumsbeskyttelse, der er vedtaget i lovgivningen, for at kunne producere billigt svinekød i gigantiske mængder.«

Feje for egen dør først

I EU’s direktiv står der, at svineproducenterne kun må halekupere, hvis de oplever tilfælde af halebid og har forsøgt at gøre alt, hvad de kan for at undgå halebiddene på andre måder. Grisene bider i første omgang i hinandens haler, hvis de er stressede eller keder sig, og derfor kan halebiddene også begrænses ved for eksempel at give grisene mere halm eller mere plads.

En udfordring er dog, at mange danske svineproducenter sælger deres smågrise til udlandet, som stiller krav om, at grisene er kuperede, og det er svært for de danske svineproducenter at vide, om modtagerne af grisene har gjort tilstrækkeligt for at undgå halebid.

Det påpegede de danske myndigheder over for kommissionen, efter de sidste gang fik kritik i 2010. Og den del godtager EU-kontrollanterne, som i rapporten skriver, at der skal ske parallelle tiltag i de medlemsstater, som danske smågrise fedes færdige i.

Men – noterer de sig – det kan ikke forklare, at »svin, som sendes til opfedningsbedrifter i Danmark, der leverer svin til danske slagterier, stadig halekuperes. Disse opfedningsbedrifter har stadig en høj grad af manglende overholdelse, hvilket viser, at de kompetente myndigheder (Fødevarestyrelsen, red.) ikke har truffet tilstrækkelige foranstaltninger til at sikre velfærdsstandarder for den del af svineproduktionen, der ligger fuldstændig under deres kontrol«.

Selvom mange smågrise bliver sendt ud af landet, er der altså stadig en hel del grise, som fra nyfødt til slagtet bliver i Danmark. Det gælder for 18,3 ud af de 31,8 millioner svin, som Danmark årligt producerer. Enhedslistens Maria Gjerding kalder det derfor en »megadårlig undskyldning«, som de danske myndigheder hidtil har brugt.

»De danske myndigheder har lukket øjnene for det kæmpestore dyrevelfærdsproblem, der eksisterer i de danske svinestalde, og som myndighederne har det fulde ansvar for,« siger hun.

SEGES, der er et videnscenter under interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, mener, at kommissionen glemmer at forholde sig til det internationale konkurrenceperspektiv.

»Hvis alle grise, der opfedes og slagtes i Danmark, underlægges skrappere krav, end de smågrise, vi eksporterer, så risikerer vi en stor skævvridning i produktionen, som skaber et større incitament til eksport at smågrisene. Det er i direkte modstrid med vores ønske om at øge antallet af grise, der slagtes i Danmark,« skriver sektordirektør i SEGES, Christian Fink Hansen, i en mail til Information.

Han glæder sig over, at EU trods alt har forståelse for, at det kræver en indsats på europæisk plan at sikre hele haler, så Danmark ikke får forringet konkurrenceevnen. Han gør desuden opmærksom på, at SEGES deltager i en række forskningsprojekter, der på sigt skal sikre flere hele haler uden en stigning i antallet af halebid.

Som at flytte en supertanker

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) om kritikken, men ministerens pressesekretær henviser til Venstres dyrevelfærdsordfører Erling Bonnesen. Han siger, at Venstre tager »kritikken alvorligt«, men han understreger, at målet om at nedbringe andelen af halekuperede grise er en langsom udviklingsproces.

»Dengang, vi fik de tidligere rapporter fra kommissionen, blev problematikken italesat og sat i fokus. Men det tager tid at dreje en supertanker, som den danske svineproduktion er,« siger han.

Han foretrækker at bruge gulerod til at lokke svineproducenterne til at stoppe med at halekupere frem for at bruge pisk.

»Man kan ikke straffe sig igennem det, for det vil blot føre til en nedlukning af den danske produktion og føre til tab for erhvervet og for samfundet,« siger han.

I stedet fremhæver han dyrevelfærdsmærket, som ministeren lancerede i februar 2017. Svinekød med velfærdsmærket på har haft krølle på halen i hele produktionskæden.

I rapportudkastet skriver EU-kontrollanterne, at mærket er en »succes, som har ført til en stigning i det danske forbrug af kød fra dyr med hele haler«, men de gør også opmærksom på, at det kun har haft en begrænset effekt på andelen af halekuperede grise, fordi det kun er en lille del af det danske svinekød, som bliver solgt i Danmark.

Christian Poll fra Alternativet er mere utålmodig end Venstre og mener, at Danmark burde kunne komme problemet med halekupering til livs inden for fem år. Det kræver bare, at de danske myndigheder skruer bissen på.

»Skåret helt ind til benet handler det om, at mere plads og halm vil kunne løse problemet med halebid, så landmændene ikke behøver at halekupere. Det koster dog en højere pris pr. kilo svinekød. Derfor bør de danske myndigheder gå ind og give bøder, så kødet samlet set bliver dyrere at producere, hvis landmanden bliver ved med systematisk at halekupere.«

Sanktioner på vej fra EU?

Danmark er ikke den eneste medlemsstat, som overtræder svinedirektivet, og EU har tidligere sagt, at de vil bruge kontrolbesøgene i medlemsstaterne til at vurdere, om der skal foretages yderligere handlinger for at få landene til at makke ret. Det kan derfor få konsekvenser, hvis Danmark fortsat ikke gør fremskridt på området.

»Indtil videre har vi i Danmark stort set ignoreret kritik, men vi risikerer en sag om traktatbrud, hvis den praksis fortsætter,« mener Birgitte Damm fra Dyrenes Beskyttelse.

Erling Bonnesen fra Venstre mener dog ikke, at danskerne skal være nervøse.

»Foreløbig tror jeg på, at når vi handler professionelt og iværksætter initiativer som opfølgning på kritikken, så vil EU handle fornuftsbetonet.«

Fødevarestyrelsen har svaret kommissionen, at den blandt andet vil styrke kontrollen, så svineproducenterne i højere grad skal kunne dokumentere, at det er nødvendigt for dem at halekupere. Nu er det op til kommissionen at vurdere, om det er nok.

Serie

Ingen krølle på halen på den danske gris

Flæskesteg, juleskinke, medisterpølse. Grisen kommer i mange former i julen. Men ved du egentligt, om din gris har haft en krølle på halen? Det har den højst sandsynligt ikke, hvis den kommer fra et konventionelt dansk landbrug. Her får næsten alle grise kuperet deres haler, selv om EU-regler forbyder rutinemæssig halekupering. Information undersøger i denne serie problematikken, der har med dyrevelfærd, storindustri og eksport at gøre. Og med Danmarks mangelfulde kontrol og EU’s magtesløshed.

Seneste artikler

 • Fødevarestyrelsen hemmeligholder centrale dele af EU-rapport om halekupering af grise

  10. februar 2018
  Fødevarestyrelsen bryder ifølge juridiske eksperter loven, når styrelsen mørklægger de centrale dele af et rapportudkast, som EU har udfærdiget efter et kontrolbesøg hos danske svineproducenter. Rapportudkastet forventes at være kritisk over for den danske praksis med halekupering af grise
 • Så længe smågrisen ikke får tilfredsstillet sin suttetrang, vil den bide hale

  3. januar 2018
  Når grise tygger på hinandens haler, skyldes det, at de er blevet fjernet fra deres mor, før de var færdige med at die. Vil man forbyde halekupering, bliver man derfor også nødt til at gøre noget ved det system, der ønsker at producere grise i en buldrende høj hastighed
 • Dyrlægeforening: Esben Lunde siger ét, men gør noget andet

  30. december 2017
  Fødevareminister Esben Lunde Larsens ønske om færre halekuperede grise er uforeneligt med Folketingets beslutning om at mindske antallet af dyrlægebesøg hos svineproducenterne, mener Den Danske Dyrlægeforening. Dyrenes Beskyttelse er enig i kritikken, mens Enhedslisten mener, at dyrlægerne har haft deres chance
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Sålænge dyr opfattes som ting og ikke levende væsener, vil der ikke ske noget fremskridt mht halekupering. Det er fuldstændig barbarisk med disse dyrefabrikker.
Hvad stiller EU op andet end at kritisere? Hvis der ingen konsekvenser er, så siger landmændene jo bare "går den, så går den"..

lars søgaard-jensen, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Mona Blenstrup og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Rigtigt at EU griber ind overfor DK, der producerer ca. 5 gange mere svinekød, end vi selv spiser.
Alligevel ville det være interessant at se et overblik over situationen i hele EU.

lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Rigtigt at EU griber ind overfor DK, der producerer ca. 5 gange mere svinekød, end vi selv spiser.
Alligevel ville det være interessant at se et overblik over situationen i hele EU.

Mona Blenstrup

Vanetænkningen er den største modstander mod forandringer i det danske landbrug.

Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Regeringen, DF og SD har travlt med at maskere burka- og niqabforbud som maskeringsforbud. Men regeringene agter ikke at gøre noget for at forhindre halekupering af grise. Et løsningsforslag:Tillad halekupering under fuld narkose og på en autoriseret klinik. Opvågning fra narkosen skal foregå under samme kontrollerede forhold som formennesker. Så skal svinebønderne nok holde op med den rutinemæssige, ulovlige praksis

lars søgaard-jensen, Mona Blenstrup, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Jeg har taget konsekvenserne af alle de misstande i forbindelse med dyreopdræt og ernærer mig vegansk. Jeg boykotter hele denne branche mælkeprodukter inklusive.

Når det er sagt, så synes jeg, det er interessant, at V udtaler, at man hellere vil bruge gulerod end pisk. Det er da ellers ikke en holdning, V lægger for dagen i andre områder, hvor de er utilfredse med befolkningens adfærd - uanset, om det gælder tiggerloven, behandling af arbejdsløse og syge eller flygtninge. Der synes det da næsten udelukkende at handle om pisk!

lars søgaard-jensen, Benny Larsen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Britta B.
Ja, man pisker jo ikke sine partidonorer, vel? :-/

lars søgaard-jensen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Verner Nielsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Jeg tror nu desværre hverken det er vanetænkning eller uvidenhed der er afgørende for en evt. omstilling af det danske landbrug - men slet og ret griskhed. "Produktionsdyrene" repræsentere alene en investering. De positive tiltag i landbruget kommer næsten alene via lovgivning ikke fordi landbruget ønsker en omstilling. Hertil skal måske tilføjes at mange større landbrug ejes af selskaber og at disse overvejende drives af ansatte folk.
Et eks. https://www.edc.dk/landbrug/sag/7200-grindsted/lundhedevej-25-og-28-6920...

lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Verner Nielsen

Hvis det ikke passer ind i produktionen skal det klippes væk, sprøjtes væk eller skydes.

Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Landbruget har en kæmpestor fuck-finger at give Danmark - og de bruger den uden skam eller straf.
Det skal stoppes.

Mona Blenstrup, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Mona Blenstrup

Husk på at der er landbrug og landbrug. Det hele er ikke svinefabrikker og golde hvede marker.
Desværre omtales landbruget altid som en klump bestående af svinefabrikker og marker med svinefoder. Heldigvis er der mange andre former for landbrug. endda nogle som er både rentable og miljøforbedrende