Læsetid: 9 min.

Det kan betale sig at strejke

Tidligere storstrejker har været en gevinst for lønmodtagerne. Det har ført til 37 timers arbejdsuge, en sjette ferieuge og lønstigninger. Nu ser det ud som om, at en ny storstrejke er under opsejling, og de offentligt ansatte står historisk samlet
Tidligere storstrejker har været en gevinst for lønmodtagerne. Det har ført til 37 timers arbejdsuge, en sjette ferieuge og lønstigninger. Nu ser det ud som om, at en ny storstrejke er under opsejling, og de offentligt ansatte står historisk samlet

Mikkel Lock Svendborg

28. februar 2018

Danmark styrer mod en historisk storkonflikt på det offentlige område, hvor der var deadline for en aftale den 28. februar. Derefter skal parterne, som hidtil har stået stejlt over for hinanden, forsøge at opnå et resultat i Forligsinstitutionen i de kommende uger.

Med den opslidende lockout af lærerne i 2013 er der formentlig mange offentligt ansatte, som ikke ser lyst på udsigten til endnu en konflikt på det offentlige arbejdsmarked.

Men til forskel fra tidligere tiders konflikter på det offentlige område, står de offentlige lønmodtagerorganisationer tilsyneladende historisk samlet denne gang i stedet for, at udvalgte grupper er gået solo, som man tidligere har set med eksempelvis lærere og sygeplejersker.

Og det kan godt vise sig at give pote. Historisk har det nemlig godt kunnet betale sig at være i storkonflikt, hvor store dele af arbejdsmarkedet er lagt ned, vurderer arbejdsmarkedsforskere over for Information. Til gengæld kan det tage lang tid at tjene en eventuel lønstigning ind, hvis strejkekassen er tømt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Ejvind Larsen
 • Ervin Lazar
 • Torben K L Jensen
 • Henrik Rasmussen
 • Dorte Sørensen
 • Michael Hullevad
Alvin Jensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Ervin Lazar, Torben K L Jensen, Henrik Rasmussen, Dorte Sørensen og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mette-Line Thorup

I 2013 eksisterede en svinsk sammenrotning mellem Kommunernes Landsforening og den socialdemokratisk ledet regering. Heraf lock-out og efterfølgende lovindgreb.

Findes en sådan sammenrotning i 2018 ??

Forhåbentlig har fagbevægelsen underretning herom, så vi kan få syn for sagn inden næste valg.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Frederik Groth Nordstrøm, Flemming Berger, Christina Balslev, Niels Møller Jensen, Lillian Larsen, Palle Yndal-Olsen, Ervin Lazar, Bjarne Andersen, Henrik Rasmussen, Anne Eriksen, Dan Jensen, Børge Neiiendam, John Andersen, Henriette Bøhne, Torben Bruhn Andersen, Dorte Sørensen, Torben Skov og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

S skal til enhver tid have smæk over fingrene for 2013 indgrebet. Der blev den danske model ødelagt. Føj.
Hold nu fast, for det har altid kunnet betale sig at strejke, om det så har været for en ti-øre mere i timen (ja, jeg har mange år bag mig, så engang havde ti-øren betydning). Det kommer alle tilgode fremtidigt. Det styrker altid arbejdstagernes position at strejke! Forestil jer ikke at have strejke-ret! - = slaveriet kan frit indføres. Se på Grækenland: IMF' krav til sidste långivning! Offentliges strejkeret skal ophæves/forbydes.

Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Vivi Rindom, Karsten Aaen, Frederik Groth Nordstrøm, Eva Schwanenflügel, Christina Balslev, Helene Kristensen, Niels Møller Jensen, Palle Yndal-Olsen, Mogens Holme, Ervin Lazar, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Henrik Rasmussen, Anne Eriksen, Børge Neiiendam, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
John Christensen

Når uret bliver ret - bliver modstand en pligt!

Samfundet skal have en over lapperne denne gang. Nok er nu mere end nok!

Kræv en ny politik, slut med "Moderniseringsstyrelsens regimente".
Statens administration skal ikke være programmeret - IMOD lønmodtagernes interesser.
Det bliver op ad bakke, men det er ikke umuligt at vende skuden.

Kæmp for alt hvad du har kært - dit job for eksempel!

God dag der ude

Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Hans Houmøller, Frederik Groth Nordstrøm, Eva Schwanenflügel, Christina Balslev, Helene Kristensen, Niels Møller Jensen, Lillian Larsen, Palle Yndal-Olsen, Ervin Lazar, Anne Koed Westergaard, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Henrik Rasmussen, Anne Eriksen, Børge Neiiendam, Egon Stich, Bernd Åke Henriksen, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

"Ved de tidligere storstrejker på det danske arbejdsmarked i blandt andet 1985 og 1998 har man lagt grunden til de største arbejdstidsforkortelser i de efterfølgende overenskomster, henholdsvis en 37 timers arbejdsuge og en sjette ferieuge" - står der i artiklen.
Arbejdstiden er da lidt kortere - for de offentlige ansatte.
Det er nok knasten.
Det skal selvfølgelig indregnes når der sammenlignes løn mellem private og offentlige ansatte.

Henriette Bøhne

Jørgen Wind-Willassen,
Er den nu også det? Jeg går ud fra, at det er den famøse betalte frokostpause, duhentyder til, altså den frokostpause vi altid kan kaldes tilbage til arbejdet fra og som kan afholdes “hvis tjenesten tillader det”.
Jeg er en af de hospitalsansatte, som glæder sig som et lille barn til at betale min frokostpause selv - jeg glæder mig nemlig til at få ret til at forlade min afdeling en halv time i nattevagterne, så jeg kan gå ned i forhallen og trække en kop kaffe og en sandwich. Jeg glæder mig også til alle de nye kolleger, jeg får - for pludselig skal vi jo være 3 på vagt i en hospitalsafdeling istedet for to, for vi skal jo alle have mulighed for at holde pause og der skal af sikkerhedsmæssige hensyn være to i afdelingen. Det bliver en dyrt betalt frokostpause for samfundet, men jeg kan da ikke vente :-)

Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Vivi Rindom, Karsten Aaen, Hans Houmøller, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Frederik Groth Nordstrøm, Helene Kristensen, Jesper Sano Højdal, Peter Beck-Lauritzen, Palle Yndal-Olsen, Mogens Holme, Erik Karlsen, Ole Wedel-Brandt, Janus Agerbo, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Henrik Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Børge Neiiendam, Dennis Tomsen, John Andersen, Torben Lindegaard, Margit Tang, Kim Houmøller og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Iøvrigt gælder princippet “hvis tjenesten tillader det” også mht barns første sygedag - aften- og nattevagter har slet ikke ret til dette gode, fordi man forventes i forvejen at have skaffet pasningsmulighed for sit barn og dagvagter kan pålægges at møde på job, så snart de har fundet anden mulighed for pasning til det syge barn.
Det er lidt af en myte, at vi offentligt ansatte er særligt forkælede i forhold til privatansatte.

Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Mogens Holme, Ole Wedel-Brandt, Bjarne Andersen, Henrik Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

I må endelige ikke strejke. For hvis i gør, og i får noget ud af det, så vil det betyde færre penge i statskassen, til skattelettelser, til de super rige.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Christina Balslev, Anne Koed Westergaard, Carsten Munk og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Som andre har nævnt tidligere, så er problemet med Strejker og Lockout's indenfor det offentlige, at alle Arbejdsgiverne på disse områder sparer millioner af kroner, som de så kan benytte hvor som helst. Det virker ikke specielt motiverende for en Offentlig arbejdsgiver til at søge konsensus.

I nogle andre lande, har man lovgivet imod den praksis, så Offentlige midler sparet ved konflikter, ikke må gå tilbage til Arbejdsgiverens egen kasse. Jeg håber at LO og ligesindede, har sat et lobbyarbejde igang, så også Danmark vil lovgive sådan.

I nuværende situation har Fagforeningerne heldigvis aktiveret Musketéreden og måske kan det våben være stærkt nok til at den Offentlige arbejdsgiver tænker sig om, selvom deres nuværende forhandlere ikke synes udstyret med dén intelligens der skal til.

Alvin Jensen, Vivi Rindom, Karsten Aaen, Hans Houmøller, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Michael Borregaard, Anne Koed Westergaard, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Munk og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Lad os hurtigt kikke nøgternt på det, parterne indgik i 2015 en hensigtserklæring, ikke en støtteerklæring, om at det er en fælles målsætning at bringe lønudviklingen i balance i 2018 (eller snarest derefter). Gider ikke at gå videre ned i teknikaliteter, men – og forstår godt der ikke er tale om en støtteerklæring, en hensigtserklæring er ikke bindende, og dermed sidder begge parter, når man skal diskutere reguleringsordningen samt det privatlønsværn (eftersigende indført efter diktat af Corydon), som blev indført ved OK(15), med muligheder for en god omgang mudderkastning, jf. sætningsleddet ”eller snarest derefter” … alt dette har parterne haft kendskab til siden de alle sad, herunder såvel Michael Ziegler som Anders Bondo og smilte på det billede som blev taget da aftalen OK(15) var blevet forhandlet og underskrevet.

Michael Borregaard

Ps.

Den græske filosof Heraklit sagde for snart 2.500 år siden, at ”alting flyder”. Med dette mente han, at vi som samfund og mennesker altid er i forandring. Nutidens snak om omstillingsparathed er der altså ikke noget nyt i – og det bør derfor ikke komme som den store overraskelse, at parterne i OK(18) forsøger at gøre alt for at gøre det samme som helten og hesten, at blive borte med blæsten. Dette ændrer dog ikke ved at sætningsleddet ”eller snarest derefter” formentligt er den knast de modstridende parter bruger som argument for deres rettighedssubjektive natur for at argumentere for hvorledes ordet fra aftalen i OK(15) skal fortolkes…!

Skulle man i 2013 have ladet de strejkende kører til kasserne var tomme, som Vestager foreslog, eller skulle man skære igennem som Thorning gjorde til sidst. Man kan mene meget om 2013, men hverken Bondo eller Ziegler var dygtige nok. Nu går man hen og får en novice, som Løhde til at stille op mod en sværvægter, som Flemming Vinther, hvad tænker Løkke dog på. En forhandler, der tror man sender budskab på twitter, som mødeindkaldelse. Man har jo ingen respekt for en sådan forhandler.
Det ender galt, det burde have været Kr. Jensen, landets finansminister, der klarede det job. Løhde er i min optik en gørehøne. Hun er helt fejlplaceret i det ministerium.
Klart de offentligt ansatte skal have en realløns fremgang, det er dem, der har været med til at skabe opsvinget, og dem der har holdt igen i krisetider, så måske ikke 9 % men , de burde kunne lande en middelvej.

Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar