Læsetid: 16 min.

Hvis ikke der kommer et oprør FRA midten, kommer der et oprør MOD midten

For 40 år siden udgav Kristen Helveg Petersen, Villy Sørensen og Niels I. Meyer en bog, der udløste et folkeligt oprør og en livskraftig bevægelse baseret på visionen om et andet samfund med demokrati, lighed og bæredygtighed i centrum. I dag er oprøret dødt og borte – eller er det?
I denne måned er det 40 år siden, at Niels I. Meyer, Kristen Helveg Petersen og Villy Sørensen udgav bogen ’Oprør fra Midten’. Bogen satte gang i et folkeligt oprør og en livskraftig bevægelse baseret på visionen om et andet samfund med demokrati, lighed og bæredygtighed i centrum.

I denne måned er det 40 år siden, at Niels I. Meyer, Kristen Helveg Petersen og Villy Sørensen udgav bogen ’Oprør fra Midten’. Bogen satte gang i et folkeligt oprør og en livskraftig bevægelse baseret på visionen om et andet samfund med demokrati, lighed og bæredygtighed i centrum.

Mogens Ladegaard

9. februar 2018

Hvordan starter oprøret?

Med et brev?

»Kære Helveg og Villy Sørensen. Jeg har i nogen tid overvejet mulighederne for at gennemføre et ret ambitiøst eksperiment – med jer som meddeltagere. I det følgende skal jeg redegøre nærmere for de tanker, jeg har gjort mig.«

Sådan indledte i december 1972 den dengang 42-årige professor i fysik, Niels I. Meyer, et brev til to gode venner, den tidligere radikale kulturminister Kristen Helveg Petersen og forfatteren og filosoffen Villy Sørensen.

Brevet talte ikke om oprør, men om at »udarbejde et helhedspræget oplæg til et nyt politisk system, både hvad angår ideologi, målsætning og organisation«. Niels Meyer nævnte selv, at projektet måske kunne have titlen ’en skitse til politisk fornyelse’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henrik Rasmussen
 • Niels Duus Nielsen
 • Benno Hansen
 • Erik Christensen
 • Anders Graae
 • Maria Francisca Torrezão
 • Ervin Lazar
 • Leo Nygaard
 • David Zennaro
 • Torben K L Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Lise Lotte Rahbek
 • Tommy Clausen
Henrik Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Benno Hansen, Erik Christensen, Anders Graae, Maria Francisca Torrezão, Ervin Lazar, Leo Nygaard, David Zennaro, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Et oprør forud for sin tid?
Næee - oprøret udeblev.

Er tiden moden?
Godt spørgsmål, det er ikke blevet lettere at kræve forandring af væsentlige forhold - efter at "den virkeliggjorde socialisme" (sovjetunionen) er brudt sammen.
Det var netop hvad magthaverne i "Vesten" ville opnå.
Nu kan vi bare sprælle - eller lave en revolution.
Kapitalismen styrer blandt andet via EU, og vi ser nærmest lamslåede til, fordi vi ikke (længere) tør tro på egne kræfter.

Lad blot falde hvad ikke kan (skal) stå, vi bygger et hus - til skærm i vores nød.

Marxismen udmærker sig ved, at ville lave verden om, ikke bare ved at ville fortolke den.

Oprør imod midten er en god ide!
Erkend dertil at de nuværende økonomiske magthavere har overhånd - og det vil kræve andet end drømme, at ændre på det. Skulle jeg mene.

Flemming Berger, Marlene Bogs, Niels Duus Nielsen, Anne Mette Jørgensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det reelle i denne historie viser hvor langt til højre vi er kommet siden dengang hvor neo-liberalismen og socialdemokratiernes accept med den tredje vej var i sin vorden - endda så meget at oprøret fra midten ses som et opråb fra venstrefløjen om gennemgribende forandringer.
Det er sgu blevet revolutionært at tænke som nogle gjorde for 40 år siden. Hvor magert.

Karsten Aaen, Marlene Bogs, Niels Duus Nielsen, Eva Bertram, Anne Mette Jørgensen, Niels-Simon Larsen, peter juhl petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Hvilken midte, der er el og måske sf på venstre fløjen, resten er på højre fløjen.

peter juhl petersen

Lidt filosofisk kan man vel anskue situationen således:
Når midten nu beviseligt er tiltet behørigt til højre,- så er der vel ej heller overhovedet realistisk og relevant at diskutere og omtale den når den slet ikke eksisterer !

Marlene Bogs, Niels Duus Nielsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Denne omtalte midte er det bedste fra socialismen og det bedste fra liberalismen.
Det er ikke et kedeligt kompromis, men en selvstændig ideologi - startet længe før de tre fra 72.
Nu banker klimakampen på døren til Christiansborg og giver denne tredie vej ekstra betydning - ja, nødvendighed.

Karsten Aaen, Arne Thomsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

"Midten" i Oprør fra midten skal vist forstås således:
Et demokratisk baseret oprør forudsætter, at det er bredt funderet.

Niels-Simon Larsen

Tak til Jørgen for en spændende gennemgang.

En lille korrektion: Man kan ikke lave eksperimenter med borgerløn, da det er noget, der indføres på nationalt plan. Lokale og kommunale forsøg hedder kontanthjælp uden modkrav eller projekter med afgrænsede grupper. Det er ikke ordkløveri med den skelnen. Desværre bliver fx forsøget i Finland også kaldt forsøg med borgerløn. Det skaber forvirring.

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Tor Brandt, Erik Christensen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Kontanthjælp uden modkrav er ikke nødvendigvis forbundet med friheden til selv at vælge. Derfor ganske rigtigt ikke meget med UBI/Borgerløn at gøre.
U-Ubetinget - B-Basal/basis - I-Indkomst.
Individuel og selvvalgt. For alle borgere uden lønindkomst - også for børn.
Hvis nogen efterhånden skulle være i tvivl.

Forsøg i et afgrænset område, f.eks Bornholm, er meget vanskelige.
Al berørt lovgivning skal udtages fra de centrale systemer og gøres lokale.
Al offentlig økonomi skal tilrettelægges kun gældende for området.
Selvsagt vanskeligt, ja faktisk umuligt i praksis at tilrettelægge en stat i staten.

Bedre at starte i det små og lade Basisindkomsten udvikles gradvist - f.eks som social ydelse til erstatning kun for dagpenge og kontanthjælp. Deraf er der følgevirkninger, f.eks at førtidspensionsordningen bliver overflødiggjort.

Jørgen Wentzlau

Jeg var 30 år da bogen udkom og var så heldig at være med i en studie kreds i Assens. Det var en uforuseigelig tid lige efter 1. og siden 2. oliepris-stigning i 79. jeg var og modtagelig for på virkning, -bogen har været min ”bibel” lige siden.
Det jeg faldt for var, at mennesket ikke skulle laves om for at passe til samfundet. Afsnittet menneske grundlaget beskrev, hvordan forfatterne op fattede mennesket og deres behov.
En enkel udtalelse er blevet hængende i alle årene: Jo mere man har, jo mindre glæde har man af den enkelte ting og derfor ønsker man sig mere.
Noget andet jeg husker er, at den bygger på udbud og efterspørgsel, under forudsætning af mange udbydere og lige mulighed for at efterspørge.
Deres bevæggrund for at skrive bogen var, at de forudså at demokratiet var i fare, hvis kun nogle få de rige, kunne efterspørge nødvendige varer. I et samfund hvor naturgivne resurcer blev mindre af.

En anden ting jeg lærte var, dynamikken ved vækst. Hvor kort tid man har at handle i,
her tænker jeg på omprioriterings bidraget på 2%. Uskyldigt i starten, men som anden vækst bliver det pludseligt en lodret kurve. Har man vænnet sig til denne ”indtægt” er det svært at indse, - det uholdbare i væksten. Også når det gælder besparelser der vækster.

Jubilæet om Oprør fra midten, kommer netop som jeg er ved at afslutte sidste kapitel i min nye bibel The nordic secret af Lene Andersen og Tomas Bjoerkman
Jeg har fulgt Lene Andersen nogle år, hendes forrige bog hed Globalt gearskifte der sluttede med behovet for en fortælling, der kunne udfolde et globalt gearskifte.

Den fortælling har hun fundet og beskrevet i den nye bog. På engelsk -for at kunne nå så mange som muligt.
Lene Andersen og hendes medforfatter der er svensker, kan beskrives ved moralen: har man evnerne har man også pligten! --Og begge evner har de.

The nordic secret en naturlig fortsættelse af Oprør fra midten, og rummer nye narrativer efter 1978.
Eksempel herpå: VOLVO grundlagt 1927, solgt 2010 for 1,5 milla til Geely-- ansatte 23.000 --- sammenlignet med MJOMANG/ MINECRAFT grundlagt 2010, solgt 2014 for 2,4 milla til Microsoft --ansatte 40

---Volvo var mange mange år om at skabe sin værdi, sammenlignet med Minecraft, hvor 40 mand kunne skabe den næsten dobbelte værdi -- på blot 4 år.

The nordic secret, værd at læse! Kan anbefales --giver indre styrke til Oprør 2.0

Karsten Aaen, Niels-Simon Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Astrid Dollerup

Trekløveret i Oprøret fra midten minder mig om, at der skulle være flere naturvidenskabsfolk og humanister i politik i dag.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Carsten Munk, Egon Stich og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Måske det var noget for partiet Alternativet at dyrke?
De må da vist være dem, der ligger nærmest ; - )

Niels-Simon Larsen

Jeg så ‘Et tysk liv’ i går. Handler om den 103 årlige tidligere sekretær for Goebbels. Jeg så den med klimaøjne. Her så jeg et menneske der bevidstløst gjorde det, hun blev sat til. I dag er ‘hun’ ansat i den fossile industri
Jeg må ikke trække nazikortet, men som tingene udvikler sig, gør jeg det hele tiden og kan ikke lade være. Hvordan ville fx Løkkeslænget have været under nazismen? Vækstpolitikkens begær om magt er jo den rene nazisme, kampen om verdensherredømmet, og man er nærmest landsforræder, hvis man ikke vil deltage i nedbrydningen af livsgrundlaget, naturen.
Det var det, Oprør fra midten, fortalte om. Derfor blev luften klemt ud af det både fra højre og venstre. Ingen kunne forestille sig et samfund, der hverken var højre og venstre, og derfor er Alternativet nede på valgresultatet i målingerne i stedet for dobbelt så stort eller ti-dobbelt. Som fru Pomsel i filmen vader befolkningen bevidstløst videre mod afgrunden. Hun vågnede dog op. Det mangler vi.

Niels Duus Nielsen

Fru Pomsel vågnede op, men desværreførst da det var for sent. Nazismen var en begrænset katastrofe, der mestendels gik ud over Europa, men lod resten af verden stort set i fred.

Det kan ikke siges om den kommende klimakatastrofe, når den rammer, er der ingen steder at flygte hen.

Dengang var modstanden national - et opgør mellem nationer. Churchill skulle overtale nationen (se filmen).
Nu er den er den en kamp mod dem, der alle har det "godt"- en kamp om bevidsthed - en fredelig, politisk kamp, hvor flertal skal skabes, men hvor beviset drages i tvivl trods de tydelige tegn.

Generelt set, altså total politisk, er ikke engang Alternativet et oprør på/fra/mod midten. Hovedparten af medlemmerne og politikken, bortset fra det universelle grønne, er venstreorienterede. Modbevis denne påstand !
Den ægte, anderledes midte er ikke i folketinget. Vi står herude og banker på.............
Og næste år har vi 100 års jubilæum. Det kunne fejres med en samling på midten.