Læsetid: 6 min.

Efter kræftadvarsel: Kontrol med små vandforsyninger kræves genindført

For få måneder siden droppede miljø- og fødevareministeren den hidtidige pligt til at måle nitrat i små private drikkevandsboringer. Men videnskabelig rapport fortæller om øget kræftrisiko ved selv lave nitratkoncentrationer – og nu kræver fagfolk kontrollen tilbage
For få måneder siden droppede miljø- og fødevareministeren den hidtidige pligt til at måle nitrat i små private drikkevandsboringer. Men videnskabelig rapport fortæller om øget kræftrisiko ved selv lave nitratkoncentrationer – og nu kræver fagfolk kontrollen tilbage

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

15. februar 2018

Op til 400.000 danskere får i dag drikkevand fra private boringer, som siden oktober sidste år har været fritaget for kontrol af nitratindhold i vandet.

Men nye oplysninger om kræftrisikoen forbundet med nitrat i drikkevand betyder, at der nu fra flere sider rejses krav om, at kontrollen genindføres.

Det er således dokumenteret, at mange af disse små private boringer, der henter vand tæt på overfladen og forsyner en enkelt husstand, har høje nitratkoncentrationer i drikkevandet. Og derfor skal den bekendtgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, som har ophævet kontrollen, laves om, lyder det.

»Vi skrev allerede i juli sidste år til Miljøstyrelsen, at det var uforståeligt, at man med en ny bekendtgørelse ville fjerne kravet til kontrol hos enkeltindvindere. Den nye undersøgelse af risikoen ved nitrat i drikkevand sætter en tyk streg under, at her bliver man altså nødt til at sadle om,« siger seniorkonsulent i vandselskabernes interesseorganisation DANVA, Claus Vangsgaard.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ib Christensen
  • Niels-Simon Larsen
  • Henrik Leffers
  • Carsten Munk
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Ib Christensen, Niels-Simon Larsen, Henrik Leffers, Carsten Munk, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Erling Bonnesen (V, kalder spørgsmålet om de private vandforsyninger "en helt marginal diskussion".
Der er omkring 400.000 husstande, der drikker vand fra private boringer. Alligevel siger Bonnesen:

"Eftersom der kun er et meget lille antal af disse vandforsyninger tilbage, skal man også se sagen i et bureaukratisk lys. Det kalder på det personlige ansvar for, at man selv sørger for lige at få taget de prøver.«

Problemet er bare, at det berømte 'incitament' Venstre ellers knuselsker, er fjernet i forhold til kontrollen. Når støtteordningen er væk, bliver det naturligvis meget dyrere for den enkelte. Og hvis huset bliver sværere at sælge eller falder i værdi på grund af højt nitrat indhold i vandet, fjerner det nok den sidste motivation.

Men hvorfor har Venstre i virkeligheden fjernet kravet om vandmålinger, når nu alle - undtagen Miljøstyrelsen - har protesteret?
Det kan jeg ikke finde svar på i artiklen.

Erik Tvendager, Ib Christensen, Frede Jørgensen, Henrik Leffers, Mikkel Kristensen, Torben Arendal og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Øh!. så man vil gerne bruge en mase energi på at forlange mere kontrol, `sikkert med krav om aty få lukket alle boringer der viser indhold af kræftfremkaldende stoffer. Men ikke et ord om at forlange der ikke tilføres kræftfremkaldende stoffer til vores grundvand?
Lyder det ikke som mere iver for at forhindre budbringere i at bringe bud?
En lukket boring kan jo ikke vise noget giftigt indhold. Eller stigende indhold. Og så slipper man for at nogen finder på selv at kontrollerer, nu staten ønsker at befolkningen skal holdes uvidende om indholdet.