Læsetid: 5 min.

Kritik: Rapport om parallelsamfund siger ikke meget om parallelsamfund

Det står stadig ikke klart, hvad vi taler om, når vi taler om parallelsamfund. Og ikke mindst hvorfor parallelsamfund udgør så stort et problem, som der lægges op til i den rapport, der udkom søndag. Sådan lyder kritikken fra to forskere
I rapporten fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der udkom søndag, står der, at flere indikatorer peger på, »at et stort antal borgere med ikkevestlig oprindelse potentielt lever et liv, hvor kontakten med danskere og det omgivende danske samfund er relativt begrænset

I rapporten fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der udkom søndag, står der, at flere indikatorer peger på, »at et stort antal borgere med ikkevestlig oprindelse potentielt lever et liv, hvor kontakten med danskere og det omgivende danske samfund er relativt begrænset

Bax Lindhardt

13. februar 2018

Den rapport, der blev offentliggjort søndag, om parallelsamfund i Danmark er baseret på abstrakte kategoriseringer. Og den får grundlæggende ikke defineret, hvad problemet er.

Det siger forskere fra henholdsvis Københavns Universitet og RUC.

I rapporten fra Økonomi- og Indenrigsministeriet står der, at flere indikatorer peger på, »at et stort antal borgere med ikkevestlig oprindelse potentielt lever et liv, hvor kontakten med danskere og det omgivende danske samfund er relativt begrænset«.

Ifølge ministeriet er der tegn på, at op til 28.000 familier lever i parallelsamfund. Det fremgår også, at et parallelsamfund er »fysisk eller mentalt isoleret og følger egne normer og regler«.

Men ifølge Mikaela von Freiesleben, der er ph.d. ved Københavns Universitet og har forsket i parallelsamfund, er det stadig uklart, hvilket problem rapporten adresserer.

Det skyldes blandt andet, at selve begrebet er relativt nyt og i høj grad fungerer som politisk løftestang i en værdipolitisk debat om indvandrer- og integrationspolitik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Thomas Frisendal
 • Steffen Gliese
 • David Zennaro
 • Kurt Nielsen
 • Niels Duus Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Dorte Sørensen
 • Frede Jørgensen
 • Lise Lotte Rahbek
Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Frisendal, Steffen Gliese, David Zennaro, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Frede Jørgensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frede Jørgensen

Ren spekulation- og propaganda fra regeringen.

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Steffen Gliese, Tue Romanow, Kurt Nielsen, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad med at flytte børn fra "rigmandsghettoer" til skoler med mange flersprogede børn fra ikke vestlige kulturer?
Ville det ikke være en anden måde at undgå parallelsamfund på? Det kunne også være en måde at stærke familier blev i "fattigmands ghettoen" på og ikke bare flyttede ud når de havde fået en uddannelse og et arbejde.
Men den bedste metode vil nok være at opføre boliger ALLE steder som folk med en lille indkomst kan betale. Disse løsninger er MÆRKELIG NOK ikke med i de politiske forslag.

Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Vivi Rindom, Viggo Okholm, Taina Berg, David Zennaro, Tue Romanow, Rune Rasmussen, Verner Nielsen, Kurt Nielsen, Ete Forchhammer , Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Dorte Sørensen,
Apropos "rigmandsghettoer":

"På blot 10 år er der blevet markant færre danske skoler, hvor eleverne kommer fra alle indkomstlag, viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd".
TV2 News

Så 'parallelsamfundet' handler altså også om, at indkomstgrupper er opdelte.

Sociolog Aydin Soei siger om regeringens store fokus på parallelsamfund og ghettoer:
"Der er kommet færre og færre kriminelle de sidste 10 år, og uddannelsesniveauet er steget mere og mere. Så det bliver mere og mere tragikomisk, at man kalder disse boligområder for 'sorte huller' ".
TV2 News

Mange borgmestre har også udtrykt skepsis og bekymring over det meget negative lys, der kastes over
bestemte områder.
Beboerne føler sig marginaliseret og udsat for fordomme. Desuden bliver det endnu mindre attraktivt at flytte til en sådan stigmatiseret bebyggelse.
Børnene vokser op i troen på, at det er normen at være gangster, fordi det hele tiden omtales som en realitet. Mens det i virkeligheden er en markant undtagelse.
Sandheden er, at mange flere bliver uddannede og kommer i job.

Men sålænge det er politisk opportunt, vil fakta forblive alternativt, for kampen om magten kæmpes i et parallelunivers uden forbindelse til virkelighedens verden.

Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Lars Bo Jensen, Rune Rasmussen, Kurt Nielsen, Ete Forchhammer , Torben Skov, Dorte Sørensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det gode ved parallelsamfund er at de altid har samme kurs, om end de også altid er lige langt fra hinanden. Omvendt er det selvfølgelig et problem at de aldrig mødes, hvis det er det der er meningen.

Steffen Gliese

Det er jo et led i den omskabelse af vores frie samfund, hvor man kan indrette sig, som man vil, så længe man ikke bryder loven, til et kommandosamfund, hvor man skal stille sig i statens tjeneste og levere, hvad man får besked på fra nærmeste overordnede frem for det, man har uddannet sig i og har forstand på, for ikke at sige - gisp! - måtte ønske at beskæftige sig med i sit liv.

Carsten Munk, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Kurt Nielsen, Torben Skov og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Det som pt. foregår i dansk politik, er så ubegribeligt råddent....! Jeg orker ikkr at forholde mig seriøst til dem. Ingen af dem!

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvis man skal beskæftige sig seriøst med såkaldte parallelle samfund, kan man jo starte med det, der i omfang virkelig betyder noget - den sociale og økonomiske skævvridning..

De seneste danske regeringer har bevidst gjort flere og flere borgere fattigere og fattigere, medens de gør de rige bliver langt rigere.

Bl.a. giver man subsidier til boligejere, men lader også lejerene, der ikke har de store fradrag, betale. Desuden fifler man med skattelettelser til dem, der har rigeligt råd til at betale skat, medens dem uden job ikke får noget. Og man tillader alle tænkelige fiflerier for at føre indkomster til lande med skattely.

Dette er det virkelige parallel-samfunds-problem.

Espen Bøgh, Torben Ethelfeld, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Munk, Marie Jensen, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar