Læsetid: 10 min.

’Om lidt får I uniformen på – først der har I noget at være stolte af’

Det nye forsvarsforlig øger antallet af værnepligtige, som i højere grad skal mobiliseres og fastholdes i Forsvaret. Marie Krarup (DF) er begejstret, men soldaternes fagforening mener, at argumenterne for værnepligten er forældede og romantiserede. Information var med de nye værnepligtige på deres første dag på Vordingborg Kaserne
98 procent af de værnepligtige melder sig i dag frivilligt. Her de nye rekrutter på Vordingborg Kaserne.

98 procent af de værnepligtige melder sig i dag frivilligt. Her de nye rekrutter på Vordingborg Kaserne.

Peter Nygaard

12. februar 2018

Sergent Bømler træder ind foran den nye deling af værnepligtige på Vordingborg Kaserne. Februarsolen står højt, og rekrutterne kaster lange skygger fra den halvcirkel, de er opstillet i. 31 mænd og seks kvinder, der alle har meldt sig frivilligt.

Sergenten er en ung mand med en tæt moustache og et stort ar på kinden. Nu skal de værnepligtige introduceres til militærets mest udbredte overspringshandling og sanktionsmiddel: armstrækkere.

»Fat jorden, spænd op i coren,« demonstrerer Bømler.

De værnepligtige følger hurtigt trop. I Forsvaret tøver man ikke, når der gives ordrer.

Sergenten tæller til ti. Mellem hvert tal bryder de værnepligtige ind med et fælles »og«, mens de laver en armbøjning. Nogle ligger på knæene.

»I er nu en del af det danske forsvar,« konstaterer Bømler. Han lægger trykket på ’svar’.

»Om lidt får I Hendes Majestæt Dronningens uniform på – først der har I noget at være stolte af.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Fælles samfund, fælles pligt. Det primære problem med værnepligten er at den kun er for mænd. Alle unge bør tvinges til at tage et aktivt ansvar for deres egen stat og samfund, og det behøver ikke at være militærtjeneste, der er adskillige fornuftige civile nægteralternativer trods alt.

Povl Jensen, Niels Duus Nielsen og Peter Fenger Lund anbefalede denne kommentar

vi skal under ingen omstændigheder fjerne værnepligten. Se blot på USA. Værnepligten giver mulighed for at rekruttere i alle samfundslag og derved opnår man diversitet iblandt det militære personel.
Man skal ikke kunne købe sig fri for værnepligt, det skal ikke blive en be all you can be løsning for socialt udsatte.

Povl Jensen, Flemming Berger og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

det bedste vi kan gøre er helt at afskaffe militær, at kalde det forsvaret er blår til vore øjne for det er simpelt hen ikke muligt at forsvare noget med våben, våben kan dræbe og ødelægge og måske dræbe eller ødelægge en angriber hvis man er på rette sted i rette tid, men dette forhindrer jo ikke at angriberen inden dette evt lykkes, når at skade og dræbe det/den angrebne,
og endnu tåbeligere er ideen om at militær kan forhindre, eller ligefrem forebygge krigene, fakta er jo at vores forsvar, af modparten opfattes som en aggression eller trussel, ligesom vi opfatter modpartens som en trussel, alle krige har deres udspring i ideen om de andres trussel, og denne bliver større jo mere militær der findes,
hvem kan forestille sig krig uden militær/militære våben ? og hvem kan forestille sig krig med militær ?
militær har altid været og vil altid være årsagen til krigene, og hvem har egentlig brug for krig ? svaret på det er først og fremmest magthaverne, militæret selv, og militærindustrien, men absolut ikke folket, før krigen kan bryde ud skal folket overbevises om "nødvendigheden" og det er præcis derfor at det første der dør i forbindelse med krige er sandheden, for det er altid løgn at krig er nødvendig, og altid løgn at krig er en god ide, jeg vil garantere at hvis man lavede en global folkeafstemning om afskaffelse af militær, og et internationalt forbud imod militær, og imod enhver militær produktion, ville denne afstemning give en massiv overvægt for afskaffelse, på trods af at magthavere, de fleste beskæftigede i militæret, og mange beskæftigede i militærindustrien, med al magt ville kæmpe imod, den vigtigste grund til at det ikke sker er at magthaverne synes om magtmidler, og her er militær jo det ultimative magtmiddel.

Viggo Okholm, Tommy Mortensen, Hans Larsen, Anker Nielsen, Eva Schwanenflügel og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

I de her fascistoide afdemokratiseringstider, er værnepligtige, måske den eneste faktor, der kan forhindre at militæret sættes ind mod den danske befolkning. (mere end det vi allerede gør).
Der burde også indføres værnepligt til politiet, så kunne vi måske også få lidt færre sager hvor politiet nægter at medvirke til opklarelsen af deres egne forbrydelser..

den dag mennesket beviser at vi kan leve i fred med hinanden, så er jeg villig til at nedlægge militæret permanent. indtil da forbeholder jeg mig retten til at mene at man har brug for et militær.
Militæret udfører også andre opgaver end at skyde.

olivier goulin

Jens J. Pedersen
12. februar, 2018 - 09:01

Marie Krarup er også forældet!

Jeg skulle til at sige næsten det samme.
En forældet og romantiseret værnepligt er jo præcis hvorfor det appellerer til DF.
Ligesom skildvagter ved grænsen

/O

Så længe man har officerer der påstår at man først er en rigtig person når uniformen kommer på, jeg orker ikke at gå tilbage til ordret, så er situationen om et forsvar helt sort. Jeg var indkaldt i 65 og hvis jeg ikke havde has det det inden kom jeg sgu til det, Magen til manipulationer og had prædikener skulle man lede længe efter. Det er tilsyneladende ikke blevet bedre. Militær skaber krige og ikke modsat eller også er det de mennesker som bestemmer over militæret o.s.v. Peter Frost siger han gerne vil stoppe når andre bliver klogere og de andre siger det samme hvornår får absurditeten en ende? Gad vide hvornår den første lov om at lære at løse konflikter gennem ikke-vold får sin første lovmæssige "værnepligt"?

Niels Duus Nielsen

For en gangs skyld er jeg enig med Marie Krarup.

Jeg så gerne den professionelle ekspeditionsstyrke nedlagt og erstattet af et territorialforsvar. Og den åndelige ensretning, som Viggo Okholm taler om, er jo netop noget, der især trives i lukkede selskaber, hvor der udvikles korpsånd og det, der er værre. Hvis flertallet af soldaterne kun var soldater midlertidigt, ville denne korpsånd ikke få tid til at udvikle sig andre steder end i officerskorpset. Og sergent Børmler med sin moustache og sit mensurar ville blive betragtet som den kuriositet, en befalingsmand er i et fredeligt land som Danmark.

At værnepligten kun er på fire måneder er imidlertid helt til grin. Men på den anden side, det danske forsvar er alligevel rent symbolsk, så man kunne vel nøjes med at give de unge mennesker en uniform og en uges træning på skydebanen, og så ellers lade det være det? Hvis svenskerne angriber vil vi jo alligevel få bank.

Værnepligt er en rigtigt god ting, der godt kan samle mennesker og samfund. Samtlige unger burde aftjene mindst 1 års værnepligt, enten som soldater, i beredskabet eller som samfundstjeneste. Og lønnen bør være tilsvarende højeste understøttelse. Sådan et bidrag ville kunne bruges til at styrke mange af de institutioner og organisationer der behøver flere hænder. Sæt igang.

Klaus Brusgaard

#Povl Jensen,

God ironi der!
Nej, selvfølgeligt skal de unge have en god uddannelse eller anden hjælp til at komme ud i verden hvor de kan tage del i det der gavner os alle og ikke spille tiden og de enorme summer af penge som en sådan hær koster. De eneste der for alvor har noget ud af dette fortagende er dødens købmænd samt politikere der har det godt med imaginære fjender.

Og så forøvrigt #Metoo; hvis en arme; så flere kvinder derind på samme vilkår som mænd.