Læsetid: 7 min.

»Vi må finde vores borgerligt-liberale kompas frem igen«

Økonomi og jagten på at begrænse nytilkomnes rettigheder har fået lov at fylde for meget, mens diskussionen af borgerligt-liberale værdier som frihed og frisind er blevet forsømt. Det mener tidligere Venstre-minister Eva Kjer Hansen
Det borgerlige projekts nuværende problem er ifølge Eva Kjer Hansen (V), at der har været for meget fokus på økonomi frem for værdierne bag de politiske tiltag

Det borgerlige projekts nuværende problem er ifølge Eva Kjer Hansen (V), at der har været for meget fokus på økonomi frem for værdierne bag de politiske tiltag

Søren Gylling

16. februar 2018

Eva Kjer Hansen er indehaver af Venstres første kontorkøleskab i Folketinget. Det blev købt under Tamil-sagen, fortæller hun og fisker et par dåser Ramlösa frem: »Vi brugte så meget tid herinde i den periode, at vi var nødt til at have et sted, hvor man kunne få sig en snak og en kold øl.«

For knap et år siden var det Eva Kjer Hansen, der måtte trække sig fra posten som landbrugs- og fødevareminister på grund af kontroverser om landbrugspakken. Men det har ikke fået den 53-årige sønderjyde til at læne sig tilbage eller tie stille. I de seneste måneders debat om et burkaforbud har Eva Kjer Hansen som en af få Venstre-folk sagt, at det er forkert at lovgive om folks påklædning. For Eva Kjer Hansen er nemlig først og fremmest liberal.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Michael Hullevad
Ervin Lazar og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der findes ikke noget borgerligt kompas. Problemet er snarer, at ideer bliver bundet i pakker i bedste kanal tv stil.
Slip ideerne fri og lad frit tage det til os vi vil.
Glem de store sammenhængende systemer, de eksisterer kun i menneskets tankeverden, ved mødet med virkeligheden kollapser de efter tur.
Husk, populisme er at gå efter synspunkter, forankret i det jævne folks verdensbillede, hvad så det vås betyder.
At tænke selvstændigt er frihed.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Ervin Lazar, Søren F. Nissen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Var det ikke muligt at finde spændende moderne tænkere at præsentere os for, frem for disse ligegyldige smalsporede borgerlige væsner, der dukker op med stigende hyppighed her i avisen.

Stig Bøg, jørgen djørup, Torben Skov, Flemming Berger, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Henrik Leffers, Johanna Haas, lars søgaard-jensen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Helene Kristensen, Søren F. Nissen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er pudsigt, som tidligere ministre og MF'ere bliver klogere ligeså snart de ikke sidder på en taburet eller er i Folketinget længere.

Vibeke Hansen, jørgen djørup, Torben Skov, Kristian Jensen, Flemming Berger, Katrine Damm, Ole Frank, lars søgaard-jensen, Tue Romanow, Egon Stich, Ervin Lazar og Søren F. Nissen anbefalede denne kommentar

Ikke klogere, Eva, men fri af partidisciplinen. De får at vide om de skal trykke på ja eller nej. Behøver ikke tænke. Det gør chefen og ordføreren. Al respekt foer EKH i Burka sagen.

David Joelsen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar

De liberale dogmer bygger på alles kamp mod alle. Det vil derfor altid være egoismen frem for fællesskabet der sejre, når de liberale "værdier" sættes fri, som de er blevet det gennem de seneste 30 - 40 år.

De såkaldt borgerlige værdier om frihed og frisind, er ren tankespind i denne sammenhæng. De trives nemlig slet ikke i selskab med den liberale egoisme. Langt værre er det med fællesskab og fælles ansvarlighed, der stort set er kvalt af de neoliberale pseudoværdier.

Økonomi, skattelettelser, besparelser... - ja penge, har alt for længe være det eneste mål for alle liberal virksomhed. Når trivsel, fællesskab og ansvarlighed kommer på dagsordenen,udånder liberalismen i sin nuværende form, og så kan Eva Kjær Hansen pudse de gamle borgerlige værdier op igen, og stille dem frem. Det samme gælder iøvrigt for en lang række andre værdier fra hele det politiske spektrum, som oprindeligt satte mennesket i centrum, frem for penge. Så bli'r det tider...

Flemming Berger, Karsten Aaen, C Munk, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Søren F. Nissen anbefalede denne kommentar

Det er mig umuligt at få billedet af en storsmilende-grinende EKH, som på et samråd - var det vel - vist ikke havde forstået, at hun var ved at blive fyret. ( jeg ved godt hun " gik selv")
Samrådet drejede sig om, at der i Landbrugspakken var store dele, der var direkte afskrivning fra en organisation/forening, som totalt misvisende kalder sig "Bæredygtigt Landbrug"

Karsten Aaen, jørgen djørup, Torben Skov, Mogens Holme, Peter Knap, Torben K L Jensen, Jan Damskier og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nid og tænders gnidsel er hvad der kommer ud af den liberale tankegang med "tyv tror hvermand stjæler"- og at "det skal kunne betale sig at arbejde" eller "you are on you own" - tilgang. Eva taler om tillid til hinanden som et liberalt gode - Du godeste - det kommer fra een der ikke kun har haft en tommelfinger men en hel arm på ligevægten mellem borgere - vel og mærke til den forkerte side.
Den går ikke i et liberalt enegænger-samfund med kampen om hvem der er bedst til at tjene penge til dem der ikke laver en skid. I bedste fald er det kontra-produktivt - for at blive i Homo Economicus terminologien eller uld-kræmmersproget.

Vibeke Hansen, Karsten Aaen, Hans Larsen, Katrine Damm, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Leo, der er nu flere MF'ere end Eva Kjær Hansen, der også har taget afstand til 'burkaforbudet', og nægter at stemme det igennem. De bliver så latterliggjort af kommentariatet, og rasende undsagt af forslagsstillerne.
Katrine, jeg glemmer bestemt heller ikke EKH og Gyllegate foreløbigt !!

Torben K L Jensen, Leo Nygaard og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Billedet ud af hovedet - skulle der have stået...
Og på den baggrund har jeg altså lidt svært ved at finde den helt store respekt for EKH...

Torben - Vi kan da også droppe al selvstændighed, mistænksomhed, initiativ, lønforskelle og gulerødder, private ejerskaber, forskelle i evner og lyst, meningsforskelle, alle partier undtagen èt med en diktator i spidsen. Hvad er det for et samfund, du får ud af det ?
Du vil være passiv - ikke din egen lykkes smed - ikke stræbe eller forfølge en selvstændig tanke.
Kort sagt en lallende nikkedukke.

Torben K L Jensen

Leo - Jeg har for længst tilgivet dig de nærsynethed - prøv engang en vid-vinklet linse.
Det med lallende nikkedukke sig nok mere om dig end om mig.

Svar udbedes på min kommentar til dit anti liberale oplæg.
Jeg prøver at forestille mig den menneske type, der lever i dit utopia.

Jens J. Pedersen

Det er vigtigt at notere sig, at opløsning i danske værdier ikke skyldes udlændinge, men hovedsageligt DF og deres tilhængere. Det er efter min opfattelse så groft, at man kan tage begrebet "landsforræderi" i anvendelse!

Torben K L Jensen

Leo - engang for ikke så længe siden var der nogle utopister der begyndte at tale om Frihed -Lighed - Broderskab. Om urimeligheden i den herskende ordens udplyndring af mennesker i nød.
En revolution tog sin begyndelse og en udvikling vi ser enden på i disse dage. Liberalisterne har mistet deres moral (Hvad Adam Smith advarede imod) misforstået hvad ægte demokrati er når de tror de ejer demokratiets underliggende infrastrukturer det har taget 100 år at bygge op. Danmark er for fanden ikke et aktieselskab man kan skalte og valte med efter forgodtbefindende - nok nærmere et genforsikringsselskab med 5,7 millioner medlemmer der hviler i sig selv efter andelsprincippet. Jeg er socialist fordi jeg er overbevist om at samarbejde og solidaritet mennesker i mellem er det der tjener alle bedst. Utopi ? Tjah - det siger nødvendigheden hvis alle skal overleve.

Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Torben - Det glæder mig, at du finder det trættende at opretholde dit ideal om det socialistiske tusindårsrige. Vi kan mødes på mange felter, men ikke der.

Philip B. Johnsen

Frihed og frisind er blevet forsømt, skriver løgnere om overgreb på deres medmennesker for at retfærdiggøre deres afhængighed og fortsatte misbrug.

Når befolkningen bliver dum med vilje.

"Ifølge FN/UN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner nye klimaflygtninge inden 2050.

Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

Hvis der ikke ønskes flere flygtninge, så må befolkningen lade være med, at producere alle de fattige flygtninge!

Danskerne er målt på den enkelte borger i forhold til det samlede indbyggertal og den samlede befolkning i Danmark, de mest CO2 udledende borgere i hele verden.

Stop hykleriet!

Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Venstre, frihed og stofmisbrug.
Der er en folkevandrings udfordring under kraftig opsejling, den er skabt af befolkningen og deres politikere i den rige del af verden, som ikke vil se realiteterne i øjnene.

Vores politikere planlægger nu starten til, hvad der helt tydeligt ender med udryddelseslejre i Afrika og oprettelse politistat her hjemme.

Borgerne og deres politikere blive selv ofre, for de uløste handlingskrævende opgaver, som ikke addresseres, det fulde omfang af udfordringerne går langsomt op for befolkningen, når f.eks. grundvandet stiger og flere mister deres huse, befolkningen oplever nu begyndelsen til enden, på det langvarige afhængighedsskabende stofmisbrug.

Fortsat forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, er urentabelt, men ingen vil tale om det.

De lærde og journalister mf. er i denne forbindelse ikke en del af løsningen, her er journalister samlet set blot mikrofonholdere for vores politikere, ingen vil tale om substansen i problematikkerne, journalister nægter at stille de rigtige og relevante spørgsmål til den dobbeltmoral, der er i den usammenhængende førte såkalte ‘nødvendighedens politik’.

Det er et eksistentielt problem.
Ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen:
Vores politikere og traditionelle vækst økonomer generelt og samlet set, har ikke forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået skabelsen af samlet set global økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede globale velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af global fattigdom og befolkningstilvækst i kølvandet.

Det estimeres af UN/FN, at der de kommende få årtier kommer ‘nye’ 200 millioner klimaflygtninge.

Det globale energiforbrug, udledningen af CO2 stiger samlet set i 2017.

Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015.

Politikere mf. taler nu om ‘flygtningelejre’ og ikke længere løsning på de menneskeskabte klimaforandringer.

Bevarelse af vores velstand, adressering af de menneskeskabte klimaforandringer og løsning på folkevandringerne kan ‘ikke realiseres’ uden, at det vil skabe stigende menneskeskabte klimaforandringer, det er den virkelighed alle stofmisbrugerne fortrænger.

Det er ikke forkert, at sammenligne befolkningen og deres politiskers økonomisk vækst jagende magtmisbrug politik, med traditionelle stofmisbrugers manglende magt over deres liv og destruktion af deres medmenneskers liv for opretholdelse af deres misbrug.

Borgerne og deres politikere misbrugere har udviklet en stærk fysisk og psykisk afhængighed, med tilhørende grundlæggende benægtelse af dette faktum.

“Værdierne bag de politiske tiltag”
Skriver den tidligere Venstre-minister Eva Kjer Hansen.

Stop hykleriet nu!

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det kunne jo være, at politikerne her i lille Danmark drager den slutning, at en forbedring af klimaet og følgevirkninger kræver global handling. Når FN, EU og de store økonomier intet gør i ENIGHED, har vi en undskyldning for intet (væsentligt) at gøre - uanset partipolitik.
Med samme logik kan socialister råbe nok så højt om lokale forhold. Der sker intet før de andre overbevises om det rigtige - og nødvendige. Derfor må dialogen finde sted og kompromiser indgås.
Hvis ikke kan I socialister råbe nok så højt og kræve det socialistiske tusindårs rige indført, før der kan ske væsentlige ændringer.
Det skaber bare modsætninger og skader dermed den fælles sag - stik mod hensigten.
Vi er alle i samme demokratiske båd.

Leo Nygaard, er tusindårsriget ikke et begreb der hører hjemme i bibelen og i Meine Kampf? Er der nogen fornuftig grund til, at du igen og igen bruger det i forbindelse med socialismen, eller er det kun et resultat af mangel på gode argumenter, der får dig til at forsøge med en nedladende attitude?

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Erik Jensen - Beklager, hvis jeg bruger udtrykket forkert. Meningen er at beskrive socialisters maniske tro på egen fortræffelighed og på den eneste politiske løsning på samfundets og klodens trængsler.
Og at andre med anden overbevisning kan der ikke samarbejdes med. Alt eller intet !

Eva Schwanenflügel

Leo,
Hvad er det for fortræffelige folk "vi" burde samarbejde med om frihedsidealer og solidaritet?
Socialister har også forandret sig, ligesom Socialdemokratiet ikke kan betegnes som socialister mere, uanset hvor god en brandert man har på.
Der er nu fokus på klimaforandringerne, miljøet, flygtningekrisen, og især den galopperende ulighed.
Det er de færreste, der står og råber på proletariatets diktatur længere.
Venstrefløjen er da de eneste, der udvikler nye visioner..
Hvor ser du ellers det berømte samarbejde ført ud i livet ?

Niels Duus Nielsen

Hvis vi ser politisk-filosofisk på det, er socialisme en afart af liberalismen - en korrektion, om man vil. Socialister anerkender kapitalismen som det historiske grundlag, socialismen bygger på, og som skal revolutioneres, før det liberale tusindårsrige bliver til virkelighed.

Liberale og socialister har samme mål, nemlig den personlige frihed, blot er liberalismen ældre end socialismen, og har derfor ikke set de sociale konsekvenser af en utøjlet kapitalisme.

Socialismen i dens marxistiske form er netop en reaktion på disse konsekvenser, en korrektion, der udvider det tossegode liberale forslag om at lade jordrenten dække statens udgifter til at lade produktionsmidlerne være kilden til velfærd. Altså skal ikke blot ejendomsretten til naturressourcerne eksproprieres, da det kun er den halve løsning, men også den private ejendomsret til produktionsmidlerne skal gøres fælles, før vi kan skabe et bæredygtigt fundament for samfindene.

Og bemærk: Disse sociale fix er kun begyndelsen, gennemførelsen af socialistiske tilstande er kun det første skridt, som skal skabe grundlaget for det videre arbejde med de mellemmenneskelige relationer. At fællesskabet ejer ressourcerne og produktionsmidlerne gør det sværere for griske individer at berige sig på fællesskabets bekostning, men det afskaffer ikke griskheden, den skal der fortsat arbejdes med. Det er jo derfor marxisterne taler om socialismen som en forudsætning for kommunismen , som er meget mere end den blotte omfordeling af rigdommene.

Eva - Samarbejdet sker jo i folketinget. Det er princippet i vores demokrati.
Men EL/socialisterne stille sig udenfor. Hyg jer derude i kulden.

At de grundlæggende ideologiske principper kan ændres, er en anden sag - som Niels er inde på.
Her kommer min overbevisning ind i billedet, men desværre ikke ind i folketinget.

Niels - Du modsiger dig selv :
"...det tossegode liberale forslag om at lade jordrenten dække statens udgifter...."
Mod :
" At fællesskabet ejer ressourcerne og produktionsmidlerne gør det sværere for griske individer at berige sig på fællesskabets bekostning,..."

Det er netop griskheden, der skal beskattes, ikke fliden.
Mit produktionsmiddel er mit hoved og mine hænder. Resultatet heraf er det menneskeskabte, som skal være skattefri.
Jorden og resurserne er naturen, ikke skabt af mennesker. Nogen siger skabt af Gud.
Rådighedsretten hertil og omsætningen heraf skal der betales for til fælleskassen.
I de senere år har det fået en helt ny dimension i kampen for at redde den syge klode og dens mennesker.

I grundloven beskrives den private ejendomsret. Selv om der ikke står jorden og dens rigdomskilder, er det hvad forfatterne mente - engang i middelalderen. Det skal ændres.

Niels Duus Nielsen

Leo, du glemmer at arbejdskraften ikke er et produktionsmiddel, men en produktionsfaktor. Produktionsfaktorer = produktionsmidler + arbejdskraft.

Men du er tilgivet, den marxistiske terminologi kan være indviklet, men den er ikke modsigelsesfuld, i modsætning til det emne, den beskriver.

Ok, så er mit hoved og mine hænder en produktionsfaktor, som jeg skal kunne bruge, uden at lønnen herfor beskattes.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

For øjeblikket ser jeg ikke meget samarbejde i Folketinget. Det skulle da lige være enigheden om at gøre vort land enormt uattraktivt for udlændinge som fælles agenda..
Selvom dette synspunkt i virkeligheden kun er udtryk for at fedte for de samme vælgere.
Du kan sige, at Enhedslisten stiller sig udenfor. Eller du kan sige, de står fast, mens alle andre partier ræser mod højre.
Iøvrigt har Enhedslisten ikke patent på socialismen, den eksisterer også ude i virkelighedens verden blandt mange forskellige NGO'er og græsrødder.

Jeg kan sagtens se, at demokratiet kan og skal forbedres, men du kan ikke blive fornærmet over, at det store flertal er uenig med dig. Men stå bare fast !
Jeg ser gode retsstatsfolk gemt i dig og Niels. (tilhængere af Retsforbundets politik) Den tredje vej på midten.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kære Leo,
Tak for din tillid til min retsopfattelse. Jeg mener det er alfa og omega at betragte hvad vi kalder virkeligheden logisk og fair.
Men du har nok også oplevet at jeg er tiltrukket af anarki, på den måde ment autonomi og fællesskab overfor handlinger.
Socialismen er set fra min synsvinkel den eneste forpost der stadig eksisterer mod det rullende tæppe af opslugende konsum og udnyttelse der sker hvert minut.
Jeg kender ikke andre.

"Ret" er i denne forbindelse en opfattelse af grundlæggende retfærdighed mellem mennesker i pagt med naturen.
En af tænkerne bag dette var Henry George (1839-97), men andre før ham. Han så indianernes respekt for naturen, som blev tilside sat af de hvides dominans - og indførelse af privat ejendomsret over naturen.
Han så den økonomiske side af sagen ved jordværdistigningen, når en jernbane skulle anlægges.
Altså samfundsudviklingen gav en gevinst til ejeren og ikke til naboen - og ikke til fællesskabet - den samfundsskabte værdi !
Spekulanterne var født i det nye land, hvor man havde chancen for at undgå ulemperne fra det gamle Europa.

Her i landet vil en opfølgning heraf ikke være et opgør med hele privatkapitalismen, men en målrettet indsats mod spekulation, ejendomsbobler, samfundskabte værdier i private lommer, og videre på globalt plan - rovdrift på naturen med de katastrofale virkningerne på klodens klima.
Det kan ske ved at kæde økonomien sammen med naturen - "jorden og dens rigdomskilder", som Henry George sagde for over hundrede år siden.
Jo, retsstatsfolk har jord i hovedet :-) Og det har vi her i landet haft i 100 år i 2019.
Nu også med Basisindkomst - eller noget der ligner.