Nyhed
Læsetid: 5 min.

Oppositionen retter hård kritik mod ’utilstrækkeligt’ MRSA-hygiejnekursus

Det er ’fuldstændig tudetosset’, siger Socialdemokratiet om det nye hygiejnekursus, der skal forhindre spredning af husdyr-MRSA. Kurset kan overstås på et kvarter uden at svare rigtigt på et eneste spørgsmål. Resten af oppositionen slutter op om kritikken, og DF og V åbner for at se på, om der skal indføres krav om korrekte svar
’Det er helt sort, at man kan få et kursusbevis uden at svare rigtigt på noget som helst,’ siger SF’s landbrugsordfører Trine Torp.

’Det er helt sort, at man kan få et kursusbevis uden at svare rigtigt på noget som helst,’ siger SF’s landbrugsordfører Trine Torp.

Sille Veilmark

Indland
20. februar 2018

Den er helt gal med Fødevarestyrelsens nye obligatoriske webbaserede hygiejnekursus for folk, der arbejder med svin. Sådan lyder det fra oppositionen.

Kritikken kommer, efter at Information mandag beskrev, hvordan man kan klikke sig gennem hygiejnekurset på femten minutter, selv om den estimerede gennemførselsestid er halvanden time. Derudover kan man erhverve sig et kursusbevis uden at svare rigtigt på et eneste spørgsmål i den afsluttende test.

Det webbaserede kursus, som cirka 10.000 svinearbejdere forventes at gennemføre i årets første kvartal, skal sikre kendskab til smitteforebyggelse, resistens og virus med fokus på svine-MRSA. Men ifølge landbrugsordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup er det »dumt ud over alle grænser« at lave sådant et hygiejnekursus, uden at der er krav om, at de, der har taget, skal bestå.

»Det er fuldstændig tudetosset. Man løber en samfundsrisiko, og det, mener jeg, er uacceptabelt. Det er vigtigt, at vi er i stand til at begrænse MRSA til staldene«, siger han.

En bredt nedsat arbejdsgruppe anbefalede i starten af 2016 at udarbejde et MRSA-hygiejnekursus som et AMU-kursus med klasserumsundervisning.

»I Socialdemokratiet havde vi meget gerne set, at man lavede klasserumsundervisning i stedet for et onlinekursus,« siger Simon Kollerup.

Kritisk opposition

Hos SF finder landbrugsordfører Trine Torp den endelige kursusudformning »fuldstændig meningsløs«.

»Det er helt sort, at man kan få et kursusbevis uden at svare rigtigt på noget som helst. Vi er nødt til at være mere ambitiøse og kræve et rigtigt kursus, hvor deltagerne skal møde op, og hvor der er en underviser, som kan få et indtryk af, om de rent faktisk har lært noget,« siger Trine Torp.

Hun mener ligesom Simon Kollerup, at hygiejnekurset burde tage form af et AMU-kursus (en kortvarig arbejdsmarkedsuddannelse, red.) som arbejdsgruppen i sin tid anbefalede.

Også Alternativet er skeptisk over for det manglende krav om at bestå.

»Vi synes, det ville være rimeligt, at der bliver knyttet en test med krav om at svare rigtigt på et antal spørgsmål for at bestå kurset. Man ved jo ikke med sikkerhed, om dem, der får kursusbeviset, ved noget om de ting, de har gennemgået,« siger partiets landbrugsordfører, Christian Poll.

Landbrugsordfører for Enhedslisten Maria Gjerding tilslutter sig kritikken af kursets udformning:

»Det er pinagtigt, at man har lavet noget, der er så utilstrækkeligt. Man aner jo ikke, om dem, der har gennemført kurset, reelt har lært noget,« siger hun

»Det er udtryk for en nedprioritering og undervurdering af, hvor vigtigt det er, at de mennesker, der arbejder med MRSA-smittede svin, faktisk har en nødvendig viden om, hvordan de håndterer det og undgår smittespredning,« siger Maria Gjerding og peger på, at klasseundervisning havde været at fortrække.

’Et mikroskopisk skridt’

Trods kritikken af udformningen blev det i forligsforhandlingerne sidste år enstemmigt vedtaget i Folketinget, at Miljø- og Fødevareministeren kunne fastsætte rammerne for »formen og indholdet af kurset«. Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen havde i lovprocessen gjort det klart, at han agtede at etablere kurset som et læringskursus, man tog over internettet.

– Maria Gjerding, hvordan kan det være, at Enhedslisten i sin tid ikke stillede krav om, at kurset skulle være et AMU-kursus, når du nu er så kritisk?

»Det var jo i håb om, at det her var bedre end ingenting. Hvis vi alternativt havde stemt imod, havde vi støttet op om slet ikke at gøre noget ved MRSA-problemet. Man kan håbe, at nogle får noget ud af kurset, selv om det er helt utilstrækkeligt, at man ikke stiller krav om at bestå det. Forhåbentligt er det i det mindste et mikroskopisk skridt i den rigtige retning,« siger Maria Gjerding.

Radikale Venstres landbrugsordfører, Andreas Steenberg, mener også, det er problematisk, at man kan gennemføre og bestå kurset ved bare tilfældigt at klikke sig igennem.

»Det er jo et udtryk for, at det ikke virker efter hensigten. Der er nødt til at være en konsekvens for de kursister, der ikke svarer rigtigt – at man skal tage kurset om eller møde op til noget undervisning,« siger Andreas Steenberg. Han erkender, at de partier, der var fortaler for et AMU-kursus, burde have presset mere på i forligsforhandlingerne.

»Vi må tage det op i forligskredsen igen. Det er muligt, at vi stiller det som et krav til regeringen, at der strammes op på det her,« siger han.

V: Kurset en del af en udviklingsproces

Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, understreger, at kurset skal ses som en del af en »udviklingsproces«.

»Det handler først og fremmest om at øge informationsniveauet blandt dem, der arbejder med svin. De ved jo mange af de her ting om hygiejne i forvejen,« siger Erling Bonnesen og påpeger, at der findes masser af kurser rundtomkring i samfundet, hvor det ikke er nødvendigt at gå op til en prøve for at få et bevis.

– Er det ikke hensigtsmæssigt at stille krav om, at kurset bestås, når det handler om at beskytte mod husdyr-MRSA, der har forårsaget til flere dødsfald herhjemme?

»Vi tager husdyr-MRSA meget alvorligt. Hvis det var sådan, at alle, der arbejder med svin, over hele landet bare klikkede sig igennem og brændte tiden af, så ville vi have et problem. Men det er jo ikke tilfældet. Desuden er det jo grundlæggende i medarbejdernes egen interesse at vide noget om de her ting,« siger Erling Bonnesen og understreger, at man vil tage bestik af en fremtidig evaluering af kurset.

»Hvis det viser sig, at der er grundlag for at føje ting til kurset – herunder et krav om at bestå – så vil vi tage det op til overvejelse,« siger han.

Dansk Folkeparti ser ikke noget problem i, at kurset er endt med at være webbaseret. Partiets miljøordfører, Lise Bech, er bortrejst på ferie, men skriver i en mail til Information:

»Det er en fordel, at kursisterne ikke skal tage en dag fri for at tage til et AMU-center, men kan tage kurset, hvor og hvornår det passer dem.«

Lise Bech efterspørger dog et krav om at bestå: »At der ikke stilles krav om at bestå kurset, er faktisk noget, jeg spurgte meget ind til inden vedtagelsen. Jeg ønskede, at der skulle være en vis rigtig svarprocent, inden udstedelse af kursusbevis. Vi endte med at blive enige om, at det er hensigtsmæssigt med en evaluering af kurset, når det har været gældende i en periode. Vi må også formode at de medarbejdere, der tager disse kurser, selv har en interesse i at lære noget,« skriver hun i mailen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad være med at fokusere på dette kursus, som bare er overflødigt - ingen ved reelt, hvordan og hvor farlig MRSA er. Det er kun et symbol.
Se at få f....ud og behandl de dyr ordentligt!
Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svage - og dyrene

Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Niels Duus Nielsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Verner Nielsen, Torben K L Jensen, Ib Christensen, Torben Skov og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

MRSA er hammerfarlig! Tallene for infektionerer stigende, og det er på høj tid, at MRSA bekæmpes. Først og fremmest vha dyrevælfærd. Hvorfor i alverden skal en nation på 5,5 millioner habe over 30 millioner svin? Det er ikke kun vanvittigt, det er væmmeligt.

Boykot dog de svineopdræt. Selv om de fleste dyr eksporteres, ville det sætte et stort signal.

Allermest latterligt, hvordan Lunde Larsen forsvarede kursets værdi i nyhederne i dag. Pinligt, pinligt!

jon jacobsen, Vibeke Hansen, Slettet Bruger, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Erik Nissen, Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Peter Knap, Verner Nielsen, Tue Romanow og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Endnu et eksempel hvor farlig virus er, MRSA er trængt i hjernerne på mennesket, 25 mil. grises (+okse og høns og fisk) hævn over kødspiserne, spis op mit barn, der er mere hvor det kommer fra. Velbekomme

Al respekt for lærelysten og egeninteressen hos medarbejderne i de danske svinestalde, men udtalelser herom er baseret på fantasi og ønskedrømme og et eller andet hensyn med ikke at genere erhvervet unødigt. Arrogancen og skråt-op mentaliteten med det truende MRSA-problem er hårrejsende og skrækindjagende. Hver enkelt ramt denne utilgivelige forsømmelighed bør stille de ansvarlige til ansvar. Vi lever vel i en retsstat, hvor man ikke frit - og på trods af bedre vidende - kan skalte og vælte med borgernes helbred.

Ib Christensen, Erik Jacobsen, Helene Kristensen, Palle Yndal-Olsen, Anne Eriksen, Arne Lund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Med den logik skulle man også kunne få et kørekort uden at bestå teoriprøven.

Ib Christensen, Erik Jacobsen, Slettet Bruger, Helene Kristensen, Mogens Holme, Anne Eriksen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Der er klart tale om en prioritering!
Hvis MRSA-testen var vigtig ville der vel være et krav til korrekte svar, som til indfødsretsprøven, altså rigtigt svar på mindst 32 af 40....
Hurra for Esben Lunde-Larsen - en pryd for Danskheden.....

Ib Christensen, Slettet Bruger, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Det er da fløjtende ligegyldigt hvor mange rigtige svar man har. Såfremt der kræves rigtige svar, vil arbejdsgiveren jo bare sætte en dansker til at udfylde testen for alle de ansatte østeuropæere. Kun hvis det køres ind under en ordning med en lærer der underviser, og som er ansvarlig for at eleven forstår hvad der siges og forstår hvad det går ud på - vil det have en betydning. Det hele er intet værd, og forventes heller ikke at være det, for landbruget må man jo endelig ikke genere på nogen måde. Så sagsøger de bare samfundet.

Helene Kristensen

Britta B. Hansen, det eneste der vil sende et signal der er kraftigt nok til at have betydning - er at skatteyderne nægter at betale 10 mia. årligt i kontanthjælp til et landbrug, der i bytte giver os giftigt vand, giftige madvarer, resistente bakterier, resistente svampe, ødelagt miljø - og som sagsøger os hvis vi ønsker at passe på vores drikkevand. Ps. 90% af svinene eksporteres, vores forbrug betyder intet.

Erik Nissen, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Erik Jacobsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Et antal landbrugsbeskæftigede bør udtrækkes og spørges om vi her har fået et retvisende billede.
Og kursusspørgsmålene bør præsenteres i nærværende avis.

Ja, Helene Kristensen. Du har sikkert ret. Og alligevel: Hvis x millioner DANSKERE sagde, at de nægter at købe DANSK svinekød pga. tilstandene, så ville det svare til et jordskælv pga den nationale ære.

Og tænk, hvis et lignende antal danskere besluttede, helt at sige farvel til (ikke kun svine-) kød og blev vegetarer eller ernærede sig vegansk.

Jeg har prøvet, og det føles godt!