Læsetid: 5 min.

Overenskomstforhandlinger: Historisk konflikt forude

Styrkeprøven mellem staten, Kommunernes Landsforening og de offentligt ansatte spidser til dag for dag. Og spillet om, hvem der har udvist størst forhandlingsvilje inden et eventuelt sammenbrud, er i gang
SOSUerne under demonstration for bedre løn i 2008. SOSUernes fagforening FOA er ved at gøre sig klar til en storkonflikt. Således at man havde polstret strejkekassen med yderligere 100 millioner kroner, som organisationen har kunnet hente fra fagbevægelsens milliardsalg af forsikringsselskabet Alka.

SOSUerne under demonstration for bedre løn i 2008. SOSUernes fagforening FOA er ved at gøre sig klar til en storkonflikt. Således at man havde polstret strejkekassen med yderligere 100 millioner kroner, som organisationen har kunnet hente fra fagbevægelsens milliardsalg af forsikringsselskabet Alka.

Lars Skaaning

22. februar 2018

De har forhandlet om de tre store emner: løn, lærernes arbejdstidsregler og den betalte frokostpause. Og de har forhandlet om de mindre ting. Men uden at bevæge sig meget ud af det sted, de begyndte i december måned.

De udmeldinger, der er kommet fra de offentligt ansattes forhandlere og deres modparter, Kommunernes Landsforening (KL) og innovationsminister Sophie Løhde (V), på det seneste, har mest af alt lignet et spil om, hvem der skulle have skylden for at have siddet med armene mest over kors, hvis forhandlingerne endelig brød sammen.

For eksempel sagde lærernes formand, Anders Bondo Christensen, søndag aften, at han regnede med en aftale mandag formiddag eller inden for et døgn. Det skete så ikke. Men forhandlingsviljen er der, skulle man forstå på Anders Bondo, der også er næstformand i Det Centrale Forhandlingsudvalg, som forhandler med innovationsministeren om de 180.000 statsansatte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Michael Hullevad
Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Til fagforeningerne i det offentlige Danmark:

STÅ FAST på lønmodtagernes berettigede krav.
Sammenhold gør stærk.

Egon Stich, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Flemming Berger, kjeld jensen, Kit Boye, Elise Berg, Torben Skov, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Merete Jung-Jensen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Peter Knap, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Lov 409:

ved forhandlingerne i 2013 havde de offentlige arbejdsgivere i al hemmelighed forhandlet med arbejdsminister Mette Frederiksen. Og da Mette Frederiksen, også i al hemmelighed, havde bakket de offentlige arbejdsgivere op, stoppe de forhandlingerne, og udløste lockout af cirka 67.000 overenskomstansatte lærere i Danmark.

Derefter stoppe arbejdsminister Mette Frederiksen enhver videre forhandling mellem parterne d. 25.04.2013 ved at fremkomme med et lovforslag, Lov 409, der til fulde ophøjede de offentlige arbejdsgiveres ønsker på enhver tænkelig måde. Arbejdstagerne blev slet ikke hørt, og sådan har det været siden.

Der er vist slet ingen tvivl om, at de offentlige arbejdsgivere og Moderniseringsstyrelsen nu vejrer morgenluft, og håber på en gentagelse men denne gang på hele det offentlige område. Og den opfattelse underbygges af, at forleden dag kaldte arbejdsgiverne således lærernes krav "ufleksible", og "de passer ikke til folkeskolen", iflg. Anders Bondo Christensen.

Jeg håber på, at fagbevægelsen nu står helt sammen til det sidste. Og viser partileder Mette Frederiksen, Michael Ziegler (K), Sophie Løhde (V) samt Moderniseringsstyrelsen, hvem der bestemmer i Danmark - borgerne eller nogle ligegyldige politikere, der kan afsættes når det ønskes.

Egon Stich, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Flemming Berger, kjeld jensen, Elise Berg, Michael Waterstradt, Torben Skov, Tue Romanow, Robert Söderstand, Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad, Merete Jung-Jensen, Lise Lotte Rahbek og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Hvis/når storkonflikten bryder ud vil der efter tilpas tid komme et regeringsindgreb baseret på forklaringer om de strejkendes uforsonlighed og manglende evne til at påtage sig ansvar. Arbejdsgiverne vil fremstille deres ansvarlighed i forhold til at det offentlige skal fungere.
Indgrebet vil sansynligvis medføre ændringer i aftaleretten og vil blive støttet af S jfr lærerkonflikten, hvor aftaleretten vedrørende arbejstid reelt blev afskaffet, og vedtaget ved lov.
Historien vil sikkert gentage sig, denne gang for alle med f.eks. betalt frokostpause, loft over ugentlig arbejdstid, aftaler om afspadsering eller udbetalt overarbejde osv.

Karsten Lundsby, Anne Eriksen, kjeld jensen, Kit Boye, Torben Skov, Tue Romanow, Henriette Bøhne, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er faktisk ret uhyggeligt med den diktatoriske tilgang til aftalesystemet politikerne efterhånden har fået. Samt udsalget af det danske fælleseje, hemmeligholdelse af samfundsvigtige beslutninger, usandheder og korrupt adfærd.
Vi trænger til en storvask !!

Egon Stich, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Kit Boye, Helle Brandt, Elise Berg, Michael Waterstradt, Torben Skov, Tue Romanow, Jan Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Danmark og danske vælgere har igennem en årrække accepteret store nedskæringer i den offentlige sektor, i pensionsordninger, i dagpenge og i mange andre ting. Hvordan kan det gå til? I andre sammenlignelige lande er det Ikke gået nærmså drastisk for sig.
Jeg ser en del af svaret i følgende, sandfærdige, anekdote fra i går. Tre modne mænd diskuterer diskuterer lokalt økseoverfald. De to er enige, send dem hjem etc. Den tredje er ligeledes skeptisk efter at have set en burkaklædt ud af sit vindue.
Kort efter siger den ene ( udlært mekaniker, mangeårig gårdmand, nu bartender) til den anden på 80, som har været chauffør hele sit liv: du har aldrig har haft i en greb). Underforstået, du har ikke knoklet som jeg. Den tredje skolelæreren, der i mellemtiden har diskuteret Peter Belli og tørre aviser i rumpetten, Neuengamme og modstandsfolk i vores fædre, en griffel i første klasse og 8 års skolegang med chaufføren, siger nu, at der er optræk til konflikt på det offentlige arbejdsmarked.
Der trækkes hurtigt på aftrækkeren: er du kælling, send dem hjem, så bliver der mere til de gamle, hvordan kan du være her nu (det er uge otte, så det er vinterfri, ikke ferie). Det tæller tydeligvis ikke hos de to.
Pointen er, at danskere ikke stikker særlig dybt i fællesskab. Alle har en ringeagtende mening om jævnbyrdige, men freder dem, der er over os ( overklassen, de velbjærgede) ud fra en Forestilling om, at de ved bedre. Respekten for andres arbejde er meget lille, man ser en tvivlsom person i andre og måler sig hele tiden i forhold til disse! Derfor kun respekt for ens eget arbejde og et skævt smil, en vits og en afgrænsning i forhold til hinanden... og ud med indvandrerne. Og middelklassen? De har travlt med karriere, børn, penge, have, hus, rejser...og metoo.

Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Elise Berg, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Staten er da ligeglad med om der strejkes. Arbejdet ligger der til når medarbejderne kommer tilbage, staten kan ikke gå konkurs og staten sparer en hulens masse penge i løn.

Og svaret bliver det samme hver gang der bliver spurgt: "Nej, du kan ikke få mere i løn, men du kan få skattelettelser"

Staten begår ikke samme fejltagelser som under Fogh med markante lønforhøjelser til offentligt ansatte, en manøvre der klart blev iværksat for at kapre stemmer fra Soc.Dem i den offentlig sektor.

Og fagbevægelsen ligger som den selv har redt. Da PROSA strejkede i 1986, var den samlede socialdemokratisk baserede fagbevægelse (og andre for den sags skyld) enige om at det var PROSA selv ude om og at det var godt at der kom et statsindgreb.

Så velkommen til konsekvenserne af jeres egne handling. Og held og lykke med at tømme strejkekasserne. Og god fornøjelse med de skattelettelser i kan få.

Eva Schwanenflügel

Nils Bøjden,
Det er en underlig attitude at have til de offentligt ansatte, der hver dag yder service for at samfundet overhovedet kan fungere.

"velkommen til konsekvenserne af jeres egne handling. Og held og lykke med at tømme strejkekasserne. Og god fornøjelse med de skattelettelser i kan få".

Mig bekendt er der ingen offentlig ansatte, der er interesserede i skattelettelser?

"Det er en underlig attitude at have til de offentligt ansatte, der hver dag yder service for at samfundet overhovedet kan fungere."

Ja da. Men det er ikke staten der ønsker dette, det er borgerne. For staten er det en omkostning. For borgerne er det en service.

"Mig bekendt er der ingen offentlig ansatte, der er interesserede i skattelettelser?"

Men der er hvad der er i posen. Der kommer ingen lønstigninger der lægger pres på de private virksomheder. Der prøvede Fogh og det gjorde nas. Derimod kan der komme reallønsfremgang ved skattelettelser.

"Mig bekendt er der ingen offentlig ansatte, der er interesserede i skattelettelser?"

Så du siger at de statsansatte ikke er interesseret i reallønsfremgang? Hvorfor skulle de så have lønstigninger?