Læsetid: 4 min.

Politisk flertal åbner for, at danske studerende kan få en ombudsmand

Danske studerende kan måske se frem til en studenterombudsmand, ligesom de har på vej i Norge. Flere uddannelsesordførere er efter debatten om sexchikane på universiteterne positive over for tiltaget
Det er i øjeblikket kun Københavns Universitet, der har en medarbejder med en ombudsmandslignende funktion i form af en uvildig studenterambassadør. Billedet her er fra en immatrikulationsfest på Københavns Universitet på Frue Plads.

Det er i øjeblikket kun Københavns Universitet, der har en medarbejder med en ombudsmandslignende funktion i form af en uvildig studenterambassadør. Billedet her er fra en immatrikulationsfest på Københavns Universitet på Frue Plads.

Ólafur Steinar Gestsson

15. februar 2018

Et politisk flertal åbner nu for at indføre en ombudsmandslignende institution, som studerende på landets universiteter kan henvende sig til, hvis de oplever krænkelser eller på anden vis føler sig uretfærdigt behandlet. Det sker efter den seneste tids debat om sexchikane på universiteterne.

I Norge har Uddannelses- og forskningsudvalget i Stortinget indstillet til vedtagelse, at nordmændene skal indføre en sådan ombudsmand for studerende. Forslaget skal behandles i Stortinget den 1. marts, men forventes vedtaget, da der er opbakning fra alle partier.

Uddannelsesordfører for Venstre Mads Fuglede synes, det lyder som en god idé med en ombudsmand, der kan være med til at sikre armslængde mellem den studerende og universitetet.

»Det er jeg meget positivt indstillet over for. Hvis der er et behov, hvis det gør det nemmere for de studerende og hvis det øger de studerendes retssikkerhed,« siger Mads Fuglede, der understreger, at han ikke har sat sig grundigt ind i den norske model og ikke drøftet den internt i Venstre.

Flere universiteter vil i den kommende tid lancere tiltag, der skal gøre det nemmere for studerende at indberette sexchikane.
Læs også

Også Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann, støtter umiddelbart forslaget, og hun vil tage det op på et kommende udvalgsmøde.

»Jeg er varm fortaler af ombudsmandspositionen, uanset om det drejer sig om patienter, forbrugere, medarbejdere eller studerende. Så selvfølgelig skal de have sådan en. Jeg synes, det er en rigtig god idé,« siger Mette Reissmann.

Hun understreger, at hun endnu ikke har vendt forslaget internt i sit parti, det samme gør ordførerne fra Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, der også bakker op om ideen.

Ønske i lang tid

Det norske uddannelses- og forskningsudvalg skriver, at det er vigtigt at være opmærksom på, at der på universiteter er stærke hierarkiske strukturer og asymmetriske relationer.

»En studenterombudsmand vil bidrage til at reducere ubalancen og gøre det lettere at sige fra over for kritisable forhold, eksempelvis seksuel chikane eller uretfærdig behandling.«

Danske Studerendes Fællesråd (DSF) har gennem længere tid anbefalet, at danske studerende skulle have en ombudsmandslignende funktion, de kan gå til. Udover at nævne det for flere uddannelsesordførere har de senest taget det op som et forslag i forbindelse med et nyt samarbejde med organisationen Danske Universiteter, der tæller de otte danske universiteter. Dette samarbejde er kommet i stand, efter at der den seneste tid har været debat om seksuel chikane på danske universiteter.

»Det er lige nu et rigtig stort problem, at der ikke er en uvildig instans med en armslængde til universitetet, som de studerende kan gå til. Hvad enten det er klager over faglige aspekter som eksamener og undervisning eller studiemiljøet, hvor de oplever et skadende miljø, så skal de kunne gå til en uvildig instans og få hjælp,« siger forkvinde for DSF, Sana Mahin Doost.

Vikarierende uddannelsesordfører for Alternativet Rasmus Nordqvist regner med, at hans parti vil bakke op om et forslag til en dansk studenterombudsmand.

»Hvis det er noget, de studerende vil have, og man har erfaringer andetsteds fra, der viser, at det er noget, der fungerer godt, så synes jeg, at det lyder rigtig interessant og som en god måde at gøre det på,« siger Rasmus Nordqvist.

Danmarks Tekniske Universitet reagerer nu på en plakataktion med nye procedurer for sager om sexchikane. En gruppe anonyme aktivister havde tilklistret gangene med plakater, der angiveligt bærer udsagn med studerendes oplevelser med sexchikane på DTU
Læs også

Enhedslistens uddannelsespolitiske ordfører, Eva Flyvholm, forholder sig, som de øvrige ordførere, meget positiv over for Danske Studerendes Fællesråds forslag om at indføre en lignende instans i Danmark.

»Det giver god mening i forhold til den seneste debat, der har været om sexchikanesager på universiteterne, men også i det generelle billede, hvor studerende indimellem beretter om et dårligt studiemiljø,« siger Eva Flyvholm, der vil tage forslaget videre på et møde i Uddannelses- og Forskningsudvalget med de øvrige ordførere.

Politisk ordfører for SF Karsten Hønge siger, at han som udgangspunkt er positiv over for ideen og vil se frem til de videre drøftelser.

Uddannelsespolitisk ordfører for Dansk Folkeparti Jens Henrik Thulesen Dahl vil gerne afvente resultaterne af det igangværende samarbejde mellem DSF og Danske Universiteter, før han tager stilling til spørgsmålet om en studenterombudsmand i Danmark.

V-ordfører vil drøfte forslag med ministeren

Den norske model indebærer, at de enkelte universiteter pålægges at tilbyde deres studerende adgang til en ombudsmand. Det kan ske gennem uddannelsesinstitutionens egen instans eller gennem et samarbejde med en eller flere andre højere uddannelsesinstitutioner.

Mads Fuglede fra Venstre ser den norske model som et forbillede, men vil selv være fortaler for en mere national instans, således at armslængden mellem universitetet og ombudsmanden bliver endnu større. Han vil i den kommende uge drøfte ideen med partiet, ligesom han vil tage den op over for uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

»Hvis der skal indføres en ny ombudsmandsinstitution, er det altså meget vigtigt, at det ikke gør klageprocessen for den enkelte studerende mere besværlig og endnu mere uigennemsigtig. Det vigtigste er nemlig den studerendes retssikkerhed,« siger han.

Læs også

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra De Konservative og De Radikale på grund af vinterferien.

Det er i øjeblikket kun Københavns Universitet, der har en medarbejder med en ombudsmandslignende funktion i form af en uvildig studenterambassadør. Prorektor på Aarhus Universitet Berit Eika siger til Information, at hun i øjeblikket arbejder på at etablere en uafhængig instans, de studerende kan henvende sig trygt og anonymt til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er på tide med en ombudsmand i studiemiljøet.
I det hele taget burde denne funktion være udbredt til hele arbejdsmarkedet, for voksenmobning og anden chikane er udbredt, og giver mange mennesker stress, depression og angst hvert eneste år.