Læsetid: 3 min.

Retsordførere er skeptiske over for udkast til ny offentlighedslov

Justitsministeriets udkast til ændring af offentlighedsloven bliver mødt med skepsis fra retsordførerne uden for forligskredsen, fordi udkastet ifølge eksperter ikke lægger op til mere åbenhed
Det er under al kritik, at udkastet alene drejer sig om ministerbetjeningen. Og når man så ser, at ifølge to eksperter har ændringsforslagene enten ingen betydning eller endda føre til mere lukkethed, så er processen da rent til grin. Hvis det altså ikke det var så alvorligt, sige Rune Lund fra Enhedslisten

Det er under al kritik, at udkastet alene drejer sig om ministerbetjeningen. Og når man så ser, at ifølge to eksperter har ændringsforslagene enten ingen betydning eller endda føre til mere lukkethed, så er processen da rent til grin. Hvis det altså ikke det var så alvorligt, sige Rune Lund fra Enhedslisten

Jens Nørgaard Larsen

22. februar 2018

Der er ingen rosende ord fra retsordførerne fra DF, Enhedslisten og Alternativet til Justitsministeriets udkast til ændring af offentlighedsloven, som Information onsdag kunne løfte sløret for.

Her kritiserede offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen udkastet for reelt at ville føre til mindre åbenhed, mens professor i forvaltningsret Michael Gøtze kaldte ændringerne for »ét skridt frem og ét tilbage«.

»Forslaget møblerer lidt rundt på paragrafferne og jurabegreberne, men ikke meget andet,« som han tilføjede.

»Jeg har det sådan, at når to eksperter, der ved, hvad de taler om, vurderer, at udkastet ikke vil føre til mere åbenhed, så får det alarmklokkerne til at ringe,« siger Peter Kofod Poulsen (DF). På den baggrund har han »svært ved at se, at det kan føre til mere åbenhed«, tilføjer han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
  • Oluf Husted
Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Når man er partileder, er det ofte ganske gratis at mene love skal laves om. Det er så en hel anden sag at sidde som justitsminister. Her kan det jo pludselig gå ud over én selv med al den skrækkelige åbenhed..

Krister Meyersahm

Når det gælder spørgsmålet om ministres åbenhed overfor folketinget, er det allerede bestemt i Grundloven ( par. 53 ), at folketinget kan begære ethvert offentligt spørgsmål til behandling og afkræve ministrene svar. Derfor bør denne begrænsning fjernes fra offentlighedsloven eller - folketingets medlemmer kan skide højt og flot på offentlighedsloven på dette punkt og henholde sig til Grundloven. Det skal folketingsmedlemmerne jvnf. den afgivne ed altid.

Kim Folke Knudsen

Hold øje med denne sag Informations kvikke læsere og debattører ? Vi har så mange sager med SKAT, indkøb af nye kampfly, Beskæftigelsesregimentet og så videre, at der er brug for offentlighed og åbenhed i forvaltningen. Vi betaler skat. Vi vælger vores politikere. Vi vil have indsigt i, hvad der foregår uden julelege og skjulte manøvrer.