Læsetid: 4 min.

Selv små mængder nitrat i drikkevand kan give kræft, viser ny forskning. Nu reagerer myndighederne

Enestående dansk undersøgelse påviser øget kræftrisiko ved nitrat-koncentrationer langt under grænseværdien – nu presses miljøministeren til at revurdere den gældende grænse
Vandkvalitetskontrol. En prøvetager fra Københavns Energi er på sin rute i det sydvestlige Sjælland og tager drikkevandsprøver fra ledningsnettet, vandværker og ved boringerne.

Vandkvalitetskontrol. En prøvetager fra Københavns Energi er på sin rute i det sydvestlige Sjælland og tager drikkevandsprøver fra ledningsnettet, vandværker og ved boringerne.

Das Büro

14. februar 2018

Miljøstyrelsen og sundhedsmyndighederne blev tirsdag af Miljø- og Fødevareministeriet anmodet om at gennemgå de nye forskningsresultater fra Aarhus Universitet og GEUS, som dokumenterer en sammenhæng mellem risikoen for tarmkræft og indholdet af nitrat i danskernes drikkevand.

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i det ansete tidsskrift International Journal of Cancer, viser en forhøjet kræftrisiko selv ved nitratkoncentrationer, der ligger langt under dagens grænseværdi på 50 milligram nitrat pr. liter drikkevand.

Helt ned til omkring fire mg pr. liter har forskerne konstateret en øget risiko for tarmkræft.

»Forskningsresultatet er ny viden, og Miljøstyrelsen er derfor blevet bedt om at gennemgå forskningsresultaterne i samarbejde med sundhedsmyndighederne, så det klarlægges, om der er en sammenhæng, som det er angivet i undersøgelsen,« hedder det i en meddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Samtidig har SF’s miljø- og landbrugsordfører, Trine Torp, bedt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gå i aktion for at få sænket grænseværdien for nitrat i drikkevand, herunder at tage sagen op på EU-niveau.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ejvind Larsen
 • John Hansen
 • Carsten Munk
 • Kurt Nielsen
 • Trond Meiring
 • Lise Lotte Rahbek
 • Eva Schwanenflügel
 • Peter Knap
Ejvind Larsen, John Hansen, Carsten Munk, Kurt Nielsen, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jacob Mathiasen

Hvad så med mad? Spinat, Selleri, Rødbeder, Persille m.v. har et naturligt højt indhold af nitrat. Eller er det kun i drikkevand at det er farligt for tarmene?

Eva Schwanenflügel

"Det tager mindst ti år for nitrat at nå ned til grundvandet, så det, der måles i dagens grundvand og drikkevand, er resultatet af tidligere årtiers landbrugsdrift og kvælstofgødskning".

Så er det ikke så godt, at vi aldrig sætter forsigtighedsprincippet først !!
Det kan man også forvisse sig om er tilfældet, udfra Erling Bonnesens og Landbrug & Fødevarers udtalelser.
Næeh, vi skal sandelig have flere undersøgelser af årsagerne til de nævnte kræftforekomster, helst undersøgelser, der aldrig konkluderer noget, der kunne fordre en drastisk reduktion af gødningstilførslen.
Ligesom cocktail-effekten heller ikke bliver undersøgt tilbunds når det drejer sig om andre kemikalier.
Vi er omvandrende kemi-laboratorier.

John Hansen, David Joelsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar