Læsetid: 7 min.

Stor dansk undersøgelse: Nitrat i drikkevandet øger risikoen for tarmkræft

Selv ved koncentrationer langt under grænseværdien er der en forhøjet risiko, siger forskere, som især er bekymrede over det fortsat høje nitratniveau i vand fra små drikkevandsboringer
Nitrat i grundvandet og drikkevandet stammer primært fra landbrugets kvælstofgødskning af jorden, både som kunstgødning og husdyrgødning. Den nitrat, der i dag kan måles i grundvandsmagasiner, har typisk været undervejs fra overfladen i årtier.

Nitrat i grundvandet og drikkevandet stammer primært fra landbrugets kvælstofgødskning af jorden, både som kunstgødning og husdyrgødning. Den nitrat, der i dag kan måles i grundvandsmagasiner, har typisk været undervejs fra overfladen i årtier.

Das Büro

14. februar 2018

Selv ved koncentrationer af nitrat i drikkevand, som ligger langt under den gældende grænseværdi, er der forhøjet risiko for kræft i tyktarm og endetarm. Det viser en omfattende dansk undersøgelse, som i dag offentliggøres i det ansete videnskabelige tidsskrift International Journal of Cancer.

Undersøgelsen, der af en af verdens førende eksperter på området betegnes som »den til dato mest omfattende«, er udført af forskere ved Aarhus Universitet i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.

Ifølge forskerne peger resultaterne på, at den i Danmark og EU gældende grænseværdi for nitrat i drikkevand er for høj og bør skærpes. Samtidig er der ifølge undersøgelsen grund til at granske nitratindholdet i drikkevandet fra de små, ikkealmene vandboringer, der forsyner mindre end ti husstande, samt til fortsat at have fokus på at beskytte grundvandet mod nitratnedsivning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ejvind Larsen
 • Torben K L Jensen
 • Mette Poulsen
 • Frede Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Kurt Nielsen
 • lars søgaard-jensen
 • Erik Karlsen
 • Carsten Munk
 • Jens Thaarup Nyberg
Ejvind Larsen, Torben K L Jensen, Mette Poulsen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, lars søgaard-jensen, Erik Karlsen, Carsten Munk og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Houmøller

Hvad mon Bæredygtigt Landbrug vil bruge af beskidte kneb, for at afvise denne kendsgerning?

Torben K L Jensen, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen, Claus Høeg, Diego Krogstrup, Britta Hansen, Hans Larsen, Tue Romanow og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar

Bæredygtigt Landbrug (BL) vil sandsynligvis sige, at der er tale om fortidens synder. Det siger BL også om tilstedeværelsen af pesticider i grundvandet.

Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Venstre og Landbrug & Fødevarer er ikke bedre end BL.
Står det til landbrugslobbyen, skal der konstant sættes spørgsmålstegn ved undersøgelser, der påviser en almen sundhedsrisiko pga landbrugets og kemifabrikkernes virke, for der er jo penge i skidtet. Også til partikassen.

Torben K L Jensen, Mogens Holme og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

@ Eva

Du skriver det med landbrugslobbyen lidt kringlet, men jeg forstår hvad du mener..

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar