Nyhed
Læsetid: 7 min.

Svinearbejdere kan klikke sig til et MRSA-hygiejnebevis på 15 minutter og behøver ikke svare rigtigt på ét eneste spørgsmål

For at begrænse svine-MRSA har Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen siden 1. januar udbudt et nyt obligatorisk onlinekursus. Selv om man svarer forkert på alle 12 spørgsmål i en test, får man et kursusbevis. Det giver ingen mening, siger eksperter
Det vurderes, at MRSA findes i op til 90 procent af de danske svinebestande. Selvom man endnu ikke kender til alle smitteforhold ved husdyr-MRSA, ved man, at bakterien blandt andet sætter sig i landbrugsarbejdernes tøj og på huden. Derfor er det vigtigt, at personer, der arbejder med svin, opretholder en høj hygiejnestandard

Det vurderes, at MRSA findes i op til 90 procent af de danske svinebestande. Selvom man endnu ikke kender til alle smitteforhold ved husdyr-MRSA, ved man, at bakterien blandt andet sætter sig i landbrugsarbejdernes tøj og på huden. Derfor er det vigtigt, at personer, der arbejder med svin, opretholder en høj hygiejnestandard

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
19. februar 2018

»Nyt hygiejnekursus skal sikre mod smittespredning,« lød overskriften, da Fødevarestyrelsen i november sidste år udsendte en pressemeddelelse om et nyt e-kursus for folk, der arbejder med svin. Men det er nok en overdrivelse at hævde, at kurset sikrer mod smittespredning.

Kurset har siden januar i år været obligatorisk for alle, der arbejder med levende svin. Ved at gennemføre kurset modtager svinearbejderne et bevis, der fremover skal kunne fremvises ved Fødevarestyrelsens kontroller i stalde, på slagterier og i besætninger. Information klikkede sig gennem kurset på et kvarter, og ved den afsluttende test behøver man ikke svare rigtigt på et eneste af de 12 spørgsmål for at modtage et kursusbevis.

Udformningen af hygiejnekurset vækker forundring hos Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet og ekspert i MRSA.

»Det er et udtryk for, at MRSA-problemet ikke er noget, man prioriterer. Det er jo ikke sådan, man håndterer epidemier«, siger han. »Tanken med et kursus må være, at hvis man giver folk noget mere viden, så vil de også agere mere hensigtsmæssigt i forhold til at forhindre at hive MRSA med ud af stalden. Men det giver jo ingen mening, hvis man bare kan klikke sig igennem og få et kursusbevis, selv om man har nul ud af 12 rigtige i en test,« siger Hans Jørn Kolmos.

Som led i den bredt vedtagne handlingsplan mod svine-MRSA anbefalede en arbejdsgruppe under Fødevarestyrelsen i en rapport fra januar 2016 at indføre et obligatorisk endags-AMU-kursus for svinearbejdere. Men de planer er nu droppet til fordel for et kortere onlinekursus med en afsluttende test, som det altså ikke er nødvendigt at bestå.

I introduktionen til kurset står der, at kursisten modtager et kursusbevis, uanset hvordan man klarer sig i den afsluttende test. Og selv om hygiejnekurset har en estimeret gennemførselstid på halvanden time, lykkedes det altså Information at klikke sig tilfældigt igennem det på 15 minutter.

I den afsluttende test svarede Information rigtigt på nul ud af 12 spørgsmål. På trods af det pauvre testresultat fremgår det af beviset, som Information efterfølgende modtog, at kursisten har opnået »kendskab til resistensudvikling« og »viden om betydning af at være MRSA-bærer«.

Ligesom professor Hans Jørn Kolmos er også professor ved MRSA VidenCenter ved Hvidovre Hospital Henrik Westh forbløffet.

»Ønsket var at give svinemedarbejderne et kørekort til hygiejne for at forebygge spredning af husdyr-MRSA. Men i modsætning til kørekort til bil er det ikke nødvendigt at bestå teoriprøven. Det får hverken samfundet eller svinemedarbejderne noget ud af,« siger han.

Arbejdsgruppens forslag var, at kurset skulle gennemføres som klassebaseret undervisning, og at der skulle være tilknyttet en underviser med »dokumenteret erhvervsrettet undervisningserfaring«. Derudover kunne e-læring anvendes som »supplement« til klasseundervisningen, lød arbejdsgruppens anbefaling.

Desuden opfordrede arbejdsgruppen til, at hygiejnekurset blev sat i værk »hurtigst muligt«.

Professor Hans Jørn Kolmos undrer sig over, at man har brugt to år, siden arbejdsgruppens rapport blev fremlagt, på at udvikle et halvanden times onlinekursus.

»Det er vildt, at man har brugt flere år på at lave noget så beskedent. Hvis vi havde samme tempo i sundhedsvæsnet med hensyn til at få sat hygiejniske forholdsregler på skinner, så stod det skidt til,« siger han.

Statens Serum Institut, der har udviklet kurset, mener ikke, at det manglende krav om at bestå er et problem. Det skyldes, at de personer, som kurset er tiltænkt, helt naturligt vil have en interesse i at vide mere om resistens, bakterier og smittefarer. Det mener Brian Kristensen, der er fagchef i SSI og selv har været med til at udarbejde e-kurset.

»Når man klikker sig igennem kurset, finder man jo ud af, at der kan være nogle konsekvenser for familier og bekendte, hvis man ikke passer på med MRSA. Det gør, at motivationsfaktoren bliver større for at forstå, hvorfor det er vigtigt at vide noget om de her ting,« siger han og understreger, at det i sidste ende har været en politisk beslutning at udelade et krav om at bestå.

Hos Fødevarestyrelsen regner man heller ikke med, at folk vil klikke sig tilfældigt gennem kurset for hurtigt bare at modtage et bevis. Det forklarer souschef Stig Mellergaard.

»De fleste vil have en interesse i at lære de her ting og vil derfor gøre sig umage. Det er jo ikke unormalt med kurser, hvor man modtager et kursuscertifikat uden nødvendigvis at blive testet i, om man har fået noget ud af det.«

– Men her taler vi jo trods alt om et kursus, der skal forebygge spredningen af en bakterie, som folk er døde af?

»Smitte med MRSA kan selvfølgelig være alvorlig, men MRSA-debatten har været skruet op på et niveau, hvor den ikke hører hjemme. Forskningen viser, at det er relativt få mennesker, der bliver inficeret. MRSA har i en periode været talt op til at være en ny pest, og det er det ikke. Det er vigtigt at se det proportionelt,« siger Stig Mellergaard.

Længe undervejs

I 2010 registrerede myndighederne 15 infektioner med svine-MRSA blandt personer, der ikke havde været i kontakt med svin. Siden steg antallet fra omkring 50 i 2013 til 100 i 2016. Det stigende antal smittetilfælde blandt mennesker, der ikke har været i kontakt med svin, har tidligere fået forskere til at advare om, at den resistente MRSA-bakterie er rykket ud af svinestaldene og ind i stuerne.

I 2014 kom en MRSA-ekspertgruppe med en række anbefalinger til bekæmpelsen af den multiresistente bakterie. Ekspertgruppens beregninger viste, at det ville koste i omegnen af 14 milliarder kroner helt at udrydde svine-MRSA i Danmark, som ni ud af ti svinebesætninger ifølge tal fra Miljø- og Fødevareministeriet i dag er inficeret med.

På den baggrund anbefalede ekspertgruppen at indføre obligatoriske ’hygiejnetiltag’ for de godt 10.000 personer i Danmark, der håndterer svin erhvervsmæssigt. Det skulle bidrage til at sikre, at svine-MRSA blev holdt inden for svineproduktionen.

I den efterfølgende handlingsplan blev det besluttet at nedsætte den arbejdsgruppe, der i januar 2016 kom med anbefalingerne til kursets konkrete udformning.

Allerede i lovgivningsprocessen gik en række brancheorganisationer i rette med ideen om et onlinekursus. I forbindelse med høringsperioden til lovbekendtgørelsen afgav blandt andre 3F, Dyrlægeforeningen og Fødevareforbundet NNF kritiske høringssvar, hvor de udtrykte skepsis i forhold til, om et onlinekursus ville være tilstrækkeligt til at forhindre udbredelsen af svine-MRSA. Landbrug & Fødevarer og Danske Svineproducenter var positivt stemt over for kursusformen.

Dyrenes Beskyttelse finder den endelige bekendtgørelse dybt kritisabel.

»Vi er det land i verden, der har flest svin pr. indbygger, og MRSA er nu overalt i staldene, så situationen må tages alvorligt,« siger Birgitte Damm, der er chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse. »Hele forløbet og det minikursus, som det er endt med, viser, at det endnu engang er hensynet til erhvervet, der vinder over hensynet til resten af samfundet.«

Minister: E-læring giver fleksibilitet

Landbrug & Fødevarer ser ikke noget problem i, at det endelige kursus har materialiseret sig i et forkortet onlinekursus.

»De, der arbejder i den danske svineproduktion, er jo ikke uden viden om deres hverv. Derfor handler det her kursus om at bygge oven på den viden, der allerede findes blandt folk i branchen,« siger Per Olsen, der er veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer. Han sad selv med i arbejdsgruppen, der kom med anbefalingerne til kurset.

– Men der må da alt andet lige være forskel på, hvilken viden man tager med sig fra et heldags-AMU-kursus, som det blev anbefalet af arbejdsgruppen, og et halvanden time langt onlinekursus uden krav om at bestå?

»Vi synes, det er et fint niveau, vi får lagt i det her kursus. E-læring er for mig bare en moderne læringsteknologi. Så det er fuldt forsvarligt,« siger Per Olsen. Han mener dog, man bør overveje det manglende krav om at bestå: »Hvis man kan komme igennem med nul ud af 12 rigtige svar, er det selvfølgelig noget, vi gerne vil se på. Det kunne godt være en idé at indføre krav om en vis svarprocent, så der ikke er nogen tvivl om, man ved, hvad der er rigtigt og forkert, inden man får sit bevis,« siger han.

Information ville gerne have talt med Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), men det har ikke været muligt. I et mailsvar til Information skriver ministeren, at han mener, SSI har udviklet »et godt kursus«, og han skriver, at e-læringsformen giver større fleksibilitet end klasseundervisning.

»Kursisterne kan tilgå kurserne alle steder med en internetforbindelse. Der er brugt megen energi på at diskutere kursets form, men det vigtige er jo indholdet,« står der i mailen.

I november 2016 var ministeren kaldt i åbent samråd af oppositionen for at redegøre for Fødevarestyrelsens rolle i bekæmpelsen af husdyr-MRSA. Det skete på baggrund af en DR-dokumentar, der viste, at Fødevarestyrelsen i en årrække systematisk fjernede anbefalinger fra Danmarks Tekniske Universitet til bekæmpelse af den multiresistente bakterie. Det var i forbindelse med dette samråd, at Esben Lunde Larsen (V) fremlagde ideen om et online-hygiejnekursus.

Ministeren ser ikke noget problem i, at der i kursets endelige udformning ikke stilles krav om at bestå.

»Helt grundlæggende er det ikke meningen, at det skal være et adgangsgivende kursus, men et vejledende kursus,« står der i mailen til Information.

Birgitte Damm fra Dyrenes Beskyttelse mener, det er uforståeligt, at ministeren ikke følger anbefalingerne fra den arbejdsgruppe, han i sin tid selv nedsatte:

»Arbejdsgruppen skriver udtrykkeligt i sin anbefaling, at det skal være et rigtigt kursus og ikke et internetkursus. Vi må kræve, at de, der har kontakten med dyrene, får en grundig undervisning i, hvordan man forhindrer, at smitten spreder sig til resten af samfundet,« siger Birgitte Damm.

Prøv testen

’Hygiejnekursus for personer der erhvervsmæssigt håndterer levende svin’ er en test, som kan tages på seruminstituttets hjemmeside. Man skal bruge sit personlige NemID, og får efterfølgende tilsendt kursusbevis på email.

Tag testen her

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

"Hele forløbet og det minikursus, som det er endt med, viser, at det endnu engang er hensynet til erhvervet, der vinder over hensynet til resten af samfundet.
Og det har i sidste ende har været en politisk beslutning at udelade et krav om at bestå."

Ja, Esben Lunde og Lars Løkke har igen været "fremme i skoene", for at hjælpe deres vælgere.

Carsten Wienholtz, Mona Blenstrup, Vibeke Hansen, Hanne Ribens, Mogens Holme, Dennis Jakobsen, Janus Agerbo, Helene Kristensen, Annemette Due, Karsten Aaen, Erik Nissen, Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Troels Ken Pedersen, Karsten Lundsby, Egon Stich, Verner Nielsen, Anders Graae, Christian Lucas, Daniel Joelsen, Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Martin Madsen, Bjarne Andersen, Dorte Sørensen, Gert Romme, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Morten Larsen, Torben K L Jensen, Holger Madsen, Tue Romanow, Hanne Koplev, Børge Neiiendam, Jan Guldager, Kim Houmøller og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Nej, det giver ingen mening - det giver kun yderligere udsættelse af at tage sig af problemerne - noget der betegner Løkke og hans vellykkede minister for for forurening og ødelæggelse af den danske natur og undergrund.
De hjælper kun dem selv, tag endelig ikke fejl af det :)

Carsten Wienholtz, Mona Blenstrup, Vibeke Hansen, Hanne Ribens, Mogens Holme, Dennis Jakobsen, Karsten Aaen, Verner Nielsen, Frede Jørgensen, Martin Madsen, Dorte Sørensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Torben K L Jensen, Tue Romanow, Børge Neiiendam, Jan Guldager og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Vi må have partiet Venstre væk fra alt der har med fødevarekontrol i DK. Det gælder både indenfor fiskeri og landbrug.

Carsten Wienholtz, Mona Blenstrup, Vibeke Hansen, Carsten Munk, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Karsten Lundsby, Egon Stich, Verner Nielsen, Jan Fritsbøger, Daniel Joelsen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Kim Houmøller, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

HURRAH !!
Det vil sige at jeg ikke får 12?

Når den typiske kursist kun forstår ukrainsk og lidt gebrokkent engelsk, kan man jo ikke sætte alt for høje krav. Vel?

Anne Eriksen, Mona Blenstrup, Flemming Berger, Helene Kristensen, Michael W Pedersen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, David Zennaro, Kim Houmøller og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker lidt underligt ,at Venstre ikke finder, at sundhedssikkerhed skal sikres i de danske stalde - når krav til alle andres afslutning på 9'klasse skal bestået med 2 eller 4 efter den nye karakterskala for at kunne påbegynde en ungdomsuddannelse. Eller helt små børn skal sprogtestes og hvis sproget ikke er godt nok, skal de TVINGES i en daginstitution med al for få voksne.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Lillian Larsen, Mogens Holme, Tue Romanow, Janus Agerbo, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Verner Nielsen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar

V er et svineparti.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Beviser, prøver, test, score, karakterer, måle i idiotiens univers. Kurset er tåbeligt og har intet med undervisning at gøre. Information har 0 %, men en masse viden om emnet og et ønske om at forbedre situationen, andre får sikkert både 60 og 80 % uden egentlig at have opnået nogen som helst erkendelse eller forståelse af området.
Beviset og karaktererne får alt for meget opmærksomhed og fjerner focus fra det betydningsfulde: "kursus"-formens ligegyldighed.

Anne Eriksen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Karsten Lundsby og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Fantastisk graverjournalistisk præstation

Frederikke har rekvireret, downloadet og modtaget en blanket fra seruminstituttet i sin indbakke, som dokumenterer, at Frederikke har tilmeldt sig et digitalt kursus i MRSA-bekæmpelse for landbrugsmedhjælpere, som Frederikke ikke har bestået ... ;)

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Verner Nielsen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ja, det er sådan det går når man sælger ud af statslige ansvarsdomæner til private. De har sandsynligvis fået penge i to år fra den danske stat til at udvikle dette program - muligvis med en klausul om at resultatet ikke må genere svineavlerne - og så leverer man denne løsning, som er lige til at skrotte. Helt forudsigeligt.

/O

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Lillian Larsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby og Egon Stich anbefalede denne kommentar

"Fødevarestyrelsen i en årrække systematisk fjernede anbefalinger fra Danmarks Tekniske Universitet til bekæmpelse af den multiresistente bakterie" ....det forklarer vel, hvorfor DTU´s opgave er overgået til SSI. De private er vel nemmere at manipulere.

Anne Eriksen, Mona Blenstrup, Mogens Holme, Janus Agerbo, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

At landbruget er tilfreds med tingenes tilstand, kan ikke undre, men at Fødevarestyrelsen kan affærdige det stigende antal smittede som "opskruet" er foruroligende. 100 tilfælde er ikke meget, men tallet er syvdoblet på seks år, og det indikerer, at smittespredningen meget hurtigt kan blive "opskruet", hvis man ikke gør noget nu.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Mogens Holme, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Niels Duus Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det er så uansvarligt at det burde være strafbart. Hvordan kan man prioritere på den måde overfor MRSA? Bananstat.

Erik Nissen, Anne Eriksen, Mogens Holme, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

Erfaringer med forudgående sundhedsproblemer i landbruget viser, at man reelt kun har respekt, når det begynder at ramme eksporten. Sådan var det også med de store salmonella epidemier, som fortsatte herhjemme selvom omkringliggende lande for længst havde fundet en måde at holde det nede. Penge er gud i dannevang, og mennesker kommer i anden række, så hvis nogen interesserer sig for problemet, burde de nok informere udenlandske købere og forbrugere om forholdene.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Mogens Holme, Janus Agerbo, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Egon Stich, Verner Nielsen, Jan Fritsbøger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

Esben Lunde Larsen er p.t. ansvarlig for fødevaresikkerheden i Danmark, så med ovenstående in mente må det være helt på sin plads at sagsøge ham personligt ved de danske domstole, hvis/når der igen er nogen der rammes af MRSA.

Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Det hører med til historien, at fupkurset er finansieret af Lunde Larsens ministerium med 4,6 mio. skatteyderkroner.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Mogens Holme, Erik Nissen, Ib Christensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Torben Pedersen, de tider hvor en politiker kunne stilles til ansvar for sine gerninger - er for længst forbi. Nu behøver han bare at sige, det gider jeg ikke svare på - fordi jeg ikke gider. Ingen andre politikere vil gøre noget for at stille vedkommende til regnskab - for måske står de selv i suppedasen i morgen, og så ville det være surt at have trampet nogen over tæerne.

Verner Nielsen, olivier goulin, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Holdningen "andres liv og helbred er et offer jeg er villig til at yde", hvor er det lige man plejer at finde den?
Er den her slags ting ikke netop den slags ting man forventer at finde et sted med massiv korruption?
Der har tidligere været rygter om d'angleterre slap for sure smilees fra fødevarekontrollen. Og rygter plejer da kun at være toppen af isbjerget.

Tænk sig der har siddet fok og tilladt sig at tage sig betalt med vores skatte kroner, for at levere os den her "skråt op med jer" finger.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er en skandale - ja, det er en forbrydelse mod samfundet - at svineproducenter i Danmark uhindret har fået lov at sprede og opformere bakterier, som foreløbig har dræbt 7 mennesker her i landet.
Og det er især en skandale fordi det forholdsvis nemt kunne være undgået med metoder, som allerede er i brug i svineproduktionen (SPF, Multisite, Øko-svin).
Hvor mange lig skal der på bordet for at stoppe svinesektorens magelighed?

Carsten Wienholtz, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor pokker er der ikke nogen der undrer sig over prisen. 4.6 millioner man! Man kunne have fået et 1-dags AMU-kursus til en brøkdel af prisen med fuld kvalitetssikring og sprogproblemer håndteret.

Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

Det er efterhånden længe siden, at professor Hans Jørn Kolmos sagde, at MRSA forløbet var ved at udvikle sig til en sundhedspolitisk skandale og sammenlignede det med blødersagen. Og ja, der er da flere sammenfald, men statsministeren har også sit at se til med snak om andre gruppers kulturproblemer og parallelsamfund.

Verner Nielsen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Atter engang demonstrerer ministeren og ministeriet, at de ikke forstår problematikken om MRSA!

Borgerne betaler altså skat til et system der overhovedet ikke fungere på normalt fornuftige, - for intelligente principper kan man slet ikke tale om i den forbindelse, for det anvendes slet ikke, men derimod odiøse tomme forklaringer om MRSA problematikken.

Hoved problematikken omkring MRSA er, at disse bakterier er multiresistente overfor alle de kendte antibiotika som vi i dag har mulighed for at bekæmpe bakterier med, og at tallene som fødevarestyrelsen selv fremlægger, så er antallet af smittede danskere stigende konstant over årene, - og det problem som skal ses i den sammenhæng er landbrugets brug af antibiotika i forbindelse med svineopdræt / produktion i Danmark.

I hverken Sverige eller Norge har man MRSA svin i staldene, - det er nemlig en politisk beslutning man traf for adskillige år siden, - men fødevarestyrelsen indretter sig ikke efter hvordan man slipper af med MRSA i svineproduktionen, - sådan som vi så det for nylig i Tv-udsendelsen herom, men tog i stedet landbrugsorganisationernes udlægning som sandhed.

Selv ikke den aftale man i sin tid fik mellem fødevarestyrelsen og landbruget om en nedbringelse fra (så vidt jeg husker) fra 70 % til 50 % over en årrække, er sket, men derimod er problemet vokset sig endnu større, så over 90 % af svineavlen er inficeret med MRSA bakterien.

Landbruget har altså ikke overholdt den aftale de indgik med fødevarestyrelsen, og nedbragt antallet af svinebesætninger med MRSA, men derimod ladet det flyde, ifølge artiklen nu er komplet ligeglade.

Ministeren interesse må siges at være yderst tvivlsom - set i det ansvarsområde som har forvalter for skattekroner, - men ikke til samfundet bedste!

Er der andre, der heller ikke har modtaget MRSA-beviset efter afsluttet prøve? :-|