Læsetid: 3 min.

Verdenskendt ekspert: Nitratundersøgelse er den hidtil største granskning af drikkevand og tarmkræft

Det til dato mest omfattende studie af sammenhængen mellem kræft og nitrat i drikkevand bekræftes af forskningsresultater andetsteds i verden
14. februar 2018

Information har forelagt ny undersøgelse af det danske drikkevand for en af verdens førende forskere på området.

»Dette studie er det til dato mest omfattende, der gransker nitrat i drikkevand og tarmkræft,« skriver Mary Ward, der er epidemiolog og seniorforsker ved det amerikanske National Cancer Institute, i en mail.

»Denne store nationale undersøgelse af sammenhængen har en række styrker, herunder den fuldstændige identifikation af kræfttilfælde i den samlede danske befolkning og den uafhængige identifikation af deltagernes kilde til drikkevand, takket være det nationale folkeregister.«

Information har også spurgt de danske forskere om mulige fejlkilder i undersøgelsen.

– Jörg Schullehner, kan man forestille sig, at I tager fejl, når I når frem til så opsigtsvækkende resultater i jeres studie?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
  • Carsten Munk
  • Jens Thaarup Nyberg
ulrik mortensen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Carsten Munk og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg husker da lidt om sammenhængen fra biologiundervisningen i gymnasiet i 1980. Nitrat-nitrit-nitrosaminer-kræft. Nyt er det ikke, men godt med ny stærk evidens. Tag den "bæredygtigt landbrug".

Anders Skot-Hansen

Nu er det heldigvis sådan, at vi får 80% af vores nitrat gennem spisning af grøntsager, 12% gennem kød og kun de sidste 8% bl.a. gennem drikkevand. Nitrat omdannes af kroppen til nitrit og siden nitrogenoxid, hvilket er et signalmolekyle af betydning for reguleringen af blodkredsløbet (afdækningen af NO's betydning belønnedes i 1998 med Nobelprisen). Forsøg med rotter har vist forøget tæthed af røde blodlegemer ved tilskud af nitrat i fodret.
For lidt nitrat er nok ligeså slemt som for meget. I modsat fald burde man stoppe med at spise grønbladede grønsager (ruccola indeholder 2600 mg nitrat pr kg, imod vandværksvands maksimale 25mg/kg. Det ville klæde Information at "bruge begge øjne" når de beskriver sammenhænge i naturen. Generelt vil vi mennesker gerne blive klogere, men helst, hvis vi får frihed til at se verden fra mange sider. Hvis miljødebatten bliver reduceret til en kamp mellem "det gode" og "det onde" så kan det hele være lige meget...for så enkel er verden ikke.

https://www.teknologisk.dk/projekter/nitrat-i-groenbladede-groensager-er...