Nyhed
Læsetid: 4 min.

Med anklager om nepotisme, kammerateri og svindel fortsætter balladen efter kommunalvalget i Slagelse

I Slagelse er postyret efter kommunalvalget i november fortsat ikke forbi. Borgmester John Dyrby opsiger nu den møjsommeligt indgåede aftale om at dele ben ud til alle byrådets grupper
Der var stort drama i Slagelse efter kommunalvalget i november  – det endte med, at Liberal Alliances Villum Christensen (tv) og Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen indgik en aftale om, at de hver fik to år som borgmester. Den aftale ser nu ud til at være brudt.

Der var stort drama i Slagelse efter kommunalvalget i november  – det endte med, at Liberal Alliances Villum Christensen (tv) og Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen indgik en aftale om, at de hver fik to år som borgmester. Den aftale ser nu ud til at være brudt.

Jens Dresling

Indland
13. marts 2018

Nej, den politisk husfred var ikke holdbar i Slagelse Kommune. Efter kommunalvalget i november skubbede en serie halsbrækkende partimanøvrer socialdemokraten John Dyrby op på den borgmesterstol, som var revet væk under dens hidtidige indehaver, Venstre-manden Stén Knuth.

Knuths fald blev udløst af, at Knuth var raget uklar med Liberal Alliances folketingsmedlem og byrådsmedlem i Slagelse, Villum Christensen, blandt andet i en lokal skandalesag om et falleret brintbusprojekt, hvor Villum Christensen efter nogles opfattelse var tæt på de private projektmagere. Villum Christensen hoppede ud af den borgerlige blok og gik sammen med S, SF og Enhedslisten om at gøre Dyrby til borgmester.

Dog med en ulden klausul om, at det mellem S og LA er aftalt, at der efter to år »er mulighed for – hvis ønsket af Liberal Alliance – et skifte« mellem Dyrby og Villum Christensen »for så vidt angår poster i Slagelse Byråd«. Da borgmestre vælges for fire år, er aftalen retsstridig, og den er da heller ikke tiltrådt af SF og Enhedslisten.

Efter borgmestervalgets tumult ønskede Dyrbys flertal at skabe ro. Det skete ved at tilbyde oppositionen – Venstre, DF og Radikale – andel i lønnede formandsposter. Der blev oprettet hele ni stående udvalg for at stillede alle tilfreds.

Sensationelt

Nu har Dyrby imidlertid i en mail på vegne af sit S-SF-Enhedslisten-LA-flertal opsagt aftalen med mindretallet. Dyrbys begrundelser er sensationelle. Han erklærer på vegne af flertallet, at det fra byrådsmedlemmer fra DF og Venstre har måttet »se os alle udsat for heftige og vedholdende beskyldninger om ’nepotisme’, ’kammerateri’ og »de putter penge i hinandens lommer, fordi vi har fulgt indstillingen fra forvaltningen i en sag om offentligt udbud af et lille grundstykke i Svendstrup ved Korsør«.

Dyrbys flertal henviser også til, at den tidligere V-borgmester Stén Knuth i en mail fra februar i år »giver udtryk for, at det er absurd at tro, at Venstre ikke fortsat vil dyrke og forfølge de gamle personsager fra byrådet, hvor der rejses utallige beskyldninger om svindel og nepotisme m.v.«

Dyrby oplyser endvidere:

»Vi har i flere omgange i de seneste tre måneder oplevet direkte chikane og personforfølgelse af et byrådsmedlem i forbindelse med en personalesag, der fandt sin afslutning i november 2017. Sagen blev afsluttet med et forlig, hvor det pågældende byrådsmedlem fik en endog meget stor erstatning.«

Den sag, Dyrby her sigter til, drejer sig om SF’s byrådsmedlem, Helle Blak, oprindeligt indvalgt for Socialdemokratiet. Hun blev i marts 2017 – mens Stén Knuth var V-borgmester – fyret fra sin stilling som leder af en ungdomscafé i kommunen og politianmeldt for økonomiske misligheder. Nogen på rådhuset lækkede sagen til medier. Politiet fandt ikke grundlag for at rejse straffesag mod Helle Blak. Kommunen måtte i november 2017 indgå et forlig, der gav Blak et halvt års løn som kompensation.

Det er altså denne sag, som Slagelses opposition – ifølge flertallet – stadig ripper op i.

Dyrbys opsigelse af samarbejdet slutter med at varsle, at byrådsflertallet nu »internt vil drøfte de fremadrettede muligheder for organisering af samarbejdet, herunder organisering af samarbejdet i byrådet«.

Heri ligger en klar trussel om at lave en ny og enklere udvalgsstruktur, der fratager mindretallet dets lønnede formandsposter.

Flytter fokus

I en fælles reaktion fra Venstre, DF og Radikale hedder det, at borgmesterens manøvre flytter fokus fra kommunens reelle problemstillinger, og at opsigelsen synes noget forceret.

Om borgmesterens trussel om at ændre udvalgsstrukturen svarer de tre oppositionspartier:

»En række fagudvalg var netop i gang med at justere på snitfladerne i fagudvalgenes kompetenceområder. Og så udsendes en opsigelse af samarbejdet.«

Mindretallet mener, at Dyrby handler »uanstændigt«. Venstres tidligere borgmester Stén Knuth siger til regionalmediet SN.dk: »Dette handler om personer, og John Dyrby er helt nede i et niveau, hvor vi ikke bør være.«

I deres protest mod John Dyrby anfører oppositionspartierne også:

»Og vi er stadig uden en kommunaldirektør.«

Det er i hvert fald sandt. Slagelses forrige kommunaldirektør, Søren Lund Hansen, blev fyret i januar 2016 og fik ifølge TV 2 med sig et gyldent håndtryk på fem millioner kr. Hans efterfølger, Jane Wiis, holdt kun til 11 måneder i embedet. Så smækkede hun med døren og forklarede til SN.dk:

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Men der er jo desværre mennesker i dette land og også i Slagelse Kommune, der ikke har andet fornuftigt at tage sig til end at svine andre menneskers gode navn og rygte til.«

Jane Wiis var blandt i andet i politisk sammenstød i sagen om det havarerede brintbusprojekt.

Fra to til fire år

Også inden for John Dyrbys flertal har det knaget siden valget. I januar sagde Dyrby til mediet Altinget, at han – uanset bytteaftalen med Liberal Alliance – regner med at sidde som borgmester i den fulde embedsperiode:

»Min planlægningshorisont er de næste fire år. Jeg går ikke og planlægger med, at nu er jeg her i to år og så færdig.«

Det udløste reaktioner fra aftalepartneren, og Dyrby erklærede hastigt til DR:

»Aftalen er stadig, at vi har mulighed for at skifte om to år. Og Villum Christensen og jeg er fuldstændigt enige om, at vi selvfølgelig planlægger for fire år nu. Og det gør vi i fællesskab.«

Ti dage senere meddelte Villum Christensen, at han trækker sig som LA-kandidat til næste folketingsvalg. Begrundelse: At hans borgmesterkandidatur kunne bruges mod ham i folketingsvalgkampen. Til DR sagde Villum Christensen:

»Det vil være en barsk omgang, og jeg tror sådan set ikke, at jeg kan holde til det.«

Det er da imponerede, hvis Villum Christensen tror, at han snarere vil kunne holde til at være med i magtspillet om borgmesterposten i Slagelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Det koster at stemme på de forkerte selv til kommunalvalget. Slagelse kommune er et skrækeksempel på inkompetence blandt kommunalpolitikere. Deres beslutninger de sidste år er at betragte som ren Monty Python. Deres brintbus projekt er en skandale, som kun kan skade omstillingen til brint,

Blev der virkelig slet ikke valgt nogen voksne til kommunalbestyrelsen i Slagelse ved sidste valg?

Flemming Berger, Tue Romanow og Lars Falk anbefalede denne kommentar

Latrende latter...!

Slagelse kommune er topmålet af inkompetence! Men de har da fået en kæmpeudgave af "Viggofonen", som sikkert kan pynte på torvet, - hvis den får lidt muntre farver.