Læsetid: 7 min.

Boligselskab vildledte beboere med værdiløse asbestmålinger

Først fortiede boligselskabet FSB, at der indgik asbestsanering i en renovering af fire blokke i Tingbjerg, mens beboerne boede i lejlighederne. Da beboerne fandt ud af det, fik FSB taget kontrolprøver med resultatet: ingen farlige fibre. Men samtlige prøver blev taget så lang tid efter asbestsaneringen, at de reelt var ubrugelige
Ifølge beboernes talskvinde, Anja Brinch, er det usikkert, om håndværkerne etablerede den fornødne afdækning i forbindelse med asbestsaneringen. I hendes eget køkken var der i hvert fald ingen afdækning, fortæller hun. »Jeg stod selv og lænede mig op ad dørkarmen ind til køkkenet, da en håndværker var i gang med at fjerne ventilationen. På det tidspunkt anede jeg ikke, at der var tale om asbest.«

Ifølge beboernes talskvinde, Anja Brinch, er det usikkert, om håndværkerne etablerede den fornødne afdækning i forbindelse med asbestsaneringen. I hendes eget køkken var der i hvert fald ingen afdækning, fortæller hun. »Jeg stod selv og lænede mig op ad dørkarmen ind til køkkenet, da en håndværker var i gang med at fjerne ventilationen. På det tidspunkt anede jeg ikke, at der var tale om asbest.«

Peter Nygaard Christensen

24. marts 2018

Da beboerne i boligselskabet FSB’s afdeling i Tingbjerg fandt ud af, at deres køkkener skulle asbestsaneres, fik boligselskabet taget kontrolprøver i hver enkelt lejlighed. Prøverne skulle vise beboerne, at der ikke var nogen sundhedsfare forbundet med at opholde sig i lejlighederne.

Men en gennemgang, som Information har foretaget af prøverne, viser, at der for langt de fleste kontrolprøvers vedkommende gik alt for lang tid, fra saneringen var gennemført, til prøverne blev taget. Prøverne var derfor ifølge flere eksperter værdiløse.

Direktør Kristoffer Kampmann fra firmaet Dansk Miljøanalyse, der analyserede prøverne, oplyser, at prøverne ideelt skal tages, 24 timer efter at asbestsaneringen er færdig, så støvet har lagt sig.

For nogle af lejlighederne gik der op til tre måneder, inden kontrolprøverne blev taget, viser Informations gennemgang. Trods ventetiden viste kontrolprøverne for to af lejlighederne alligevel asbestfibre i køkkenerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
  • Eva Schwanenflügel
  • Knud Chr. Pedersen
  • Anne Albinus
  • Dorte Sørensen
  • Oluf Husted
Poul Erik Riis, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Anne Albinus, Dorte Sørensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er et utroligt foretagende - det hedder simpelthen 'fsb', uden at dette er en forkortelse for noget som helst!
Adressen kan fortælle, at det er det tidligere almennyttige udlejningsselskab i København, der er tale om, men så er det også, som om sporet standser.
Der er vist brug for en grundig undersøgelse af den nye udviklingshistorie her, for det ligner et af disse kup, som embedsmænd og politikere overalt i samfundet foretager imod vore fælles værdier, som det var deres egne.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Dennis Tomsen, Torben Bruhn Andersen, Kim Folke Knudsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Det ville naturligvis være fuldstændig galimatias at foretage målinger medens arbejdet stod på. Fuldstændig ulogisk tankegang, naturligvis.

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Omvendt kan man sige at, hvis der var bare de mindste tegn på asbest efter 3 måneder - så har det nok været meget slemt til at starte med.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar