Læsetid: 6 min.

Coverup eller standardprocedure? Det ved vi om politiets slettede mails i Tibet-sagen

Vigtige spor i Tibet-sagen kan være gået tabt, fordi politiet automatisk sletter tidligere ansattes mailkonti. Information giver her et overblik over den seneste afsløring i sagen
Det var bl.a. i politbetjentes e-mails, at Tibet-kommissionen fandt formuleringer som, at betjentene skulle »spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer«.

Det var bl.a. i politbetjentes e-mails, at Tibet-kommissionen fandt formuleringer som, at betjentene skulle »spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer«.

Dennis Lehmann

15. marts 2018

Det var meningen, at Tibetkommissionen skulle finde svar på, hvorfor – og hvorfra – politiet fik ulovlige ordrer om at slå hårdt ned på fredelige demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012.

Men mailkonti tilhørende topledelsen i Københavns Politi og Rigspolitiet blev slettet, inden undersøgelsen overhovedet kom i gang. Det viser DR-programmet P1 Orienterings aktindsigter i notater fra Rigspolitiet.

Dermed har kommissionen været frarøvet muligheden for at undersøge de øverste chefers mailbokse til bunds.

»Der har simpelthen været lukket omkring enkelte personer,« som Tibetkommissionens formand, landsdommer Tuk Bagger, siger til DR.

Tibetkommissionen afleverede sin beretning kort før jul. Her gik politiets øverste ledelse fri.

Information opridser her, hvad vi nu ved om de slettede mails.

1. Mails slettet efter 30 dage

De eneste, Tibetkommissionen har fundet grundlag for at gøre et disciplinært ansvar gældende over for, er to mellemledere i Københavns Politi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lillian Larsen
  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
  • Tommy Clausen
  • Oluf Husted
Lillian Larsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er indenfor den offentlige forvaltning en hel klar pligt til at journalisere alt i forbindelse med en sag, og jeg fatter ikke, hvordan det kan være, at disse mails ikke er blevet journaliseret. Er der ikke tale om en overtrædelse af forvaltningsloven og journaliseringspligten? Kan journalisten ikke spørge folk med forstand på den slags? Jeg undres!

Anne Eriksen, morten rosendahl larsen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Janus Agerbo og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Denne sag har afsløret en så omfattende råddenskab (grundlovsbestemt, løgn og fortielser) at intet efterhånden kan overraske. Der er behov for en omfattende udrensning og fokus på ordentlighed og moral i politiet!

Lillian Larsen, Ken Sass, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Tue Romanow og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

COUVER upp helt sikkert den eneste måde hvorpå man kunne lade menige tage skrællet og samtidig fedte for politikerne med en økonomisk dagsorden

@Henrik Holm Hansen, som jeg oplever det, er der overhovedet INGEN i politiet, der har taget noget skrald. Det er mirakuløst, som i SKAT: ingen har noget ansvar for noget som helst. Intet under, at tingene sejler.

Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Tue Romanow og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Kan det tænkes at det ligger på et eller andet backup medie?? jeg tror det er et spørgsmål om villighed og vigtighed til at få afdækket hvad man vil undersøge??

Karsten Lundsby, Tue Romanow, Hans Larsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er ikke politiet, de adlyder ordrer - hvilket selvfølgelig er betænkeligt.
Vrid hjernen og find ud af, hvor ordren ellers kunne komme fra - banan...

Coverup eller standardprocedure?
Eller måske ER coverup netop standardprocedure?

Lillian Larsen, Karsten Lundsby og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@Anne Eriksen, politiet kan ikke skubbe ansvaret fra sig. I det helt usandsynlige tilfælde, at der måtte være givet en ulovlig ordre fra politisk hold, fritager det ikke politiet fra ansvar. Det er ulovligt at efterkomme en ordre til ulovligheder - uanset hvorfra den måtte være kommet.

@Jens Winther, - det er heller ikke min dagsorden. Naturligvis er det ulovligt, ellers ville mails jo heller ikke være slettet. Tror dog næppe, at politiet tilgodeser erhvervslivet på egen hånd...
I tilgift til, hvad der ellers foregår af svindel med konsulenter, miljøspørgsmål og nepotisme, så skal man være ualmindelig naiv for at tro andet.

@Anne Eriksen, well - hvis (HVIS!) politiet havde fået en ordre eller anmodning fra ét eller andet sted, så har de faktisk pligt til at oplyse det. Der er jo politifolk, som er blevet afhørt om sagen. Men i det foretagende lider de jo også alle af kollektivt bekvemmelighedshukommelsestab.

Denne sag - som kommer i kølvandet på andre lignende - afslører nok en gang, at politiet fra top til bund har en pilrådden moral!