Læsetid: 11 min.

»I dag gælder det om at vende Grundtvig på hovedet og få de lærde folk ud på landet«

Jyderup Højskole har åbnet dørene for deres nye kursus ’Det lille jordbrug’, der skal udforske miljømæssige og økonomisk bæredygtige løsninger for landbruget og danne deltagerne udi det landlige liv. Det er et eksempel på et af de nye tiltag, der forsøger at finde en vej ud af branchens krise
Et af hovedformålene med kurset ’Det lille jordbrug’ på Jyderup Højskole er at klæde de unge på til at turde tage springet og flytte på landet. Her underviser konsulent i økologisk jordbrug Steen Nørhede de studerende ved hønsegården.

Et af hovedformålene med kurset ’Det lille jordbrug’ på Jyderup Højskole er at klæde de unge på til at turde tage springet og flytte på landet. Her underviser konsulent i økologisk jordbrug Steen Nørhede de studerende ved hønsegården.

Peter Nygaard Christensen

14. marts 2018

Idyllisk som indledningen til en Morten Korch-roman eller et naturalistisk friluftsmaleri og til lyden af sprukne højskolestemmers gengivelse af ’I sne står urt og busk i skjul’ dækkes Jyderup Højskole af puddersne og bleg forårssol.

»Hvis ikke vi har troen på, at vi kan leve på en finere og mere respektfuld måde over for kloden, ved jeg ikke rigtig, hvad vi har tilbage. Så jeg vil tro og håbe på, at det også kan være romantisk at drive et landbrug,« fortæller Rose Mink Rørdam, en af de to kursusdeltagere på ’Det lille jordbrug’, som Information har talt med.

Det er kun halvanden uge siden, Rose Mink Rørdam besluttede at tage en pause fra studiet som landskabsarkitekt på KU, hvor præmissen er, at naturen skal tilpasses de menneskelige behov. Så da Rose Mink Rørdam hørte, at hun på kurset kunne lære om alternative natursyn og arbejde konkret med permakultur og holistisk landbrug, var hun solgt.

Netop alternative dyrkningsmetoder som permakultur og holisme gør kurset til eksempel på de nye tankegange, der skal til, hvis landbruget skal udvikles i en bæredygtig retning – ikke kun klimamæssigt, men også økonomisk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Karen Grue
 • Katrine Damm
 • Niels-Simon Larsen
 • ingemaje lange
 • Niels Johan Juhl-Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Lise Lotte Rahbek
Bjarne Bisgaard Jensen, Karen Grue, Katrine Damm, Niels-Simon Larsen, ingemaje lange, Niels Johan Juhl-Nielsen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Har hånd du lagt på Herrens plov, da se dig ej tilbage

Fin reklame for 'Alternativet' (liste Å), hvis liste over folketingsmedlemmer ikke just glimrer med tilstedeværelse af personer med større praktisk erfaring og teoretisk viden om landbrugsdrift end det, som kan erhverves gennem frivilligt ulønnet arbejde i et af partiets 'idelaboratorier' for 'fri og uhæmmet kreativitet' på Christiansborg og årelang hengivenhed for danskproducerede underholdningsprogrammer på stribe med 'havemanden' Søren Ryge, 'bonderøven' Frank Erichsen med flere kendte og elskede skærmtrolde fra DR-TV.dk i de gode gamle dage, før verden gik af lave, Berlin-muren faldt, og 'hjernetrusten' i Mogens Glistrups 'Fremskridtpartiet' tog navneforandring til Dansk Folkeparti og blev 'stuerene' nok til, at deres stemmer kunne bruges til at 'pege på Anders Fogh Rasmussen' som statsministerkandidat for en VK-regering i november 2001.

Flemming Berger, morten rosendahl larsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke helt, hvorfor eller hvordan, der skulle være noget romantisk over at drive et landbrug eller have et landbrug; det at have et landbrug er altså hårdt fysisk arbejde! Også selvom man kun planter kartofler, majs, eller raps.

Landbruget er ramt af den selvsamme syge som resten af samfundet. Centralisering. Færre større landbrug med ekstraintensiv dyrkning er meget økonomisk effektiv, hvilket er nødvendigt i konkurrence med udlandet.

På den allernederste bundlinie indgår imidlertid langtidseffekterne på klima, grundvandsforurening, dårligere vandmiljø, faldende biodiversitet, mindre beskæftigelse, større gældsætning ved generationsskifte og overmod, eller rettere sagt, det burde de, fordi regningen sender vi videre til kommende generationer.

Det lille jordbrug lyder som et testværdigt alternativ med mulighed for en mere holistisk tilgang til en produktion, hvor alle udgifter er medregnet, men det kræver at vi prioriterer kvalitet, dyrevelfærd og miljø frem for pris. Er vi villige til det her i Danmark ? Er de villige til det i udlandet? Det burde være et forsøg værd.

Lise Lotte Rahbek

Karsten Aaen
Så vidt jeg læser det, handler kurset ikke om at dyrke romantiske landbrug. Landbrug er der ikke er megen romantik over. Ikke mere end der er i tømrerarbejde, møbel-renovering og tandpleje.
Men der er megen sund sans i, synes jeg, at dyrke sin egen mad. Det giver en (illosorisk) forestilling om selvforsyning og om at kunne klare sig selv, selvom interenettet og el-nettet bryder sammen, som jeg formoder det gør en dag.