Nyhed
Læsetid: 3 min.

DTU erkender »lidt for kæk« konklusion i rapport om plastikposer

Det vakte opsigt, da Miljøstyrelsen udsendte en pressemeddelelse om, at det er bedre for miljø og klima at bruge plastposer end andre alternativer. Kritikere mener, at det er for entydig en konklusion
Kan det virkelig passe, »at plastbæreposer er det mest miljøvenlige valg«, som Miljøstyrelsen medlte ud i sidste uge? Nej, siger flere forskere, der efter den opsigtsvækkende pressemeddelelse har kritiseret den bagvedliggende rapports konklusioner og metoder.

Kan det virkelig passe, »at plastbæreposer er det mest miljøvenlige valg«, som Miljøstyrelsen medlte ud i sidste uge? Nej, siger flere forskere, der efter den opsigtsvækkende pressemeddelelse har kritiseret den bagvedliggende rapports konklusioner og metoder.

Steve Gallagher

Indland
21. marts 2018

Det har skabt debat, at Miljøstyrelsen i sidste uge udsendte en pressemeddelelse, hvori det konkluderes, at det er langt bedre for miljø og klima at bruge indkøbsposer af plast fremfor eksempelvis poser af bomuld.

En økologisk bomuldspose skal således bruges op mod 20.000 gange, før den er bedre for miljøet end en plastpose, lød den hårdtslående konklusion fra rapporten, som er lavet for Miljøstyrelsen af Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

»En ny undersøgelse viser, at plastbæreposer er det bedste valg af bærepose ud fra miljøhensyn,« skrev miljøstyrelsen:

»Det kan virke overraskende, at plastbæreposer er det mest miljøvenlige valg. Men stofposer belaster miljøet langt mere ved produktionen, fordi bomuldsproduktion kræver mange ressourcer og lægger beslag på et stort areal,« lød forklaringen.

Men kan det passe?

Nej, siger flere forskere, der efter den opsigtsvækkende pressemeddelelse har kritiseret rapportens konklusioner og metoder.

»Rapportens beregninger bygger på en lang række antagelser og usikkerheder, og derfor er det problematisk at konkludere så entydigt,« siger Kristian Syberg, der er lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.

Han mener, at rapportens konklusion sagtens kunne have været en helt anden:

»Det ligger i hele måden at arbejde med livscyklusvurdering. Jeg siger ikke, at man ikke skal kunne konkludere noget som helst ud fra en sådan analyse, men at det skal gøres med de nødvendige forbehold. Der ligger mange valg og antagelser bag, som er usikre,« siger Kristian Syberg.

DTU erkender usikkerheder

Ifølge flere kritikere er der problemer med den måde, som rapporten anvendes på. Ikke mindst, at den skråsikkert konkluderer, at en bomuldspose skal anvendes mellem 7.100 og 20.000 gange for at være bedre end en plastpose.

Samtidig lyder en skarp kritik af, at rapporten måler på femten forskellige parametre for at afgøre, hvilken indkøbspose der er bedst for miljø og klima, men udelukkende fremhæver ét af de femten parametre, som så også er det, hvor bomuldsposen klarer sig dårligst i forhold til poser af plastik.

Måler man på belastning i forhold til ozonlaget, er produktionen af bomuld nemlig langt mere skadelig end plastik, og det er præcis det grundlag, der anvendes, når Miljøstyrelsen skriver, at bomuldsposen skal bruges op imod 20.000 gange, før den er bedre end en pose af plastik.

Anders Damgaard, seniorforsker på DTU og rapportens hovedforfatter, står ved selve rapporten og dens resultater, men er ærgerlig over, at konklusionerne måske er kommet lidt skævt ud.

»Det er det værste scenarie, der bliver præsenteret, når man alene ser på nedbrydningen af ozonlaget,« erkender Anders Damgaard, der også synes, at konklusionen »med et tal på 20.000 slår for meget igennem i medierne«.

Anders Damgaard medgiver derfor, at hvis man havde fremhævet andre af de parametre, der er målt på, havde resultatet været bedre for bomuldsposen – selv om bomuld stadig er meget belastende for klima og miljø.

»Det er rigtigt, at det havde set pænere ud, hvis man havde valgt et andet parameter. Så havde det måske ikke været 7.100 eller 20.000 gange, posen skulle bruges, men måske 2-3.000 gange.«

– Så samme historie kunne have været vinklet anderledes?

»Ja, og det tror jeg også, at både Miljøstyrelsen og vi på DTU kunne have tænkt os. Jeg synes, det er ærgerligt, at det er kommet sådan ud. Det har måske været lige lovligt kækt.«

Gamle data

Lektor ved Aalborg Universitet Jannick Schmidt er en af de forskere, der har kritiseret beregningerne bag rapporten – ligesom han kritiserer, at præsentationen af rapportens konklusioner så ensidigt lægger sig op ad et parameter, der handler om skadevirkning på ozonlaget.

Til videnskab.dk har han sagt, at han mener, at rapporten »har en række metodemæssige problemer«. Ikke mindst fordi rapportens konklusioner fokuserer meget på skadevirkninger på ozonlaget – netop i forhold til den problemstilling er data nemlig med stor sandsynlighed gamle og derfor usikre, da der er sket meget i forhold til at beskytte ozonlaget siden Montreal-protokollen blev vedtaget i 1987.

Anders Damgaard fra DTU er ikke helt uenig i kritikken, men mener alligevel, at tallene, der er brugt, er de bedste og dermed dem, der giver det mest retvisende billede.

»Rapporten, hvorfra vi henter vores tal, er fra 2012, og tallene er de bedste på området. Men det er rigtigt, at de gasser, der blev brugt, og som skader ozonlaget, de kan sagtens være blevet udfaset i mellemtiden,« siger Anders Damgaard.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Det resultat, man i næsten enhver undersøgelse kommer frem til som det optimale, afhænger af hvilken objektfunktion man opstiller. Det mest tåbelige er at tro, at disse undersøgelser er videnskabelige. DTU gør selv til grin ved at deltage i projekter som det ovennævnte. Men det har muligvis tilvejebragt finansiering til et phd projekt. Prostitution kan iklæde sig mange forskellige dragter.

Jørn Andersen, Helene Kristensen, Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel, Annemette Due, Helle Frederiksen, Erik Vestergaard, Flemming Berger, Lillian Larsen, Hans Bruun Jensen, Gert Romme, Lise Lotte Rahbek, Stig Nørhald, Arne Lund, Ete Forchhammer og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

"Kæk" er vist alt for pænt. En løgnehistorien der blev spredt, og dementiet bagefter bliver glemt.

Jørn Andersen, Knud Chr. Pedersen, Erik Vestergaard, Ulla Søgaard, Britta Hansen, Diego Krogstrup, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Jens-axel mysager

Mistanken om, at -styrelser har Fanden(eller èn der ligner) skabt, tiltager.
Men sæt ikke DTU til at undersøge det.
Jens-Axel Mysager

Dorte Sørensen

Er det ikke endnu et misbrug af universiteterne efter Fogh Rasmussen og Helge Sander nedlagde de statslige institutionen som DMU osv. og overlod deres opgaver til et Universitet, hvorved regeringen og Folketinget fik en fri og uafhængige forskning og kritik til at forstumme.

Jørn Andersen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Kaja Remme, Janus Agerbo, Lillian Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Hans Larsen, Hans Bruun Jensen, Karsten Lundsby, Gert Romme, Arne Lund og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Siden budskabet om de gode plastikposer kom frem, har jeg savnet billeder af dyr viklet invaliderede ind i en bomuldsbærepose.

Helene Kristensen, Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel, David Breuer, Estermarie Mandelquist, Claus Høeg, Erik Vestergaard, Flemming Berger, Birgit Schov, Katrine Damm, Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Nike Forsander Lorentsen, Hans Bruun Jensen, Thomas Tanghus, Morten Jensen, Lise Lotte Rahbek og Svend Elming anbefalede denne kommentar
Stig Nørhald

DTU har leveret fake news af værste slags. Tilmed baseret på 6 år gamle ubrugelige tal. Der må være basis for en næse og nogle røde ører. Desværre bliver historiens pointe sikkert hængende i æteren.

Eva Schwanenflügel, Helle Frederiksen, Werner Gass, David Zennaro og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Der er jo en sandsynlighed her: Hvor mange gange holder en plasticpose? 5 gange? Mange plasticposer holder blot et par gange, dertil er de alt for elendig fremstillet. Går det højt, så kan nogle af dem holde op til ti gange, men så er de også færdige. Juteposer holder derimod i årevis. Jeg har fx en stofposer på 22. år - så stik den DTU, og husk næste gang Lobby Larsen vil have jer til at sælge jeres "uafhængighed", at der findes forhold, som plastindustrien ikke råde over.
I stedet for at fodre Esben Lunde og hans Produktionsdanmark, var det måske bedre for den forskningsmæssige integritet, om DTU så på hvorfor der er så meget lorte-plastic, der ikke holder mere end 5 minutter.

Eva Schwanenflügel, Kaja Remme, David Breuer, Helle Frederiksen, Janus Agerbo, Werner Gass, Flemming Berger, Lillian Larsen, Anders Lund, Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Hans Bruun Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Vi er nok mange der undrede os en del da det kom frem at stofposer var værre.

ikke så mærkeligt !

Peter Beck-Lauritzen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Morten Jensen

Løgnen er fortalt. Skaden er sket. Tak til Danmarks Tåbeligste Universitet... :-(

Jørn Andersen, Knud Chr. Pedersen, Eva Schwanenflügel, René Petersen, Kaja Remme, Helle Frederiksen, Claus Høeg, Erik Vestergaard, Flemming Berger, Britta Hansen, Ulla Søgaard, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

En undersøgelse starter med, at man postulerer et-eller-andet - altså formulerer en hypotese. Dette er herefter et meget præcist og entydigt mål for undersøgelsen. Og undersøgelsen skal så gøres på et fuldstændig objektiv og videnskabelig måde, Og føre frem til bekræftelse eller afkræftelse af hypotesen.

Jeg er ikke ekspert på fremstilling af potentielle materialer til bæreposer, eller ekspert i deres evt. skadevirkning. Men hvis en mindre dansk undersøgelse kommer frem til det stik modsatte resultat af alle de store internationale undersøgelser, er der da ualmindelig god grund til at kigge på forudsætningerne en gang til.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Arne Lund, Britta Hansen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Berit Asmussen, miljøbiolog, vicedirektør i Plastic Change. skriver om det i Ingeniøren:

https://ing.dk/blog/misinformation-plastikposer-versus-bomuldsnet-211277

Eva Schwanenflügel, Annemette Due, Kaja Remme, Helle Frederiksen, Estermarie Mandelquist, Werner Gass, Erik Vestergaard, Flemming Berger, Hans Bruun Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Hvis man nu udelukker stofposer fra sammenligningen og alene ser på plastik og papir, så har jeg engang set en ca. 25 år gammel (det er den nu - ikke dengang) rapport, der konkluderede, at plastikposer alt i alt var mere miljøvenlige end papirposer af genbrugspapir.
Om den rapport holdt vand, ved jeg ikke, men jeg er ikke utilbøjelig til at mene, at dens konklusion var rigtig.

PS. Mine stofposer har også holdt i årevis, og jeg ser ingen grund til at skifte dem ud foreløbig.

Peter Beck-Lauritzen

Bestilt arbejde, ELL bevilger penge, inklusiv facit for undersøgelsen. Set før!
Men hvilken type plastik taler vi om? Kunne plastik-typerne sammenlignes med stofposer af forskellige naturmaterialer? ELL; -det lugter langt væk (igen, igen) af bestilt arbejde med fast facit.
Nå, jeg beholder også mine stof-poser, det er sund logik. Kan sund logik læres? Der er masser af aspiranter på Borgen!

Helene Kristensen, Claus Høeg og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Peter,
jeg tror ikke et sekund på, at det er bestillingsarbejde fra ELL. For det første ved han intet om emnet, så han vil slet ikke kunne vurdere det, og for det andet producerer hans vælger- og lobbybagland ikke plastikposer. ;-)

Britta Hansen

Peter Beck-Lauritzen, hvilke typer plasticposer der blev undersøgt, fremgår af rapporten:

Ddem alle sammen, tynde som tykke. Se rapportens side 18. Udgangspunktet dannes af den såkaldte "LDPE Low-density polyethylene" type, og den kan ses på side 25 med flg. beskrivelse: "Plastic bags formed from an LDPE plastic melt, which is blown and sealed to form a bag. Figure 1 provides two examples of LDPE carrier bag: one with simple handle, one with a rigid handle."

Mere eller den mere tynde type plastikposer, man får i kiosker, hos grønthandlere og i supermarkederne.

https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf

Knud Chr. Pedersen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Hvorfor bruger seniorforskeren nu genanvendelsestallet 2.-3.000 gange?

»Det er rigtigt, at det havde set pænere ud, hvis man havde valgt et andet parameter. Så havde det måske ikke været 7.100 eller 20.000 gange, posen skulle bruges, men måske 2-3.000 gange.«

Hvis alle parametre anvendes for de forskellige bomuldsprodukter, så ligger det mellem 50 - 1.400 gange for konventionel bomuld og 150 - 3.800 gange for økologisk bomuld i forhold til de anvendte parametre. Så hvorfor ikke bruge disse tal og igen kun at slynge tal ud, der ligger i tusinderne?

EOL1 Incineration

Min - Max ranges, all impact categories without ozone depletion

COTorg (150, 3800) - (150, 3800)
COT (50, 1400) - (50, 1400)
COM (-20, 740) - (-20, 740)

Udklip fra s. 126 https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf

Og bemærk også dette (fra Cowis kritiske gennemgang, s. 136):
Kommentar:
Antagelse af at restprodukter fra sortering til genanvendelse af plast- og papirposer foregår i Dan-mark – det sker ikke i dag. Bør det ikke antages, at det sker i Tyskland eller Sverige – og dermed ikke går til forbrænding i DK? Betyder det ikke det store, så argumenter for det.

Svar:
Specified in the text.
Yes, recycling does not occur in Denmark.
The cardboard packaging is assumed to be collcted in Denmark, but then transported abroad (Europe) for sorting and recycling. The same is assumed for the collection for recycling for all the separately collected fractions, which are transported abroad (Europe), sorted and recycled.
In both cases, residues are incinerated in an average European incineration process (which was modelled with Ecoinvent processes) and are not assumed to be incinerated in Denmark.

Det er et punkt, som jeg ikke regner med, at mange mennesker her i Danmark er klar over. Vi sorterer og sorterer, uden at ane, hvor det køres hen og hvad der sker med det på det globale grå plastik-marked.

Ud af øjne, ud af sind - og for mange er sorteringsøvelsen ydermere et incitament til at konsumere endnu mere plastik! Nu med ren samvittighed.

Knud Chr. Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Slemt nok, at DTU syntes, at sagen kunne klares med et "lige loveligt kækt" skuldertræk.
Men ansvaret for den største giftspredning ligger hos vore store nyhedsprogrammer.

https://journalistforbundet.dk/presseetiske-regler står flg.

"Under brud på god presseskik henhører også hindring af berettiget offentliggørelse af informationer af væsentlig betydning for offentligheden, ....."

Hvis den ansvarshavende ikke synes, at et vigtigt indhold er "egnet til fjernsyn", så burde det netop være den dygtige journalists opgave at sørge for, at det bliver det.

Vi mangler en journlistisk vagthund, som systematisk kunne gå efter misinformation og holde de toneangivende kanaler ansvarlig. Demokrati kræver oplyste borgere - og det er ikke blot Cambridge Analytics og Facebook men også vore egne media, som ser stort på dette.

Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Annemette Due, René Petersen, Helle Frederiksen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Hvorfor sammenligner man engangs plastposer med bomuld? Mange genbrugsposer laves af kunststof. De er lettere at vaske eller bare skylle. Fylder og vejer mindre end bomuld.
Hvis man gerne vil have en pose af bomuld, kan man også lave den af slidt tøj i stedet for at kassere det. Så får man også de optimale mål på posen.
Det jeg savner mest, er en ordentlig procedure for brug og genanvendelse af plast hhv textilfibre. (Og for alt mulig andet)

Eva Schwanenflügel, Helle Frederiksen, Werner Gass, Lise Lotte Rahbek og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Erik Vestergaard

Tak for en sober gennemgang fra Berit Asmussen fra Plastic Change.
Man kunne tilføje at iflg aktuelle kilder inddrager rapporten ikke engang det potentielle bidrag til mikroplastik forureningen i verdenshavene. Jeg har det kun på 2. hånd, Hvis nogen kan bekræfte det, så sig til.