Læsetid: 6 min.

DTU’s tab af beredskabet mod farlige dyresygdomme kan blive et tilbageskridt i kampen mod antibiotika i danske stalde

DTU har sideløbende med et veterinært beredskab leveret diagnostik til landbruget, så universitetet kunne mindske antibiotikaforbruget. Men DTU frygter for diagnostikkens fremtid og konkurrence fra udlandet, når det mister beredskabet. Statens Serum Institut og Landbrug & Fødevarer er ikke bekymrede
DTU har sideløbende med et veterinært beredskab leveret diagnostik til landbruget, så universitetet kunne mindske antibiotikaforbruget. Men DTU frygter for diagnostikkens fremtid og konkurrence fra udlandet, når det mister beredskabet. Statens Serum Institut og Landbrug & Fødevarer er ikke bekymrede

Ibureauet/Mikkel Lock Svendborg

5. marts 2018

Højere antibiotikaforbrug i danske stalde.

Det kan ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i værste fald blive en af konsekvenserne af deres tab af det såkaldte veterinære beredskab til Statens Serum Institut (SSI) og Københavns Universitet (KU).

Indtil nu har DTU sideløbende med myndighedsopgaven med at overvåge og behandle farlige husdyrsygdomme udviklet nye metoder på deres diagnostiske laboratorier til at sygdomsteste dyrebesætninger, så de kan få den rigtige behandling. Det er afgørende for at mindske antibiotikaforbruget.

»Meget af det, vi laver sideløbende med beredskabet, som vi nu mister, er diagnostik af almindelige husdyrsygdomme. Det er de sygdomme, dyrene får, fordi de går så mange sammen – ligesom diarré eller influenza spredes i børneinstitutioner. Vi har udviklet metoder, så vi hurtigt kan teste, om dyrene er ramt af virus, der kræver vaccine, eller bakterier, hvor antibiotika er nødvendigt,« fortæller Klara Tølbøll Lauritsen, som er dyrlæge ved Afdelingen for Diagnostik og Beredskab på DTU Veterinærinstituttet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dina Hald
  • Lillian Larsen
  • Kurt Nielsen
  • Ruth Gjesing
  • Eva Schwanenflügel
Dina Hald, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Ruth Gjesing og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Deregulering og "atomisering" af landbrugets dyrehold. Hvem har overblikket? Hvem holdes ansvarlig? Profylaktisk bekæmpelse af sygdomme fordeles på flere uafhængige institutioner og udenlandske laboratorier, hvem har føling med sygdoms-udviklingen fra dens opstart?
Mageløst, hvordan der spilles hasard med dyrs og menneskers ve og vel, af regeringen.

Claus Bødtcher-Hansen, Dina Hald, Kurt Nielsen, Lars Jørgensen, Vibeke Hansen, Ruth Gjesing, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Anne-Marie Krogsbøll, Anne Eriksen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Man kan konkludere, at regeringen er ligeglad?

Claus Bødtcher-Hansen, Dina Hald, Lars Jørgensen, Vibeke Hansen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nedenstående skrev jeg for knap en måned siden. Millioner er brugt og flere skal bruges.

Jeg har i adskillige år skrevet om netop Lindholm, som jeg kan se fra mit stuevindue. Da det for snart 10 år siden blev besluttet at flytte dette forskningscenter i bl.a. zoonotiske sygdomme, altså sygdomme der smitter fra dyr til mennesker, var der naturligt nok en undergangsstemning på Møn og nærmeste omegn. En Arbejdsplads med omkring 90 veluddannede medarbejdere i et område med store beskæftigelsesproblemer skulle i megalomaniens hellig navn absolut flyttes til Lyngby, til DTU. Her var man ikke så interesseret i at få en potentiel sygdomsbombe midt i et tæt bebygget område og da slet ikke et krematorium med skorsten og al det gris. Nu lukker Lindholm fuldt og helt om et par år i en tid hvor regeringen flytter statsvirksomheder ud. En arbejdsplads som medarbejderne syntes lå rigtig godt, da mange af medarbejderne sjovt nok syntes at livet på landet var rigtig fint. Protesterne var der nu ingen der gad høre på, de såkaldte eksperter vidste bedre.
Hvad det har kostet af penge tør jeg ikke gætte på, men det var med to begrundelser stationen skulle flyttes. Det var for dyrt at opretholde færgedriften og den synergi der ville opstå i Lyngby var forskningsmæssigt guld værd. Hvor er synergien henne når hele den flotte udflytningsplan ligger i ruiner ?

Claus Bødtcher-Hansen, Dina Hald, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Lars Jørgensen, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar

"Landbrug & Fødevarer er ikke bekymrede", men det er jeg.

I øvrigt har Danmark verdens største antal svin - ikke blot i forhold befolkningen, men i det hele taget.

En hurtig udregning viser, at det i Danmark er 222 svin pr. 100 borgere. Og det land i Europa der kommer tættest på er Holland med 70 svin pr. 100 indbyggere.

Til gengæld står det skidt til med dyrevelfærden i de industrielle stalde, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. Samtidig mener 3 ud af 4 danskerne (72 pct.), at grisene skal have bedre vilkår.

Men desuden sviner det overalt i de danske have med næringssalte fra den danske svineproduktion. Og i Holland, der har langt færre svin, er landbruget tvunget til at "sælge" deres gylle i andre lande, for ikke at få den ud i kanaler og hav. Således er det i Holland en ret stor business at køre gylle til landmænd i Tyskland, Poland og Tjekkiet.

Claus Bødtcher-Hansen, Dina Hald, Kurt Nielsen, Lars Jørgensen, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Se det i øjnene, profit betyder uendelig meget mere end mennesker. Så længe der er skatteydere nok til at betale landbrugets kontanthjælp på 10 mia. årligt - fordelt efter hvem der har mest i forvejen - betyder et par liv fra eller til intet.

90% af de svin der bliver produceret i Danmark eksporteres. Vi borgere kan hyle og skrige, vi kan påpege absurditeter fra nu og til dommedag - ingen hører efter, for snak betyder intet. Eneste måde at få styr på landbrugssektoren er at stoppe pengestrømmen. Kræv at hensyn til mennesker og miljø skal være det der udløser kontanthjælpen, ikke hvor meget jord og hvor stor en gæld du har pådraget dig.

Claus Bødtcher-Hansen, Dina Hald, Kurt Nielsen, Lars Jørgensen, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Her er des tørste svinebestande.
Svinebestand
mio. stk.
2015 2016 1)
Tyskland 27,7 27,4
Spanien 28,4 29,2
Frankrig 13,3 12,8
Polen 10,6 11,1
Danmark 12,7 12,3
Italien 8,7 8,5
Holland 12,5 11,9
Belgien 6,4 6,2

I Kina er der over 450 mio.
I USA over 65. mio.

Men det er rigtigt at udregnet per indbygger så er der flest i DK.
Men som man skrev under besættelsen : Der er flere svin i Tyskland end i Danmark.

Eva Schwanenflügel

"Kristian Møller og kollegaerne har fået de næste to år til at bevise, at de med diagnostikken har en god forretning, som bør udvikles, fortæller han. Men det kan blive en økonomisk udfordring at sikre forskningen og fagligheden omkring diagnostikken uden det veterinære beredskab".

Penge, penge, penge..
Udlicitering, konkurrenceudsættelse og profitmaksimering er med til at forringe vore livsbetingelser på helt grotesk vis.
Hvis ikke forskerne taler regeringen efter munden, bliver de simpelthen frasorteret eller udgrænsede til betydningsløshed.

Staten har i år også 'sparet' penge på influenzavaccination af befolkningen, ved at købe en billigere variant der er forældet. Med andre ord, den virker slet ikke !!

Claus Bødtcher-Hansen, Dina Hald, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, jens peter hansen, Karsten Lundsby og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

01/apr/2018

De danske politikere ønsker alene at
gavne kapitalen bag den danske land-
brug (læs: det danske giftbrug) :-( ...

Med bekymret hilsen
Claus