Baggrund
Læsetid: 2 min.

Ekspansion er vilkåret, siger svinebonde med 13 gårde

Preben Hansen investerer også i Rumænien, hvor der er større velvilje over for nye produktioner end det, han oplever som landmand i Danmark
Indland
22. marts 2018

»Når man nu engang er selvstændig og har det gen, så skal der helst ske en udvikling. Tingene dør uden udvikling,« siger Preben Hansen.

Han er en driftig landmand. For adressen Avdebogård, Bjergskovvej 24, Tuse Næs, hvor han bor, er der hos Det Centrale Virksomhedsregister registret 13 anparts-, aktie-, andels- og interessentselskaber som udtryk for de mange aktiviteter, landmanden har gang i. Og i det Centrale HusdyrbrugsRegister står hovedselskabet Avdebogård Svineproduktion ApS som ejer af 13 svinebesætninger på 13 adresser, de seks på Tuse Næs, resten andre steder på Vestsjælland.

Nu ønsker han at samle nogle af Tuse Næs-produktionerne på ét sted: Tollermosegård.

– Du er del af udviklingen mod stadig færre, stadig større bedrifter?

»Jo, det er en ret naturlig udvikling, når man ser rundt omkring i verden,« siger Preben Hansen.

– Nogle landbrugsøkonomer kalder det ’landbrugets trædemølle’?

»Man kan se det negativt eller positivt, men det er vilkårene for at være med. Man kan begræde det og synes, at det var fantastisk i gamle dage, da det var småt. I dag er der bare ingen, der gider at gå og passe det.«

– Er du selv presset økonomisk?

»Næh, det går. Selvfølgelig svinger svineprisen fra år til år, men det er vilkårene, og dem kender vi. Vi har eksisteret siden 1979.«

– Kommer I i vanskeligheder, hvis I får nej til ansøgningen om at udvide på Tollermosegård?

»Så må vi jo blive, hvor vi er. Det er bare ærgerligt, hvis vi ikke kan få lov at gennemføre dette, som er tiptop moderne.«

Frustration

Preben Hansen er bestyrelsesformand i selskabet Agri Invest A/S, der også har adresse på Bjergskovvej 24, og hvis mission er »at bibringe vores aktionærer den størst mulige værdi« ved at købe landbrugsjord i Rumænien, etablere bedrifter og efterfølgende sælge dem med fortjeneste. Agri Invest A/S havde ved indgangen til 2017 en egenkapital på godt 320 mio. kr., fortæller den seneste årsrapport.

– Kunne du overveje at forlade Danmark med din produktion, hvis I får nej til udvidelsen.

»Nej, men en af årsagerne til, at vi startede i udlandet, er frustration over, at det en gang imellem er op ad bakke på dansk grund. Og i udlandet er der nogle, der er rigtig glade for at få noget produktion.«

– Hvad tænker du om kritikken af det moderne landbrug fra især mennesker i byerne?

»Det er svært at lave noget som helst noget sted, uden at der er protest. Men det er fint nok i et land med demokrati,« siger Preben Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det skal simpelthen forbydes. Landbrug skal ikke drives af andre landes landmænd med total mangel på ansvarlighed for det samfund og den kultur, landbruget dyrkes i.

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Ole Frank, Michael Waterstradt, Troels Brøgger, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Gert Romme, Kim Houmøller og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Landbrugets kvotekonger ?

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Ole Frank og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Karsten Lundsby

Morten:
Korrektion: det hedder svinebaroner !

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Morten Jensen

Betragter de rumænske svin de danske svin som rige svin eller er det forbeholdt deres ejer?

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg kan forstå at hele nationen nu skal omkranses af et 1,5 meter højt hegn på grænsen mellem Tyskland og Danmark ifølge et forslag fra DF og VLAK Marionet Teateret.

Hegnet skal forhindre vildsvin i at komme til Danmark med risiko for afrikansk svinepest.

Pudsigt nok er der ikke pigtrådshegn på 1,5 meter mellem Nederlandene og Belgien eller Nederlandene og Tyskland. Er svinene i vores nabolande immune overfor afrikansk svinepest ?.

Hvorfor skal hele Danmark lukkes inde bag et pigtrådshegn, for at et par svinebønder kan føle sig sikre mod svinepest. Rygter vil vide, at den afrikanske svinepest også kan indføres i foderet. Så jeg går udfra at fodertransporterne: Det er slut med dem over grænsen.

De samme svinebønder transporterer deres svin gennem det halve Europa til slagtning. Der er ingen risiko for infektion må vi forstå.

I er simpelthen for langt ude med det her pigtrådshegnsforslag ! Esben Lunde Larsen (V) og Kristian Thuelsen Danefæ Dahl (DF). Det har ikke noget med svinepest at gøre. Ønsket om at opføre en lukket grænse ad bagdøren det er formålet.

Jeg aner den egentlige hensigt. DF skal have betaling for at Marionet Teateret ikke makkede ret ved vinterens skatteforhandlinger. Først den modbydelige Ghetto pakke og nu skal der opføres forgængeren til en " Donald Trump mur " på grænsen mellem Danmark og Tyskland. Tro mig det hegn bliver aldrig fjernet igen med DF´s gode vilje. Næh åbningerne i hegnet bliver forsynet med en hængelås og nøglen den ligger låst inde i Thyregod hos Kristian Thulesen Danefæ Dahl (DF).

Gennemføres det her forslag bør det overvejes at smide Danmark ud af Schengen samarbejdet. Så er der i det mindste spillet med åbne kort. Så er vi helt frie til at låse os selv inde ligeså meget vi har lyst til.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Kim Houmøller, Hans Larsen, Karsten Aaen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar