Nyhed
Læsetid: 4 min.

Esben Lunde lukker ned for offentligheden på miljøområdet

Muligheden for aktindsigt indskrænkes væsentligt, når alt ministerbetjening rykkes fra Miljøstyrelsen til departementet, vurderer to eksperter. Dermed slipper Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der tidligere har kaldt aktindsigter »en sygdom«, for at give offentligheden indblik i det lovforberedende arbejde på miljøområdet
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har gjort det sværere for offentligheden at få ktinsigt i sager fra sit ministerium.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har gjort det sværere for offentligheden at få ktinsigt i sager fra sit ministerium.

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
5. marts 2018

Den nye arbejdsdeling i Miljøstyrelsen, hvor al ministerbetjening, lov- og bekendtgørelsesarbejde rykkes fra styrelsen til Miljø- og Fødevareministeriets departement, mørklægger offentlighedens mulighed for aktindsigt i det lovforberedende arbejde på miljøområdet. Herunder eksempelvis faglige bidrag og besvarelse af folketingsspørgsmål.

Det vurderer to eksperter i forvaltningsret.

Som Information beskrev lørdag, flyttes alle Miljøstyrelsens ministerbetjeningsopgaver og alt lovforberedende arbejde og bekendtgørelsesarbejde til departementet, helt tæt på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Det fremgår af et internt brev, som Miljøstyrelsens direktør har sendt til samtlige 600 ansatte.

Beslutningen vækker bekymring, faglig frustration og vrede hos medarbejderne, og nu peger juridiske eksperter på, at den nye opgavefordeling i Miljøstyrelsen indskrænker muligheden for aktindsigt betydeligt.

»Den organisatoriske ændring betyder, at det ikke længere er muligt at få aktindsigt i det forberedende arbejde og dermed beslutningsgrundlaget for ændringer i miljølovgivningen. Man lukker for offentlighedens adgang ved at flytte ministerbetjeningen over i departementet,« vurderer Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og tidligere forskningschef på Danmarks- medie og journalisthøjskole

Miljøområdet har ellers været kendetegnet ved en særlig åbenhed som følge af den såkaldte Århuskonvention om offentlighed på miljøområdet, som Danmark og 46 andre lande har underskrevet, samt den danske Miljøoplysningslov.

Miljøområdet er således det eneste, der er undtaget for den udskældte paragraf 24 i offentlighedsloven, som mørklægger dokumenter, der indgår i eller kan tænkes at skulle indgå i betjeningen af en minister. Her gælder i stedet reglerne fra den gamle offentlighedslov.

Men det er slut nu.

»Nu ønsker man åbenbart på miljøområdet at lukke ned for offentligheden, ligesom man har gjort på andre ministerområder med den nye offentlighedslov,« siger Oluf Jørgensen.

Pernille Boye Koch, der er lektor i offentlig ret på Roskilde Universitet, vurderer ligeledes, at konsekvenserne af den nye arbejdsdeling i Miljøstyrelsen er »en væsentlig indskrænkning af den ekstra åbenhed, der traditionelt har kendetegnet miljøområdet«.

En sygdom i vores samfund

Esben Lunde Larsen har tidligere kaldt aktindsigter »en sygdom«.

»Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord (...) Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres i forhold til vores politiske processer,« sagde han ifølge Politiken til et lukket møde forrige år med medarbejdere i Miljøstyrelsen.

Esben Lunde Larsen har senere sagt om sin udtalelse, at han »forløb« sig.

Men fremover slipper miljø- og fødevareministeren for at give offentligheden indblik i den information, han lægger til grund for sin politik.

Når al ministerbetjening, lov- og bekendtgørelsesarbejde overflyttes fra Miljøstyrelsen til departementet, omgås de særlige regler for aktindsigt, der ellers gælder på miljøområdet, forklarer Oluf Jørgensen.

»Offentligheden har som udgangspunkt haft ret til aktindsigt i kommunikationen mellem Miljøstyrelsen og departementet. Men når man nu flytter lov- og bekendtgørelsesarbejde fra styrelse til departement, er der ikke længere en udveksling mellem de to myndigheder. I stedet holdes alt lovforberedende arbejde internt i departementet. Det kan man som udgangspunkt holde fortroligt, også selv om den gamle offentlighedslovs regler gælder på miljøområdet,« siger han.

Med den nye arbejdsdeling i Miljøstyrelsen lukkes der således for indsigt i beslutningsgrundlaget for ny miljøpolitik, ligesom det allerede gælder for andre områder som følge af offentlighedslovens paragraf 24 og dennes brede undtagelse for ministerbetjening.

Særlig åbenhed om miljø

De særlige regler om åbenhed og ret til aktindsigt på miljøområdet er sikret ved Århuskonventionen, der har til formål at sikre, at borgerne kan blande sig i beslutninger af betydning for miljøets kvalitet, der tages af myndighederne. Det indebærer, at offentligheden har vidtgående adgang til information om miljøforhold, så de kan agere på et oplyst grundlag, fortæller Ellen Margrethe Basse, der er professor i miljøret på Aarhus Universitet.

»Åbenheden er med til at sikre borgernes ret til at kende kvaliteten af det omgivende miljø. De har krav på at vide noget om kvaliteten af den luft, de indånder, kvaliteten af overflade- og grundvand, samt den økologiske status i naturen omkring dem – og de har ret til at blande sig i de beslutninger, der tages med konsekvenser for miljøet,« siger hun.

Men fremover bliver det altså sværere for den danske offentlighed at få indblik i grundlaget for ny miljølovgivning.

»Med hensyn til at sikre demokratisk kontrol og debat, er det jo positivt, at vi på miljøområdet har bedre muligheder end ellers for at få indsigt i beslutningsgrundlaget. Men omorganiseringen i Miljøstyrelsen lukker for den indsigt,« siger Oluf Jørgensen.

Pernille Boye Koch supplerer:

»De særlige regler for aktindsigt på miljøområdet er baseret på, at det er af principiel betydning for borgerne at have indsigt i miljøet omkring dem. Men den ekstra åbenhed, der følger af, at ministerbetjeningsreglen (paragraf 24, red.) ikke gælder på miljøområdet, får man reelt ophævet med den nye arbejdsdeling i Miljøstyrelsen.«

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Rønhede

Her er et opmålingsjob for rette landmåler: Hvor langt er der fra luthersk teologi til decideret ondskab(=bekæmpelse af menneske og natur, gensidigt betinget)? I øvrigt er det ikke først gang Ringkøbing-kredsen sender en decideret forbryder til Christiansborg.
En stærk tradition.
Så her har vi måske også at gøre med en kommende statsmedister?

Janus Agerbo, Martin Madsen, Dina Hald, Werner Gass, Kurt Nielsen, Verner Nielsen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Wilhelm May, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Ole Frank, John Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Ken Sass, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, kjeld jensen, John Andersen, Børge Neiiendam, Torben Skov og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Gangsteren Esben Lunde Larsen.

Torben Arendal, Ole Frank, Verner Nielsen, Mogens Holme, Wilhelm May, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, kjeld jensen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

ELL er en katastrofe både for miljøet og for demokratiet.

Torben Arendal, Dina Hald, Kim Folke Knudsen, Werner Gass, Kurt Nielsen, John Damm Sørensen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Mogens Holme, Wilhelm May, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Carsten Munk, Hanne Ribens, Ole Frank, John Hansen, Ruth Gjesing, Britta Hansen, Anders J, lars søgaard-jensen, Anne Eriksen, Ken Sass, John Andersen, Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek, kjeld jensen, Børge Neiiendam, Tommy Clausen, Bjarne Andersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Et oplagt emne til en riksrets sag!

Torben Arendal, Dina Hald, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Anne Eriksen, Torben Bruhn Andersen, John Andersen, Vibeke Hansen, kjeld jensen, Kirsten Lindemark og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

Grundloven er helt utilstrækkelig for politikere og partier med ondsindede planer.

Elisabeth Christiani, Janus Agerbo, Torben Arendal, Dina Hald, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, Ole Frank, Lars Jørgensen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Wilhelm May, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, lars søgaard-jensen, Anne Eriksen, Ken Sass, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Karsten Lundsby, kjeld jensen, Kirsten Lindemark og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvis det havde været gældende så havde de forkerte målinger af vandmiljøet ikke være opdaget og virkningerne landbrugets højre anvendelse af sprøjtemidler ville aldrig blive opdaget før "vort" grundvand mv. var totalt ødelagt. Er det virkelig regeringens og ELL's mål??????

Janus Agerbo, Torben Arendal, Dina Hald, Kim Folke Knudsen, Werner Gass, Kurt Nielsen, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Ken Sass, John Andersen, Karsten Lundsby, kjeld jensen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

ELL er åbenbart lagt og opvokset i en Dragerede. Men da han udklækkedes beskyttede Løkke og Co. ham i hans absurde vendetta mod Borgerne.

Lillian Larsen, Dina Hald, Ole Frank, Steffen Gliese, Mogens Holme, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
John Andersen

Hvor længe kan vi blive ved med at kalde vort styre et demokrati?

Janus Agerbo, Torben Arendal, Dina Hald, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, Lillian Larsen, Ole Frank, Flemming Berger, Lars Jørgensen, Vibeke Hansen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Mon ELL kan undgå aktindsigt, når der henvises til denne afgørelse fra Folketingets Ombudsmand. Jeg tror det næppe, for afgørelsen viser, at den såkaldte Miljøoplysningslov rækker langt videre end navnet antyder. Så er det i øvrigt ELLs amputerede Miljøstyrelse, der er ansvarlig for lovens udbredelse, der er yderst mangelfuld. Så måske styrelsen skulle kaste deres ny frigjorte resurser ind på gennemførelsen af loven.

"En journalist klagede til ombudsmanden over, at Transportministeriet havde givet ham afslag på aktindsigt i dokumenter om flytningen af Kystdirektoratet fra Transportministeriet til Miljøministeriet med henvisning til den såkaldte ministerbetjeningsregel. Ombudsmanden konstaterede, at det var af afgørende betydning for behandlingen af sagen, om oplysningerne om ressortomlægningen af Kystdirektoratet havde karakter af miljøoplysninger. I givet fald skulle sagen nemlig behandles på grundlag af miljøoplysningsloven. Ministerbetjeningsreglen, som var indført med den nye offentlighedslov, ville dermed ikke kunne anvendes, da miljøoplysningsloven henviste til den gamle offentlighedslov.
Ombudsmanden fandt, at spørgsmålet gav anledning til en vis tvivl, men nåede frem til, at mest talte for at anse oplysningerne om ressortomlægningen af
Kystdirektoratet for miljøoplysninger."

Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, John Hansen, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Vibeke Hansen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Der er netop i går offentliggjort en rapport fra WWF Verdensnaturfonden om Østersøens tilstand. Jeg har ikke fundet den i nogen Dansk medie, men ellers kan den ses overalt.

En tredjedel af Østersøen er dækket med et tykt og statisk slamlag, og er totalt uddød, derfor har Østersølandene indgået en falles aftale om at rense afløbsvand og udlednings af landbrugets næringssalte.

Men denne rapport viser helt tydeligt, at ingen af Østersølandene har gjort tilstrækkeligt. Tættest på målet ligger selvklart Sverige med Finland på 2. pladsen. Og Rusland ligger helt i bund, men gæt selv på, hvor Danmark ligger, eller læs det på wwf.dk.

Jeg syntes, det er bedrøveligt, at et enkelt land tillader sig at udlede meget mere, - og især i den fase, hvor landene var helt enige om at rense helt op. Og jeg kan forstå, det ikke er danske husholdninger, men landbrugets kvælstof, der sendes direkte ud i den danske del af Østersøen.

Og på den baggrund forstår jeg ganske godt, at al magt og viden, er samlet hos ministeren. Til gengæld forstår jeg ikke, hvorfor han fortsat er minister. Men jeg undre mig over, at danske kvotekonger og andre fiskerikonger fortsat yder penge til Lars Løkke-fonden, samtidig med de er tvunget til at fiske andre steder end i Østersøen.

Elisabeth Christiani, Janus Agerbo, jørgen djørup, Dina Hald, Ole Frank, Lillian Larsen, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Verner Nielsen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Carsten Munk, Tue Romanow, John Hansen, Randi Christiansen, Peter Beck-Lauritzen, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, lars søgaard-jensen, Dorte Sørensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Mon vi behøver at bekymre os om kvotekongerne - man kan mistænke mange ministre for at ville gøre alt for en ministerpost. Dette tyder på, at ligegyldigt hvilke konsekvenser det måtte få for dette misfoster, så fortsætter han derouten.
Men - et topstyret parti med så mange "løsninger og vinkler på samme", må nødvendigvis være - topstyret. Så det er her, der skal sættes ind...

Ole Frank, Lillian Larsen, Verner Nielsen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Når ELL nu har bygget en mur omkring nysgerrige journalisters og andres muligheder for at følge med i hvad der foregår, kan han fortsætte sin målrettede indsats for at udnytte og bortskaffe det "miljømæssige råderum"

Dina Hald, Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Anne Eriksen, Verner Nielsen, Carsten Munk, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Per Klüver, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Jeg kan helt og fuldt tilslutte mig den harme der udtrykkes her i tråden. Men tror I det vil ændre noget med en socialdemokratisk minister? På en lang række områder flugter de med, til tider overtrumfer de de blås modbydeligheder. Bemærk hvordan en socialdemokratisk ekspolitiker af Hækkerupklanen blev toplobbyist for landbruget.

Elisabeth Christiani, Janus Agerbo, jørgen djørup, Dina Hald, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Hans Larsen, John Damm Sørensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

" Os på bjerget, vi ved bedst selv", håber ELL, også på bjerget, snart møder NILLE med krabasken!
Hvilken "selvtilstrækkelig og arrogant" regering vi har. Ridefogeder, korrupte småsvindlere og mafiose-ditto!

Werner Gass, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Det er vist det folk engang kaldte "amerikanske tilstande". Sikke noget lort...

Steffen Gliese, Verner Nielsen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hvad kan vi forvente andet, end at den lille svinder og co fortsætter overgrebene, så længe de kan slippe afsted med dem.

Werner Gass, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

'Svindler'

Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Kan man ikke stoppe den mand? Han er livsfarlig for miljøet.

Ole Frank, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Johnny Hedegaard

"Katrine Damm
04. marts, 2018 - 22:38
ELL er en katastrofe både for miljøet og for demokratiet".

Det er jo ikke decideret forkert.

Men den største katastrofe er, at den danske befolkning lader sig trække rundt ved næsen af de folk, der beskytter ham.
Med Lars Løkke i front.
En Lars Løkke der fjerner ham fra én post, fordi han så er "fredet", men kan husere og rasere ganske uhindret i andre ministerier.
Og at folkene bag ELL (igen især Lars Løkke) i uanstændig grad lykkes med deres retoriske, manipulatoriske evner så det væsentlige bliver tilsidesat til fordel for en diskussion om ords betydning. Puha.......
Generelt er mange politikere utroværdige og "farlige". Men de gør kun hvad de gør, fordi de kan og fordi de får lov.

Det er en autoritetstro befolkning (og ikke kun de der stemmer på ELL og Lars Løkke) der er katastrofen.

Elisabeth Christiani, Janus Agerbo, jørgen djørup, Dina Hald, Lillian Larsen, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, John Damm Sørensen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Ole Frank, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Mogens Holme, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Torben Skov, Randi Christiansen, Hans Larsen, Jørgen Tryggestad, Katrine Damm, Torben Bruhn Andersen, Holger Madsen og John Hansen anbefalede denne kommentar

Enig Johnny Hedegaard.
Tak for uddybning af min korte desillusionerede kommentar.

Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Danmark bør have en forfatningsdomstol og det kan kun gå for langsomt.

Janus Agerbo, Dina Hald, Lillian Larsen, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, John Damm Sørensen, Steffen Gliese, Steen Obel, Flemming Berger, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Hans Larsen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Gert Romme og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Kan en ny minister i en ny regering, vælge at offentliggøre hvad en tidligere minister har lusket med?

Det vil jo nok ikke ske. S'erne har jo en Hækkerup i toppen af landbruget.

John Damm Sørensen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Johnny, spørgsmålet er, hvor meget befolkningen egentlig har at skulle have sagt. Du kan jo se, hvad der skete med thorning regeringen - bare mere af det samme. Vi skal ud i en socialistisk regering, hvis vi skal have en chance for reel forandring. Og det tør danskerne ikke.

Og spørgsmålet er, hvor stort et råderum en socialistisk regering egentlig vil have ifht fordelingsnøgle og internationale bindinger. Men det er da helt sikkert forsøget værd. Vi kan jo begynde med borgerløn - og så i øvrigt satse på, at magthaverne snart vil indse det hensigtsmæssige i en miljø-og socioøkonomisk bæredygtig politik, som respekterer planetens cirkulære økonomi.

Janus Agerbo, Werner Gass, Kurt Nielsen, Torben Skov, Carsten Wienholtz og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Jeg burde måske have suppleret mit indlæg med en tabulering som alle kan gøre med data fra Danmarks Statistik.

Måske kommer det ikke bag på nogen, men Danmark er det land i verden, der har det største antal svin - både på nation og i forhold til befolkningen.

For tiden er der 222 svin i Danmark pr. 100 indbyggere. Medens Holland, der er nummer 2 i Europa, har 70 svin pr. 100 indbyggere.

I Danmark har man altså rensningsanlæg til at rydde op efter borgernes naturlige efterladenskaber. Medens landmændene blot smider gyllen på markerne, så det kan sive ud i de have, som Danmark har sammen med andre lande.

Dette har gennem mange år været forbudt i Holland. Hvor det er en stor business at transportere gyllen til nabolandene, hvor landmændene har fundet bønder, de kan "sælge" deres gylle til. Derfor transporteres hollandsk gylle til Tyskland, Poland samt en smule til Tjekkiet.

Elisabeth Christiani, Randi Christiansen, Kim Folke Knudsen, Werner Gass, John Damm Sørensen, Torben Skov, Ole Frank, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord (...) Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres i forhold til vores politiske processer,« sagde han ifølge Politiken til et lukket møde forrige år med medarbejdere i Miljøstyrelsen".
Esben Lunde Larsen

Det er jo det stik modsatte der gør sig gældende; at den stadig mere omfattende hemmeligholdelse af beslutningsprocesserne og lovgivningen spreder sig som skimmelsvamp i det tiltagende mørke, der udbredes over demokratiet. Se, DET kan kaldes en sygdom, ja nærmest en pest.
I dette tilfælde en ganske alvorlig og håndgribelig sygdom, der har potentiale til at ramme børn og børnebørn langt ud i fremtiden med antibiotika-resistens, kræft, barnløshed, hormonforstyrrelser, etc.
For slet ikke at tale om hvad denne sygdom forårsager af ulykker og katastrofer for naturen og miljøet.

Der går efterhånden nærmest ikke en dag, uden vi bliver gjort bekendt med indskrænkelser i demokratiet, begået af denne regering.
Det er på høje tid med en forfatningsdomstol, for det varer ikke længe før folkestyret er en saga blot.

Elisabeth Christiani, Randi Christiansen, Tue Romanow, Ole Frank, Lillian Larsen, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, John Damm Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Torben Skov, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Jeg kunne godt være lidt nysgerrig om der er nogen der gerne vil sælge os importeret drikkevand på flaske, der bidrager til Løkkefonden eller andre af politikernes korruptions kanaler.

Egon Stich, t. helleskov, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Kim Houmøller, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Hov. Glemte:
ELL kunne jo ende med at gøre det til nødvendighedens politik at vi skal importere drikke vand

t. helleskov, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, Ole Frank, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Gert Romme, 10:24 :
"Men jeg undre mig over, at danske kvotekonger og andre fiskerikonger fortsat yder penge til Lars Løkke-fonden, samtidig med de er tvunget til at fiske andre steder end i Østersøen".

Kvotekongerne er skam ikke tvunget til at fiske andre steder end i Østersøen. Deres største base ligger i Thyborøn, og de fisker uden for danske farvande med største fornøjelse med deres mastodont-både, købt for alle de millioner de har puget sammen på bekostning af de små fiskere, der netop er afhængige af det kystnære fiskeri.
Det hele hænger sammen i strammer-garnet regeringen har spredt ud over det ganske land.

Elisabeth Christiani, Tue Romanow, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, John Damm Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Ole Frank, Kim Houmøller, Verner Nielsen, Anne Eriksen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Totalitarismen rykker jo nærmest dagligt nærmere. Hvis ikke vi snart får hevet de dumme danskere ud af underholdningsbranchen: Pressen (minus Information), Fakebook og talrige andre sociale medier, og får forklaret dem hvad der er gang i, så ender vi der, hvor vi er på vej hen.

Ole Frank, Michael Waterstradt, Egon Stich, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det Liberale Venstres store problem. Borgerne vil vide hvad der foregår med deres miljø ?

DF store problem, de aner ikke hvad grøn miljøpolitik går ud på ?

Når miljøproblemerne tårner sig op, så skal der nok komme en forklaring med de etniske borgeres medansvar for alle ulykkerne. Syndebukken har ikke levet forgæves.

Forfatningsdomstol nu, og ny Offentlighedslov med fuld adgang til alle dokumenter undtaget militære hemmeligheder. Slut med den ministerielle kispusleg med at henvise til 700 undtagelser for at udlevere et dokument.

Elisabeth Christiani, Anne Eriksen, Ole Frank, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Johnny Hedegaard

Gert Romme skriver d.05. marts, 2018 - 15:02 bl.a.
".....For tiden er der 222 svin i Danmark pr. 100 indbyggere. Medens Holland, der er nummer 2 i Europa, har 70 svin pr. 100 indbyggere.......".

Statistikker kan bruges, bøjes i alle tænkelige retninger. Og der er absolut intet misvisende eller forkert i oplysningen.
Men skal man have hele billedfeltet fyldt ud, er det lige så konstaterbart, at Holland arealmæssigt er væsentligt mindre end Danmark.
Og måler man antal svin pr. kvadratkilometer ligger Holland foran Danmark med lidt over 300 svin mens Danmark har lidt færre end 300 svin pr. kvadratkilometer. Det er kun et spørgsmål om synsvinkel, så passer enhver statistik ind som bevisførelse i egen argumentation.
Een af årsagerne til at hollænderne eksporterer svinegyllen begrundes i forurening.
Men en anden væsentlig faktor skal igen findes i landets geografisk ringe størrelse. Der er ganske enkelt for lidt plads.

Og afslutningsvis vil jeg understrege, at jeg på ingen måde hverken forsvarer Esben Lunde, landbruget eller den siddende regering. Jeg har svært ved at finde noget positivt nogen af stederne.
Jeg peger blot på svagheden i brug af statistik.