Læsetid: 4 min.

Forskerne bag beregningerne i landbrugspakken står fast trods hård kritik

Kritikken haglede ned over de forskere fra Aarhus Universitet, der har stået for den regnemodel for kvælstofudledning, som landbrugspakken bygger på. Men selv om AU-forskerne blev beskyldt for fejl, dårlig forskning og statistik, så udeblev modsvaret på anklagerne på et debatarrangement
De prøver, som politikerne har bygget vandplaner og landbrugspakken på, er stærkt misvisende. Miljøstyrelsen vil se på, om der er basis for en retssag.

De prøver, som politikerne har bygget vandplaner og landbrugspakken på, er stærkt misvisende. Miljøstyrelsen vil se på, om der er basis for en retssag.

Henning Bagger

5. marts 2018

Landbrugspakken er for længst indført, men efterskælvet fra den er stadig i gang her i festsalen på Aarhus Universitet (AU) i Emdrup i det nordvestlige København. ’Workshop om grundlaget for beregning af marginaludvaskning kvælstof’ er den lidet publikumsvenlige titel på dagens debatarrangement.

Baggrunden for debatten er en rapport udarbejdet af tidligere AU-forsker Bjørn Molt Petersen med støtte fra Danmarks Naturfredningsforening. I november rejste den alvorlig tvivl om, hvorvidt der er forskningsmæssigt belæg for den regnemodel, som AU har brugt til deres beregninger af kvælstofudvaskning fra landbruget.

Beregninger som dannede grundlag for, at politikerne via landbrugspakken kunne hæve niveauet for, hvor meget landmændene må gøde deres marker. Da kritikken kom frem i efteråret, bakkede flere AU-forskere først op, men efter universitetsledelsen indkaldte til akut krisemøde om kritikken, har der været stille. Kun professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi har udtalt sig på forskernes vegne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Niels Duus Nielsen
  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
  • Dorte Sørensen
Ejvind Larsen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael W Pedersen

Kære, man behøver ikke at være professor for forstå at, når man hælder gylle ud på jorden der minder et betongulv ( al luften er mast ud af jorden som følge af brugen tons tunge landbrugsmaskiner, så der ikke kan ske en nedsivning) vil gyllen søge mod lavtliggende områder grøfter, vandløb, søer, fjorde, osv, jeg bor selv 10 m fra marker hvor spredes gylle, den kære bonde gider ikke engang nedfælde gyllen i jorden, og kan se hvordan gyllen ligger i store søer på markerne og må vander rundt i gasseerne fra den spredte gylle så man får det fysisk dårligt. Jamen det er med til at skabe arbejde pladser og milliarder ! ! Velbekomme der må skylles i vand nej, det er også fyldt med efterladenskaber fra den kære bonde. Velkommen til den moderene verden.

Der er for mange "fårskere" efterhånden - det ville da også være dumt at indrømme noget...
Ganske som ved vandprøver, så skal der gøres mere og ikke mindre for at følge forureningen. Den holder sig ikke tilbage.

René Arestrup

Hvis det er forkert, vil jeg anfægte at det er forkert, simpelthen fordi mit job, min anseelse og min tryghed er på spil.

Philip B. Johnsen

Fakta!

Regeringen har tilladt brug af mere sprøjtegift, samtidig med total afvikling af randzonerne til vandløb, der skulle beskytte mod udvaskning af fosfor mm. til vandmiljøet og samtidig har borgerne hørt, at de seneste knap 150 år er nedbøren i Danmark steget 20-25 procent, det viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI og Miljøministeriet.

Udgivet af Miljøministeriet/Naturstyrelsen 2014 udgiver generelt om emnet:
Denne rapport analyserer hovedbudskaberne fra delrapport 2 i den 5. hovedrapport fra FN’s klimapanel IPCC med fokus på, effekter, klimatilpasning og sårbarhed med særligt focus på Danmark.

Fra link:
"Oversvømmelser i Europa vil påvirke flere personer, og materielle tab vil blive to- eller tredoblet inden 2080. Den forøgede ekstremnedbør vil resultere i forøget jorderosion og transport af bl.a. fosfor, som derfor i stigende grad udvaskes til vandmiljøet."
Link: http://orbit.dtu.dk/fedora/objects/orbit:134391/datastreams/file_2eb7957...

Problemet er landbruget og regering ikke vil forholde sig til fakta, så forbrugerne bliver ført bag lyset, forbrugerne burde nok tage sagen i egen hånd og købe bl.a. mere økologisk kød, hvis man har råd og boykot det billige masseproducerede danske svinekød, som er skadeligt for klima, miljø og mennesker, så langt væk som i Sydamerika bliver syge af dansk landbrug.

Læs mere om klima og dansk svineproduktion.

Fra link:
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.

Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport."

Link: http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/eu-politiker-vil-have-eu-ind-i-sag...