Baggrund
Læsetid: 5 min.

Ghettoplan kan føre til lukning af børnehaver og vuggestuer

Regeringens plan om at lægge loft over, hvor mange børn fra udsatte boligområder der må være i samme institution, kan føre til lukning af daginstitutioner. Det vil blive dyrt, medføre pladsmangel og modarbejde regeringens mål om at få flere ressourcestærke til at flytte ind i områderne, mener fagforening og lokalpolitikere
Regeringen lægger op til, at der i den gruppe børn, hver institution fremover optager, maksimalt må være 30 procent, der bor i udsatte boligområder. Det kan gøre det svært for institutioner i de udsatte boligområder at få institutionspladserne besat. Her er vi på en boldbane i Vollsmose.

Regeringen lægger op til, at der i den gruppe børn, hver institution fremover optager, maksimalt må være 30 procent, der bor i udsatte boligområder. Det kan gøre det svært for institutioner i de udsatte boligområder at få institutionspladserne besat. Her er vi på en boldbane i Vollsmose.

Gitte Sofie Hansen

Indland
6. marts 2018

Mens regeringen med sin ghettoplan vil tvinge flere børn fra udsatte boligområder i daginstitution, kan selvsamme plan føre til lukning af vuggestuer og børnehaver.

Det bekræfter børne- og socialminister Mai Mercado (K) over for Information. Den mulige konsekvens vækker kritik fra blandt andre fagforeningen Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL).

»Vi mangler i forvejen institutionspladser, særligt i Københavns Kommune. Og hvis det her bliver til virkelighed, hvad vi kan være bekymrede for, vil der komme til at mangle yderligere,« siger Eva Munck Immertreu, der er formand for Lederforeningen i BUPL.

Den potentielle lukning af daginstitutioner fremgår ikke eksplicit af regeringens udspil og har ikke tidligere været nævnt i den offentlige debat om forslaget. Den er en afledt effekt af to elementer i planen.

Dels lægger regeringen op til, at der i den gruppe børn, hver institution fremover optager, maksimalt må være 30 procent, der bor i udsatte boligområder. Det gælder alle daginstitutioner, uanset om de ligger i et villakvarter eller omgivet af betonblokke, og udgør især en udfordring for sidstnævnte.

Regeringen foreslår nemlig samtidig, at børn, der ikke bor i belastede kvarterer, ikke skal kunne anvises pladser i daginstitutioner, »der ligger i tilknytning til udsatte boligområder«.

Børnehaver og vuggestuer i udsatte boligområder vil med andre ord ikke få tildelt nogen børn udefra. Derfor er det kun muligt for dem at leve op til 30-procentskravet, hvis tilstrækkeligt mange forældre fra velfungerende boligområder frivilligt vælger at sætte deres børn i institution i det, der i den brede offentlighed er kendt som ghettoer.

»Det vil betyde, at der vil være nogle institutioner, vi ikke kan fylde op,« siger Eva Munck Immertreu.

»Så bliver der skåret i budgetterne, så forsvinder personalet, og så kan man være nødt til at lukke institutionen. Det er simpelthen et skrækscenarie.«

S: Behov for nuancering

Københavns børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) understreger, at han er enig i målet om mere blandede børnehaver. Men han efterspørger en »nuancering« af regeringens plan.

»Vi risikerer, at der er nogle institutioner, vi ikke længere kan drive,« siger han.

»Det betyder ikke alene flere anlægsudgifter. København, som er presset, fordi der kommer flere børn, skal ud at lede efter yderligere kapacitet. Flere københavnere vil få en hverdag med længere transporttid og nye institutioner, de skal forholde sig til. Så det er ikke ukompliceret.«

Formentlig vil det være et stort antal institutioner, der bliver tvunget til at lukke, hvis regeringens forslag bliver til virkelighed, vurderer Børne- og Unge-rådmand i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF).

»Hvis man vedtager det her, som det ligger, kommer man til at lukke langt de fleste børnehaver i de udsatte boligområder – ikke bare i Aarhus, men i de fleste andre byer. Det er der ikke nogen tvivl om,« siger han.

»Der vil komme massivt pres på pasningskapaciteten. Så skal vi til at bygge nye institutioner, og det bliver dyrt.«

Undergraver ambition

Lukning af daginstitutioner vil ikke kun være et problem på grund af pladsmangel i særligt København og den stigning i antallet af børn på omkring 600, som regeringen forventer vil komme i daginstitution hvert år som følge af planen.

På længere sigt kan lukning af daginstitutioner også være kontraproduktivt i forhold til regeringens ambition om at få flere ressourcestærke familier til at flytte ind i de belastede områder, mener Eva Munck Immertreu. For uden daginstitutioner vil et område alt andet lige være mindre attraktivt for nytilflyttere. Det er Thomas Medom og Jesper Christensen enige i.

»En situation, hvor et sted som Tingbjerg, hvor der immervæk bor mere end 6.000 mennesker, skulle stå helt uden daginstitutioner, giver jo ikke rigtig nogen mening,« siger Jesper Christensen.

Børne- og socialminister Mai Mercado håber at kunne undgå, at det kommer så vidt.

»Vi skal have drøftet hele den konkrete udformning med Kommunernes Landsforening, for der vil være en række spørgsmål, der melder sig. Det vil jeg slet ikke lægge skjul på,« siger hun.

»Jeg synes, det er vigtigt at sige åbent, at til syvende og sidst vil det godt kunne betyde, at der vil være nogle institutioner, som kommer til at lukke – i yderste konsekvens. Men der vil altså være rigtig mange ting, man kan gribe fat i, inden man havner i yderste konsekvens.«

Desuden er det ikke nødvendigvis et problem, hvis nogle institutioner må lukke, mener hun.

»Hvis en institution bliver nødt til at lukke, er det jo, fordi der ikke er tilstrækkeligt mange, der vil søge den. Fordi den ikke er attraktiv nok,« siger hun.

»Og jeg tror, det er rigtig vigtigt at have respekt for forældrenes valg. Så skal man som kommune være opmærksom på at levere nogle rigtig, rigtig gode daginstitutioner.«

Penge på bordet

Hvordan regeringen vil sikre, at daginstitutionerne i de udsatte områder bliver så attraktive, at de kan tiltrække børn udefra, er foreløbig uklart. Det afhænger af drøftelser med Kommunernes Landsforening.

Men Mai Mercado forestiller sig blandt andet, at daginstitutionerne i de udsatte områder kan blive attraktive for forældre udefra ved at have ekstra normering, ved at blive skovbørnehaver eller ved at satse på at have særlige profiler. Ministeren forventer at blive mødt med et krav fra kommunerne om flere penge, »og det er vi selvfølgelig klar til at tage en drøftelse om«, siger hun.

Aarhus-rådmand Thomas Medom ser umiddelbart to løsninger på problemet. Enten kan man modificere 30-procentskravet, så det eksempelvis bliver baseret på børnenes sproglige kompetencer i stedet for på deres adresse – »for der er altså masser af børn i de her områder, som kan bidrage til et godt sprogligt og socialt miljø«, som han siger.

Eller også kan man droppe forslaget om, at ingen børn udefra kan blive anvist en plads i en daginstitution, »der ligger i tilknytning til udsatte boligområder«. Det sidste er ministeren dog ikke umiddelbart åben over for.

»For at sige det helt ærligt: Det tror jeg ikke, der er nogen danske forældre, der har lyst til,« siger Mai Mercado.

– Men de værktøjer vil I jo gerne bruge over for mennesker, der bor i de socialt udsatte boligområder. Hvorfor er det rimeligt at tvinge dem væk fra den lokale børnehave, men ikke rimeligt over for danske middelklasseforældre?

»Jeg synes, vi rammer en rigtig god balance her. For vi får hjulpet nogle børn, som faktisk bliver svigtet i dag, og som ikke får den udvikling, de har brug for.«

»Det store problem er, at man i mange år ikke har gjort noget. At man bare har accepteret, at børn gik hjemme hos mødre, som ikke kunne dansk, og at de overhovedet ikke havde en alderssvarende udvikling, når de kom i skole. Det er jo, fordi vi ikke tidligere har haft en tradition for at målrette initiativerne, som vi gør med den her plan.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Sådan går det når man indfører planøkonomi i alle planer om vuggestuer, skoler, børnehaver og alle de andre velfærdsinstitutioner, som nu skal udsættes for etnisk regulering. Hvorfor ikke kigge på institutionerne hver for sig og så se på, hvilken løsning er den rette i hvert enkelt tilfælde. Der findes ikke nogen standardløsning.

Karsten Aaen, Frederikke Nielsen, Carsten Munk, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Når ghettoen nu skal privatiseres, så skal daginstitutionerne vel også?
Der er masser af plads på Lolland og Langeland til de ubemidlede foragtelige.
Til de som regeringen selv har fattiggjort !!

Karsten Aaen, Frederikke Nielsen, Verner Nielsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Hvad i alverden bilder ministeren sig ind med det udspil her? Et er at man gerne vil have færre ikke etnisk danske(hvordan det så skal fortolkes) pr institution, men at man samtidig vil friholde gammeldanskere og bedsteborgere fra at hjælpe til den udligning, er efter min mening fuldstændig uacceptabelt, og det er endda pænt sagt. Man må da gå ud fra at politikerne handler ud fra hvad de tror danskerne kan lide og hvis det er tilfældet er det vel også "danskernes" forbandede pligt at agere efter det. Så kære forældre i pæne kvarterer og jeres på det tørre så er det tiden at sende jeres børn i institutioner eller søge om det, i kvarterer med mange ikke så godt bemidlede og mangfoldighed. Jeg tror faktisk det kan være berigende for de børn og hermed deres forældre.

Herdis Weins, Karsten Aaen, Frederikke Nielsen, Ole Henriksen, Verner Nielsen, Ete Forchhammer , Hans Larsen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor ikke tvangs udskrive børn fra middelklasse ghettoerne og rigmands ghettoerne til sende deres børn ud i de institutioner, der ligger i fattigmands ghettoerne. På den måde vil der ske en hurtig blanding af befolkningsgrupper - til glæde for samfundet.
Tvang er vel ikke værre for en gruppe end for en anden gruppe - det vil vel også skabe mere lighed for loven.

Herdis Weins, Karsten Aaen, Frederikke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen, Verner Nielsen, Carsten Munk og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Supplerer Dorte Sørensens kommentar: De velbjærgede har også bedre råd til at overkomme længere transporter. Tære på kræfterne til et meningsfyldt hverdagsliv gør lange transporttider lige meget for rig som fattig.
Hvorfor minder det her med at tvinge børn i institutioner der enten ikke har plads, eller ikke er der mon om at sende folk ud på et arbejdsmarked hvis arbejde oftest består i at søge job?

Herdis Weins, Karsten Aaen, Frederikke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Regeringens "Ghettoplan"
Tvinge børn fra "ghettoer", i daginstitutioner
Fagfolk der taler om problematikker
Mai Mercado der taler i floskler
Det løber koldt ned af ryggen på mig

jens peter hansen

Hvad har det det konstante flertal til venstre for midten i København gjort ?? Meget lidt, men vi har nogle rigtig fine bycykler og 30 % går i den private skole. På det sociale område og med hensyn til integrationen er byen en skandale. Vi har en rædselsfuld regering, men vi har et bystyre som er lige så magtarrogant. Højre vil give pisk, venstre vil øh bøh ingenting, men bycykler er en god ting og aftrædelsesløn ligeså.

Karsten Aaen, Flemming Berger og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Og I har slet slet ikke - endnu? indset, fatter og erkendt, at det faktisk lige præcis er det som en plan for denne KVAL-regering! Ud med vuggestuer og børnehaver, så børn kan komme i dem, så børnene kan blive passet, mens mor går på arbejde; hjem til kødgryderne med kvinderne igen!

Lidt til eftertanke.
"Hvide/Sorte" børn, i ghetto med 50/50 fordeling af hvid/sort, leger lige gerne med hvid/sort.
Hvor mange "hvide" børn, i ghetto-løse kommuner som Gentofte, Frederiksberg, Nordsjælland, har indvandrerbørn i omgangskredsen?