Læsetid: 11 min.

»Hold kæft, hvor skulle jeg skrive #MeToo meget, hvis jeg skulle reagere hver gang, mænd på byggepladser råber vulgære ting efter mig«

Debatten om #MeToo har især givet stemme til en kreativ og politisk elite, der har sat seksuelle krænkelser og magtmisbrug på dagsordenen. På kvindernes internationale kampdag har Information talt med 11 unge, der er ved at uddanne sig til maler, frisør eller læser HF. De føler sig ikke som en del af bevægelsen, men de kender alle til krænkelser. Og grænserne for, hvad der er i orden, er ved at rykke sig, fortæller de
Debatten om #MeToo har især givet stemme til en kreativ og politisk elite, der har sat seksuelle krænkelser og magtmisbrug på dagsordenen. På kvindernes internationale kampdag har Information talt med 11 unge, der er ved at uddanne sig til maler, frisør eller læser HF. De føler sig ikke som en del af bevægelsen, men de kender alle til krænkelser. Og grænserne for, hvad der er i orden, er ved at rykke sig, fortæller de

Peter Nygaard Christensen

8. marts 2018

»Nu er jeg ikke feminist eller noget. Men jeg kæmper rigtig meget for, at kvinder skal have de samme rettigheder som mænd. Og vi er også godt på vej,« siger Michelle Kristiane Nielsen.

Hun går på andet grundforløb på frisørskolen på NEXT i København, og vi møder hende for at finde ud af, hvad #MeToo har betydet for danske unge.

Den globale bevægelse har især handlet om elitens kvindekamp og er blevet kritiseret for at forbigå andre vigtige kvindesager. De i alt 11 unge bygningsmalere, HF-elever og frisører, som Information er taget ud for at møde, har da også svært ved at se sig selv i bevægelsen. Omvendt kan de alle fortælle om seksuelle krænkelser og grænser, der ikke bliver respekteret.

Og selv om de ikke vil bruge betegnelsen #MeToo, så vil de gerne skubbe til tabuer og fortælle om deres oplevelse. Fælles for dem er, at de føler, der sker noget i disse år. For hvis folk kan se, at andre også har oplevet noget ubehageligt, kan man måske skubbe til grænserne for, hvordan vi omgås hinanden, siger de.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Katrine Damm
  • David Zennaro
  • Niels Duus Nielsen
  • Jørgen Wind-Willassen
  • Ejvind Larsen
Viggo Okholm, Katrine Damm, David Zennaro, Niels Duus Nielsen, Jørgen Wind-Willassen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nike Forsander Lorentsen

Elitens kvinder? Jaha, er de så historieløse disse unge kvinder, hvad med suffragetterne de kom jo fra bedre og overklass. Arbejderklassens kvinder var så overbebyrde med arbejdet der hjemme og hårt arbejde på fabriker med lange arbejdsdage hver dag den gang. Senere Womens Liberation, Rødstrømper og Lesbisk bevægelses kvinder også bekvindet med kvinder under universitet uddannelser og lignende. Men også kvinder fra arb. klassen som tog sig tid for et viktigt arbejde som kvindekamp før rettigheder.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det ville være utrolig dejligt, hvis vi stedet for at være objekter for hinanden kunne blive respekterede individer.
At gøre andre mennesker til objekter er nedværdigende, men at holde af andre mennesker er opbyggende for begge parter.
Hvis vi kunne begynde at tale om kærlighed i stedet for fysisk udfoldelse, så ville vi være godt på vej.
Ved at fremstille sig selv som modeller (det fysiske udtryk), er vi godt på vej til at gøre os selv til objekter i stedet for individer.
Salg af både det ene og det andet anvender modeller i stedet for mennesker. Således er hele den kommercielle verden objektiviserende, reducerende og nedværdigende for os alle.

Lillian Larsen, Viggo Okholm, Karsten Aaen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Povl Jensen, Steen Bahnsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Både suffragetter og arbejderkvinder kæmpede for skugestilling læs Pia Friis Laneth bog, " Da kvinder og tyende blev birgere". Den beskriver det fint.

Lad mig lige rette en misforståelse her; den omtalte unge kvinde, går aldeles ikke på andet grundforløb! Hun går på det der hedder Grundforløb 2, som er for unge, der har været væk fra folkeskolen i mere end et år! og som så starter på teknisk skole, på en frisøruddannelse f.eks., på GF2, som det hedder, hvis de altså har været væk fra folkeskolen i mere end et år efter 9.klasse.

Ift. det en de kvindelige bygningsmalere fortæller om, hvordan en mand havde chikaneret hende, og så har han fået en advarsel, så tror jeg ikke, at denne kvindelige bygningsmaler kender til, at det at få en skriftlig advarsel rent faktisk er en meget, meget alvorlig sanktion. Og som bl.a. skal sørge for at, manden der har opført sig upassende, straks skal holde med den opførsel.

Robert Ørsted-Jensen

Nej gu er det ej - det hsr hidtil været kvinder ofte jævnlige folk - der retter anklager mod en elite af mandlige misbrugere. Oprøret er kun elitært hvis man gør det elitært - dee er al mulig grund til og ingen der forbyder at flere kvinder deltager.

Men hvad kan være grunden til at det meat er kendte der bruger det? Vi hører sjældent om anklager mod mænd der ikke er hyperrige eller hypersuccessfulde.

Erik Vestergaard

"Dejligt" at høre Ida Langhoff's historie. Ja misforstå mig ret. Sikke en spade ham der. Jeg håber hun alligevel tog fat i fagforeningen, for her har hun da en klar sag, og de er dygtige til at til at håndtere den slags.
Den slags vil jeg gerne være med til at kæmpe imod!
Det jeg frygter er, at set fra min verden er #MeToo kampagnen så unuanceret at hendes historie let drukner i mængden af mere eller mindre betydningsfulde hændelser som ofte også medbringer en bred beskyldning overfor "mænd" generelt.
Trætheden overfor det er stigende, og risikoen for at fjerne fokus fra de relle hændelser ligeså. Resultatet er uundgåeligt en uønsket polarisering af kønnene.
Personligt kom jeg styrket ud af 70'erne kvindekamp. Jeg havde ikke svært ved at solidarisere mig med kravet om stop af dobbeltarbejde, uligeløn og mandsdominans generelt. Jeg har siden nydt et ligeværd, der i lange perioder har sprudlet uddannelsesmæssigt, politisk, foreningsmæssigt og på mange andre områder. Jeg har ikke vurderet os som forskellige køn af forskellig værdi, hverken arbejdsmæssigt eller politisk.
Det skal jeg da lige love for at #MeToo kampagnen tvinger mig ind i, og det gider jeg faktisk ikke.
Så mit råd er: Luk #METOO og #FOKUSER

Robert Ørsted-Jensen

Det skal jo starte et sted, og skuespillere er et sted hvor dette har foregået i århundrede. Men det er også det sted hvor opgøret har de bedst tænkelige muligheder for at opnå opmærksomhed og skabe en politisk bevægelse der for positive konsekvenser for alke kvinder. Vær glad det er op til dig om det skak forblive “elitært” som det påstås, vær modig og hold op med at finde dig i det og det vi sprede sig ud i alle hjørner af samfundet.