Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ida Auken om den svækkede Miljøstyrelse: »Det er trist ud over alle grænser«

Demokratiet er på spil, når man rykker ministerbetjeningen væk fra Miljøstyrelsen og helt tæt på miljøminister Esben Lunde Larsen i departementet. Det mener tidligere miljøminister Ida Auken, som siger, at der er brug for virkelighedsnær, ikke ministernær, rådgivning på miljøområdet
Ida Auken (R), der selv var miljøminister fra 2011 til 2014, begræder rundbarberingen af Miljøstyrelsen. »Omorganiseringen er et klart signal til alle medarbejdere om, at Esben Lunde Larsen vil sætte politiske interesser over faglige hensyn. Det kan ikke tolkes anderledes,« siger hun.

Ida Auken (R), der selv var miljøminister fra 2011 til 2014, begræder rundbarberingen af Miljøstyrelsen. »Omorganiseringen er et klart signal til alle medarbejdere om, at Esben Lunde Larsen vil sætte politiske interesser over faglige hensyn. Det kan ikke tolkes anderledes,« siger hun.

Jens Dresling

Indland
7. marts 2018

»En opsplitning i atomer.«

Sådan beskriver tidligere miljøminister Ida Auken fra De Radikale den seneste udvikling i sit gamle ministerium.

Som Information skrev i lørdags, flytter miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) alt ministerbetjening, lov- og bekendtgørelsesarbejde fra Miljøstyrelsen til departementet, helt tæt på ministeren selv. Det sker samtidigt med, at Miljøstyrelsen udflyttes til Odense og 150 medarbejdere rykkes fra styrelsen til departementet.

»Det er en markant svækkelse af det faglige fokus i ministeriet og en opgradering af de politiske interesser. Styrelsen er jo garanten for, at tingene holdes fagligt og virkelighedstro, mens departementet har blikket stift rettet mod ministerens interesser,« siger Ida Auken.

»Hvis ingen taler fagligheden i miljøets sag, er det i sidste ende vores drikkevand, luft og natur, som kommer til at betale regningen. Og konsekvenserne kan mærkes med det samme.«

Ida Auken, der var miljøminister for SF fra oktober 2011 til februar 2014, kalder udviklingen »et hårdt slag mod miljøbeskyttelsen i Danmark«.

»Det er ikke småting, man som miljøminister får betroet ansvaret for, og så behandler man det på den her måde. Det er ikke ansvarligt.«

Danmark mister indflydelse

Information bragte tirsdag et åbent brev til Esben Lunde Larsen fra en tidligere medarbejder i Miljøstyrelsen.

»Når du og regeringen flytter medarbejdere fra faglige styrelser til politiske departementer, handler det ikke om arbejdspladser, men om at udøve benhård politisk kontrol af det faglige, retoriske spin i ministeriernes pressemeddelelser kamufleret som ’en faglig styrkelse af departementet’ og ’en bedre fordeling af arbejdspladser i Danmark’,« skriver den tidligere ansatte om den nye arbejdsdeling på hendes gamle arbejdsplads.

Adskillige anonyme medarbejdere udtrykker også bekymring, faglig frustration og vrede over beslutningen.

Som tidligere leder af Miljøministeriet kan Ida Auken godt forstå den udbredte utilfredshed blandt de ansatte.

»Omorganiseringen er et klart signal til alle medarbejdere om, at Esben Lunde Larsen vil sætte politiske interesser over faglige hensyn. Det kan ikke tolkes anderledes. Det er modigt, at en står frem med navns nævnelse. Det kan ministeren ikke undgå at forholde sig til. Normalt vil jeg sige, at anonyme udtalelser er en uskik, men så mange markante udsagn vidner om en styrelse, der er oprigtigt bange for, at miljøet betaler regningen,« siger hun.

De nuværende og tidligere ansattes kritik af udviklingen i Miljøstyrelsen er alvorlig og helt nødvendigt at lytte til, mener Ida Auken.

»Miljøstyrelsen har været kendt for sin høje faglighed og troværdighed. Men hvis man begynder at politisere fagligheden, så mister styrelsen sin troværdighed. Det kan gå ud over hele Miljø- og Fødevareministeriet. Og så er demokratiet på spil, hvis man ikke længere kan stole på myndighederne,« siger hun.

Når Miljøstyrelsens fagfolk udflyttes, rykkes over i departementet og fratages ansvarsområder, kan det gå ud over Danmarks internationale indflydelse, frygter Ida Auken. 

»Danmark er et lille medlemsland af EU, men vi har haft stor indflydelse på eksempelvis kemiområdet, hvor vi har været med til at sikre forbud mod krom (allergifremkaldende metal, red.) i læder og bisphenol A (hormonforstyrrende stof, red.) i sutter. Det skyldes, at vi har haft høj faglig troværdighed og har stillet med dygtige fagfolk fra Miljøstyrelsen, som virkelig kunne substansen. Jeg frygter for den indflydelse, når fagfolkene stækkes,« siger hun.

Den manglende uafhængige fagvurdering i Miljøstyrelsen kan også blive en dårlig forretning, argumenter hun.

»Det har sparet danskerne for penge, at dygtige fagfolk på miljøområdet har lavet faglig stærk regulering. Danmark har kunnet afholde sig fra at betale lige så store regninger som andre lande for eksempelvis jord- og vandforurening. Det skyldes netop, at vi har haft mange kompetente fagfolk til at rådgive om miljøpolitik.«

Politik over faglighed

Arbejdsdelingen mellem Miljøstyrelsen og departementet var anderledes, da Ida Auken var miljøminister. Dengang var Miljøstyrelsen større og havde ansvaret for ministerbetjening og lovforberedende arbejde, mens departementet blev holdt småt. 

Politiske visioner blev afprøvet, kvalificeret og rettet til i styrelsen, fortæller Ida Auken, som har oplevet at måtte opgive en ambition om partikelfiltre på biler, fordi den faglige vurdering i Miljøstyrelsen var, at filtrenes effekt var begrænset.

Sådan vil det ikke være, når departementet vokser i bemanding og ansvar, frygter hun. 

»Nu er der fare for, at man laver øvelserne på skrivebordet. Men hvis faglige hensyn og politiske ambitioner ikke stemmer overens, kan man jo ikke lave om på virkeligheden. Man er nødt til at ændre politikken. Der er brug for virkelighedsnær, ikke ministernær, rådgivning,« siger hun. 

»Men det virker Venstre og Esben Lunde Larsen ikke til at bryde sig om. Skandalen om de sminkede tal bag landbrugspakken viser, hvad konsekvenserne er, når politik prioriteres over faglighed. Det her er så næste skridt i den retning, og nu rodes faglighed og politik endnu mere sammen. Det er trist ud over alle grænser.«

Ifølge professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Jørgen Grønnegård Christensen er udviklingen i Miljøstyrelsen »en normalisering af ministeriets organisation«.

»Det er oplagt, at ministeren gerne vil have betjening og lovforberedende arbejde geografisk og organisatorisk tæt på sig. Og det er helt legitimt at flytte de opgaver til departementet,« sagde han i lørdagens udgave af Information.

Det anerkender Ida Auken. Men netop miljøpolitik kræver en stor styrelse med erfarne uafhængige fagfolk, mener hun.

»Miljøområdet er teknisk svært. Der er så meget faglighed, som ikke kan diskuteres politisk. Et stof bliver jo ikke mindre giftigt af, at man forhandler om det. Det har været unikt for Miljøministeriet, at en bred skare af fagligheder har kunne give dygtig rådgivning til en minister, der så kan træffe politiske beslutninger med fagligheden liggende foran sig. Det ødelægger man nu.«

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har ikke ønsket at kommentere kritikken. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg kan gigt forstå din harme Ida Auken.
Her er et forslag, der i alt væsentlig kan løse problemet.
Genfremsæt lovforslag om ophævelse af undtagelserne i aktindsigt, lov 606.
Jeg tænker både Enehedslisten og DF stadig har det liggende.

Lillian Larsen, Torben Skov, Mona Blenstrup, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Verner Nielsen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Tue Romanow og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Ministeren kan gøre livet surt og besværligt for offentligheden men han kan ikke gemme sig bag en offentlighedslov for Ida Auken og øvrige folketingsmedlemmer. For når det gælder spørgsmålet om ministres åbenhed overfor folketinget, er det allerede bestemt i Grundloven ( par. 53 ), at folketinget kan begære ethvert offentligt spørgsmål til behandling og afkræve ministrene svar. Dette kan ingen ny lov ændre - Grundloven er som bekendt uovervindelig.

Mona Blenstrup, Verner Nielsen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Tue Romanow, Torben Bruhn Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Så kære S og Ida Auken. Gå nu til biddet i stedet for at nøjes med at udtrykke jeres mishag eller utilfredshed, hvis ellers det er sådan i reelt har det.
Gå ombord i ministeren, fremsæt spørgsmål i salen, foreslå revision af mørkelægningsloven. Bliv konkrete, sæt noget på spil.
Husk man (I) kendes på sine/jeres handlinger

Torben Skov, Mona Blenstrup, Egon Stich, Kim Folke Knudsen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Steen Obel, Hanne Ribens, Henrik holm hansen, Mogens Holme, Michael W Pedersen, Verner Nielsen, Hans Larsen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg ser med skepsis på løfter fra Politikerne: Klog af skade, historien skræmmer.
Men Kære Ida Auken RV vil du love os alle her, at såfremt Det Radikale Venstre nogensinde skulle komme i Regering igen, så ruller i hvert og et af Esben Lunde Larsens Miljøforslag tilbage igen. Det Radikale Venstre holder fast i dette løfte også, hvis Socialdemokraterne får uld i mund og begynder at blive tvetydige ?