Læsetid: 7 min.

At købe jorden tilbage er en ny form for børneopsparing

Med en deltagerpris på 150 kr. om måneden vil nyt initiativ sætte gang i opkøb af små landbrug for at etablere bæredygtige andelsgårde
På Samsø har lokale kræfter stiftet Jordbrugsfonden SamsØkologisk, som via aktietegning gjorde det muligt i 2016 at opkøbe den første gård på øen, den økologiske planteavlsbedrift Yduns Have.

På Samsø har lokale kræfter stiftet Jordbrugsfonden SamsØkologisk, som via aktietegning gjorde det muligt i 2016 at opkøbe den første gård på øen, den økologiske planteavlsbedrift Yduns Have.

Ulrik Hasemann

16. marts 2018

Landet skal vindes tilbage, én bondegård ad gangen.

Det er filosofien bag endnu et projekt, der vil mobilisere penge og engagement til at sikre overlevelse og omstilling af det danske landbrug, der i dag er plaget af gæld og ifølge initiativtagerne på kollisionskurs med naturgrundlaget.

»Vi ser projektet som en ny børneopsparing, en måde at sikre vore børn og børnebørn sunde fødevarer, et bedre klima og en større biologisk mangfoldighed,« siger Rasmus Willig, sociolog og en af kræfterne bag projektet Andelsgaarde, der søsættes med en stiftende generalforsamling i København den 21. marts.

Andelsgaarde er det tredje større projekt, der vil bane vej for, at danske landbrug kan videreføres på økologisk grundlag og med folkelig deltagelse i en tid, hvor store finansielle investorer fra ind- og udland er begyndt at rykke ind og overtage ejerskabet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • John Hansen
 • Torsten Jacobsen
 • Lillian Larsen
 • C Munk
 • Werner Gass
 • Ruth Gjesing
 • Thomas Olsen
 • Maria Francisca Torrezão
 • Hans Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Lise Lotte Rahbek
 • Klaus Engelholt
 • Ejvind Larsen
 • Randi Christiansen
John Hansen, Torsten Jacobsen, Lillian Larsen, C Munk, Werner Gass, Ruth Gjesing, Thomas Olsen, Maria Francisca Torrezão, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Klaus Engelholt, Ejvind Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Men.. der er jo optakt til parallelsamfund?? :-o

Lillian Larsen, Torben Skov, Flemming Berger, C Munk, Thomas Olsen, Helene Kristensen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kan du ikke sende et link så man kan melde sig ind i den nye forening Andelsgaarde? Det mangler i artiklen og er svært at finde på nettet. Skønt hvis du vil hjælpe.

Mona Blenstrup, Lillian Larsen, Pernille Hansen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

sammen med coop-bank og coop.crowdfunding - mange bække små gør en stor å - som man sige ude på landet.

Det er ganske let at blive både opgiven og led ved dagens politikere. Og der er ingen tvivl om, at et parallelsamfund, hvor man handler eller byttet udenom det officielle sytem vil rysten statsdannelsen.

Hvis man virkelig vil være part i sit eget parallelsamfund, kan man springe direkte ind i det. For der er faktisk nogen, der har dyrket deres eget lille samfund i en del år - og med succes endda.
Se her: https://www.tamera.org/

Lillian Larsen

Man må kunne gøre noget tilsvarende med huse, både til børnefamilier, enlige og hjemløse.
Findes det allerede?

@ Lillian Larsen,

Jeg ved ikke helt, hvad du mener. Men jeg ser flere andre muligheder:

- Du kan i princippet etablere dit eget lille og lukkede samfund i Danmark sammen med andre, og samtidig blive boende i dit hus. Det bliver en form for lukket pengeløs økonomi, hvor man indgår i en fælles kooperativ virksomhed, som man både sælger til, køber fra og arbejder for. Er man 200-250 deltagere i kooperationen, bør den kunne hænge sammen, og opstår der flere kooperationer, kan de samarbejde.

- Du kan sammen med andre købe en række marker med bolig boliger, og i princippet gøre det samme som i Tamera. I det sydlige Ungarn kan du købe en sådan mark med bolig for omkring 20.000 EUR. Og er det ikke mark nok, kan man købe mere for omkring 6.000-10.000 EUR, men da skal boligen moderniseres kraftigt.

- Du kan tage kontakt med Tamera, for måske kan de tilbyde dig og din familie en plads.

Men i et moderne samfund er det ikke nok, at en borger arbejder, og betaler skat. For at det hele hænger sammen i et kredsløb, er det også nødvendigt, at borgeren konsumerer - altså køber varer og/eller tjenester for sine penge.
Og hvis blot nogle få procent af borgerne stopper med at konsumere, vil det moderne samfund få alvorlige problemer, og regeringerne må handle i overensstemmelse med borgernes forventninger.

Tilbagekøb.

FANTASTISK ide.

Tilbage til 90érne og de 50000 småbrug med hver 30-50tdr jord.
Man kunne sågar forstille sig, det enkelte smålandbrug, tegne kontrakt, direkte med sit supermarked.
Llevering af fåre-,kalve-grisekød, grøntsager, kyllinger, mælk, æg og mm.
Friske fødevarer, direkte fra gården.

Hidtil, har det jo været sån`, at landmændene, har udvidet, opkøbt gårde og mere jord, i stedet for betale skat (investering).
Så længe de kunne holde på med det, gik det fint for den enkelte landmand.
Men, alle burde have set, en sådan "model", fremadskridende, i sidste ende, ville ende med kun een mægtig landmand.
Tidspunktet kom da også, da regningen skulle betales.
Der er ingen gårde, ingen jord yderligere, at købe, og med den størrelse et landbrug i dag har vokset sig til, efter de mange opkøb,
begynder der falde store skatte-regninger.

Og gæt engang, NEJ, de kan ikke betales, og rabundus det går.
De forgående 20år, er nærmest at betragte som parodi, for det danske landbrug.
I den periode, har det gået op i penge,investeringer, afskrivning og herremandsdrømme.
Men hvor hulen blev landbruget af?
Eneste eftermæle er, stanken fra de 25mio grise der produceres, på VORE-ALLES jord, for derefter transporteres til udlandet (østeuropa) for viderbehandling på østeuropæiske arbejdspladser.

Eftervirkningen, for nogle få landmænd kunne tjene penge og "deres" politikere føle sig vigtige,
blev forurenet jord og grundvand. Ingen tak for det.

MAGESKIFTE. Nye må til, så rigtig god ide med "tilbagekøb" (og forhåbentlig til prisen, jorden er nedskrevet til)