Læsetid: 4 min.

Kritiker fastholder: Lovforslag forringer adgang til aktindsigt

Et lovudkast, der skal ændre på den omstridte ministerbetjeningsregel i Offentlighedsloven, kommer til at øge adgangen til aktindsigt. Det skriver Justitsministeriet i et notat som svar på kritik fra jurist og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen. Men han fastholder, at lovforslaget forringer mere end det forbedrer.
Jurist og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen mener ikke, at der med et nyt lovforslag kommer mere ret til aktindsigt, tværtimod vurderer han, at der kommer nogle yderligere begrænsninger i retten til aktindsigt

Jurist og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen mener ikke, at der med et nyt lovforslag kommer mere ret til aktindsigt, tværtimod vurderer han, at der kommer nogle yderligere begrænsninger i retten til aktindsigt

Sigrid Nygaard

20. marts 2018

Et lovudkast fra Justitsministeriet vil lette – og ikke forringe – adgangen til aktindsigt.

Det skriver Justitsministeriet i en syv sider lang såkaldt udleveringsnotits, hvor det svarer på jurist og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensens kritik af et lovforslag, som vil ændre på den omstridte ministerbetjeningsparagraf i Offentlighedsloven.

Justitsministeriet har længe været under pres for at ændre på ministerbetjeningsreglen, da alle partier bortset fra Socialdemokratiet og Venstre har udtrykt, at de er kritiske over for den nuværende bestemmelse. Særligt De Radikale og SF har i forligskredsen presset på for at få ændret reglerne, så der sikres en større grad af åbenhed.

Derfor vakte det også opsigt, da Oluf Jørgensen i februar i Information kritiserede et lækket lovudkast fra Justitsministeriet for ligefrem at forringe offentlighedens mulighed for indsigt i stedet for at udvide den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • John Damm Sørensen
  • Anne Eriksen
  • Bjarne Andersen
Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, John Damm Sørensen, Anne Eriksen og Bjarne Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Krister Meyersahm

Når det gælder spørgsmålet om ministres åbenhed overfor folketinget, giver det ingen mening at regulere det i lov. Det er allerede bestemt i Grundloven ( par. 53 ), at folketinget kan begære ethvert offentligt spørgsmål til behandling og afkræve ministrene svar. Ministrene skal, hvad enten de vil eller ej svare.

John Damm Sørensen

Jeg kan kun fremhæve Miljøoplysningsloven igen. Dens rækkevidde er selv Folketingets Ombudsmand med næsten 20 års forsinkelse blevet opmærksom på, ikke desto mindre nægter Justitsministeriet forsat, at forholde sig til den i sagen om aktindsigt i Offentlighedskommissionens dokumenter.

Nuværende praksis viser bare, at ministrene også kan vælge ikke at svare, at svare udenom, kun at svare delvis eller direkte at lyve.
Dette kan kun undgås hvis folketinget og offentligheden har fuld adgang til samtlige dokumenter i sagen og dermed kan dokumentere de misvisende svar.
Intet over eller ved siden af Folketinget!
Men i realiteten er det ministeren der bestemmer hvad Folketinget skal have indsigt i.
Det er sikkert grunden til at vi almindelige borgere spørger os en gang i mellem om folketingets medlemmer ikke kan læse hvad de siger ja til, hvad den lovtekst de vedtager indeholder af muligheder til at forvalte mod de anpriste hensigter med loven.
Som det foregår nu så kan man med fuld berettigelse sige: De ved ikke bedre!

John Damm Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar