Læsetid: 3 min.

Den nye S-formand i KL har en »lort« liggende på sit bord

Fagforeningerne håber, at den nye mand på formandsposten i Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), vil løsne op for den truende storkonflikt. Men socialdemokraterne har indtil videre ingen anden interesse end at flyve så lavt som muligt
Fagforeningerne håber, at den nye mand på formandsposten i Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), vil løsne op for den truende storkonflikt. Men socialdemokraterne har indtil videre ingen anden interesse end at flyve så lavt som muligt

Kim Haugaard

7. marts 2018

Kan en socialdemokrat gøre en forskel? Både fagforeninger, politikere fra rød blok og sågar skolelederne har forsigtige forventninger til den nye socialdemokratiske formand for Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard, der formelt ventes at blive valgt på KL’s topmøde i Aalborg torsdag.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at Jacob Bundsgaard, der bliver kommende formand for KL, har lyst til at have sådan en lort liggende på bordet, der ikke bliver taget hånd om,« sagde formanden for skolelederforeningen, Claus Hjortdal, for nylig og mindede om, at der rundt om i byrådene er et ønske om »at få landet det her«.

Det drejer sig selvfølgelig om de offentligt ansattes overenskomster. Tirsdag udsendte Danmarks Lærerforening og BUPL strejkevarsel for ca. 11.000 lærere og pædagoger, og senere onsdag skal KL på et møde beslutte, hvor omfattende den lockout, organisationen har en klar politik om, er modsvaret på en strejke, skal være.

Der er ingen tvivl om, at de ansvarlige borgmestre og udvalgsformænd rundt om i kommunerne er godt og grundigt trætte af alle de aflyste omsorgstimer, eksaminer i folkeskolen og læseferie i gymnasierne, de skal håndtere, hvis storkonflikten bliver en realitet.

Demonstration om overenskomstforhandlinger i København den 22. februar. Siden er situationen spidset til, og nu har de offentligt ansatte givet konfliktvarsel.
Læs også

Til gengæld er der er ikke meget, der tyder på, at KL skulle skifte strategi, fordi de skifter formand. Dels har KL’s bestyrelse – som efter kommunalvalget skiftede i rød bloks favør, men hvor mange medlemmer fortsætter i næste periode – fastlagt det politiske mandat, som KL’s chefforhandlere hidtil har fulgt. Dels er der tradition for at kommunepartierne, Venstre og Socialdemokratiet, står last og brast. Og der er foreløbig ingen vaklen i geledderne internt i KL’s bestyrelse blandt socialdemokraterne.

Ganske vist er man i KL møgirriteret over, at forhandlingerne om de statsansattes overenskomst brød sammen, bl.a. fordi Moderniseringsstyrelsen har fået hidset modparten op ved at spille den betalte pause på banen. Et område, der ikke har den store betydning på kommunale arbejdspladser. Men derfra og til, at der skulle være en generel uvilje mod Moderniseringsstyrelsen og Finansministeriets ønske om at få mere velfærd for pengene ved at gå efter de offentligt ansattes overenskomster, er der et stykke vej.

Det er jo kommunerne, der skal betale regningen, hvis de giver større indrømmelser på løn og lærernes arbejdstidsaftale, end regeringen vil dække ind ved de årlige budgetforhandlinger.

Nye toner

Lærerformand og chefforhandler, Anders Bondo Christensen, var ellers stærkt begejstret for en leder i den socialdemokratiske netavis, Pio, lørdag, som han på twitter opfordrede alle med interesse i overenskomstforhandlingerne til at læse. Lederen påpegede, at de offentlig ansattes ret til at forhandle overenskomst er på spil, og udpegede Moderniseringsstyrelsen til skurken. Det er nye toner i S-kredse.

Men chefredaktør, Jens Jonatan Steen, har tilsyneladende hverken inkasseret opbakning eller afklapsning – kun fra innovationsminister Løhde (V). Der er radiotavshed blandt socialdemokrater om den truende storkonflikt. Til gengæld er man optaget af ghettoer og udlændingeudspil og har ingen interesse i at puste til et dillema, der hurtigt nok kan vokse sig stort.

Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, advarer da også om, at overophedning og en faretruende mangel på arbejdskraft vil skade dansk økonomi og det opsving, der er i gang.
Læs også

En S-borgmester fra Halsnæs har opfordret parterne til at undgå konflikt i de lokale medier, og en S-skoleudvalgsformand fra Randers, der selv er lærer, har udtalt, at han støtter sine kolleger. Men der er alligevel bekymring for, om et kritisk bagland og S-borgmestrene vil blive ved med at holde mund. I hvert fald skulle der være forsøgt at formidle et budskab rundt i det socialdemokratiske bagland om at holde lav profil i forhold til konflikten.

Jesper Kiel, Enhedslisten nuværende medlem af KL’s bestyrelse, er til gengæld åbent kritisk over for KL’s beslutning om at lockoute de offentligt ansatte, hvis modtrækket bliver så omfattende, som chefforhandler Michael Ziegler har luftet.

»Man afsporer forhandlingsmodellen, hvis det første skridt, man overhovedet tager, sigter imod at få regeringen til at gribe ind. Og det vil man jo gøre, hvis alting lukker,« siger han.

Indtil videre mødes parterne i Forligsinstitutionen. Men skulle det komme til en storkonflikt senere på foråret vil presset kun vokse på Socialdemokratiet. Valget vil stå mellem at være ’ansvarlig’ og støtte regeringen i et muligt indgreb, som det formentlig eneste parti i rød blok, og med Dansk Folkeparti som en joker, der kan springe ud til fordel for lønmodtagersiden. Eller lade en svag borgerlig regering tage skraldet tæt på et kommende folketingsvalg.

Serie

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Kortene er lagt - vi befinder os faktisk i en "politisk situation".

Kæmp med alt det du har og kan. Vi der igennem vores arbejde skaber grundlaget - har intet at miste derved - tværtimod!

Overenskomstkampen bør også afstedkomme et nyvalg til politiske forsamlinger i dette land.

Stop afviklingen af demokratiet, kæmp for Den danske Model.

Aktioner, demonstrer, og strejk -
indtil der opnås lydhørhed for vores krav!

Ole Bach, Egon Stich, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Bernd Åke Henriksen, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det ville være godt , hvis Århus borgmesteren turde gå imod sin partitop og mange andre og kræve, at lærerne igen fik en arbejdstidsaftale som de kunne leve med og give en god undervisning ud fra til glæde for fremtidens børn.

Ole Bach, Karsten Lundsby, Pernille Hansen, Alvin Jensen, Bjarne Andersen, Josephine Kaldan, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Socialdemokraterne må til at genopfinde solidariteten !!

Karsten Lundsby, Pernille Hansen, Verner Nielsen, Alvin Jensen, Bernd Åke Henriksen, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Josephine Kaldan, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen og Nina Erbs anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Det er mig en gåde at fagforeningerne stadig tror på og støtter Socialdemokraterne, det var S der startede angrebet på den Danske model, det var S der indførte arbejdende fattige ( nytte job ) uden ret til fagforening og overenskomst eller uden rettigheder overhoved.

Ole Bach, P.G. Olsen, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Josephine Kaldan, Karsten Lundsby, Kim Øverup, Henrik Klausen, Eva Schwanenflügel, Olav Bo Hessellund, Verner Nielsen, Alvin Jensen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

problemet med S er at de sigter imod brede forlig hen over midten, (forærer venstre en vetoret) de tør ikke længere være et rødt parti og lave politik med venstrefløjen, primært på grund af DF´s succes med årtiers propaganda-løgne som dæmoniserer indvandrere, man har skabt et falsk billede af at indvandring er en trussel, og en del mennesker er begyndt at mene at truslen er reel, og synes derfor indvandring skal stoppes, når en løgn gentages ofte nok vil den blive sandhed for nogle,
når mennesker som er pressede får at vide at årsagen er nogen bestemte er der jo basis for fjendskab, og hvis man fortæller dem at det er løgn, og at nogle andre er skyldige vil de ikke lytte, men det er altså borgerlig politik som gør at så mange er pressede og ikke indvandrere,
men det kan jo være svært at forstå at politikere kan være kyniske, og med vilje forringe andre menneskers liv, men alle besparelser, stramninger, og nedskæringer er udtryk for nyliberale ideer om minimumsstaten - direkte sagt ideen om at samfundet ikke skal hjælpe nogen men at alle skal klare sig selv, de er absolut ikke udtryk for nogen økonomisk nødvendighed, faktisk gavner de ikke engang økonomien, er jo ret logisk at når man gør en stor gruppe fattigere vil efterspørgslen falde, og det er også ret logisk at det ikke hjælper at de rige får flere penge, for deres efterspørgsel har jo aldrig været begrænset af pengemangel, så grunden til at krisen har trukket lidt ekstra ud i DK er venstres politik, og i dag er der fuldt blus på økonomien, så at vedblive med at skære ned må altså være ideologisk begrundet, og det er skadeligt for samfundet.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Pernille Hansen, Verner Nielsen, Alvin Jensen, Bjarne Andersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Eva S. - det forudsætter. bare at soc.dem. afskriver deres bekendelse til konkurrencestaten. Man kan ikke blæse og have mel i munden på samme tid.

Ale synes at glemme at strejke og lockout er en integreret det af den danske model. Man kan altså ikke hylde modellen og samtidig skrige skingert op, når modellen bringes i anvendelse.