Læsetid: 3 min.

Præst kendt skyldig i seksuelle krænkelser af unge

Tirsdag blev der afsagt dom i sagen, hvor en præst fra frikirken Byens Kirke i Silkeborg blev kendt skyldig i at have seksuelt krænket otte unge medlemmer af sin menighed
7. marts 2018

Det var en enig domsmandsret, der tirsdag idømte en præst tre og et halvt års ubetinget fængsel for at have misbrugt sin position som ungdomspræst og betroet underviser til seksuelt at krænke otte tidligere medlemmer i Byens Kirke i Silkeborg.

Som beskrevet i tirsdagens Information omhandler sagen otte forurettede, som præsten nu er dømt for at have krænket seksuelt i perioden fra 2006 til 2011, hvor han var præst og leder af kirkens ungdomsafdeling. I tre af forholdene er der ifølge anklageskriftet tale om, at de unge har været under 15 år. I de resterende forhold har de unge været over 15 og under 18 år.

De fleste og mest alvorlige seksuelle krænkelser er foregået, mens de unge medlemmer har været over den seksuelle lavalder. Derfor har den såkaldte »skolelærerparagraf«, straffelovens § 223, været central i sagen. Paragraffen hæver den seksuelle lavalder til 18 år, hvis personen, der udøver krænkelserne, har fået betroet den unge til undervisning eller opdragelse, og hvis personen »under groft misbrug af en på alder og erfaring beroende overlegenhed forfører en person under 18 år til samleje«.

Krævede maksimal straf

Anklager Mette Møller og præstens forsvarer, Anne-Mette Larsen Rahbek, havde i deres afsluttende procedurer i sidste uge krævet vidt forskellige domsfældelser. Anklageren mente, at præsten skulle idømmes fire års fængsel, hvilket er den maksimale strafferamme ifølge § 223.

Præstens forsvarer mente til gengæld ikke, at præsten havde gjort noget strafbart. Ifølge sin egen forklaring havde han først haft et seksuelt forhold til de unge, efter at de var fyldt 15 år, og disse forhold var angiveligt præget af total frivillighed og gensidig lyst. Desuden havde han ikke en leder- eller undervisningsrolle i kirken, og han kunne derfor ikke dømmes efter paragraf 223, sagde advokaten, der derfor krævede ham frikendt.

Anklageren opfordrede til, at præsten skulle udvises til USA. Han har tidligere haft dobbelt statsborgerskab, da hans mor er amerikaner, og han frasagde sig i 2017 sit danske statsborgerskab. Endnu et krav fra anklageren gik på, at præsten skulle fratages muligheden for at arbejde med unge under 18 år og heller ikke have lov til at have unge under 18 til at opholde sig på hans ejendom uden politiets tilladelse. Dette forhold gælder dog ikke præstens egne børn.

Imødekom alle anklagerens krav

Retten efterkom alle punkter i anklager Mette Møllers krav og fandt også præstens forklaring om, at ingen af krænkelserne var sket, mens de unge var under 15 år, for utroværdig. Retten lagde blandt andet til grund, at de unges vidneforklaringer har været troværdige og detaljerede, og retten fandt det bevist, at de unge medlemmer i kirken, som alle var stærkt troende, så op til præsten og gjorde, hvad han bad dem om.

Retten vurderede ligeledes, at præsten i et meget betydeligt omfang udnyttede sin alder og fysiske og psykiske overlegenhed i forhold til de unge medlemmer.

»Endeligt må det lægges til grund, at tiltalte, som anført i anklageskriftet, begik en lang række seksuelle overgreb over for de unge, selvom han var eller burde have været klar over, at disse tiltag klart faldt uden for hans hverv som ungdomspræst, og at de unge ikke protesterede mod hans adfærd, fordi de så op til ham på grund af hans stilling i kirken og ikke kunne forestille sig, at han som en Guds mand og som ungdomspræst gav dem ordrer, som de ikke var forpligtede til at efterkomme,« lød rettens begrundelse.

Præsten er dermed blevet dømt for samtlige forhold og er også blevet pålagt at betale erstatning til de otte forurettede inden for 14 dage. Erstatningsbeløb, der varierer mellem 10.000 og 150.000 kr. afhængigt af alvorsgraden og hyppigheden af overgrebene mod de unge.

Efter domsafsigelsen udbad præsten og anklageren sig betænkningstid i forhold til, om de vil anke dommen til landsretten eller ej.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu