Læsetid: 4 min.

Professor: Det er ikke et samlet EU, der lægger pres på Rusland

Danmark er blandt 16 EU-lande, der mandag udviste russiske diplomater på baggrund af giftangrebet på en tidligere russisk spion i den engelske by Salisbury. Med beslutningen om at udvise to ud af landets 37 russiske diplomater placerer Danmarks sig som moderat kritisk i forhold til de andre europæiske lande, mener professor
Danmark udviser to russiske diplomater i solidaritet med Storbritannien. Udenrigsminister Anders Samuelsen kaldte det på et pressemøde mandag for » fuldstændig uacceptabelt«, at et kemisk våben er anvendt i et mordforsøg i en britisk by.

Danmark udviser to russiske diplomater i solidaritet med Storbritannien. Udenrigsminister Anders Samuelsen kaldte det på et pressemøde mandag for » fuldstændig uacceptabelt«, at et kemisk våben er anvendt i et mordforsøg i en britisk by.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

27. marts 2018

I går mandag meddelte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde, at Danmark har besluttet at smide to russiske diplomater ud af landet. Det sker som en konsekvens af det formodede russiske nervegiftangreb på en tidligere russiske dobbeltagent, Sergej Skripal, i den engelske by Salisbury den 4. marts.

Den danske udvisning var koordineret med 15 andre EU-lande og blandt andet USA, der har udvist 60 russiske diplomater.

Udenrigsminister Anders Samuelsen kaldte det for » fuldstændig uacceptabelt«, at et kemisk våben er anvendt i et mordforsøg i en britisk by.

»Der er tale om et groft brud på international lov og ret. Der skal ikke være tvivl om vores solidaritet med Storbritannien i denne sag. Vi bakker fuldt og utvetydigt op om vores britiske venner. Det samme gør EU,« sagde Samuelsen, der kaldte Danmarks beslutning om at udvise russiske diplomater for »helt ekstraordinær«.

Udvisningen er en symbolsk støtteerklæring til Storbritannien, siger Hans Mouritzen, udenrigspolitisk seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er fuldstændigt uacceptabelt, regeringen reagerer som de gør, på noget der nærmest indtil nu, kun har kunne betragtes som en gang sladder.
Ingen håndfaste beviser, og alligevel benytter udenrigsministeren værktøj fra øverste skuffe, som han sagde til TV-avisen.
Hvad i hulen for noget værktøj vil Samuelsen benytte, hvis han "fanger" russerne på fersk gerning.
Smider vi så en a-bombe ned i Kreml?

Bettina Jensen, Thomas Olsen, Hans Aagaard og Jens Bryndum anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Og medens falder bomberna over civilbefolkningen i Syrien med eller uden gift og napalm, NATO landet Tyrkiet anfaller Kurder. Men udvises nogle diplomater af den grund, nej vel. MEGA HYCKLERI af vesten som sedvanligt.

@ Nils Valla,

Jeg ved heller ikke, om koldkrigens metoder er det rigtige handlingsparameter at bruge i denne sag.

Og du antyder, at det ikke er bevidst, og hvis du mener, at det ikke er bevidst, at det er Rusland, der har gjort det, så har du også ganske ret.

Men - hvis du mener, at det ikke er bevidst, at stadset er russisk, så har du i hvert fald ikke fulgt ret meget med i medierne.

For det er temmelig klart dokumenteret, at det er fremstillet på et af Sovjetunionens 3 laboratorier for ulovlige krigsgasser, og man ved desuden ganske præcist hvilke laboratorium. Videre er stadset nu i et meget specialiseret analyse-laboratoriun i Nordsverige, som FN normalt anvender for at dokumentere disse stoffer, for at kunne sætte navn på. Jeg kender ikke resultatet af denne undersøgelse, der formentlig er dybt hemmelig, men der er ingen tvivl om, at der fremkommet et resultat, når EU indkalder til møde om det, og reagere på denne måde.

- Det er simpelt hen for eksperter blot at transportere og samle stoffets komponenter, og disse eksperter anser man at Rusland råder over.
- Desuden har Rusland gjort det tidligere - også i Storbritannien.
- Og Rusland er nok den eneste, der kan have et motiv.

Stadset har i øvrigt været ulovligt i henhold til "Geneva Protocol" siden 1925, og da man fandt frem tik det i starten af 1990-erne, lovede Rusland, at destruere det omgående. Og det er jo tydeligvis ikke sket.

Bettina Jensen

Gert Romme, læs gerne hvad den tidligere britiske ambassadør i Uzbekistan, Craig Murray (som vel næppe kan beskyldes for at være russisk klakør eller agent?), har at sige om bl.a. Novichok:

"The “novochok” group of nerve agents – a very loose term simply for a collection of new nerve agents the Soviet Union were developing fifty years ago – will almost certainly have been analysed and reproduced by Porton Down. That is entirely what Porton Down is there for. It used to make chemical and biological weapons as weapons, and today it still does make them in small quantities in order to research defences and antidotes. After the fall of the Soviet Union Russian chemists made a lot of information available on these nerve agents. And one country which has always manufactured very similar persistent nerve agents is Israel. This Foreign Policy magazine (a very establishment US publication) article on Israel‘s chemical and biological weapon capability is very interesting indeed. I will return to Israel later in this article."
https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/russian-to-judgement/

Torben Lindegaard

@Jakob Stein

Vi burde nægte Gazprom tilladelse til at føre Nordstream 2 igennem dansk område i Østersøen.

Det ville måske få Putin og hans kleptomaniske kumpaner til at stoppe op et øjeblik -
det kan koste penge at myrde folk.

Lars Bo Rasmussen

Selvfølgelig skal vi hjælpe Rusland. De hjælper EU med billig gas. Vågn dog op i hyklere. Hvad er I bange for ?

Ikke alle politikere er så hysteriske som Samuelsen:

Verheugen war von 1999 bis 2010 EU-Kommissar, zunächst für die Erweiterung der Europäischen Union, später für Industrie. "Die Haltung, dass Putin und die Russen im Zweifel für alles verantwortlich sind, ist eine Vergiftung des Denkens, die aufhören muss", sagte er.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/fall-skripal-guenter-verheugen-nim...

Anders Graae, Bettina Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Tjoo også invaderede de Ukraine, annekterede Krim, brugte giftgas i Syrien og myrdede med nervegas i UK og så lyttede vi ikke længere til Verheugen.

Gert Romme.
Jeg skriver heller ikke, Russerne ikke står bag.
Men ærlig talt,
Vi beskylder jo ikke Amerikanerne for stå bag terror-aktioner der er benyttet US-våben.