Læsetid: 4 min.

Professor: Det er ikke et samlet EU, der lægger pres på Rusland

Danmark er blandt 16 EU-lande, der mandag udviste russiske diplomater på baggrund af giftangrebet på en tidligere russisk spion i den engelske by Salisbury. Med beslutningen om at udvise to ud af landets 37 russiske diplomater placerer Danmarks sig som moderat kritisk i forhold til de andre europæiske lande, mener professor
Danmark udviser to russiske diplomater i solidaritet med Storbritannien. Udenrigsminister Anders Samuelsen kaldte det på et pressemøde mandag for » fuldstændig uacceptabelt«, at et kemisk våben er anvendt i et mordforsøg i en britisk by.

Danmark udviser to russiske diplomater i solidaritet med Storbritannien. Udenrigsminister Anders Samuelsen kaldte det på et pressemøde mandag for » fuldstændig uacceptabelt«, at et kemisk våben er anvendt i et mordforsøg i en britisk by.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

27. marts 2018

I går mandag meddelte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde, at Danmark har besluttet at smide to russiske diplomater ud af landet. Det sker som en konsekvens af det formodede russiske nervegiftangreb på en tidligere russiske dobbeltagent, Sergej Skripal, i den engelske by Salisbury den 4. marts.

Den danske udvisning var koordineret med 15 andre EU-lande og blandt andet USA, der har udvist 60 russiske diplomater.

Udenrigsminister Anders Samuelsen kaldte det for » fuldstændig uacceptabelt«, at et kemisk våben er anvendt i et mordforsøg i en britisk by.

»Der er tale om et groft brud på international lov og ret. Der skal ikke være tvivl om vores solidaritet med Storbritannien i denne sag. Vi bakker fuldt og utvetydigt op om vores britiske venner. Det samme gør EU,« sagde Samuelsen, der kaldte Danmarks beslutning om at udvise russiske diplomater for »helt ekstraordinær«.

Udvisningen er en symbolsk støtteerklæring til Storbritannien, siger Hans Mouritzen, udenrigspolitisk seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

»Som Anders Samuelsen forklarede til pressemødet, har Danmark aldrig tidligere udvist nogen på bagrund af en hændelse i et tredjeland. Vi har før udvist folk på baggrund af noget, som er sket i Danmark, men denne konflikt har ikke noget med Danmark at gøre. Så ministeren har helt ret i, at udvisningen i det perspektiv er ekstraordinær,« siger han.

Disse lande udviste mandag russiske diplomater som støtte til Storbritannien

 • USA: 60 diplomater udsendt
 • Ukraine: 13
 • Frankrig: 4
 • Polen: 4
 • Tyskland: 4
 • Canada: 4
 • Litauen: 3
 • Tjekkiet: 3
 • Italien: 2
 • Spanien: 2
 • Holland: 2
 • Danmark: 2
 • Albanien: 2
 • Kroatien: 1
 • Rumænien: 1
 • Letland: 1
 • Estland: 1
 • Finland: 1
 • Sverige: 1
 • Ungarn: 1
 • Norge: 1

Kilde Ritzau/Reuters

Gengældelsesaktioner

Mandagens udvikling er den foreløbige kulmination i sagen. Den 14. marts besluttede den britiske premierminister Theresa May at udvise 23 russiske diplomater, som hun ifølge BBC omtalte som »uofficielle efterretningsfolk«.

Ifølge May var der tilstrækkelige beviser for, at Rusland stod bag drabsforsøget. Blot tre dage efter kom den politiske modreaktion fra Rusland, der valgte at svare igen ved at smide 23 britiske diplomater ud af landet.

Så var det EU’s tur. Fredag den 23. marts besluttede unionen sig for at iværksætte sanktioner mod Rusland ved at trække EU-ambassadøren ud af Moskva og hjem til konsultationer. Men det er en ret mild foranstaltning, mener Hans Mouritzen.

»Dog har EU også vedtaget, at enkelte medlemslande også kan vælge at smide russiske diplomater ud af deres lande,« forklarer han.

Selv om både Polen, Tyskland, Frankrig, Danmark og 12 andre europæiske lande har valgt at iværksætte sanktioner mod Rusland, så understreger seniorforskeren, at der er tale om et splittet EU.

Mandagens udvisning af 132 russiske diplomater og agenter er uden historisk fortilfælde i sit omfang såvel som koordinationen de vestlige lande imellem. Noget andet er, om denne type reaktion på det formodede russiske nervegiftangreb i Storbritannien vil ændre Putin-styrets adfærd
Læs også

»Det er ikke et samlet EU, der lægger pres på Rusland. Det er foreløbig kun 16 ud af det samlede antal medlemslande, hvilket er en bekræftelse af den splittelse, der er i EU,« siger han.

Hans Mouritzen mener, at Ruslands relationer til de forskellige EU-lande er så stabile, at det på forhånd er muligt at forudse, hvilke EU-lande der henholdsvis er skarpest og mildest i kritikken af Rusland. Altså hvilke lande der er høge, og hvilke der er duer, som han beskriver det.

»Høgene, det er altid Polen og de baltiske lande, og duerne er altid sydeuropæerne og Ungarn,« siger han.

Ifølge seniorforskeren placerer Danmark sig en smule over middel i forhold til kritikken af Rusland, hvis man sammenligner med de resterende lande, der også har valgt at udvise russiske diplomater.

»Hvis vi siger, at tyskerne ligger i midten, fordi de skal holde sammen på hele EU, så ligger vi ud fra den måde, som vi eksempelvis udtalte os om situtionen i Ukraine, en lille smule skrappere end tyskerne. Men ikke lige så skrappe som balterne,« siger Hans Mouritzen.

Tidligere eksemper på, at Danmark har udvist diplomater:

2018: To russiske diplomater udvises. De skal forlade Danmark inden for en uge. Udenrigsministeren ønsker ikke at kommentere, hvilke diplomater der er tale om.

2011: Libyens generalkonsul, Muner Eldawani, får fem dage til at pakke sin kuffert og forlade Danmark. Begrundelsen fra tidligere udenrigsminister Lene Espersen (K) var, at generalkonsulen gentagne gange og offentligt havde støttet Gaddafi.

1992: Den russiske diplomat Sergej Konrad bliver udvist fra Danmark som konsekvens af en spionagesag.

1976: Samtlige ansatte ved Nordkoreas ambassade bliver udvist, da det bliver afsløret, at de i stor stil har videresolgt indsmuglet hash, spiritus og cigaretter.

Kilde: Ritzau

Tyskland og Frankrig valgte hver især at udvise fire russiske diplomater, og i det perspektiv kan den danske udvisning af to ud af i alt 37 russiske diplomater forekomme at være en skarp reaktion. Men ifølge Hans Mouritzen handler antallet af russiske diplomater, som Danmark udviser, snarere om, at der eksisterer en form for diplomatisk bagatelgrænse, når diplomater udvises.

»Hvis man kun udviste én diplomat, så ville det være lidt mærkeligt. To diplomater anser man nok for at være det minimum, som man kan udvise,« siger han.

Den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) kalder udvisningen for et »rimeligt robust signal at sende set i den større sammenhæng«. Han synes, at det er helt rimeligt, at Danmark sammen med en række andre lande klart støtter England.

»Man kan altid diskutere om udvisning af diplomater er det rigtige at gøre, fordi modsvaret som regel bare er, at Rusland så vil udvise nogle danske diplomater. Det gør det bare mere besværligt for os at finde nogle, som kan de ting, der skal til. Grundlæggende mener jeg ikke, at Danmark kunne gøre andet,« siger han.

Den analyse er Hans Mouritzen enig i. Selvom Udenrigsministeriet kunne have smidt et større antal diplomater ud af landet, så er han overvist om, at de danske myndigheder har foretaget en pragmatisk vurdering ud fra en viden om, hvor mange russiske diplomater de andre lande smider ud.

»Man har jo sikkert på forhånd kendt til, hvor mange diplomater de andre lande smider ud. Vi holder jo meget øje med, hvad de andre gør. Vi kan jo ikke vedtage handelssanktioner – den beføjelse ligger jo i EU – så det er sådan set kun diplomatiske sanktioner, Danmark kan spille på,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er fuldstændigt uacceptabelt, regeringen reagerer som de gør, på noget der nærmest indtil nu, kun har kunne betragtes som en gang sladder.
Ingen håndfaste beviser, og alligevel benytter udenrigsministeren værktøj fra øverste skuffe, som han sagde til TV-avisen.
Hvad i hulen for noget værktøj vil Samuelsen benytte, hvis han "fanger" russerne på fersk gerning.
Smider vi så en a-bombe ned i Kreml?

Bettina Jensen, Thomas Tanghus, Hans Aagaard og Jens Bryndum anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Og medens falder bomberna over civilbefolkningen i Syrien med eller uden gift og napalm, NATO landet Tyrkiet anfaller Kurder. Men udvises nogle diplomater af den grund, nej vel. MEGA HYCKLERI af vesten som sedvanligt.

@ Nils Valla,

Jeg ved heller ikke, om koldkrigens metoder er det rigtige handlingsparameter at bruge i denne sag.

Og du antyder, at det ikke er bevidst, og hvis du mener, at det ikke er bevidst, at det er Rusland, der har gjort det, så har du også ganske ret.

Men - hvis du mener, at det ikke er bevidst, at stadset er russisk, så har du i hvert fald ikke fulgt ret meget med i medierne.

For det er temmelig klart dokumenteret, at det er fremstillet på et af Sovjetunionens 3 laboratorier for ulovlige krigsgasser, og man ved desuden ganske præcist hvilke laboratorium. Videre er stadset nu i et meget specialiseret analyse-laboratoriun i Nordsverige, som FN normalt anvender for at dokumentere disse stoffer, for at kunne sætte navn på. Jeg kender ikke resultatet af denne undersøgelse, der formentlig er dybt hemmelig, men der er ingen tvivl om, at der fremkommet et resultat, når EU indkalder til møde om det, og reagere på denne måde.

- Det er simpelt hen for eksperter blot at transportere og samle stoffets komponenter, og disse eksperter anser man at Rusland råder over.
- Desuden har Rusland gjort det tidligere - også i Storbritannien.
- Og Rusland er nok den eneste, der kan have et motiv.

Stadset har i øvrigt været ulovligt i henhold til "Geneva Protocol" siden 1925, og da man fandt frem tik det i starten af 1990-erne, lovede Rusland, at destruere det omgående. Og det er jo tydeligvis ikke sket.

Bettina Jensen

Gert Romme, læs gerne hvad den tidligere britiske ambassadør i Uzbekistan, Craig Murray (som vel næppe kan beskyldes for at være russisk klakør eller agent?), har at sige om bl.a. Novichok:

"The “novochok” group of nerve agents – a very loose term simply for a collection of new nerve agents the Soviet Union were developing fifty years ago – will almost certainly have been analysed and reproduced by Porton Down. That is entirely what Porton Down is there for. It used to make chemical and biological weapons as weapons, and today it still does make them in small quantities in order to research defences and antidotes. After the fall of the Soviet Union Russian chemists made a lot of information available on these nerve agents. And one country which has always manufactured very similar persistent nerve agents is Israel. This Foreign Policy magazine (a very establishment US publication) article on Israel‘s chemical and biological weapon capability is very interesting indeed. I will return to Israel later in this article."
https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/russian-to-judgement/

Torben Lindegaard

@Jakob Stein

Vi burde nægte Gazprom tilladelse til at føre Nordstream 2 igennem dansk område i Østersøen.

Det ville måske få Putin og hans kleptomaniske kumpaner til at stoppe op et øjeblik -
det kan koste penge at myrde folk.

Lars Bo Rasmussen

Selvfølgelig skal vi hjælpe Rusland. De hjælper EU med billig gas. Vågn dog op i hyklere. Hvad er I bange for ?

Ikke alle politikere er så hysteriske som Samuelsen:

Verheugen war von 1999 bis 2010 EU-Kommissar, zunächst für die Erweiterung der Europäischen Union, später für Industrie. "Die Haltung, dass Putin und die Russen im Zweifel für alles verantwortlich sind, ist eine Vergiftung des Denkens, die aufhören muss", sagte er.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/fall-skripal-guenter-verheugen-nim...

Anders Graae, Bettina Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Tjoo også invaderede de Ukraine, annekterede Krim, brugte giftgas i Syrien og myrdede med nervegas i UK og så lyttede vi ikke længere til Verheugen.

Gert Romme.
Jeg skriver heller ikke, Russerne ikke står bag.
Men ærlig talt,
Vi beskylder jo ikke Amerikanerne for stå bag terror-aktioner der er benyttet US-våben.