Læsetid: 7 min.

Rigsrevisionen rejser skarp kritik af tolkning i det offentlige

I en ny undersøgelse slår Rigsrevisionen fast, at fremmedsprogstolkningen på rets-, asyl- og sundhedsområdet langt fra er god nok. Hele området skal opkvalificeres, lyder anbefalingen
Information har tidligere afdækket alvorlige problemer på tolke-området. Blandt andet vakte det opsigt, da Information kunne fortælle om Søren Rasmussen fra Silkeborg, der blev ansat til at tolke swahili i en række af de bureauer, som har aftaler med regionerne på sundhedsområdet, selv om han ikke kan tale swahili.

Information har tidligere afdækket alvorlige problemer på tolke-området. Blandt andet vakte det opsigt, da Information kunne fortælle om Søren Rasmussen fra Silkeborg, der blev ansat til at tolke swahili i en række af de bureauer, som har aftaler med regionerne på sundhedsområdet, selv om han ikke kan tale swahili.

Tor Birk Trads

21. marts 2018

Hvis du skal til samtale om asyl, er tiltalt i en retssag eller går til lægen uden at kunne det danske sprog, skal myndighederne sørge for, at du får en tolk. Men hverken Justitsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet eller regionerne sikrer »i tilstrækkelig grad en tilfredsstillende brug af fremmedsprogstolke«, lyder konklusionen fra Rigsrevisionen i en ny beretning.

Skal myndighederne bruge en tolk i retsvæsenet eller på asylområdet, kan de kigge sig om efter den rette på Rigspolitiets tolkeoversigt, som flere institutioner på området har pligt til at bruge. Men ifølge undersøgelsen lever »størstedelen af de tolke på Rigspolitiets tolkeoversigt, som indgår i Rigsrevisionens stikprøve, ikke op til Justitsministeriets egne krav til optagelse«. Kravene er bl.a., at tolken skal have en længerevarende videregående sproglig uddannelse eller have fremmedsproget som modersmål og beherske dansk i skrift og tale.

77 pct. af tolkene på tolkeoversigten er optaget som tolke i modersmålet og behøver ikke dokumentere kompetencer eller uddannelse i tolkning og sprog.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu