Læsetid: 7 min.

Slaget om OK18 vindes også på nettet

De offentligt ansatte afsendte i går konfliktvarsel, og kampen om den offentlige mening spidser til. De offentligt ansatte kan nemlig ikke ramme deres modpart på pengepungen. Derfor skal de i stedet forsøge at vinde den offentlige opinion, hvis de vil vinde en konflikt. Information opridser en række afgørende faktorer, som kan blive vendepunkter: judaskysset, fortalelsen og talkrigen
Demonstration om overenskomstforhandlinger i København den 22. februar. Siden er situationen spidset til, og nu har de offentligt ansatte givet konfliktvarsel.

Demonstration om overenskomstforhandlinger i København den 22. februar. Siden er situationen spidset til, og nu har de offentligt ansatte givet konfliktvarsel.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

3. marts 2018

Den kommunikative magtressource. Det lyder måske i den tørre ende. Men det er forskersprog for det faktum, at kampen om den offentlige mening i den storkonflikt – der med gårsdagens afsendte strejkevarsel på det offentlige arbejdsmarked er rykket endnu tættere på – kan være med til at bestemme, »hvilken vej magtpendulet svinger«, som arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl skriver i en nyligt offentliggjort forskningsrapport om offentlige overenskomstforhandlinger.

Grunden er, at de offentlige arbejdsgivere ikke kan rammes økonomisk på samme måde som private  under en konflikt. Borgerne bliver ved med at betale skat, mens offentlige arbejdsgivere ikke skal udbetale løn under en lockout. Desuden er politikere letpåvirkelige i forhold til stemningen blandt deres vælgere og den brede offentlighed.

»Konfliktens udfald afhænger dermed i høj grad af, hvem den offentlige sympati falder til fordel for. Den kommunikative magtressource er derfor afgørende. Det handler her om evnen til at være dagsordensættende ved at anvende medier og meningsdannere,« forklarer Laust Høgedahl.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • Niels Duus Nielsen
ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu