Interview
Læsetid: 6 min.

SSI’s nye laboratorium til beredskabet mod farlige husdyrsygdomme bliver ikke færdigt til tiden

1. januar 2020 overtager Statens Serum Institut og Københavns Universitet det veterinære beredskab mod farlige husdyrsygdomme. Men SSI’s nye laboratorium til beredskabet er allerede forsinket seks måneder og bliver ikke klar til tiden. SSI og Fødevarestyrelsen garanterer for midlertidige løsninger
Beredskabet mod farlige husdyrsygdomme skifter hænder fra 1. januar 2020, men laboratoriet på KU når ikke at blive færdigt til tiden. Her er det billeder fra DTU, som har tabt bevillingen.

Beredskabet mod farlige husdyrsygdomme skifter hænder fra 1. januar 2020, men laboratoriet på KU når ikke at blive færdigt til tiden. Her er det billeder fra DTU, som har tabt bevillingen.

Peter Nygaard Christensen

Indland
26. marts 2018

Da Statens Serum Institut (SSI) og Københavns Universitet (KU) vandt det såkaldte veterinære beredskab fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), var det en forudsætning for overtagelsen, at SSI skal opføre et nyt laboratorium til 130 millioner kroner. Laboratoriet er en nødvendighed for, at SSI og KU kan varetage beredskabet mod farlige husdyrsygdomme.

Men laboratoriet når ikke at blive ikke færdigt til 1. januar 2020, når beredskabet skifter hænder fra DTU til KU og SSI. Det bekræfter SSI over for Information.

Byggeriet er blevet forsinket knap et halvt år. Det skyldes, at det fortrolige aktstykke til finansieringen af laboratoriet først blev godkendt af Finansudvalget d. 23. november 2017, altså omkring fem måneder efter den 26. juni 2017, hvor SSI og KU vandt det veterinære beredskab.

SSI’s tidsplan for laboratoriebyggeriet var baseret på en hurtig godkendelse af aktstykket, og derfor er den nu skredet.

»Det skal understreges, at KU og SSI forventer at kunne overtage det veterinære beredskab den 1. januar 2020 – også i det tilfælde, at den nye laboratoriebygning bliver forsinket. Det gælder både den forskningsbaserede rådgivning og myndighedsbetjening samt det laboratoriebaserede analyseberedskab,« skriver vicedirektør i SSI Ole Jensen i en mail til Information.

Forsinkelsen af laboratoriet er ikke den eneste udfordring ved konkurrenceudsættelsen af det veterinære beredskab. Kritikere anklager i Ingeniøren og Information udbuddet for at være iscenesat for at redde SSI’s skrantende økonomi.

Som Information tidligere har beskrevet, har DTU oplevelsen af at have manglet oplysninger om udbuddet, og at kravene er blevet ændret undervejs. DTU dimensionerede et nyt byggeri og deres bud efter at få faciliteter til forsøgsdyr på op til 300 kilo, mens SSI og KU kan nøjes med faciliteter til dyr på 15 kilo. Ifølge Fødevarestyrelsen er det dog gængs praksis at nulstille tidligere krav i en konkurrenceudsættelse.

Rigsrevisionen er gået ind i sagen for at undersøge, om udbudsforløbet foregik ordentligt. Folketingets uafhængige revisionsmyndighed skal desuden undersøge, hvad 80,3 millioner kroner, som DTU har fået bevilliget til et byggeri til det veterinære beredskab, der senere blev droppet, er gået til.

Midlertidige løsninger

Forsinkelsen af SSI's laboratorium betyder, at det kan blive nødvendigt at etablere midlertidige løsninger for de analyser og aktiviteter, der er planlagt i den nye laboratoriebygning, skriver Ole Jensen.

Han forsikrer, at de midlertidige løsninger for de fleste sygdomsanalyser kan etableres i SSI’s nuværende laboratorier og faciliteter til det humane beredskab. Det gælder dog ikke for alle.

»For få analyser, som kræver de højest sikrede laboratorielokaler, herunder håndtering af mistanker om mund- og klovsyge og klassisk og afrikansk svinepest, skal der i tilfælde af forsinkelser findes andre overgangsløsninger, evt. i samarbejde med udenlandske laboratorier,« skriver Ole Jensen.

Svinepest er en farlig husdyrsygdom, som i øjeblikket spredes hurtigt i Polen, hvilket viser vigtigheden af, at akutberedskabet virker, så det er muligt hurtigt at få afklaret, om smitten har ramt danske dyrebesætninger og handle herefter.

Ole Jensen garanterer, at der »i samarbejde med Fødevarestyrelsen vil blive udarbejdet en overgangsløsning, der vil sikre det nødvendige beredskab, indtil den nye laboratoriebygning står klar«.

Aftaler med andre parter

Hos Fødevarestyrelsen, som har ansvaret for det veterinære beredskab og stod for konkurrenceudsættelsen, er direktør Esben Egede Rasmussen også fortrøstningsfuld i forhold til forsinkelsen.

»Vi var da helst fri for forsinkelser, uanset hvad vi laver. Det er selvfølgelig klart. Men vi føler os overbeviste om, at det er muligt at levere et alternativ til det nye laboratorium i den periode, det måtte blive nødvendigt. Det er jo os, der har ansvaret for, at der er et eksisterende, fungerende veterinært beredskab. Både i dag, i morgen og efter 1. januar 2020,« siger han.

Ifølge Esben Egede Rasmussen er Fødevarestyrelsen allerede i gang med at indgå aftaler med andre parter, som kan træde til, indtil laboratoriebyggeriet står færdigt. Både danske og udenlandske.

Hvem dækker de eventuelle meromkostninger ved de midlertidige løsninger?

»Det kan jeg ikke svare på. Det bliver afklaret i forbindelse med, at vi indgår en aftale. SSI og KU er  leverandørerne, men forsinkelsen af byggeriet kan hverken bebrejdes dem eller os. Så vi må forhandle os frem til en løsning,« siger Esben Egede Rasmussen.

»Hvis det drejer sig om at håndtere en normalsituation, hvor et begrænset antal mistanker om sygdomsudbrud skal undersøges og afklares, er omkostningerne ret begrænsede. Det handler ikke om mange hundredtusinder kroner. Men hvis vi er nødt til at trække på et andet laboratorium i en decideret udbrudssituation for en farlig dyresygdom, står vi selvfølgelig med en anden økonomisk situation.«

Bekymret for forsinkelse

I evalueringen af KU og SSI’s bud i konkurrenceudsættelsen af det veterinære beredskab i foråret 2017, som Information har aktindsigt i, giver Fødevarestyrelsen udtryk for en betænkelighed ved, om laboratoriebyggeriet kan blive færdigt til tiden.

– Hvorfor spillede den bekymring ikke en større rolle i jeres vurdering af buddet?

»Det indgår i en samlet vurdering af faglighed, økonomi og alt muligt andet. Vi kiggede selvfølgelig på, om usikkerheden omkring laboratoriebyggeriet var af sådan en karakter, at det blev hæmmende for at vælge SSI og KU’s bud. Men det var ikke tilfældet. Den vurdering holder vi fast i,« siger Esben Egede Rasmussen.

Han henviser til, at Fødevarestyrelsen også måtte operere med usikkerheder og en plan B, mens DTU’s veterinære forsøgsfaciliteter skulle flyttes fra øen Lindholm i Stege Bugt til campus i Lyngby.

»Det projekt blev 200 millioner kroner dyrere og adskillige år forsinket. Så risici er bestemt ikke isoleret til SSI som leverandør.«

Dyrlæge ved Afdelingen for Diagnostik og Beredskab på DTU Veterinærinstituttet Klara Tølbøll Lauritsen er ikke overrasket over forsinkelsen af SSI’s laboratorium. Men den kan ikke sammenlignes med situationen på DTU, mener hun.

»Da DTU planlagde en flytning fra Lindholm til Lyngby, kunne man fortsætte driften på Lindholm, hvis det nye byggeri blev forsinket. Det er jo ikke tilfældet, hvis SSI’s nye laboratorium bliver forsinket, og laboratoriet på Lindholm er afviklet.«

Ingen røde flag

Selv når SSI’s nye laboratorium står færdigt, mangler det forskellige sikkerhedsgodkendelser, før det kan tages i brug. Ifølge Ingeniøren trak godkendelsen af et lignende laboratorium i Tyskland ud med tre år.

Men den parallel vil hverken Ole Jensen fra SSI eller Esben Egede Rasmussen fra Fødevarestyrelsen drage.

»Vi har ikke erfaringer med, at danske myndigheder og bygherrer skulle ende i samme situation som i Tyskland. Det er helt hypotetisk. Der er ikke blevet rejst røde flag i styregruppen, som følger byggeriet. Der er ikke grund til at tro, at sikkerhedsgodkendelserne trækker ud,« siger Esben Egede Rasmussen.

Ole Jensen supplerer:

»Vi har allerede taget kontakt til de myndigheder, der skal godkende bygningen med henblik på at planlægge processen bedst muligt. Samtidig har vi haft inddraget en lang række eksperter i planlægningen af bygningen med henblik på, at den lever op til alle relevante krav. Vi er derfor også overbeviste om, at en godkendelse af bygningen inden for de givne tidsrammer er muligt.«

Klara Tølbøll Lauritsen fra DTU er mindre optimistisk. Sikkerhedsgodkendelserne i 2007-2008 af den færdige mund- og klovesyge-laboratoriebygning på Lindholm tog seks måneder, og i Tyskland blev de flere år forsinket på samme konto, fortæller hun.

»Så erfaringen viser, at risikoen er der. Det er jo ikke bureaukraterne, som forsinker processen på skrivebordet. Det er fordi, de tekniske funktioner i disse komplicerede laboratoriebygninger ikke virker, som de skal, når bygningen overleveres fra entreprenøren – og som derfor forsinker sikkerhedsgodkendelsen og dermed ibrugtagelsen,« siger hun.

»Laboratoriebygningen er en synlig forsinkelse, men ikke nødvendigvis den eneste. Jeg ser udfordringer ved at opbygge et it-system til journalisering og håndtering af veterinære sager, idet de er meget anderledes end humane, samt ved akkreditering af nye tests og oplæring af personale. Det veterinære beredskab er en stor opgave, så SSI og KU får godt nok travlt de næste år.«

Det er rigtigt, at flytningen af det veterinære beredskab kræver omtanke og planlægning, og meget kan gå galt, medgiver Esben Egede Rasmussen fra Fødevarestyrelsen. Men ifølge ham skal de risici ses i forhold til et krav fra DTU om et ekstra tocifret millionbeløb årligt for at varetage det veterinære beredskab.

»Og hvis det betyder, at man ikke flytter noget eller gør noget nyt nogensinde, fordi man er bange for de medfølgende risici og ikke tror, man kan håndtere dem, så er der ikke meget, der ændrer sig her i verden.«

Serie

Kampen om det veterinære beredskab

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) tabte sidste sommer den forskningsbaserede myndighedsopgave med at levere beredskab mod alvorlige veterinære sygdomme. Fra 2020 overtager Københavns Universitet og Statens Serum Institut (SSI) beredskabet. Men DTU mener, at udbuddet var urimeligt og iværksat for at redde SSI’s skrantende økonomi. Rigsrevisionen skal undersøge, om det er tilfældet. Information forsøger i en række artikler at afdække sagen, som kun er den første i en lang række, idet Miljø- og Fødevareministeriet de kommende år vil sætte al deres forskningsbaserede myndighedsbetjening i udbud.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er en meget simpel regel :
"If it ain't broke, dont fix it."
Et amerikansk udtryk, jeg abonnerer på.

Hvis det ikke er i stykker, så lad være med at prøve at reparere det. Det lyder klart fra den amerikanske side, men meget mere mudret fra den danske.

Alligevel er det hvad vi ser kontinuerligt efter regeringsskifter og magtkampe i de partier, der er blevet allierede med eliten.

Det handler om magten til at fortsætte ud over enhver rimelig tvivl og kant. Det handler om at manipulere.

Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

SSI - Saudisk Serum Institut