Nyhed
Læsetid: 5 min.

Støjbergs ministerium erkender: Vi har kendt til ulovlig regel i årevis uden at reagere

I næsten tre år har udlændingemyndighederne forsømt at reagere på viden om, at en regel i udlændingeloven indebærer ulovlig forskelsbehandling, oplyser Inger Støjberg til Folketinget. ’En stærkt beklagelig fejl’ siger ministeren. Jurister undrer sig over, hvori det juridiske problem består
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender nu, at udlændingemyndighederne i næsten tre år har forsømt at reagere på viden om, at en regel i udlændingeloven indebærer ulovlig forskelsbehandling.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender nu, at udlændingemyndighederne i næsten tre år har forsømt at reagere på viden om, at en regel i udlændingeloven indebærer ulovlig forskelsbehandling.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
3. marts 2018

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har sendt et bilag med en opsigtsvækkende erkendelse til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. Netop som ministeren er under kritik for ulovlig sagsbehandling i flere sager, oplyser hun i bilaget, at udlændingemyndighederne i knap tre år har været opmærksom på en ulovlig regel i udlændingeloven uden at reagere.

Reglen handler om flygtninge og andre udlændinges mulighed for at bibeholde en opholdstilladelse i Danmark i kraft af tilknytning til arbejdsmarkedet, hvis de mister deres tidligere opholdstilladelse. Problemet er, at reglen ifølge Inger Støjberg »i visse situationer indebærer ulovlig forskelsbehandling«, og særligt problematisk er det, at ministeriet i årevis har undladt at reagere på viden om, at noget har været galt.

I bilaget oplyser Inger Støjberg: »Mit system har været bekendt med denne særlige problemstilling siden april 2015. Ved en stærkt beklagelig fejl er der ikke taget de nødvendige skridt til ved en lovændring at bringe bestemmelsen i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser. Det skal nu bringes i orden hurtigst muligt.«

Omfanget af problemet er stadig uklart. Ministeriet har ifølge bilaget identificeret en enkelt sag, hvor der kan være sket ulovlig sagsbehandling og vil nu på eget initiativ foretage »en manuel gennemgang af ca. 40 afslag givet i perioden 2003 til 2017«, hvor der også kan være problemer.

Over for Information efterspørger eksperter, at Udlændinge- og Integrationsministeriet kommer med en mere detaljeret forklaring end den, der fremgår af bilaget til Folketinget. Men det har ikke været muligt at få fra ministeriet.

Juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet siger, at det er uklart for ham, hvori det juridiske problem præcis består.

»På det foreliggende grundlag kan jeg ikke helt se, hvad problemet er, og jeg undrer mig umiddelbart over, at der skulle være tale om konventionsstridig forskelsbehandling,« siger professoren. Han peger på, at der i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er en beskyttelse imod forskelsbehandling på en række områder, men normalt ikke når det handler om adgang til arbejdsmarkedet, som den omtalte regel vedrører.

Jens Vedsted-Hansen understreger samtidig, at det er »en alvorlig sag«, hvis et ministerium i flere år har siddet viden om ulovligheder overhørig.

Ministeren: Ikke godt nok

Den omtalte regel i udlændingeloven indebærer, at udlændinge, der tidligere har haft opholdstilladelse i Danmark og mister den, i visse tilfælde kan få en ny opholdstilladelse, hvis de har været ansat to år hos samme arbejdsgiver eller gennem længere tid været selvstændige. Den ulovlige forskelsbehandling består ifølge ministeriet i, at udlændinge med mulighed for varigt ophold kan få opholdstilladelse i kraft af reglen, hvis deres tilladelse er blevet inddraget eller nægtet forlænget, hvorimod udlændinge med opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold alene kan få ophold, hvis deres opholdstilladelse er blevet inddraget – ikke hvis den er nægtet forlænget.

Inger Støjberg (V) udtaler i en mail til Information: »Det er ikke godt nok, at der ikke er blevet rettet op på reglerne før nu. Jeg blev af mit ministerium gjort opmærksom på sagen den 21. februar, og jeg bad om, at der straks blev taget initiativ til at informere Folketinget, hvilket skete via brev samme dag.«

Ministeren understreger, at hun ikke har i sinde at komme forskelsbehandlingen til livs ved at give dem med midlertidigt ophold lige så gode muligheder for at få ophold i kraft at tilknytning til arbejdsmarkedet som dem med mulighed for varigt ophold. I stedet vil hun ændre reglerne, så ingen af de to grupper kan få ophold ved at arbejde i Danmark to år, hvis de mister deres tidligere opholdstilladelse. Når ingen længere kan gøre brug af bestemmelsen, stilles alle lige.

»Jeg har desuden skrevet til Folketinget, at jeg agter at fremsætte et lovforslag i denne folketingssamling om at ændre disse regler. Jeg synes faktisk, det er noget underligt noget, at man kan sikre sig en opholdstilladelse ved blot at have arbejdet to år i Danmark. Flygtninge skal naturligvis forsørge sig selv, mens de er her, men de skal også tilbage til deres hjemland så snart, der er fred igen. Der skal det ikke være sådan, at blot to års arbejde skal stå i vejen for, at vi kan få folk sendt hjem,« udtaler Inger Støjberg.

Fejl blev opdaget under SR

Hendes ministerium oplyser til Information, at det var det daværende Justitsministerium, der tilbage i april 2015 advarede det daværende Beskæftigelsesministerium om det juridiske problem, som altså først bliver håndteret nu.

I sommeren 2015 var der folketingsvalg, og udlændingeområdet blev efterfølgende, under Lars Løkke Rasmussens (V) regering, samlet under Inger Støjbergs Udlændinge- og Integrationsministerium. Ministeriet vedkender sig det fulde ansvar, da det daværende Beskæftigelsesministerium ikke kunne nå at ændre reglerne før folketingsvalget.

Lektor på juridisk Institut på SDU Peter Starup efterspørger ligesom Jens Vedsted-Hansen flere oplysninger fra ministeriet.

»Det er påfaldende, at der er gået så lang tid, før man retter op på sagen. Men hvorfor mener man ikke, at man kan forskelsbehandle? De siger bare, at man har fundet ud af engang i 2015, at det var i strid med Danmarks internationale forpligtigelser. Hvis man skal være djævlens advokat: Hvorfor skal man ikke kunne forskelsbehandle?« spørger lektoren. Han peger på, at udlændinge med mulighed for varigt ophold og udlændinge med midlertidigt ophold på flere andre måder bliver forskelsbehandlet, uden at det udgør et juridisk problem.

»Men man har åbenbart fundet, at man ikke kan forskelsbehandle,« siger Peter Starup. »Det samme skete med 26-årsreglen. Når man bliver dømt for diskrimination, fjerner man hele kattelemmen til ophold i stedet for at rette op på det.«

Somaliere skal ud

Når sagen kommer frem nu, skyldes det, at Udlændingestyrelsen for tiden inddrager i hundredvis af opholdstilladelser til somaliere i Danmark, fordi de danske myndigheder vurderer, at sikkerheden i Somalia er forbedret, og somalierne kan vende hjem.

Men for somaliere i arbejde kan der være en mulighed for at få lov til at blive i Danmark, hvis de kan bevise, at de har haft to års uafbrudt arbejde hos samme arbejdsgiver på almindelige vilkår. Reglen gælder, uanset hvor meget man tjener, og hvilket uddannelsesniveau, man har. Det er denne kattelem, Inger Støjberg nu vil lukke. Der findes derudover to andre kattelemme: Hvis man tjener mindst 417.793,60 kroner om året eller får tilbudt en stilling inden for et erhverv på den såkaldte positivliste over, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft.

En meget omtalt somalier, der mister sin opholdstilladelse, er Mohamed Ibrahim fra Thy. Han har fast arbejde på slagteriet Tican, hvor han tjener 370.000 om året. Hans kolleger på slagteriet har begyndt en underskriftsindsamling for at støtte ham. Indtil nu har Mohamed Ibrahim ifølge hans advokat arbejdet 19 måneder på almindelige vilkår på Tican, og mens hans klagesag bliver behandlet, arbejder han videre. Dermed er der god sandsynlighed for, at han når de to års ansættelse.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har stillet folketingsspørgsmål til Inger Støjberg om sagen.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) mener, der er tale om »en virkelig mystisk sag«.

»For eksperterne tvivler tilsyneladende på Støjberg og hendes ministeriums vurdering af, at der er begået ulovlig sagsbehandling. Det plejer at være den anden vej rundt. Men uanset hvor sær sagen er, så er én ting jo såre simpel. Det er helt uacceptabelt, at et ministerium kender til ulovlig sagsbehandling i tre år uden at reagere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Madsen

Hvornår bliver hun dog fjernet?

Verner Nielsen, Charlotte og Hans Glæsel, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Lillian Larsen, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Peter Tagesen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Tommy Clausen, Tue Romanow, Jens J. Pedersen, Marlene Bogs, Anne Mette Jørgensen, Torben Bruhn Andersen, Marianne Stockmarr og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

@ Martin Madsen
Aldrig. Vi har en parlamentarisk tilstand i Danmark, hvor du såmænd kan myrde ældre, handikappede, umælende personer i hobetal og prale af det bagefter - hvis bare det er udlændinge det går ud over. Der findes ingen nedre grænse for skammelige handlinger hos I.S. og DF vil bakke hende op hvis ofret ikke kan vise dansk stamtavle 8 generationer tilbage.

Verner Nielsen, Brian Nocis Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Mogens Holme, Lillian Larsen, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Peter Tagesen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Michael Larsen, Henning Kjær, Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass, Søren Roepstorff, Jesper Sano Højdal, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Josephine Kaldan, Tue Romanow, Jens J. Pedersen, Marlene Bogs, Anne Mette Jørgensen, Kim Øverup, Erik Karlsen, Torben Bruhn Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Hende Martin Henriksen- Regeringen DF´s hjælp til Dem Hvornår stopper dette Gestapo helvede De ruinere Vores land ødelægger Befolkningen med uvirkelige uden Faglig Viden handlinger- Gid ikke kun De få som tør udtale sig stod op men hele Befolkningen gad, så vi kunne redde Vores land Befolkningen få De tyraner fra helvede UD! De manipulere med svage sjæle uden viden i alle lag til at stemme på Dem med manipulerende usande handlinger- Uden Fagfolks virkning! KOM NU- ST OP for Søren- er vi manger virker det i stedet for at tænke det klare de andre!!! Hvor er mit FOLK- Er danskerne virkeligt blevet så bange at De ikke tør stå op! Minder om før 2 Verdenskrig i Tyskland!

Verner Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Lillian Larsen, Egon Stich, Ole Frank, Frede Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Tommy Clausen og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Jeg ser frem til, at vi får en ansvarlig regering. Det, der foregår nu, er uansvarligt.
Fjern Dansk Folkeparti, de udgør verbalt terror. Det ser så udansk, at det gør ondt langt ind i sjælen.

Verner Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Ole Frank, Jan Fritsbøger, Tommy Clausen, Josephine Kaldan og Marlene Bogs anbefalede denne kommentar

Det er Stråmænd, Loger, Politikkere, pengemændenes manipulerende helvedes spil- Vågn OP se ud i Vores land! Læs ned i teksten følg MED! De manipulere med usandheder på medierne- Kejserens nye klæder VÅGN NU OP! KÆMP!

Allan Stampe Kristiansen, Frede Jørgensen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Josephine Kaldan og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Dansk Folkeparti er for det første ikke et parti for det andet er de meget ødelæggende for Danmarks omdømme. De er også ødelæggende for almindelig etik og sprog.

Verner Nielsen, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, Tommy Clausen og Marlene Bogs anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Hvad sker der dog i regering og folketing?
Den etiske rygrad er fuldstændig forsvundet! Politikerne står og svajer i vinden som små græsstrå.
Det ligner mere og mere en børnehave, hvor børnene er uden menneskelig grundholdning.
Hvad vi ser i øjeblikket er et demokratisk mareridt!

Verner Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Dan Jensen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Marlene Bogs, Tommy Clausen og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Vurderingen må være, at Lars Løkke ikke er i stand til at lede en regering til almindelig anstændighed. Hvilket er dybt problematisk og meget bekymrende for Danmark. Hele landet er virkelig på en glidebane og helt ude af kontrol!

Allan Stampe Kristiansen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Marlene Bogs, Tommy Clausen og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Nedlæg nedlæg , Nej det er Danmarks fremtid det handler om, derfor bør Inger Støjberg ministerie omgående nedlæges eller udflyttes til Fanøs West Fiskebank sammen med resten af den korrupte regering.....ud!

Verner Nielsen, Ole Frank og Marlene Bogs anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er fortvivlende - regeringen kræver 1 år fængsel til pædagoger, lærer, socialrådgivere osv, hvis de ikke indberetter familier - MEN minister må godt give Folketinget ukorrekte oplysninger, ikke rette fejl og mangler osv... uden de i det mindste bliver afsat eller selv er så "voksne" at de selv går. Hvad er Danmark dog blevet for et land??????

Verner Nielsen, Randi Christiansen, Benny Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Mogens Holme, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Marlene Bogs, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Hm, forekom sådanne parlamentariske tilstande som nu i det gamle århundrede? Man fornemmer en ny type politiker, som manipulerer for sportens skyld, fuldstændig uden etik og moral. Eller for den sags skyld nogen egentlig dybere overbevisning. Som hverken har viden om eller tager hensyn til vores historie - hvad dette samfund kommer af - eller hvor det skal hen. Det synes alene at være magten indenfor rækkevidde, der betyder noget som helst. Kan nogen her pege på hvilken politiker, der personificerer dette (påståede) skifte?

Mads Berg, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

"Ups! Vi har begået en fejl. Vi siger undskyld" " Men når nu vi er ved det; skal vi så ikke lige lukke den kattelem som alt for arbejdsomme mennesker med forkert hudfarve kan benytte sig af for at få opholdstilladelse?"
Citat: Tænkt medarbejder under I.S.tøjberg

Verner Nielsen, Lillian Larsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Bet' Inger var såååå forarget over, at hun og de øvrige ministre blev mødt med en demonstration i Mjølnerparken, og endda at nogle af demonstranterne havde den frækhed, at skrive "Lighed for loven" på et skilt".
Ingen blev så rystet, at nu kan ikke bage kage i uendelige tider. Tænk!, at nogen her den frækhed at antyde, at hun og regeringen ikke behandler alle lige. "Jeg ved ikke hvor de har den slags fra", fnys bet' Inger harmfuldt til TV2's altid redebonne mikrofonholder.

Verner Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Martin Madsen, Jan Fritsbøger, Dorte Sørensen, Vibeke Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Denne regel har eksisteret i al ubemærkethed i 3 år. Men nu har nogen åbenbart opdaget den, og så skal den fjernes med det vuns.. Er det sådan, det skal forstås?

Det er lidt ligesom Troels Lund Poulsen svarer, når han bliver spurgt til om førtidspensionsreformen er for rigid - siden den blev indført har 60% færre fået tilkendt FP;
"Ja, nogen kommuner administrerer for stramt, mens andre tildeler alt for mange pensioner".
Så må vi regne med, at en revision af loven handler om at gå efter laveste fællesnævner, så kommunerne forvalter lige snæversynet..

Konsekvenser bliver det aldrig til for de politikere der danser efter DF's pibe i håbet om at tilbageerobre vælgernes gunst.

Verner Nielsen, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, Frede Jørgensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jens j petersen, nu har "almindelig anstændighed" aldrig været en del af borgerlig politik, så du kan da ikke forvente den slags pladderhumanisme fra løkkes regering, nej så længe deres vanvittige politik ikke koster dem taburetterne vil de fortsætte, og så længe de kan levere værre forhold for indvandrere vil DF bakke dem op, eneste mulige vej ud af den totale ødelæggelse af danmark som humant og anstændigt samfund er massiv tilbagegang for V og DF ved et folketingsvalg, en S ledet regering vil ikke hjælpe medmindre et flertal delvist baseret på DF er umuligt.

Verner Nielsen, Mads Berg, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

oops undskyld jeg skrev petersen - mente sæføli Pedersen

Arne Albatros Olsen

Jeg tror at Inger Støjberg vill have godt et obligatorisk og tvunget ophold på en Vestjysk Missions skole,hvor hun kunne lære lidt om den kristne etik med en særlig vægt lagt på betydningen af det 8 bud.

Arne Albatros Olsen - Du må jo være fra snøvsen, Det er jo der Lobby Larsen har trådt sine barnesko, så er det ikke rigeligt med hans kristne fortolkning af Guds ord?

Eva Schwanenflügel

@ Arne Albatros Olsen,
He he.. Kan du måske lige genopfriske min hukommelse mht det 8. bud? ;-)

Eva Schwanenflügel

- Er det "Du må ikke tale usandt"?

Kim Folke Knudsen

Forfatningsdomstol nu. Regeringen administerer som en vis Herrer læser i Bibelen. Den ved, at den er urørlig. For så længe gradbøjningen af loven går ud over udlændingene, så er DF tilfreds og fornøjet.

Håndbog i instruktion for VLAK Marionet Teater:
Tilkald altid en vennesæl person fra kommentatorhæren og forklar helst i TV2, at de her regler er helt urimelige og rigide, men vi havde bare ikke tid til at afskaffe dem. Ved nærgående demonstrationer og nævenyttige borgere, som har læst i loven og stiller spørgmål til Ministeren. Gå omgående i forsvarsposition. Anvend så vidt muligt påstanden om, at afsenderen er terrorist eller Pladderhumanist eller noget lignende. Hvis det ikke virker så ring til His Masters Voice Kristian Thulesen Danefæ Dahl for videre instruktion. Der er 24 timers døgnservice hos DF CARE. Telefonen bliver også taget om Søndagen og der er ingen ventetid som på 1813.

I helt særlige ubehagelige nødsituationer. Kryb omgående i flyverskjul. Lav et talepapir i Integrationsudvalget som er ti kilometer langt og som får alle tilhørere til af falde i søvn. Sørg endeligt for at nørkle så meget rundt i sagens detaljer, at alle mister overblikket. Husk med jævne mellemrum incognito for Guds Skyld at orientere Minister med DF Portefølje for Græsted & Omegn Lars Ulykke Rasmussen, så han til enhver tid kan påstå, at den sag, den kender Far ikke noget til.

God fornøjelse med sagsforkludringen.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Når en minister erkender at kende til en ulovlig praktisk men ikke har gjort noget for at ændre den, hvordan kan det ikke være strafbart. Burde en politianmeldelse ikke være på plads.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar