Nyhed
Læsetid: 4 min.

Teleindustrien i opgør med Søren Pape om ulovlig logning

Loggede data fra teleselskaber anvendes i sager om mindre alvorlig kriminalitet i strid med en dom fra EU-Domstolen. Det skal være slut, mener landets største erhvervsorganisationer, der nu kaster sig ind i kampen for at begrænse den ulovlige logning af danskernes data
Ingen ny kommentar. Information har spurgt justitsminister Søren Pape Poulsen, om han agter at følge erhvervsorganisationernes anbefaling om allerede nu at ændre væsentlige dele af de danske logningsregler. Men Justitsministeriet henviser blot til dét svar, Søren Pape allerede har givet Folketinget.

Ingen ny kommentar. Information har spurgt justitsminister Søren Pape Poulsen, om han agter at følge erhvervsorganisationernes anbefaling om allerede nu at ændre væsentlige dele af de danske logningsregler. Men Justitsministeriet henviser blot til dét svar, Søren Pape allerede har givet Folketinget.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
14. marts 2018

Erhvervslivet er ved at miste tålmodigheden med den danske regering i forsøget på at få bragt de ulovlige danske logningsregler til ophør. Det viser et nyt fælles høringssvar fra Teleindustrien, Dansk Erhverv, DI Digital, IT-branchen og Dansk Energi.

Som det er i dag, skal ulovligt loggede data udleveres til f.eks. advokater, der vil sende bødebreve til kunder, der mistænkes for at have set film fra ulovlige filmtjenester på nettet. Men den praksis skal stoppe nu, lyder det fra de store erhvervsorganisationer, der er kritiske over for, at regeringen afventer nye EU-retningslinjer og derfor vil fortsætte den ulovlige danske logning som hidtil:

»Netop fordi ministeren lægger op til at fortsætte logningen, gør det det endnu mere påkrævet at få tilrettet reglerne, så disse loggede data ikke kan benyttes til bekæmpelse af cykeltyverier eller til, at advokater kan sende trusselsbreve til kunder om, at de mener, de har set ulovlige film på ulovlige tjenester. Det er faktisk det, de bliver brugt til i dag,« siger direktør Jakob Willer fra Teleindustrien.

Erhvervsorganisationerne mener, at loggede data alene bør anvendes i sager om grov kriminalitet og terror.

Som beskrevet i Information tirsdag har regeringen for syvende gang udskudt en revidering af logningsreglerne, som i vidt omfang står til at blive afskaffet efter en dom mod det svenske teleselskab Tele 2 afsagt ved EU-Domstolen i 2016. Udskydelsen affødte en skærpet kritik fra Institut for Menneskerettigheder.

De ulovlige logningsregler betyder, at hver gang man foretager et opkald fra sin telefon, registrerer teleselskaberne, hvem man taler med, hvornår, hvor længe og hvor man befinder sig. Det samme gælder, når man sender en besked, går på internettet eller sender en e-mail. Teleselskaberne gemmer oplysningerne, så politiet kan få adgang til dem på et senere tidspunkt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) afventer nye retningslinjer fra EU-Kommissionen. I et svar til Folketingets Retsudvalg skriver han:

»Ifølge den seneste tilkendegivelse fra Kommissionen vil retningslinjerne foreligge i løbet af 2018.«

Men det vil industrien ikke vente på. Teleindustrien skrev dagen efter Papes svar til Folketinget et brev direkte til EU-Kommissionen og rykkede for nye retningslinjer. EU-Kommissionen har tidligere stillet medlemsstaterne i udsigt, at der ville komme nye retningslinjer allerede i 2017. Det skete ikke.

»Vi føler os faktisk ikke sikre på, at de retningslinjer kommer i 2018,« siger Jakob Willer:

»Det var også derfor, vi skrev til EU-Kommissionen.«

Ulovlig logning

  • Hver gang, du foretager et opkald fra din telefon, registrerer teleselskaberne, hvem du taler med, hvornår og hvor længe du gør det, og hvor du befinder dig. Det samme gælder, når du sender en besked, går på internettet eller sender en e-mail. Så har teleselskaberne nemlig oplysningerne, hvis politiet skulle få brug for dem på et senere tidspunkt.
  • Men det er i strid med menneskerettighederne og derfor ulovligt. EU-Domstolen afsagde i december 2016 dom i den såkaldte Tele2 Sverige-sag og fandt, at generel logning (dvs. generel registrering af teledata) uden undtagelse er i strid med EU’s grundlæggende rettigheder angående privatliv og databeskyttelse.
  • Det betyder, at de danske logningsregler er i strid med EU-retten.
  • Dommen forhindrer ikke målrettet logning, dvs. logning, der er afgrænset til data vedrørende et bestemt tidspunkt og/eller geografisk område og/eller en personkreds, som på den ene eller anden måde kan have forbindelse til alvorlig kriminalitet.

Meget kompliceret

Tele 2-dommen har ifølge Teleindustrien to konsekvenser: Den ene er, at man ikke længere må masseindsamle data ukritisk fra alle kunder. Logningen skal målrettes – og det er ikke helt enkelt, siger Jakob Willer:

»Det er meget kompliceret, og det er derfor, det ikke går så hurtigt i EU med det, tror vi.«

Selv om Teleindustrien mener, det er rigtigt at afvente de nye fælles retningslinjer fra EU, gælder det ikke den anden konsekvens af Tele 2-dommen: Man må ikke må bruge loggede data til bekæmpelse af andet end terror og grov kriminalitet.

»Der er i Danmark nogle huller i lovgivningen. I retsplejeloven er der nogle editions-regler, der indebærer, at data kan udleveres til andre typer af anvendelse end til bekæmpelse af grov kriminalitet og terror. Dét hul mener vi, at justitsministeren allerede nu burde tage initiativ til at få lukket. Det har ikke noget med EU at gøre. Der bør man ikke afvente – der bør man ændre reglerne nu.«

Information har spurgt justitsministeren, om han agter at følge anbefalingen om, at ministeren allerede nu bør ændre væsentlige dele af de danske regler uden at afvente nye retningslinjer fra EU.

Men Justitsministeriet henviser blot til dét svar, Søren Pape allerede har givet Folketinget. I det svar fremfører ministeren, at både de gældende logningsregler i retsplejeloven og logningsbekendtgørelsen opretholdes, »indtil revisionen af logningsreglerne er gennemført«.

Det betyder altså, at de loggede data vedrørende mindre alvorlige forbrydelser fortsat vil kunne anvendes, indtil EU er klar med nye retningslinjer.

»For mig som justitsminister er det afgørende, at politiet og PET til enhver tid har de efterforskningsredskaber, der skal til for at beskytte os alle. Politiets og PET’s adgang til – efter en retskendelse – at indhente loggede oplysninger fra teleselskaberne er i den forbindelse et centralt element,« hedder det i svaret til Folketingets Retsudvalg.

Derudover har ministeren ikke flere kommentarer, oplyser ministeriet. Justitsministeren skal den 5. april i samråd om de ulovlige danske logningsregler. 

I Tele 2-sagen nægtede det svenske teleselskab at efterkomme svensk lovgivning, som pålagde teleudbyderne at logge brugernes teledata, så politiet kunne få fat i dem i en efterforskning. EU-Domstolen fandt, at loven stred mod borgerens grundlæggende rettigheder og skulle ophæves.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvis Tele 2 kunne nægte at efterkomme de daværende logningsregler, hvorfor nægter danske teleudbydere så ikke bare også, når nu det vitterligt er kendt ulovligt?

Det er højst besynderligt og selvmodsigende, når regeringen uddeler straffe og sanktioner med rund hånd til almindelige borgere, altimens den laver sine egne regler, der bryder lovene.

Anne Eriksen, Vibeke Hansen, Mikkel Kristensen, Verner Nielsen, Carsten Wienholtz, Lillian Larsen, Torben Skov, Carsten Munk, Ken Sass, Kaj Julin, Ib Christensen, Egon Stich, Martin Rønnow Klarlund, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Tue Romanow og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Hvorfor er de danske teleselskaber i konflikt med den danske regering på dette område?
- Det er jo blot at henvise til EU´s forordning på området, og eller være ganske passive, for regeringen kan jo ikke gøre noget som helst mod de modstridige selskaber..

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Vibeke Hansen, Verner Nielsen, Lillian Larsen, Torben Skov, Tue Romanow og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor er de danske teleselskaber i konflikt med den danske regering på dette område?
- Det er jo blot at henvise til EU´s forordning på området, og eller være ganske passive, for regeringen kan jo ikke gøre noget som helst mod de modstridige selskaber..

Mikkel Kristensen

logning bruges til, at ramme pirateri - kunne man med logning finde Emilie Meng's morder eller stenkasteren fra Fyn, måske endda det forsvundne MH370 / ja så synes jeg logning ville være på sin plads- men det er nok for dyrt, at undersøge hvilke telefoner har været på hvilke master og lægge 2 og 2 sammen. en slimet advokat kan istedet sende nogle studerende nogle store bøder og sove roligt - de selv samme advokater kan så spytte lidt i valgbakken eller måske støtte en fond

Vibeke Hansen

Jeg forstår nu heller ikke, at teleudbyderne ikke bare stopper ulovlighederne. Så må ministeren jo stille et skriftligt krav med behørigt specificeret formål, hvis de fortsat vil anvende den type overvågning, og dermed selv tage straffeansvaret på sig.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar